StoryEditorOCM
Savjetitri recepta

Jeftin i preukusan ljetni ručak: peškarija je puna ribe za friganje, a pazar povrća idealnog kao prilog, imamo prijedlog

Piše Spiza SD
22. srpnja 2023. - 14:07

Što pripremiti za lagan, a ukusan ljetni ručak? Ribu i povrće lešo, nego što drugo! Svoima onima koji kukaju da će ih takav meni odvesti u bankrot poručujemo: skoknite na pazar i peškariju s ovim popisom za kupovinu i nema šanse da će vas oderati!

image
Joško Šupić/Cropix

Splitska je peškarija, kako nas je svojim fotografijama uvjerio kolega Joško Šupić, puna ribe zgodne za friganje i to po prihvatljivim cijenama: moli su po pet eura, srdela po četiri (više o današnjoj ponudi pročitajte ovdje).

image
Joško Šupić/Cropix

Na pazaru, pak, ne manjka fažoleta. Da, znamo da im cijena nije baš najprihvatljivija i da ne pada ispod četiri eura, ali ako uzmete samo "šakicu" bit će vam dosta za salatu, a ako se bojite gladi, prilog napravite od krumpira, njima je cijena daleko povoljnija. Hoćete ih frigati ili lešati, na vama je (navijamo za lešane, s malo ulja, luka i petrusimula).

image
Joško Šupić/Cropix

Vjerujemo da vam za ovaj prijedlog ne trebajuu recepti, ali evo ih, nek se nađe...

Frigani moli

Sastojci:

1 kg manjih mola
3 žlice oštrog brašna
ulje za prženje
sol

Priprema:

Ribu očistite, operite, ocijedite i osušite kuhinjskim papirom pa je uvaljajte u brašno. Višak otresite. Posao vam može olakšati plastična vrećica ili papirnati škartoc: ubacite brašno, dodajte par komada ribe pa protresite. Ponavljajte dok ne uvaljate svu ribu.

Ribu pržite u vrućem ulju pa je vadite na kuhinjski papir da se ocijedi. Posolite i poslužite.

Lešo krumpir

Sastojci:

500 g krumpira
2 režnja češnjaka
1/4 vezice peršina
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite ga uzduž na četvrtine ili šestine, ovisno o veličini. Stavite ga u hladnu, pospljenu vodu i kuhajte dok ne postane mekan. Ocijedite ga pa ga začinite maslinovim uljem, solju, paprom i pospite sitno sjeckanim prešinom i češnjakom. Poslužite kao prilog.

Salata od fažoleta

Sastojci:

250 g fažoleta
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
ocat 
sol

Priprema:

Očistite fažolete pa ih ubacite u vrelu posoljenu vodu i kuhajte. Pazite da se ne prekuhaju, moraju ostati čvrsti, ali ne i tvrdi. Dobro ih ocijedite pa ih još tople pospite nasjeckanim češnjakom i posolite te im dodajte ulje i ocat. Ostavite ih da se ohlade i poslužite kao salatu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 05:15