StoryEditorOCM
Splitmedicinski rezime

Nakon završene Ultre u Splitu četiri su osobe ostale u bolnici. Doznali smo s kakvim su se tegobama javljali partijaneri

Piše Tanja Šimundić Bendić
15. srpnja 2024. - 10:54

Ultra je gotova, partijaneri pristigli iz svih dijelova svijeta odlaze polako svojim kućama, u sjećanju će im zasigurno ostati splitski dani prepuni boja, šarenila, veselja i zabave. Neki nisu imali takvu sreću, već na stadionu su zbog raznoraznih zdravstvenih tegoba mnogi morali potražiti ponoć dežurnog liječničkog osoblja. Oni s ozbiljnijim poteškoćama, njih 33, tijekom tri dana trajanja Ultre zaprimljeni su u splitski KBC, od kojih je jedna pacijent, 20-godišnji Slovenac, nažalost, preminuo.

image

I ove godine se tražila liječnička pomoć

Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix

Doveden je na OHBP-a KBC-a Split drugog dana Ultre oko pet sati ujutro, s po život opasnim simptomima intoksikacije alkoholom i nedozvoljenim supstancama. Tijekom jutra došlo je do multiorganskog zatajenja i posljedičnog šoka. Unatoč svim pokušajima intenzivnog liječenja i oživljavanja, nije došlo do poboljšanja, te je pacijent nažalost preminuo.

Po danima gledano, prve večeri Ultra Europe festivala pomoć u KBC-u Split pružena je petorici posjetitelja, punoljetnim stranim državljanima. Kod troje su zabilježene intoksikacije, dvoje su dovezeni zbog uganuća i posjekotine na nozi.

Druga je noć bila intenzivnija, u splitskom KBC-u pomoć je zatražilo 11 partijanera, devet stranih državljana, te dvoje Hrvata. Mahom su to bile intoksikacije alkoholom i drugim supstancama, te poteškoće u dišnom sustavu.

- Jedan pacijent imao je otvorenu ranu glutealne regije, a drugi ubod neidentificiranog predmeta u nadlakticu. Jedna osoba je hospitalizirana na Klinici za unutarnje bolesti, a drugi su nakon medicinske obrade otpušteni. Tragična se situacija dogodila kod 20. godišnjeg Slovenca koji je na OHBP KBC-a Split doveden sa po život opasnim simptomima. Nažalost, preminuo je – naznačili su iz splitskog KBC-a.

image

I ove godine se tražila liječnička pomoć

Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix

I treća, posljednja je noć bila intenzivna, pomoć u splitskom KBC-u pružena je 17-orici punoljetnih posjetitelja. Riječ je o 14 stranih državljana i trojici hrvatskog podrijetla.

Mahom su to bili već klasični problemi s posljedicama intoksikacije alkoholom i drugim supstancama. Kada se kaže drugim supstancama misli se pritom na konzumiranje raznih opijata, primjerice ekstazija. Neki su imali uganuća zglobova, prijelome ekstremiteta tijekom padova, posjekotine, te opekline.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

-Tri pacijenta hospitalizirana su na Klinici za psihijatriju, a jedan na Klinici za kirurgiju. Ostali su, nakon medicinske obrade, otpušteni - sumirali su trodnevnu situaciju u splitskom KBC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2024 20:27