StoryEditorOCM
Slanoevo kako se radi

Sirotinjska juha koja je othranila generacije: za nju vam ne treba gotovo ništa, a ako se dobro napravi jako je ukusna

Piše Spiza SD
16. studenog 2023. - 09:43

Baš je lijepo prisjetiti se starinskih jela pa ih pripremiti i ponovno iskusiti poznate okuse. Lijepo se s njima i po prvi put upoznati. U posljednje vrijeme dosta smo vam pisali o starinskim jelima jer nam se, vjerujemo kao i vama, otvorio apetit čim je zahladilo, a danas je na redu još jedno. Vrlo je jednostavno, priprema se gotovo ni od čega, a lijepo grije i ukusno je.

Riječ je o juhi od zaprške. Ne znamo kako je vi zovete, ali obično se naziva ajnpren juha, što vjerojatno potječe od njemačkog einbrennsuppe - doslovno: juha od zaprške. Neki je nazivaju i prežgana juha, što se zapravo svodi na isto.

Od izvorne njemačke i austrijske einbrennsuppe, koja sadrži luk, češnjak, mlijeko i okruglice napravljene od smjese brašna i jaja, ajnpren juha je zapravo zaprška zalivena juhom od povrća ili vodom te nadopunjena začinima, a ponekad joj se dodaju kiselo vrhnje, jaje, svježi peršin ili vlasac te komadići preprženog kruha.

Jednostavna je za pripremu i ne košta gotovo ništa, jedini je uvjet da znate dobro pripremiti zapršku i poigrati se začinima koji će joj nadopuniti okus.

Ajnpren ili prežgana juha

Sastojci:

1 l vode ili juhe od povrća
4 žlice ulja ili masti
4 žlice brašna
2 žličice mljevene paprike
malo kima (po želji)
lovorov list (po želji)
sol, papar

Priprema:

Zagrijte ulje ili mast, dodajte mu brašno i dobro miješajte dok brašno je dobije zlatnosmeđu boju. Maknite s vatre, dodajte papriku i promiješajte pa dodajte dio vode. Dobro izmiješajte pa ulijte ostatak.

Dodajte sol, kim i lovor (ako ih koristite), promiješajte da se sve sjedini pa vratite na vatru i kuhajte 10-15 minuta. 

Dodajte papar i podijelite u tanjure pa svaki po želji nadopunite s malo kiselog vrhnja, nasjeckanog peršina ili s par kockica kruha prepečenog na masti ili ulju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 22:17