StoryEditorOCM
Slanoobavezno isprobati

Svi su poludjeli za ovim palačinkama, peku ih leva-leva: oduševio nas je glavni sastojak, a trik s vrećicom je još bolji

Piše Spiza SD
29. rujna 2023. - 15:18

Neki recepti gotovo preko noći dožive strelovit rast popularnosti, no to nužno ne znači i da su vrijedni isprobavanja. U eri sveopćeg egzibicionizma na društvenim mrežama nekako je prije za očekicati da će pažnju privući kakva gastronomska nebuloza nego jelo s kojim bi se trebalo bliže upoznati.

Ne znamo kako vi stojite s američkim palačinkama, nama baš nisu favorit, no ova ideja djeluje primamljivo. Društvene mreže osvojile su palačinke od tikve napravljene po uzoru na popularne pužiće s cimetom. Isprobavaju ih "svi živi", peku se "leva-leva", a nedevno je svoju recenziju recepta dao i slavni The Kitchen. I recenzija mu je dobra. Pišu kako su palačinke jako dobre i da su se svi sastojci u njima fantastično spojili u jednostavnom jelu kao stvorenom za jesen.

Nema nam druge nego provjeriti kakve su te palačinkice u praksi...

Palačinke od tikve i cimeta

Sastojci:

Tijesto s tikvom:

180 g brašna
3 žlice kokosovog šećera ili smeđeg šećera
1 1/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1 žličica cimeta
1/2 žličice začina za pitu od bundev
115 g skuhane i ispasirane tikve
250 ml mlaćenice
1 žlica maslaca, otopljenog
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije

Tijesto s cimetom:

4 žlice maslaca
50 g šećera
2 žličice cimeta
1 žlica gornje smjese

Glazura:

60 g šećera u prahu
2 žlice javorovog sirupa
1 žlica mlijeka
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

Pomiješajte brašno, kokosov ili smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i začin za pitu od tikve.

Odvojeno pomiješajte pire od tikve, mlaćenicu, maslac, jaja i vaniliju, a kad se smjesa sjedini dodajte im suhe sastojke.

U zasebnoj manjoj zdjeli napravite tijesto s cimetom: pomiješajte maslac, šećer, cimet i 1 žlicu tijesta za palačinke. Prebacite smjesu u plastičnu vrećicu i odrežite joj mali dio jednog ugla.

Zagrijte veliku tavu i premažite je maslacem. Izlijte 35-40 ml tijesta za palačinke (oko 4 žlice) u tavu a zatim na tijesto uz pomoć vrećice spiralno nanesite smjesu s cimetom. Kad se na površini palačinke pojave mjehurići, preokrenite ju i pecite dok palačinka ne porumeni. Ponovite s preostalim tijestom i smjesom od cimeta.

Poslužite palačinke tople, prelivene mješavinom maslaca, šećera u prahu i javorovog sirupa ili nekim drugim preljevom po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 21:00