StoryEditorOCM
Splitšto kažu dokumenti?

Zanima vas kako je živjela raja u Poljicima pod turskom vlašću? Dođite na promociju knjige u ponedjeljak i doznajte!

Piše Damir Dukić
24. listopada 2024. - 14:20

Kako se živjelo u Poljicima, tu nadomak Splita, prije tri-četiri stoljeća, kako su se snalazili obični mali ljudi pod osmanskom vlašću, kakav su život vodili, kako je funkcioniralo tursko sudstvo, što se pisalo u zemljišnim knjigama o imanjima u poljičkim selima, kakve dokumente su turske vlasti izdavale poljičkoj raji...

Sve se to dade iščitati iz obilja dokumenata koje donosi knjiga "Turski izvori u srednjoj Dalmaciji, Poljica 2" čije će predstavljanje biti upriličeno u ponedjeljak u 12 sati u velikoj dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19).

Autor knjige je dugogodišnji profesor na sveučilištima u Heidelbergu, Münchenu, Freiburgu i Birminghamu, osmanist svjetskoga glasa, prof. dr. sc. Michael Ursinus, počasni doktor Sveučilišta u Splitu.

Knjigu je pripremio za objavu u suradnji s Boženom Burazin i Juricom Matijevićem.

U knjizi je objavljeno 179 dokumenata pisanih arapskim pismom i staroturskim jezikom koji se odnose na Poljica. Izdani su od strane osmanskih vlasti u razdoblju od 1561. do 1684. godine. Posebno je zanimljiv podatak da je riječ je o dokumentima koji se danas nalaze u posjedu pojedinih poljičkih obitelji, a do sada su bili potpuno nepoznati stručnoj i široj javnosti.

Izdavači knjige su Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja "Don Frane Bulić" Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i Sveučilišni centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 14:20