StoryEditorOCM
Splitda ti srce pukne

Par s bebicom proživljava najgoru splitsku podstanarsku agoniju: gazda ih izbacio, a onda im se javila ‘spasiteljica‘...

Piše SPLIT SD
28. svibnja 2024. - 07:37

"Ja, izvanbračna supruga i dijete od mjesec i deset dana izbačeni smo iz stana koji moramo napustiti do 1. lipnja." S tom porukom javio nam se naš sugrađanin M. D., kojeg je zatekla tužna sudbina s kojom se susreće sve više ljudi u našem gradu.

Sezona je pred vratima i mnogi iznajmljivači u njoj vide priliku za zaradu. No u njihovu lovu za novcem stradaju domaći ljudi, koji su izbačeni iz podstanarskih stanova kako bi napravili mjesto turistima.

– Nešto se mora promijeniti, ovako dalje ne može. Mi podstanari moramo imati neku sigurnost da nas se 1. lipnja neće izbaciti na ulicu – govori nam naš izbačeni sugovornik. 

U stanu iz kojeg se moraju iseliti živjeli su "na crno", bez ugovora.

– U ovome stanu živjeli smo tri do četiri mjeseca i sve smo uredno plaćali. Vlasnik nam je rekao kako nam ne može dati ugovor jer ima problema s prepisivanjem stana na sebe – govori nam. 

Na početku je sve bilo odlično, ali onda je vlasnik počeo preuređivati stan ispod njihova, a u tom razdoblju je i njegova supruga rodila.

U tim radovima majstor kojeg je zaposlio vlasnik bušio je po cijele dane, što je užasno utjecalo na bebu, koja dva dana od stresa uopće nije jela, a na kraju je završila i u bolnici.

– To je bilo kao da vam netko kraj glave buši, po cijele dane nije prestajalo. Moje dijete je bilo pod tolikim stresom da uopće nije moglo jesti, stvorila mu se i mala rupica na glavi. Na kraju je zbog svega toga "srećom" završilo na promatranju u bolnici. Kažem "srećom" jer je tamo barem imalo mira – otkriva nam.

Kada se požalio vlasniku zbog cjelodnevnih radova, vlasnik je izgubio živce:

– Nazvao sam ga i pitao mora li to bušenje trajati cijeli dan. On je zbog toga poludio, rekao mi je da lažem i da on od mene neće trpjeti prigovore. Kako mi je ovo prvi i zadnji put te mi je tada poručio kako do 1. lipnja moram napustiti stan.

No problemima tu nije kraj. U potpunom stresu tijekom potrage za novim stanom, javlja mu se gospođa koja mu, kako se činilo, pokušava pomoći.

– Javila mi se na Facebooku i rekla kako je ona izišla iz stana te da joj je taj vlasnik rekao da mu pomogne pronaći nove stanare. Bio sam jako emotivan i nervozan zbog svega te kada je ona od mene tražila kauciju za stan, nisam uopće pomišljao da ću biti prevaren – kazuje nam.

Kaucija završila u Zlatiboru...

Kada je kaucija koju je uplatio za stan sjela na račun u Zlatiboru, shvatio je da je nasanjkan. 

– Uplatio sam kauciju kako je žena od mene tražila, ali onda sam vidio da je novac sjeo u Srbiji, u Zlatiboru. Nakon toga sam pokušao od gospođe dobiti nekakav odgovor, ali ništa od toga. Profil na koji sam uplatio, koji je bio lažan, izbrisan je, a osobna koja mi je bila slikana bila je lažna također, vjerojatno jedna od onih lažnih koje možete kupiti pa poslije bacite – otkriva nam prevareni sugrađanin.

Svu dokumentaciju i podatke predao je policiji, ali oni su mu poručili kako oni tu ne mogu ništa, pogotovo zbog toga što se radi o stranim državljanima.

Pomiren da svoj novac više neće vidjeti, bacio se ponovno na potragu stana, kako on, žena i dijete ne bi morali spavati na ulici. 

Jedina opcija koju je uspio pronaći jedna je sobica od 15-ak kvadrata, a u njoj su uvjeti, kako nam otkriva, sramotni.

– Uspio sam preko žene pronaći nekakvu sobicu koju iznajmljuje neki doktor opće prakse. Trebali bi je dijeliti s nekim parom iz Čilea, ali da vi vidite kako ta sobica izgleda. Pa u njoj mačke i psi obavljaju nuždu. Ja tu dijete dovesti ne mogu. Sramota je da to netko uopće iznajmljuje – govori nam nervozno.

Sada, bez ikakvog drugog rješenja, javio se našoj redakciji kako bi ukazao na ovaj problem s kojim se susreo ne samo on, već mnogi drugi.

Nije ispativ

– Jedna gospođa mi je otvoreno rekla kako joj je žao, ali da se njoj ne isplati meni iznajmiti stan. Rekla mi je kako će iznajmiti smještaj za šest osoba jer će više zaraditi. Kako ovo funkcionira je sramota, pa ja veća prava imam u Austriji, gdje sam radio kratko vrijeme, nego ovdje. Nazvao sam i Sabor kako bi ih pitao ima li moja žena koja prima porodiljni neka prava kako bi dobila nešto više novca. Žena s druge strane telefona mi se samo nasmijala i rekla da je ovo Hrvatska te da ovdje nitko nema nikakva prava – frustriran je naš sugovornik. 

Oko ove teme kontaktirali smo Anitu Lozo iz agencije "Splitski vali" kako bi dala neki stručni savjet svima u potrazi za stanom:

– Mi kao agencija uvijek organiziramo da se obje strane nađu uživo i pročitaju ugovor zajedno te provjere odgovara li im sve. Ako se radi o većem iznosu, tražimo da se ugovor napravi kod javnog bilježnika i solemnizira. Najvažnije je da nikada ne uplaćujete novac nekome bez sastanka uživo i ugovora o najmu. Ako netko od vas traži novac unaprijed, najvjerojatnije se radi o prijevari – poručila je Lozo.

Iz agencije su također ponudili najpovoljniji stan koji imaju u ponudi, ali cijena je ipak bila prevelika za ovu obitelj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:10