StoryEditorOCM
SplitMOŽE IM SE

Nije li preopušteno skraćivati radno vrijeme tri dana prije blagdana? Vidite kako su to danas riješili na splitskom Sudu

Piše Mario Matana
2. kolovoza 2024. - 13:23

Produženi vikend, kakva krasota! Za više-manje sve zaposlene, pogotovo one u državnim firmama, spajanje praznika sa subotom i nedjeljom je nacionalni sport.

Koncem godine se pregledavaju službeni kalendari, kalkulira se s godišnjim odmorima i slobodnim danima kako bi se ubećario maksimum iz danih okvira. Tako su blagdani blizu jedan drugoga posebno na cijeni. Recimo, 5. kolovoza i 15. kolovoza ove godine: prvi pada u ponedjeljak, drugi u četvrtak idućeg tjedna.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Blagdan Velike gospe profesionalnim spajačima daju pregršt mogućnosti i kombinacija. Sve to je vjerojatno već znate, sve to se već mali milijun puta govorilo i pisalo.

A govorilo se i pisalo, makar nas uvijek iznova štrecne, kako u državnim službama i užežin kakvog praznika skrate radno vrijeme. Da se ljudi mogu pripremiti. Tako je recimo danas, u petak, splitski Županijski sud skratio uredovno vrijeme do 13,30 sati. Na Državnom odvjetništvu su bili još šire ruke, rade do 13 sati. Nismo provjeravali drugdje, na Županiji, Banovini, Poreznoj,..., ali vjerojatno je situacija slična.

Dobro, slažemo se da početkom kolovoza Palača pravde djeluje kao kuća duhova, teško je po klimatiziranim hodnicima naći čovjeka od krvi i mesa. Što sami djelatnici, što i (privatnici) odvjetnici, liječnici, prevoditelji, vještaci, većina je ionako na godišnjim odmorima pa doista nema neke potrebe ‘čuvati utvrdu‘... Međutim skraćivati radno vrijeme tri dana prije blagdana, nakon borbe za veće plaće, doista djeluje preopušteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 02:27