StoryEditorOCM
Slano‘rasporeni trbuh‘

Bolje od punjenih paprika? Zapečeni patlidžani punjeni začinjenim mljevenim mesom po starom turskom receptu zvuče super!

Piše Tea Sumić Miletić
21. lipnja 2023. - 12:14

Punjene paprike, punjene tikvice, punjene pome, zašto ne i to, a što je s balancanama? I one su jako dobre kad su punjene, a s obzirom da im je okus neutralniji no paprikama i da su čvršće od tikvica i poma, kad vam dođe da ih nadjenete možete se lijepo poigrati. To su još odavno skužili Turci pa imaju jedno jako dobro jelo: karniyarik. Naziv koji u doslovnom prijevodu znači ‘rasporeni trbuh‘ podrazumijeva patlidžane punjene govedinom, rajčicama i aromatičnim začinima pa potom zapečene i poslužene uz neki jednostavan prilog poput riže i uz osvježavajući preljev na bazi jogurta.

Karniyarik

Sastojci

6 patlidžana
250 g mljevene junetine ili janjetine
3 žlice ulja
1 glavica luka 
4 češnja češnjaka
1 paprika 
2 rajčice ili konzerva (400 g) nasjeckane rajčice
1 vezica peršina 
1 žličica čili pahuljica
1 žličica slatke paprike
1/2 žličice mljevenog kumina
1/2 žličice cimeta
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180˚C.

Patlidžanima uzdužno ogulite 4 trake kore, odrežite sam vrh i donji dio, a zatim uzdužno prerežite sredinu (ali ne do kraja). Razdvojite kako bi im se vidjela unutrašnjost (sjemenke mkožete i ne morate izvaditi - žlicom).

Zagrijte žlicu ulja i dodajte patlidžane. Pokrijte poklopcem i lagano pržite dok ne omekšaju (oko 5-10 minuta), povremeno okrećući da ne zagore. 

Stavite goveđe ili janjeće mljeveno meso u zasebnu tavu na srednje jaku vatru pa ga ostavite da se kuha u vlastitom soku oko 5 minuta (često miješajući) dok tekućina ne ispari i meso lijepo porumeni. Dodajte ulje, nasjeckani luk, češnjak i papriku. Nastavite pržiti nekoliko minuta dok povrće ne omekša, zatim dodajte rajčice i kuhajte još 5 minuta. Dodajte peršin, čili papričice, slatku papriku, kumin, cimet, sol i papar i sve promiješajte.

Složite patlidžane u veliku posudu za pečenje pa ih napunite nadjevom. Zapecite u pećnici 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 20:12