StoryEditorOCM
Splitzabrinjavajuće

500 ljudi čeka mjesto u splitskom Domu, a tamo kriterije za prijem kriju kao zmija noge. No otkrili smo i gore stvari!

Piše Božidar Lončar
7. prosinca 2023. - 14:36

Prošlo je 40 dana otkad smo poslali upit Ivanu Škaričiću, ravnatelju Doma za starije i nemoćne osobe Split, i skoro mjesec dana otkada smo tražili odgovore na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, da bi nam poštom, opet, stigao samo dio odgovora. Od njega smo, između ostalog, tražili podatke o poslovanju javne ustanove kojoj je na čelu, s naglaskom na kategorizaciju korisnika, listu čekanja, kriterije po kojima se primaju novi korisnici, te rezultate uzorkovanja hrane i vode na legionelu u 2023. godini za sva tri županijska doma: u Vukovarskoj, Zenti i Starom Gradu na Hvaru.

O unutarnjem pravilniku kreiranom u Domu se šuška, ali ništa se ne zna. Oni s kojima smo razgovarali govore nam kako se čuva kao strogo poslovna tajna. Na listi čekanja je, koliko je poznato, oko 500 ljudi. Na jednokrevetnu sobu čeka se 10 godina, kao i za mjesto u Domu na Zenti, dok se za dvokrevetne sobe i sobe u Vukovarskoj čeka nekoliko godina.

Ni zapisnike sa sastanka Upravnog vijeća još nismo dobili. Već smo pisali kako novi korisnici kažu da prije dobivanja mjesta u Domu nisu imali kontakta ni s kakvom komisijom, nego jedino sa socijalnim radnicima, zbog čega su djelatnici Doma, korisnici i njihovi članovi obitelji uvjereni kako glavnu riječ u županijskim domovima zapravo drže socijalni radnici, a ne ravnatelj Škaričić.

image
Jakov Prkić/Cropix

Izvješće potvrdilo legionelu na Hvaru i opovrgnulo Škaričića

U dosadašnjim razgovorima Škaričić nam je rekao kako su u pravilu rezultati uzorkovanja vode na legionelu dobri i da do sada nije zabilježen slučaj legionele. Dom udovoljava standardima, zaključio je. Tada smo pisali o pobuni stanara zbog uvjeta u Domu na Zenti.

Te je izjave ravnatelj Doma dao nakon 13. listopada, kad je provedeno uzorkovanje vode na legionelu u Domu na otoku Hvaru. U sanitarnom čvoru na drugom katu izmjereno je osam puta više kolonija legionele u litri vode od maksimalno dopuštene koncentracije! Točnije, izmjereno je 8000 kolonija u litri vode! 

image
Paun Paunović/Cropix

– Za ljudsko zdravlje bakterije legionele postaju opasne kad uđu u sustave vode za ljudsku potrošnju. Infekcija se prenosi infektivnim aerosolom prilikom tuširanja i pranja na slavinama, raspršivanjem vode u rashladnim tornjevima, ovlaživačima zraka i aerosolom iznad bazena. Bolesti izazvane bakterijama legionele ili legioneloze mogu kod starijih osoba izazvati ozbiljnu plućnu infekciju, ali mogu biti i blagog oblika nalik gripi – objašnjava Hrvatski zavod za javno zdravstvo na web-stranici.

Nije idealno ni u domskom objektu na Zenti. Tamo su 18. srpnja pronađeni koliformi, iako je maksimalna dopuštena koncentracija nula. Ukazuju na fekalno onečišćenje i neodržavanost toplovodnih sustava. Nisu rizik za zdravlje, ali mogu izazvati štetu na toplovodnim sustavima. 

image
Duje Klarić/Cropix

Za Dom u Vukovarskoj nije nam dao testiranja na salmonelu, jela ‘tanka‘ u odnosu na normativ

Među poslanim rezultatima uzorkovanja hrane za ovu godinu u tri županijska doma nije nam dostavljeno uzorkovanje hrane na prisutnost bakterija, uključujući salmonelu, za objekt Doma u Vukovarskoj, nego samo uzorkovanje nutritivnih vrijednosti u doručku, ručku i večeri.

Primjerice, u Domu u Vukovarskoj 7. ožujka je u jelima bilo gotovo upola manje bjelančevina i oko 20 posto manje ugljikohidrata u odnosu na preporuke iz normativa. Čak i s dodatkom kruha nedostajalo je proteina. Tog su dana korisnici imali bijelu kavu, marmeladu i maslac za doručak, krem juhu od gljiva, pljeskavicu, krumpir i grašak u umaku za ručak. Za večeru su imali varivo od orza s povrćem, kocku sira i voćni čaj. U obrocima 28. veljače 2022. nedostajalo je bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Srećom, ima kruha, iako je i s njime nedostajalo masti u odnosu na normativ.

image

Privatna fotografija/ Obrok u Domu na Zenti

image

Privatna fotografija/ Obrok u Domu na Zenti

U Domu na Hvaru obroci su bili najmanje zasitni 27. veljače, kada su korisnici doručkovali maslac, marmeladu i čaj. Za ručak su imali varivo od graha, a za večeru varivo od orza i čaj. Bjelančevina upola manje od normativa, samo trećina ugljikohidrata! I s kruhom su obroci bili ispod preporuka. Nutritivnih vrijednosti bez kruha je nedostajalo i 28. prosinca 2022.

Ni na Zenti, kojom se hvale kako je među 10 najboljih domova u Hrvatskoj, nije bilo mnogo bolje. U obrocima 18. siječnja nedostajalo je nutritivnih vrijednosti, kao i 8. ožujka te 18. siječnja, kad je kruh ponovno "spasio stvar". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:18