StoryEditorOCM
Obalaispravak

OŠ Bijaći: ‘Škola nije odbila djetetu posebnu prehranu, iako roditelji nisu dostavili valjanu liječničku dokumentaciju‘

Piše ŽUPANIJA SD
20. rujna 2024. - 15:23

Dana 13. rujna 2024. godine na portalu Slobodne Dalmacije objavljen naslova "Što se to događa u kaštelanskoj školi? Popović: ‘Odbili djetetu posebnu prehranu, pa ga premjestili bez suglasnosti!‘”.

Nakon objave teksta, iz Osnovne škole Bijaći su nam poslali ispravak koji prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

u novinskom članku “Što se to događa u kaštelanskoj školi? Popović: ‘Odbili djetetu posebnu prehranu, pa ga premjestili bez suglasnosti!“ - objavljenom dana 13. rujna 2024. g. u 10:39 sati na internetskom Portalu „Slobodna Dalmacija“ u rubrici Split i Županija/Obala iznesen je niz neistina.

Već u naslovu novinskog članka iznesene su dvije neistine – 1. da je škola odbila djetetu posebnu prehranu i 2. da je dijete premješteno bez suglasnosti.

1. Škola nije odbila omogućiti posebnu prehranu nijednom djetetu koje je pohađalo i pohađa OŠ BIJAĆI, pa tako ni djetetu na koje se pretpostavljamo referira nezavisni vijećnik Ante Popović, iako se ne navode podaci, ali se dotični vezano za jedno dijete e-mailom obratio Školi. Škola je djetetu omogućila posebnu prehranu kao i ostaloj djeci u Školi koji su u režimu posebne prehrane, što je omogućeno u redovnom školskom programu. Škola je dakle postupila u cijelosti sukladno odredbama čl. 68. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, na koje se Ante Popović poziva u svom priopćenju, te je omogućila djetetu redovno školovanje uz posebnu prehranu. Ovo unatoč činjenici da su roditelji više puta PISANIM putem pozivani da dostave propisanu valjanu liječničku dokumentaciju iz koje bi bilo razvidna nužnost osiguranja posebne prehrane za dijete, što roditelji nisu učinili. 

Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama, izdanim od strane Ministarstva zdravstva RH, jasno je definirana obveza dostave detaljne medicinske dokumentacije od strane nadležnog liječnika. Naime, ukoliko se zahtijeva posebna vrsta prehrane potrebno je specificirati zabranjenu hranu, uz kako smo već naveli  dostavu detaljne medicinske dokumentacije od strane nadležnog liječnika.

Podsjećamo da je svim učenicima u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, od strane Vlade RH osigurano pravo na besplatan obrok, pri čemu se posebno vodi briga da učenici sa  zdravstvenim poteškoćama dobiju odgovarajuće obroke, što je omogućeno i djetetu koje je tema priopćenja.

2. Dijete nije premješteno bez suglasnosti u redovni razredni program bez ikakvog obrazloženja. Ponavljamo da je s roditeljima više puta komunicirano kako usmenim tako i pisanim putem, te se roditelje pozivalo na potpisivanje potrebne dokumentacije vezane za nastavak redovitog školovanja djeteta izlazeći u susret vezano za termine preuzimanja i potpisivanja dokumentacije, ali su se roditelji oglušili na sve pozive Škole, točnije, ni nakon višekratnih razgovora i sastanaka nisu potpisali potrebnu dokumentaciju kojom se reguliraju međusobni odnosi između davatelja usluga i korisnika u programu produženog boravka. 

Ante Popović je Školi dana 03. rujna 2024.g. kao zastupnik interesa obitelji i malodobnog djeteta uputio mail - Upozorenje na diskriminaciju djeteta, koji mail je istodobno poslao na adrese Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH i Splitsko - dalmatinske županije. 

Škola je ovlastila ovaj odvjetnički ured iz razloga opravdane sumnje da Ante Popović bez ikakvog, na zakonu utemeljenog ovlaštenja, poduzima radnje za zaštitu prava i interesa djeteta.

Ante Popović je dana 05. rujna 2024.g. pisanim putem pozvan da dostavi ovlaštenje/punomoć za zastupanje prava i interesa mal. djeteta, što nije učinio do dana pisanja ovog Zahtjeva. 

Ističemo da OŠ BIJAĆI u svom radu uvijek vodi računa o potrebi zaštite prava i interesa djece, njihovoj dobrobiti i sigurnosti, te se o svemu blagovremeno obavještavaju učenici i roditelji. Škola je jedina u ovom slučaju na pravilan i zakonit način zaštitila prava djeteta jer je djetetu omogućila nastavak redovitog školovanja uz posebnu prehranu, u okvirima osiguranih mogućnosti.

Nitko nije zakinut u svojim pravima u konkretnom slučaju, no, na žalost, često se pozivanjem ‘na prava djece‘ i ‘podizanjem tenzija‘ prikrivaju stvarne namjere, obmanjuje javnost, a istina potiskuje u drugi plan.

S poštovanjem!

Osnovna škola Bijaći

zastupana po  odvjetnicima

Marku Višiću i Ivi Višić"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 18:17