StoryEditorOCM
SplitŠAMPIONSKI DLAKAVCI

Bili smo na izložbi o kojoj se danima pričalo. Spinutskim noćima paradirali su prvoklasni psi i njihovi vlasnici

Piše Stipe Šarić
28. srpnja 2024. - 16:26

Igralište nogometnog kluba ‘Dalmatinac’ u Spinutu ovih dana postalo je privremeni dom za mnogobrojne ljubitelje četveronožnih ljubimaca iz svih dijelova svijeta.

Naime, tamo se održavala 17. izložba pasa “Split 4 Summer Night Shows”. Lani je izložba održana na žnjanskom platou, ali su organizatori zbog radova bili prisiljeni na promjenu lokacije, te je uz podršku gradske vlasti za novu lokaciju odabrano nogometno igralište u Spinutu.

Izložba pasa izazvala pravu pomutnju na Spinutu: ‘Uzurpirali su nam privatne parcele!‘; ‘Ma budite sritni što čistimo!‘

Četverodnevna manifestacija veliku je pomutnju stvorila je i prije otvorenja: izložba pasa seli se iz godine u godinu, za potrebe izložbe potreban je veliki parking, a Grad je organizatorima dao stari popis parcela u Spinutu za tu svrhu, no ponudio im je i dio privatnih zemljišta koja su pokošena i nasuta žalom, zbog čega su se privatni vlasnici pobunili, a organizatori su pozvali policiju. No, do izložbe strasti su se primirile.

Suci iz cijelog svijeta

Tijekom četiri noći, posjetitelji su na igralištu imali priliku vidjeti tisuće pasa različitih pasmina, koji su se natjecali u raznim kategorijama za prestižne titule i nagrade. Stručni suci iz cijelog svijeta ocjenjivali su pse prema strogim standardima, uzimajući u obzir izgled, ponašanje i karakteristike svake pasmine. Za svaku od njih biran je “Best of breed” koji nastupa u “Best in show”. Među njima se bira pas koji će ući u “Supreme best in show”, kada je između pobjednika svakog od dana biran najljepši pas izložbe.

image
Stipe Šarić

Organizirani su i štandovi s raznovrsnim proizvodima za pse i ljubitelje pasa, gdje se mogla kupiti hrana, oprema, igračke...

No, “Split 4 Summer Night Shows”, kako nam ističu vlasnici s kojima smo pričali na izložbi, nije samo natjecanje, već i prilika za druženje i razmjenu iskustava među uzgajivačima, vlasnicima i zaljubljenicima u pse.

- Uzgajam zlatne retrivere i s njima se natječem na izložbama po cijelom svijetu, pa tako i ovdje, već godinama. Split je stvarno predivan i obožavam doći, ne samo zbog izložbe već i zbog ljepote grada. Sviđa mi se atmosfera, svi su prijateljski nastrojeni, mislim da su nova prijateljstva i poznanstva koja sklopimo ovdje važnija od ikakve pobjede. Međutim, naravno da je i nagrada bitna, nemojte me krivo shvatiti. Ove godine mi se lokacija sviđa, vrlo je prikladna za izložbu i sad se samo nadam što boljem rezultatu za mene i moje ljubimce - govori nam Njemica Mila.

image

Mila sa svojim psima

Stipe Šarić

- Odlučila sam da jako želim psa nakon što je završio rat i kada mi se muž vratio s fronte uzeli smo tornjaka kojeg sam sasvim slučajno vidjela na emisiji Dobro jutro Hrvatska i zaljubila se u njega. A sada se bavim i uzgajanjem tornjaka.

Uzeli smo prvog psa kao ljubimca, nismo planirali ići na izložbe s njime, ali na nagovor čovjeka kod kojeg smo ga kupili smo otišli na prvu i znate kako to onda ide, odeš na još jednu, pa još jednu. Tako na izložbe u Split dolazim preko dvadeset godina i svaki put mi bude izvrsno.

Žnjan nije prikladan

Atmosfera i lokacija su ove godine super, prošle godine na Žnjanu mi se nije baš sviđalo jer nije prikladan prostor za izložbe, ali ovdje su uvjeti odlični. Došla sam ove godine ovdje s mojom Soul. Ona sada ima samo 14 mjeseci, a već je osvojila brojne nagrade. Vrijedi istaknuti da je bila svjetska prvakinja u dobi do 12 mjeseci - priča nam Šibenčanka Ljiljana Nakić Petrina dok se odmara sa Soul.

image

Ljiljana Nakić Petrina i njena Soul

Stipe Šarić

Riječi hvale imali su naši sugovornici za ovu manifestaciju, ali jedna od stvari koja je nekima zasmetala jest cijena smještaja.

- Dolazim iz Italije na ovu izložbu u Split godinama i svaki put cijena smještaja bude sve veća. Kakve sam sve cijene vidio dok sam tražio smještaj, stvarno nije normalno. Na kraju sam ipak uspio pronaći smještaj po razumnoj cijeni - veli nam Talijan Luca, ali bilo je i onih kojima cijena uopće nije zasmetala.

image
Stipe Šarić

- Skupo, ma kakvi, pa mi smo ovo ljeto bili svugdje po Europi i što se tiče cijena smještaja moramo reći da uopće nije velika - govori nam par iz Njemačke, pa dodaje:

Zasad nam ove godine sve ide odlično. Mislim moglo bi i bolje što se rezultata tiče, ali nećemo se žaliti. Ovdje smo ponajviše kako bi se upoznali s novim ljudima i podijelili neka slična iskustva, a nagrade su nam u drugom planu.

Srećom ostat ćemo ovdje i nakon izložbe još par dana, pa ćemo moći u miru razgledati grad: ovo je stvarno jedno od najljepših mjesta u kojem smo bili. Možemo vam reći da se sigurno vidimo na ovoj izložbi i dogodine - zaključuju naši sugovornici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 12:01