StoryEditorOCM
Slanokremasta i sočna

Raskošna ljepotica bez zrnca šećera i grama brašna: Lucija nam je otkrila savršen recept za tortu, isprobajte ga!

Piše Spiza SD
26. listopada 2023. - 18:43

Postoje kolači koje možemo pjesti u hodu i zaboraviti na njih i prije nego sjednemo, a isto tako postoje slastice koje nam se urežu u pamćenje i proganjaju nas sve dok ih ponovno ne okusimo. Upoznavanje s takvim slatkarijama može biti jako loš potez za nekoga tko bi trebao izbjegavati slatko. Osim ako je riječ o kolaču u koji ne ide ni mrvica šećera!

Mi smo pronašliu pravo takav: raskošan je i bogat, a ne samo da ne sadrži šećer, nego u njega ne ide niti gram brašna. Kako je to uopće moguće? Recept je objavila meštrovica za slastice koje se jedu bez grižnje savijesti,  Lucija Prpić koju pratimo na Instagramu i blogu Pao mi je šećer.

Lucija je objavila fotografiju vrlo primamljive torte s čokoladom i orasima, a mi smo je zamolili za recept. Prenosimo vam ga uz toplu preporuku i pozivamo vas da nam se javite ako i vi znate praviti ovakve slastice - mail je spiza@slobodnadalmacija.hr - jer recepata za kolače bez brašna i šećera nikad nam nije dosta.

image
Pao mi je šećer

Čokoladna orah torta

Sastojci:

Biskvit:

50 g mljevenih oraha
40 g bademovog brašna
3 jaja
1 prašak za pecivo
3 žlice zaslađivača po želji
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica arome vanilije

Krema:

70 g oraha
60 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
1 žlica ruma
1 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
300 g mascarpone sira
200 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
zaslađivač po želji (40 g eritrita u prahu ili 30 g ksilitola u prahu)

Dekoracija:

500 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
230 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
1 žlica zaslađivača po želji (eritrita ili ksilitola u prahu)

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka te žumanjke zajedno sa zaslađivačem umutite mikserom. Zatim u smjesu jaja i zaslađivača dodajte maslinovo ulje i aromu vanilije te sve skupa umiješajte. Zatim u smjesu dodajte suhe sastojke te ponovno sve skupa povežite mikserom. Preostale bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i ručno ih umiješajte u smjesu. Peći na 160˚ C, 15 min.

Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 18 cm. Meni se najbolje pokazalo peći u dva kalupa (promjer 18 cm) istovremeno te nakon hlađenja svaki biskvit prepoloviti na pola da bi imala četiri kore.

Orahe, rastopljenu čokoladu, rum i kokosovo ulje stavite u blender ili sjeckalicu i usitnite dok ne dobijete konzistenciju namaza. U međuvremenu mikserom umiješajte zaslađivač i mascarpone sir. Zatim u smjesu dodajte namaz od oraha i čokolade i sve skupa miješajte dok se ne poveže. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag te ga ručno ili na najnižoj brzini umutite mikserom. Krema je spremna za konzumaciju.

Vrhnje za šlag zajedno sa čokoladom i zaslađivačem stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Kad vam se čokolada u potpunosti otopila, krema je spremna za hlađenje. Hladite ju barem nekoliko sati. Nakon hlađenja prebacite ju u slastičarsku vrećicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 15:35