StoryEditorOCM
Slatkozdrava uživancija

Sočni kolač bez brašna, šećera i masnoće: nije šala, ali se kao od šale priprema i vrlo lako prilagođava svačijem ukusu

Piše T. S. M.
20. travnja 2024. - 08:15

U sezoni malina prava je šteta ne ispeći barem jedan kolač s tim slatkim bobičastim voćem. Ali, uh, kolači debljaju, puni su šećera, brašna i masnoća... Da, nažalost, tako je, ali samo u slučaju da su jedini recepti za kolače koje poznajete oni koje ste naslijedili od bake.

Srećom po sve sladokusce zabrinute za liniju, danas vlada pravo obilje dobrih recepata za slastice sa zamjenskim sastojcima. Pa vam tako možemo ponuditi ovo slatko malo otkriće: recept za sočni ni mirisni kolač s malinama u kojem nema ni zrnca brašna ni šećera kao ni grama masti. Mislite da je nemoguće? Čitajte dalje...

image
Shutterstock

Tajna ovog recepta je u pravim sastojcima, a to su banane i jaja. Banane će kolač zasladiti, a nakon što se ispeče u suradnji s jajima i mljevenim bademima slastici će dati teksturu biskvita. Ne onako prozračnog kao što je biskvit za torte, nego više onako sočnog i gustog, poput biskvita u mramornom kolaču. Ili banana breadu, ali ako znate kakva je njegova tekstura to znači da ste ga probali, moguće i pekli, pa vam više ništa ne moramo objašnjavati.

Ako pak nemate iskustva s banana breadom i sličnim slasticama u kojima banane preuzimaju ulogu šećera, brašna, maslaca i drugih klasičnih sastojaka, tada imamo malu napomenu: moraju biti sasvim zrele. Mogu čak biti i mrvicu prezrele. Ako nemate takve, evo vam mali trik za njihovo brzo dozrijevanje, a kako ovaj trik utjeće na teksturu, ali ne i slatkoću, obavezno u kolač ubacite i nešto što će ga malo zasladiti. Žlicu meda, na primjer, ili agavinog sirupa.

image
Shutterstock

Ako želite dodatno sniziti kalorijsku vrijednost kolača i izbjeći ikakve masnoće u receptu, bademe zamijenite zobenim pahuljicama.

Volite li jako sočne kolače, ovu slasticu možete, po želji, zaliti vrućim mlijekom nakon što je ispečena, a prije nego je izvadite iz kalupa. Ostavite je da dobro upije mlijeko i tada je možete narezati.

Ako se ubrajate u one kojima kolač nije kolač ako nema ukras na vrhu, opcije su vam tučeno slatko ili kokosovo vrhnje, bijela čokolada ili klasična šećerna glazura s kojom kapi limunova soka ili pasiranim malinama za ružičastu boju. Oni koji ne smiju jesti šećer te će dodatke lako odstraniti s tanjurića.

image
Shutterstock

Sočni kolač s malinama

Sastojci:

175 g badema
150 g malina
2 banane
2 jaja

Priprema:

Sameljite bademe.

Banane usitnite u blenderu ili vilicom pa im dodajte jaja i dobro izmiješajte. Dodajte mljevene bademe pa izmiješajte i na kraju oprezno umiješajte maline.

Prebacite smjesu u uski kalup za pečenje koji ste premazali maslacem pa posuli mrvicama badema (alternativno: obložite ga smočenim i zgužvanim papirom za pečenje).

Pecite na 190 stupnjeva 20-ak minuta.

Ukrasite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:21