StoryEditorOCM
ObalaPočelo je!

Sprema se spektakl na Neretvi; veslačima stižu nove lađe iz kalafatske radionice, i u zraku će biti prava atrakcija...

Piše Stanislav Soldo
6. lipnja 2024. - 17:06

Neretvanski lađari veslat će ovogodišnji Maraton, koji se održava tradicionalno u drugu subotu najtoplijeg mjeseca, 10. kolovoza, u novim lađama. Udruga lađara naručila je od brodogradilišta "Stipaničev“ u Tribunju izgradnju 33 nove lađe, a do Maratona trebalo bi biti gotovo njih petnaestak koje će zaploviti Neretvom. Tribunjski kalafati grade nove lađe po predlošku izvorne.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Ove nove lađe će zasigurno imati duži vijek trajanja jer će biti odložene u skladištu dok će na Neretvi biti samo na dan održavanja Maratona lađa - kazao je Luka Oršulić, predsjednik udruge lađara Neretve, najavivši ovogodišnji 27. po redu Maraton lađa. Očekuje sudjelovanje tradicionalnih lađarskih ekipa, ali i dolazak novih kojima će ovo biti debitantski nastup.

Oršulić je najavio akrobatske letove Krila Oluje u čast Maratona lađa, koji će se održati u Opuzenu neposredno prije Brzinskih utrka lađa za startne pozicije.

image

 Luka Oršulić
 

Tom Dubravec/Cropix

- To će biti iznimno atraktivno za pogledati i ponosni smo što nam dolazi akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva -kazao je Oršulić. 

image
Josip Bandić/Cropix

Iako lađari dobivaju nove lađe za natjecanje, stare lađe kojima su do sada vozili neće propasti. Vodstvo udruge lađara za njih ima velike planove. Po promotivnoj cijeni od 4900 eura prodat će se lokalnim lađarskim udrugama koje će u njima veslati ili će im služiti za turističke svrhe, upravo kako je to Milojko Glasnović osmislio u gradu Opuzenu. On je jednu od tih starih lađa izveo na vodu, gdje stoji svakodnevno kao turistička atrakcija, a u njoj će kada im krenu treninzi veslati opuzenske lađarice za ženski maraton.

image

Mišo Glavinić

Tonči Plazibat /Cropix

S obzirom da je riječ o masovnom događaju u kojem sudjeluje nekoliko desetaka tisuća ljudi, direktor Maratona lađa Mišo Glavinić naglašava da se posebna pozornost posvećuje sigurnosti lađara na vodi. Kazao je da će se dan prije maratona obići kompletna lađarska ruta od Metkovića do Ploča kako bi se izbjegli neželjeni događaji poput nasukavanja lađarske ekipe Stabline prošle godine.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 09:13