StoryEditorOCM
Spiza pluszdravo povrće

Čini čuda za zdravlje i ljepotu, a upravo je u ‘stađunu‘: savršeno je u jednostavnoj salati s pikantnim sirom, uživajte!

Piše Spiza SD
16. rujna 2023. - 14:42

Uvijek smo u potrazi za slasnim obrocima koji se mogu pojesti uz maksimum uživanja i minimum grižnje savjesti, a još kad nađemo neko koje udovoljava tim kriterijima te se pritom spravlja uz malo truda i ima brojne benefite za zdravlje i ljepotu, čini nam se da smo pogodili jackpot. 

Jelo za koje vam donosimo recept je upravo takvo: priprema se jednostavno, a čini čuda za organizam. U glavnoj ulozi je sezonska namirnica koje bismo trebali jesti što više, a svima nam je dostupna - tikva. 

Blagodati koje se vezuju uz konzumaciju tikve uključuju bolji imunitet, i to zahvaljujući obilju vitamina C i E  te željeza i folne kiseline, jer svi oni jačaju imunološki sustav, te jednako tako, zahvaljujući najvažnijem sastojku tikve, beta karotenu, poboljšanje izgleda i stanja kože kojoj pomaže ublažiti posljedice oksidativnog stresa koji uzrokuje znakove starenja.

Eto vam sasvim dovoljno razloga za isprobati recept za ovo jednostavno jelo.

Toplo-hladna salata od tikve i fete

Sastojci:

600 g očišćene tikve (butternut, hokaido ili prinčeva kruna)
75 g feta sira
35 g pinjola
5 žlica maslinovog ulja
2 žlice balzamičnog octa
1 žlica meda
malo timijana
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija. 

Tikvu narežite na kockice, prelijte je s 2 žlice maslinovog ulja te je posolite i popaprite pa je rasporedite po posudi za pečenje i pecite 20 minuta. Izvadite iz pećnice, okrenite, zatim pecite još 7 - 10 minuta dok ne porumeni, ali pazite da ne postane kašasto. Čim je gotovo, prebacite iz posude za pečenje u posudu za posluživanje.

Pomiješajte ostatak ulja s medom i balzamičnim octom. Na suhoj tavi tostirajte pinjole.

Pažljivo pomiješajte sve sastojke, salatu ukrasite listićima timijana pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 21:32