StoryEditorOCM
Slanosočno i mekano

Imamo recept za domaći kruh od tikvica koji morate probati; nema čekanja da se digne tijesto, a marenda je gotova u čas!

Piše SD SPIZA
5. srpnja 2023. - 10:47

Pripremite svoj domaći kruh, ali u maloj zdravijoj verziji. Donosimo vam savršeno brz i jednostavan recept za domaći kruh od tikvica. Izrazito mekan iznutra, a hrskav izvana za jutarnju marendu bit će prava poslastica. No, želimo naglasiti, iako na prvu ima dosta sastojaka, sve što u receptu rebate raditi je pomiješati sve sastojke, a najbolja stvar od svega je što se tijesto ne diže! Stoga nemojte odmah odustati. Tikvica će kruhu dati posebnu sočnost, a dodaci koje ćete ubaciti učinit će sve zabavniji. Pojedine sastojke po želji možete mijenjati, a svaki put ćete imati dobar kruh za čiju pripremu ćete odvojiti samo malo svog vremena.

Kruh od tikvica

Sastojci:

310 g do 425 g naribane svježe tikvice 
170 g maslaca
390 g višenamjenskog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
270 g šećera
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
100 g nasjeckanih pekan oraha ili oraha
120 g sušenih brusnica ili grožđica

Priprema:

Tikvice naribajte i stavite u cijedilo iznad zdjele kako bi se ocijedio višak vode. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva, a maslacem premažite posude za kruh.

U veliku zdjelu pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet, đumbir i mljeveni muškatni oraščić.

U drugu zdjelu umutite šećer, jaja i vaniliju. Pomiješajte ribane tikvice u istu smjesu, a zatim i otopljeni maslac. Nakon što su se sastojci spojili dodajite brašno, malo po malo i miješajte nakon svakog dodavanja. Dodajte orahe i sušene brusnice ili drugo suho voće po želji.

Podijelite tijesto na jednake dijelove i stavite u kalupe. Pecite 50 minuta, a provjeriti možete tako što ćete zabosti čačkalicu u sredinu tijesta, ako izađe čista to znači da je kruh gotov. Prije nego krenete jesti pustite kruh da se ohladi, a onda uživajte u mekanoj slastici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:41