StoryEditorOCM
Obalasat povijesti

Da se ne zaboravi: britanska TV kuća objavila nikad viđeni video granatiranja Dubrovnika, scene su potresne

Piše vijesti sd
6. rujna 2024. - 14:13

Britanska televizija ITN  iz svoje arhive izvukla je i na YouTubeu objavila materijal snimljen tijekom opsade Dubrovnika. 

Riječ je o vrijednim video snimkama, koje i danas, skoro trećinu stoljeća nakon što su snimljene, bude emocije. U jednoj od niza snažnih scena, snimljenih vjerojatno 22. ili 23. listopada 1991. godine, britanska konzulica u Dubrovniku Sarah Marajika daje izjavu na terasi hotela Argentina, dok u pozadini, gdje se vidi dubrovački stari grad, odjekuju granate, piše Večernji.hr

- Nitko nije mislio da će stari grad biti tako razaran. To je kao kad razmišljate o Veneciji, Parizu ili Canterburyju - kaže konzulica, a novinar Paul Davis napominje da se u tih nekoliko sekundi njihova razgovora čulo pet granata. 

- Ovdje se ne radi o zalutalim granatama, ovo je sračunata odluka da se nepopravljivo ošteti grad koji je u cijelosti zaštićeni spomenik. Savezna vojska sada protiv zidina, građenih za zaštitu od strijela i kopalja, koristi sovjetske navođene projektile - govori novinar. Nekoliko dana ranije JNA je napade koncentrirala na područja izvan starog grada, ali sada njihove granate padaju unutar starih zidina, dodaje novinar. 

 Kamera snimatelja ITN-a zabilježila je dirljivu scenu u kojoj Dubrovčani i gosti u hotelskom baru pjevaju “Sjećanje na Velu Luku”, što je novinara podsjetilo na nacističko  bombardiranje Londona u Drugom svjetskom ratu.

 U videu se vidi kako je ekipa ITN-a u nedjelju snimala misu u dubrovačkoj katedrali te tragove borbi na Srđu. Posjetili su i franjevački samostan, također oštećen granatama. Projektil je omeo i fra Josipa Soptu dok je davao izjavu za televiziju. "Tužno", prokomentirao je.

U ovome zanimljivom, povijesno i emotivno vrijednom videu može se vidjeti i žena koja u dubrovačkoj luci traži sklonište za njemačkog ovčara. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:14