StoryEditorOCM
Slanoodlična ideja

Pripremate odreske? Spojite li ih s ovim sastojcima dobit ćete pravi specijalitet, a meso će biti sočno i meko k‘o pamuk

Piše Spiza SD
9. kolovoza 2023. - 10:11

Odresci su praktični jer su brzo gotovi, ali znaju razočarati: ponekad su tako suhi i tvrdi da nam ih je muka žvakati. Srećom postoje neke namirnice i mali trikovi vezani uz pripremu koji mesu mogu podariti mekoću i sočnost. Odlična ideja za pripermu mesa koja ujedno jamči da će se meso rastapati od mekoće je pečenje među slojevima finog umaka od rajčice.

Za još bolji okus tu je puno sira, začina te malo patlidžana, jer ovo jelo je mesna verzija popularnog talijanskog klasika melanzane alla parmigiana, odnosno složenca od patlidžana, rajčica i sira.

Prema ovom receptu odresci se najprije pohaju, ali recept jednako dobro funkcionira i ako je meso tek sasvim malo zapečeno na tavi prije nego je posloženo s ostalim sastojcima i zapečeno pa radite kako vam je draže.

Odresci alla parmigiana

Sastojci:

6 junećih ili svinjskih odrezaka
700 g rajčice
200 g krušnih mrvica
150 g brašna brašna
120 g parmezana
120 g mozzarelle
2 jaja
2 patlidžana
2 češnja češnjaka
1 žlica ulja
1 žličica origana
​1 luk
svježi bosiljak
malo šećera
sol, papar

Priprema:

Narežite patlidžane, posolite ih i ostavite da puste gorčinu. Prebrišite ih kuhinjskim papirom i pobrašnite pa ih ispržite na zagrijanom ulju. Stavite sa strane.

Zagrijte malo ulja pa na njemu ispržite nasjeckani luk, kad postane staklast dodajte mu češnjak, pirjajte dok zamiriše pa dodajte narezane rajčice. Kuhajte dok ne omekšaju, začinite solju, origanom i dodajte malo šećera. 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Meso istucite, začinite solju i paprom, pospite brašnom pa umočite u razmućeno jaje, zatim u krušne mrvice. Ispržite odreske kratko na vrućem ulju s obje strane, samo da uhvate boju. Izvadite ih iz tave i odložite na papirnate ubruse.

Na dno posude u kojoj ćete peći parmigianu stavite 2-3 žlice umaka od rajčice, na to posložite dio prženih patlidžana, na njih sir i zatim meso. Prekrijte s ostatkom patlidžana i umakom od rajčice te na vrh posložite ostatak mozzarelle i pospite parmezanom.

Pecite 15-ak minuta dok se sir ne rastopi pa pustite da odstoji još 10-ak da se okusi prožmu. Pospite sjeckanim bosiljkom i poslužite uz salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 02:24