StoryEditorOCM
Slanopunoća okusa

Piletina skuhana na ovaj način vratit će vas u djetinjstvo. Svaki je zalogaj pravi užitak, a priprema se jednostavno

Piše T.S.M.
5. veljače 2024. - 13:04

Volite li piletinu, a nije vam mrsko pojesti nešto na žlicu, svidjet će vam se recept za jednostavno, a jako ukusno jelo čiji će vas prvi zalogaj vratiti u djetinjstvo. Preciznije, u bakinu kuhinju, a možda i u vrtić.

Riječ je o gustom varivu s piletinom i graškom, jelu koje se lako priprema od sasvim prosječnih sastojaka, ali neće razočarati ni gurmane. Tajna uspjeha je u dobrom odabiru trenutka za dodati grašak, a taj, osim o mekoći piletine ovisi i o vrsti graška koju koristite. Svježi ćete trebati dodati nešto ranije, kao i onaj zamrznuti, no grašak iz konzerve ćete dodati tek na samom kraju, kad vam je ostalo još kakvih 15-ak minuta do kraja pripreme jela.

Inače navijamo za prve dvije opcije, ali nedavno smo skuhali ovo jelo s konzerviranim i nismo požalili - rekli bismo čak da je tako najukusnije.

Piletina s graškom

Sastojci:

4 batka sa zabatkom
400 g graška
2 luka
1 mrkva
1 režanj češnjaka
1/2 stabljike celera
1/2 žlice konšerve
1/4 žličice cimeta
1/8 žličice mljevenog ili 3 komada klinčića
malo metvice
malo ulja
malo vina ili konjaka
sol, papar

Priprema:

 Posolite piletinu pa je prepecite na ulju dok ne uhvati boju i pusti masnoću. Izvadite je sa strane, a u teću dodajte nasjeckani luk pa ga pirjajte dok ne omekša i uhvati boju. Dodajte nasjeckani češnjak, celer i mrkvu pa pirjajte dok češnjak ne zamiriše. Dodajte konšervu, promiješajte, kad potamni zalijte konjakom, vinom ili vodom pa vratite piletinu.

Dodajte začine, poklopite i smanjite vatru pa kuhajte dok meso potpuno ne omekša. Kad je tako mekano da gotovo otpada s kosti dodajte grašak i kuhajte još 10-15 minuta (koristite li svježi dodajte ga 15-ak minuta ranije).

Provjerite je li grašak mekan i treba li još začina pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:07