StoryEditorOCM
SplitPa što je ovo?!

Ludi trend stigao u Split: reklamira se proizvod bez glutena koji uopće nije hrana. Doduše, neki to od nervoze grickaju

Piše Mario Matana
26. ožujka 2024. - 10:44

Bez ikakve namjere da se šalimo s osobama koje trebaju drugačiju prehranu zbog određenih zdravstvenih problema, čini nam se da najnoviji slučaj iz Splita pomalo ulazi u sferu neobičnog pretjerivanja...

Jer što? Potpuno je jasno da su u današnje vrijeme reklame za kruh bez glutena ili isticanje bezglutenskih sastojaka kod recepata za kolače ili otvaranje trgovina i restorana specijaliziranih za bezglutensku prehranu nešto apsolutno normalno, dapače i dobrodošlo. No, možda je sve previše hype-ano, da ne kažemo otišlo kvragu, kad se bezglutenskim sadržajem krenu reklamirati – olovke!

Da, da dobro ste pročitali, i to ne olovke koje žene koriste za isticanje određenih dijelova lica (to bi donekle imalo smisla), ne olovke za usne, obrve, oči, ne, ne, nego obične, klasične olovke za pisanje. Dobro, jesu pomalo specifične jer je kupcu bila bitna njihova dezignacija (znate ono 4H, HB, 2B, 6B,...), ali da je posebno oglašena činjenica da nemaju glutena u sebi, izaziva niz upitnika.

Prvo, zar su olovke ikad imale glutena? Zapravo, što je gluten? Gluten je protein koji se može naći u nekim žitaricama poput pšenice, raži, ječmu ili grizu. Olovke su pak zadužene za pisanje, trag ostavlja ‘mina‘ u unutrašnjosti obično drvenog ‘okvira‘. Nekad su se koristili drugi materijali, no već nekoliko stotina godina u upotrebi su grafitni ulošci koji u kombinaciji s različitim omjerima gline ostavljaju više ili manje mastan trag...

Dakle, djeluje nam pisaći dio olovke nikad nije bio sporan. Možda postoji mogućnost da se drveni dio, negdje i nekad, izrađivao od kakve prešane smjese ostataka žitarica koje bi sadržavale gluten, no to nam se čini dosta far-fetched varijanta...

Što nas dovodi i do drugog pitanja, to jest zaključka. Jesu li olovke predviđene za jelo? Nisu naravno, no možda je i sami kontakt (produljeni vjerojatno) ruke s olovkom opasan, da ne kažemo poguban. Ili su možda super-hiper-oprezni, susretljivi i obzirni Nizozemci (proizvođači naime olovki, nominalno barem jer je naravno stvarna proizvodnja u – Kini) jednostavno računali s time da će poneko od njihovih kupaca grickati olovke! Znate ono, u nervozi tijekom ispita ili nezadovoljni kreativnom pauzom, kad krenete lupkati gornjom stranom olovke po zubalu, a u nekom trenutku lagano i zagrizete...

image

Olovka bez glutena, novi trend

Privatna Arhiva/

Uglavnom, ostaje na vama dragi čitatelji da procijenite je li ovo naglašavanje glutenfrei činjenice nekakav marketinški trik ili pokretanje novog trenda. Jer nisu nešto značajno skuplje, barem u rijetkim splitskim dućanima gdje su ove ‘finćukaste‘ tehničke olovke dostupne: cijena pakiranja od šest pisala različite tvrdoće je oko devet eura, dakle tek nešto skuplje od TOZ-ovih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 09:24