StoryEditorOCM
Obalaimaju pravo na žalbu

Tvrtka i direktorica iz Kaštela osuđeni jer su Plodinama prodavali igračke opasne za djecu

Piše VIJESTI SD
16. kolovoza 2024. - 08:37

Tvrtka i direktorica proglašeni su krivima i kažnjeni jer su u poznatom trgovačkom lancu prodavali igračku opasnu za djecu.

Prema presudi, državni je inspektorat u veljači u supermarketu Plodine u Pitomači utvrdio da je tvrtka Nird iz Kaštel Lukšića “stavila na tržište neispravnu igračku “Nird pliš vesele životinje”, plišana igračka pas veličine 21 cm”.

“Analizom je utvrđeno da uzorak nije sukladan zahtjevima iz Pravilnika o sigurnosti igračaka zbog dostupnosti ispuna koji predstavlja opasnost od gušenja za djecu mlađu od 36 mjeseci te se smatra zdravstveno neispravnim”, navodi se u presudi, piše Danica.

Sanitarna inspektorica Državnog inspektorata je kao ovlašteni tužitelj izdala prekršajni nalog kojim je Nird kažnjen sa 6600 eura, a direktorica tvrtke sa 660 eura. To su minimalne zakonske kazne za takav prekršaj.

No, nakon prigovora sve je završilo na sudu u Virovitici koji je na koncu izrekao kazne ispod zakonskog minimuma: za tvrtku 1040 eura, a direktoricu 90 eura.

Nird i direktorica branili su se kako su “u svemu surađivali s inspekcijom i dugogodišnji su uvoznik igračaka te kontrolu uvoza provede tako što od dobavljača traže ateste”.

“U konkretnom slučaju odmah po saznanju za nesukladnost igračke su povukli s tržišta i pripremili ih za uništenje. Isticali su trud koji poduzimaju u poslovanju kako bi sve bilo uredno, pa su zamolili za razumijevanje”, tumači sudac svoju odluku, prenosi Danica.

Presuda virovitičkog suca je nepravomoćna i Državni inspektorat ima se pravo žaliti u zakonom predviđenom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 15:20