StoryEditorOCM
Splitnepopravljivi karlo

Splićanin uhićen zbog suludog prometnog prekršaja, lani po gradu šetao s bombom i nožem. A evo zašto nije bio u zatvoru

Piše Vladimir Urukalo
3. lipnja 2024. - 22:20

Splitska policija izvijestila je da su u petak, 31. svibnja, oko 14.40, na području Splita zaustavili te potom i uhitili 28-godišnjeg vozača koji je vozio motocikl čija je krađa policiji prijavljena dan prije.

Nakon što je kriminalistički obrađen, kazneno je prijavljen za krađu, a policija je utvrdila i da je upravljao motociklom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima bilo koje kategorije, da je kolnikom Tolstojeve ulice vozio u suprotnom smjeru iako je vidljivo postavljenim znakovima označena kao jednosmjerna ulica, da prilikom vožnje nije koristio zaštitnu kacigu te da je, kad ga je policajac pitao da mu da osobnu iskaznicu, to odbio.

– Utvrđeno je da je istome zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova izdano rješenje o nemogućnosti ishođenja vozačke dozvole u roku od dvije godine. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja čak četiri teška prometna prekršaja...

Uz optužni prijedlog odveden je na Općinski prekršajni sud te mu je određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana. Policijski službenici predali su ga u Zatvor u Splitu – izvijestili su iz splitske policije.

Kako smo doznali, nije ovo mladom Karlu D. K. prvi put da ima posla s policijom, a široj je javnosti postao poznatiji kad je sredinom srpnja prošle godine bio uhićen na Trumbićevoj obali u blizini Matejuške dok se šetao noseći sa sobom bombu i nož.

image

Za Karlom D. je lani bila raspisana potraga zbog sumnje da je počinio nekoliko kaznenih imovinskih djela na području Splita

Bez naloga

Za njim je tada bila raspisana potraga zbog sumnje da je počinio nekoliko kaznenih imovinskih djela na području Splita te ga je ophodnja Specijalne i interventne policije uočila na Rivi. Zaustavili su ga i uhitili, a prilikom pretrage kod njega je pronađena ručna bomba, tri komada streljiva i ručno izrađen bodež.

Bio je, potom, kazneno prijavljen za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a policija ga je još prijavila i za tri kaznena djela krađe i jedno kazneno djelo teške krađe. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u svibnju ove godine na području Splita ukrao motocikl, te je u tri navrata iz trgovina ukrao sedam parfema.

Iako su i tada, kako smo pisali, splitski policajci očekivali da će barem na neko vrijeme završiti "na hlađenju" iza rešetaka istražnog zatvora na Bilicama, posebice jer je već prijavljivan za razna kaznena djela, pa i ona s elementima nasilja, tada se to nije dogodilo.

Naime, na splitskom ODO-u su, nakon što su ga ispitali, procijenili da nije potrebno uopće podnositi prijedlog za određivanje istražnog zatvora sucu istrage splitskoga Županijskog suda. Ta je odluka "u određenim policijskim krugovima" izazvala ogorčenje i nevjericu.

Problem je, pak, bio u tome što su tada interventni policajci u svojem postupanju bili toliko revni pa su torbicu koju je Karlo imao oko pojasa, a u kojoj su se nalazili bomba, streljivo i bodež, pretražili bez valjanog sudskog naloga.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 23:59