StoryEditorOCM
SplitBanovina u pravu

Pobjeda Puljka i Ivoševića; sud pokopao nade zakupaca štandova u Podrumima; odbijene su im sve žalbe, nema povratka...

Piše Marko Didić
3. srpnja 2024. - 16:51

Županijski sud u Bjelovaru odbio je žalbu Teu Baučiću, obrtima "Namaste", "Omar" i "Kreacija" te Hajdi Biljaković (svi  zakupnici prostora u Dioklecijanovim podrumima kojima upravlja Muzej grada Splita) te je potvrdio rješenje Općinskog suda u Splitu od 8. ožujka ove godine.

Zakupci su preko svoje odvjetnice Doris Košte tražili donošenje privremene mjere kojom bi se zabranile Gradu Splitu bilo kakve promjene, a osobito oštećivanje ili uklanjanje štandova iz podruma unatoč činjenici što Grad Split uopće nije produžio ugovor s njima za ovu 2024 godinu. 

image

Doris Košta

Bozidar Vukicevic/Cropix

Zakupci su podnijeli prijedlog za osiguranje nenovčane tražbine kao dugogodišnji zakupci štandova a ugovore su imali do kraja 2023. godine.

No, koncem rujna prošle godine dobili su obavijest da im se ugovori neće produžiti. Grad Split je koncem listopada 2023. objavio Odluku o određivanju visine zakupnine na području Grada Splita, a u njoj nije uopće predviđena visina zakupnine za Dioklecijanove podrume.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ova odluka Grada je predmet upravnog spora pred Visokim upravnim sudom zbog ocjene zakonitosti. Zakupci su predložili trajanje privremene mjere do okončanja tog spora.

U cijelosti potvrđeno rješenje

Drugostupanjski sud u Bjelovaru u cijelosti je potvrdio nepravomoćno rješenje Općinskog suda u Splitu kojim se odbacuje zahtjev ove petorice  za privremenom mjerom.

Sud u Bjelovaru nalazi da predlagatelji osiguranja nisu učinili vjerojatnim postojanje svoje nenovčane tražbine prema protivniku osiguranja, imajući u vidu da je člankom 7. Ugovora o zakupu javne površine propisano da, ukoliko zakupac želi produžiti zakup, dužan je najkasnije 15 dana prije isteka ugovorenog roka postaviti pismeni zahtjev za produženje ugovora. 

S obzirom na tu ugovornu odredbu, proizlazi da zakupodavac nije dužan sklopiti ugovore o zakupu, već su zakupci ovlašteni podnijeti pismeni zahtjev za produženje ugovora. Zakupodavac ima pravo odlučiti hoće li produžiti odnos i sklopiti nove ugovore o zakupu.

Međutim, Odlukom o određivanju visine zakupnine, nije predviđeno mjesto za postavljanje štandova u Dioklecijanovim podrumima, a ni predlagatelji osiguranja nisu učinili vjerojatnim da na temelju bilo kakvog drugog ugovora ili propisa imaju pravo ostati u zakupnom odnosu u Dioklecijanovim podrumima, iz čega proizlazi da nisu učinili ni vjerojatnim postojanje svoje nenovčane tražbine prema protivniku osiguranja. 

Postupak ocjene zakonitosti općeg akta protivnika osiguranja, smatra drugostupanjski sud u Bjelovaru, ne utječe na prethodno činjenično utvrđenje jer osporavana Odluka o određivanju visine zakupnine ne sadrži odredbe na temelju kojih bi protivnik osiguranja bio dužan sklopiti ili produžiti ugovore o zakupu. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Stoga, proizlazi da je prvostupanjski sud u Splitu pravilno zaključio kako predlagatelji osiguranja nisu učinili vjerojatnim postojanje nenovčane tražbine prema protivniku osiguranja, koja se sastoji u držanju u zakupu dijela površine Dioklecijanovih podruma pa tako nije ispunjena zakonska pretpostavka za određivanje osiguranja privremenom mjerom, a nije ni osnovan žalbeni razlog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. 

Kako predlagatelji osiguranja nisu učinili vjerojatnim postojanje svoje tražbine, neodlučni su navodi o poduzimanju radnji protivnika osiguranja koje predstavljaju nasilje jer opća pretpostavka za osiguranje je vjerojatnost tražbine, a tek ako je ona ispunjena, potrebno je učiniti vjerojatnim i posebne pretpostavke.

image

Poruke protiv gradonačelnika Ivice Puljka na napuštenim standovima

Saša Burić/Cropix

U tom smislu, predlagatelji osiguranja nisu učinili vjerojatnim niti da je osiguranje potrebno radi sprječavanja nastanka nenadoknadive štete, niti navode u čemu bi se takva šteta sastojala. Nisu učinili vjerojatnim ni da je osiguranje potrebno radi sprječavanja nasilja, niti u čemu bi se eventualno nasilje sastojalo‘, stoji u rješenju suda u Bjelovaru.

Odvjetnica o uklanjanju štandova u Podrumima: Gdje je empatija kada im Grad nalaže da 1.1. ‘sve mora biti prazno‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 16:52