StoryEditorOCM
Splitolakšanje

Banka u centru Splita uvela bankomat koji mnogima olakšava život, slijedit će je i OTP: ‘Uvodimo glasovno navođenje...‘

Piše Mario Matana
10. travnja 2024. - 12:50

Renovirana poslovnica PBZ-a u središtu Splita, ona u Matošića ulici iza teatra, ponudila je svojim klijentima i jednu zanimljivost, dapače poboljšanje koje svim srcem podržavamo i pozdravljamo: na bankomatu (jednom od dva, onaj drugi je doduše namijenjen i tvrtkama s opcijom polaganja kovanog novca) je postavljena tastatura, brojčanik s oznakama na Brajici!

U prvi mah možda i ne idete za tim, kao ni mi, pa smo krenuli u svojevrsnu inspekciju, provjeru stanja po tom pitanju. I rezultati nisu baš zadovoljavajući – niti na jednom od bankomata drugih poslovnih banaka u centru grada, kao ni na onim generičkim postavljenim prvenstveno zbog turista (dobro, revnim akcijama dogradonačelnika se broj ‘kutija s novcem‘ značajno smanjio), nismo pronašli Brailleovo pismo! A ne čini nam se nešto posebno teško ni složeno na bankomatima postaviti takve prilagođene tastature.

Htjeli smo provjeriti i znaju li za tu novost krajnji korisnici te koliko im uopće takve sitne stvari i poboljšanja čine život lakšim.

- Ovo je prvi glas, koliko je meni poznato nismo do sada imali takve bankomate, niti mi je netko od kolega to spomenuo. Naravno da takve sitnice puno vrijede, jer to znači da se slabovidne ili slijepe osobe mogu same uputiti na bankomat, ne moraju slati nekoga niti moraju ići u poslovnicu za predignuti novac - potvrdio nam je vrijednost ‘izuma‘ Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split.

Zanimljivo, dodao je i kako bi još bolja varijanta bila da se uvede poneki ‘govorni‘ bankomat po uzoru na europske države jer, kaže nam Ivan, Brajicu ipak zna manjina slijepih.

Govorni automati

Generalno je zadovoljan stanjem u Gradu Splitu, nada se da će se nastaviti i bržim tempom od dosadašnjeg postavljanje raznih uređaja koji slijepim i slabovidnim osobama čine život lakšim. Poput recimo nastavka ugradnje zvučnih semafora, postavljanja trake vodilje za slijepe i dalje po gradu,..., jer sve značajno olakšava kretanje slijepih osoba. Također bi bilo vrlo korisno da institucije poput Županije ili Banovine ugrade govorne automate u liftove, nabrojio je naš sugovornik nekoliko poboljšanja koji bi se relativno brzo mogli realizirati.

Po pitanju ‘isplatnih automata‘ smo se raspitali kod banaka, a iz bivše Splitske banke su nam brzo odgovorili na upit planiraju li postaviti bankomate prilagođene slijepima...

‘OTP banka planira prilagodbu bankomata za slijepe i slabovidne osobe s rješenjem koje podržava mogućnost glasovnog navođenja "text to speech“. Glasovno navođenje i povratne audio informacije izvedene su da navode korisnika kroz sve faze transakcije, a za navigaciju se koristi fizička tipkovnica, tako da isto rješenje pokriva bankomate neovisno imaju li touchscreen ili fizičke tipke.

Početkom ove godine održali smo sastanak s Hrvatskim savezom slijepih na ovu temu te pokrenuli projekt za implementaciju ovog rješenja. Kako je riječ o tehnički zahtjevnom rješenju, u ovom trenutku ne možemo precizno najaviti vrijeme implementacije.‘ - doznajemo od Danijele Omelić iz OTP banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 04:15