StoryEditorOCM
Slanoza top rezultat

Za najbolju pečenu piletinu, sočnu i hrskavu, ne trebaju vam dodatni sastojci. Samo slijedite naš recep, tajna je u...

Piše T. S. M.
10. ožujka 2024. - 12:08

Mnogi od nas za nedjeljni ručak najviše vole pečeno meso. Dobra nedjeljna pečenka lijepa je prigoda za okupiti cijelu obitelj, a što će se naći u ulozi pečenke, ovisit će najčešće o ukusima članova familije. Neki će tako, priželjkivati komad janjetine, drugi će uzdisati za telećim pečenjem, dok će treći priželjkivati piletinu.

Volite li i vi pečenu piletinu, ova vam je tmurna nedjelja idealna prilika za isprobati recept prema kojemu je kokoš osobito dobra. Tajna nije u sastojcima, nego u tehnici, stoga, po želji, navedenim sastojcima slobodno dodajte i one spo svom guštu - recimo, ako piletinu prije pečenja volite marinirati ili vam je drago kad se u roštijeru ubaci koji komad češnjaka, polovica limuna ili malo pancete, samo naprijed.

Savršeno pečena piletina

Sastojci:

1 pile
1 grančica ružmarina 
sol

Priprema:

Pile operite, pažljivo posušite pa obilato posolite, osobito po debljim djelovima poput bataka i prsiju, a malo soli ubacite i u šuplji dio kokoši. Kožu na prsima pažljivo odignite pa u nastali procjep ubacite začinsko bilje te ostavite piletinu u hladnjaku nekoliko sati (ako ste u gužvi, bit će dosta 15-ak minuta na sobnoj temperaturi).

Kad ste spremni za pečenje, zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. U pećnicu ubacite posudu za pečenje, kako bi se jako ugrijala. Pile dobro obrišite kuhinjskim ubrusom. U vrelu posudu položite pile, leđima prema dolje.

Kroz 20-ak minuta pile bi trebalo uhvatiti lijepu boju. Ako se to ne dogodi, pojačajte vatru. Počne li koža crniti, smanjite vatru za 20-50 stupnjeva. Pola sata od početka pečenja pile okrenite na drugu stranu. Pecite tako još 10-20 minuta, ovisno o veličini pileta pa za kraj okrenite pile još jednom i pecite dodatnih 10-ak minuta da se kožica zahrskavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:29