StoryEditorOCM
ObalaSAVRŠENA UVERTIRA

Makarsku u lipnju posjetilo 50 tisuća turista, najbrojniji Poljaci i gosti iz BiH, jedan vid smještaja osjetno prednjači

Piše Dijana Turić
5. srpnja 2024. - 21:20
Na trećem mjestu su Šveđani koji su ostvarili 24 tisuće noćenja, potom Nijemci sa 19 tisuća noćenja...Ivo Ravlić/Cropix

U lipnju je Makarsku posjetilo više od 49 tisuća turista koji su ostvarili više od 233 tisuće noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 13,5 posto u dolascima i gotovo 5 posto u turističkim noćenjima.

Kako kazuju iz TZ-a Makarska, riječ je o prvim podacima sustava eVisitor, a najveći dio od ukupno ostvarenog turističkog prometa zabilježen je u hotelskom smještaju u kojem je ostvaren i najveći porast u apsolutnom iznosu, a dvoznamenkasti plus bilježe kampovi.

Gledano prema tržištima, tijekom lipnja najviše noćenja, točnije oko 35 tisuća, ostvarili su gosti iz Poljske, a u stopu ih slijede turisti iz susjedne Bosne i Hercegovine sa 32 tisuće noćenja.

image

Kako napominju iz TZ-a Makarska, zadovoljstvo ostvarenim rezultatima još je i veće uzmu li se u obzir promjenjive vremenske prilike

Ivo Ravlić/Cropix

Na trećem mjestu su Šveđani koji su ostvarili 24 tisuće noćenja, potom Nijemci sa 19 tisuća noćenja, te gosti iz Ukrajine sa više od 15 tisuća ostvarenih noćenja.

Kako napominju iz TZ-a Makarska, zadovoljstvo ostvarenim rezultatima još je i veće uzmu li se u obzir promjenjive vremenske prilike koje su nas pratile posebno tijekom prve polovice lipnja, dok je u usporedbi s ostvarenim prometom u istom razdoblju 2022. godine, broj turističkih dolazaka veći za 12 posto, a noćenja za 4 posto.

- I u prvoj polovici ove godine zabilježen je rast ostvarenog turističkog prometa i to gotovo 5 posto više turista koji su ostvarili 2 posto više noćenja u odnosu na prvu polovicu 2023. godine, dok je u usporedbi s ostvarenim u istom razdoblju 2022. godine dvoznamenkasti rast zabilježen u sve tri kategorije turističkog prometa pa je broj dolazaka veći za 11,2 posto, noćenja za 11,8 posto, a broj turista povećan je za 10,8 posto.

Kada promatramo realizirana noćenja po vrstama smještajnih objekata, u prvih šest mjeseci ove godine, najviše je noćenja ostvareno u hotelima i to skoro 190 tisuća, a slijede objekti u domaćinstvu kod kojih je zabilježeno 165 tisuća turističkih noćenja - kazali su iz TZ-a Makarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 21:21