StoryEditorOCM
Slanosuper ideja

Polpete s pikantnim ljetnim povrćem u sredini kriju vrlo ugodno iznaneđanje: ovo je recept kojem ćete se stalno vraćati!

Piše Spiza SD
22. srpnja 2023. - 13:37

Ponestaje li vam polako ideja što raditi sa svim obiljem ljetnog povrća? Nudimo vam jednu koja je tako dobra da ćete joj se stalno vraćati. Ove povrtne pljeskavice u sredini kriju jako ugodno iznenađenje, a pomalo je iznenađenje i činjenica što im u glavnoj ulozi nisu tikvice, koje su inače idealne za svakojake popečke i polpetice, nego patlidžani. Pikantne balancane ovdje su u društvu sa sirom i pršutom, pa je svaki zalogaj ovih polpeta prepun okusa.

Ovo je također izvrsna ideja za iskoristiti ostatke rižota, nama se jako sviđa, a mogla bi se svidjeti i vama. Sir koji se koristi u originalu je talijanski lako topivi provolone, a zamijeniti ga možete mozzarellom ili goudom. Izvorno se koristi talijanska vrsta pršuta proscoutto cotto, slična našoj pečenoj šunki i za ovo jelo prikladnija od klasičnog pršuta koji bi u kombinaciji s balancanama mogao biti malo previše žestok.

Slijedi recept, a u nastavku ćete pronaći i video.

Polpete od riže i balancana

Sastojci:

400 g riže Carnaroli ili Arborio
100 ml suhog bijelog vina
1,5 litara juhe od povrća
25 g ulja
1 mali luk
30 g maslaca
30 g parmezana
1 patlidžan
150 g narezanog provolonea
100 g pečene šunke
krušne mrvice
maslinovo ulje

Priprema:

Nasjeckajte luk i popržite ga na tavi na ulju. Dodajte rižu i pržite je nekoliko minuta. U ovom trenutku možete deglazirati bijelim vinom i čim ono ispari, početi kuhati rižoto dodajući po kacijolu povrtne juhe tek kad se prethodna upije.

Kad je kuhano, maknite s vatre te dodajte maslac i parmezan pa pustite rižot da se potpuno ohladi.

Patlidžan operite, narežite na ploške, pospite solju i nakon pola sata potapkajte upijajućim papirom. Pržite na ulju  s obje strane pa ostavite da se ocijede.

Uz pomoć kalupa za tijesto pripremite polpete tako da stavite prvi sloj rižota te ga uz pomoć žlice utisnete po dnu i rubovima obruča. Zatim stavite dvije fetice sira, poklopite ga ploškom šunke pa zatim ploškom patlidžana. Zatvorite rižom, zbijete žlicom i lagano izvadite šalicu.

Pogačice uvaljajte u krušne mrvice i pecite ih u tavi na ulju na umjerenoj vatri nekoliko minuta sa svake strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:41