StoryEditorOCM
Slanogurmanski užitak

Piletina na novi način: fini umak na bazi vina i zdravo povrće koje pospješuje probavu običnu kokoš dižu na novu razinu

Piše T. S. M.
26. veljače 2024. - 08:10

Nemate više ideja za pripremu piletine? Nema problema, imamo odličan recept, a rezultat će biti mekano meso i slastan, pomalo ljepljiv umak na bazi vina. Za pripremu ovog jela trebat će vam rizling, jer se njegova slatkoća lijepo slaže s ostalim sastojcima, ali je ipak dovoljno svjež da lijepo zaokruži okus.

Osim piletine i rizlinga, trebat će vam i mahune, zdravo povrće koje pospješuje probavu, smanjuje kolesterol i regulira krvi tlak, a premda mu sada nije sezona, lako ga je nabaviti u zamrznutom ili konzerviranom obliku.

image
Shutterstock

Piletina pripremljena na ovaj način najbolje će se slagati uz kuhanu rižu, ali možete je poslužiti i uz pire ili zelenu salatu.

Piletina u rizlingu

Sastojci

500 g pilećih bataka
450 g zamrznutih mahuna
120 ml rizlinga
1 velika ljutika
1 češanj češnjaka
3 žlice tamnosmeđeg šećera
3 žlice sojinog umaka
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1/4 žličice krupno mljevenog papra
svježi korijandar  ili peršin
ulje
sol, papar

Priprema:

Piletini skinite kožu pa je nasjeckajte na kockice.

Pomiješajte šećer, sojin umak, papar i 60 ml vode.

Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte pola količine piletine pa je pržite, povremeno miješajući, dok ne porumeni, 5 do 7 minuta, a zatim je izvadite na tanjur pa ponovite s ostatkom. Poklopite piletinu da se ne hladi.

U istu tavu dodajte još 1/2 žlice ulja pa ubacite nasjeckanu ljutiku te je pirjajte, povremeno miješajući, 2 minute. Dodajte češnjak i đumbir i nastavite pirjati dok ljutika ne počne hvatati boju.

Dodajte vino i kuhajte uz miješanje dok većina ne ispari, zatim dodajte mješavinu sa šećerom i kuhajte 1 minutu pa dodajte mahune, poklopite i kuhajte 3 minute.

Dodajte piletinu s eventualnim sokom koji je pustila, promiješajte da se sjedini i kuhajte dok se piletina ne skuha, a mahune ne omekšaju. Prije posluživanja pospite sjeckanim korijanderom ili peršinom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:32