StoryEditorOCM
Splitmaja đerek

‘Zbog ovoga je rejting Centra u slobodnom padu, a građani se okreću drugim opcijama. Split je postao crna ovca‘

Piše SPLIT SD
10. listopada 2023. - 12:17

Bivša splitska pročelnica za gradsku imovinu, Maja Đerek, izvijestila je kako je prošli tjedan sudu podnijela novi prijedlog za ispitivanje zakonitosti Pravilnika o davanju stanova u najam jer smatra kako sud nije razmatrao sve povrede zakona pa je, zaključuje, stoga i odluka suda nestručna.

Cilj njezinog postupanja pojasnila je u dvije točke:

-  Dati mogućnost Visokom upravnom sudu da donese stručnu odluku jer građani imaju zajamčeno zakonsko pravo sudjelovati u izradi ovakvih pravilnika kojima se definira upravljanje najvrjednijim gradskim resursom - imovinom. Nije provedeno savjetovanje s javnošću koje je zakonski obvezno za sve ovakve odluke, bez obzira donosi li ih gradonačelnik ili Gradsko vijeće. Za usporedbu - isti sud je srušio Odluku o komunalnom redu jer je na savjetovanju s javnošću bila 20 umjesto 30 dana te zato što nisu objavljena imena članova radne skupine, dok u ovom slučaju savjetovanje s javnošću uopće nije provedeno, a radna skupina se sastajala neformalno i u njoj je sudjelovao Bojan Ivošević, koji je bio u sukobu interesa jer mu je bliži član obitelji u gradskom stanu - navela je Đerek, a dugi cilj je da "građani dobiju mogućnost iznošenja svojih primjedbi prilikom izrade novog i transparentnog Pravilnika".

- Gradonačelnik nema obvezu prihvatiti primjedbe, ali snosi moralnu odgovornost ukoliko, na primjer, ne uvaži stav građana da treba ukinuti kadrovske stanove te ih potom dodijeliti socijalno najugroženijim obiteljima koje nemaju primanja niti druge imovine. Osobno smatram da bi takve obitelji, a posebno one koje imaju djecu s invaliditetom ili teško bolesne članove obitelji - trebali biti apsolutni prioritet. Mjesecima čitamo u medijima koliki problem postoji s manjkom gradskih stanova i kako se radi o teškim ljudskim sudbinama. Nemoguće da isto nisu pročitali Ivošević i Puljak te da samodopadno drže glavu u pijesku! -navela je.

Đerek smatra kako je sramotno to što je postojeći Pravilnik donesen "ušutkavanjem javnosti pa su građani prevareni obećanjima da će u ovakvim situacijama uvijek biti konzultirani te što su svi veći gradovi u Hrvatskoj ovaj Pravilnik donijeli temeljem demokratske i transparentne procedure".

Posebno je sramotno što polutajnim postupanjem Split postaje crna ovca u Hrvatskoj jer su svi veći gradovi navedeni pravilnik donijeli temeljem demokratske i transparentne procedure. Nedavno je Grad Zagreb, poštujući zakonsku proceduru, donio svoj pravilnik (odluku o gradskim stanovima) i kako doznajemo - usvojene su brojne primjedbe građana.

- Dakle, Zagreb može, ali Ivošević i Puljak ne mogu? Zbog ovakvog, tipičnog HDZ-ovog, obrasca ponašanja rejting Centra je u (slobodnom) padu, a građani se s pravom okreću drugim oporbenim opcijama. Parola Centra je na kraju svedena na - "Ili muljanje ili ušutkavanje" - poručila je na kraju.

image

Đerek objavila novi manevar

Screenshot/facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 01:09