StoryEditorOCM
Splitloš odaziv

U Splitu malo tko razmišlja o cijepljenju protiv ovog opasnog oboljenja: ‘Interes je minoran, očekujemo uskoro navalu‘

Piše Ivica Marković
24. listopada 2024. - 08:44

Prije četiri dana, točnije 21. listopada započelo je u cijeloj Hrvatskoj cijepljenje protiv gripe. No, kada je u pitanju Split isto kao da to cijepljenje i nije započelo.

Naime, za sada je interes za cijepljenjem minoran, iako se od ponedjeljka do jučer na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) protiv gripe cijepilo 190 naših sugrađana (za ambulante obiteljske medicine nemamo podatke).

Kada kažemo minoran, mislimo na činjenicu da se prethodnih godina u prva tri dana znalo cijepiti i do 600 naših sugrađana i da su ispred "male zgrade" Higijenskog znali biti veliki redovi koje smo odlazili i snimiti, nemogavši se načuditi gužvi koja te tamo vladala. 

image
Duje Klarić/Cropix

- Nema gužve, malo tko razmišlja o gripi, a na to zasigurno utječe i ovo toplo i lijepo vrijeme. Naime, svi gripu povezuju s hladnim, jesenjim ili zimskim danima. Ljudi još uvijek izlaze vani u kratkim rukavima i šlapama, više onako obučeni i obuveni kao za ljeto, a ne za zimu. Cjepiva ima dovoljno i mi očekujemo "navalu" tamo početkom studenog, kada će biti najveći broj onih koji će se cijepiti - rekla nam je doc. prim. dr. Diana Nonković, šefica epidemiološke službe NZJZ SDŽ.

A, da nitko od naših sugrađana ne vodi brihgu o gripi možda je kriva i činjenica da mnogi borave na otvorenom prostoru, izlaze vani i još uvijek se ne "zavlače" u zatvorene prostore gdje se gripa najbrže i "najbolje" širi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 08:45