StoryEditorOCM
ZagoraKUĆA ZA GUŠTANJE

Vrgorčani prvi u Dalmaciji otvaraju ‘hall of fame‘ vrhunskog pršuta i vina. Proizvedu ih više nego cijela Istra

Piše Branko Radonić
22. ožujka 2021. - 16:36
Zadovoljni vrgorski vinari i pršutari na vidikovcu iznad grada: Drago Mihaljević, Goran Nizić, Boris Gašpar, Darko Markotić, Svemir Majić i Ante MihaljevićDuje Klarić/Cropix

Ovih dana navršava se točno pet godina otkad je Gradsko vijeće proglasilo Vrgorac gradom Dalmatinskog pršuta i vina. U svjetlu tada upravo dobivene zaštite dalmatinskog pršuta na europskoj razini, inicijator te ideje 2016. godine, Turistička zajednica Vrgorca tada je u rukama imala samo tekst deklaracije o proglašenju i široj javnosti nepoznatu činjenicu o velikoj vrgorskoj proizvodnji grožđa, vina, pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda.

Izmjena bure i juga

U vrijeme kada je Vrgorac bio poznat isključivo po Tinu Ujeviću, jagodama i vrlo dinamičnim političkim borbama koje su rezultirale neprestanim lokalnim izborima, tek je trebalo probuditi svijest o nacionalno značajnoj proizvodnji pršuta, grožđa i vina koju mali Vrgorac ima. Međutim, kako nam kažu naši...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 11:15