StoryEditorOCM
OtociPREDOBRO

Pronađena živa periska u Jadranu, ime joj je Jasna: ‘Sada postoji nada u obnovu populacije ove vrste...‘

Piše Hina
5. rujna 2024. - 18:04

Još jedna živa plemenita periska (Pinna nobilis) potvrđena je na području Jadrana, kod Sutivana na otoku Braču, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, istaknuvši da u hrvatskom dijelu Jadrana imamo potvrđeno tek 26 živih jedinki. Ova jedinka, koju je pronašao Ivica Žaja i nazvao je Jasna, a potvrdili je djelatnici Javne ustanove More i krš, jedna je od rijetkih živih u Jadranu. Sa svoja 33 centimetra, procjenjuje se da je stara oko tri godine.

Dosad je na ovom području Jadrana bila zabilježena samo jedna potvrđena živa jedinka plemenite periske - Nova nada kod Omiša - što čini ovaj nalaz izuzetno značajnim, istaknuli su iz Ministarstva. 

image

Periska Nova Nada u Omišu 

 

Božidar Vukičević/Cropix

- Ove dvije potvrđene žive jedinke udaljene su svega 10 nautičkih milja jedna od druge, što budi nadu u obnovu populacije plemenite periske na ovom području - dodali su. 

U hrvatskom dijelu Jadrana imamo potvrđeno tek 26 živih jedinki plemenite periske, uz nedavno pronađene jedinke na uzgajalištu u Šibeniku, koje će uskoro biti vraćene u more. Ministarstvo zaštite okoliša zahvalilo je Ivici Žaji i ostalim građanima na brojnim dojavama i pomoći u očuvanju ove vrste. 

Dojavu o nalazu žive periske građani mogu poslati preko poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša ili na mail adresu: vrste@mzozt.hr. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 07:20