StoryEditorOCM
ZagoraSEZONSKI ĐIR

Miro Bulj pozvao građane da posjete Sinj i najavio dvomjesečni program: Dani Alke i Velike Gospe nude vrhunske sadržaje

Piše Toni Paštar
5. srpnja 2024. - 14:33

Na sinjskim ulicama, u Svetištu Gospe Sinjske, na pozornicama, u izložbenim prostorima i sportskim objektima, od danas do 1. rujna odvijat će se viteške, vjerske, kulturno-zabavne i sportske priredbe kao sastavnice "Dana Alke i Velike Gospe".

Program manifestacije, koju obilježavaju dva događaja od nacionalnog značenja, 309. Sinjska alka i blagdan Velike Gospe, u hotelu "Alkar" novinarima su predstavili gradonačelnik Miro Bulj, fra Marinko Vukman, gvardijan Franjevačkog samostana i upravitelj veišta Gospe Sinjske, Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada, te Denis Bobeta, gradonačelnikov zamjenik.

Bulj je kazao kako je program tako sadržajan da će sigurno svatko od Sinjana i Cetinjana i njihovih mnogobrojnih gostiju pronaći sebi odgovarajući sadržaj.

Prvi čovjek Sinja je pozvao sve koji žele da dođu u gostoljubivi grad koji će ih dočekati otvorenog srca. Sugrađane je pozvao da urede fasade svojih zgrada i kuća i okite prozore te i na taj način izraze dobrodošlicu gostima.

Gvardijan fra Marinko detaljno je iznio program vjerskih svečanosti u Gospinu svetištu. I ove se godine, dodao je, očekuju rijeke hodočasnika kako iz cetinskog kraja i drugih djelova Hrvatske tako i iz BiH i cijele Europe.

Organizirani vjernički pohodi kreću već za nekoliko dana, a među njima se ističu hodočašća hrvatskih vojnika i policije, svećenika i redovnika, te mladih iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Ove godine je 15. obljetnica festivala "Klape Gospi Sinjskoj", a na Dan pobjede u Sinju će se u suradnji franjevaca i lokalne vlasti organizirati koncert duhovno-domoljubnih pjesama.

Na blagdan Velike Gospe poslije procesije s Gospinom slikom gradskim ulicama, svečanu misu predvodit će mons. Zdenko Križić, nadbiskup splitsko-makarski, dok će večernju misu predvoditi franjevački provincijal fra Marko Mrše.

- Tijekom ova dva mjeseca programa Dana Alke i Velike Gospe imat ćemo masovni priljev turista i hodočasnika. Od početka godine imamo 20 posto više dolazaka gostiju i 50 posto više noćenja – rekla je Vrgoč i kao posebno zanimljive sadržaje istaknula festival "Klape Gospi Sinjskoj", Sinjski sajam sela, Brnaški dernek, predstavu "Opsada Sinja 1715.", a uz njih veliki broj glazbenih priredbi, izložbi likovnih radova, predstavljanje knjiga...

Dogradonačelnik Bobeta kazao je kako manifestacija obiluje sportskim priredbama, a zastupljeni su gotovo svi sportovi. Sinj će i ove godine, 1. listopada, biti cilj etape biciklističke utrke "Cro Race".

Građani plaćaju 17.000 eura za Gospin zvonik


Najkasnije do 15. kolovoza zvonik crkve Gospe Sinjske dobit će posebno osvijetljenje. Zvonik je visok 43,5 metara. Njegova izgradnja završena je 1927. i Sinjani ga drže najljepšom ikada izgrađenom građevinom alkarskoga grada. Novo osvijetljenje financirat će građani posredstvom lokalnog proračuna, a koštat će oko 17 tisuća eura. Ugovor o financiranju su potpisali gradonačelnik Miro Bulj i fra Marinko Vukman. Novo osvijetljenje mijenjat će boje prema svijetlu koje prati liturgijsku godinu: od božićne bijele, preko crvene, zelene i ljubičaste, do crne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 14:34