Pripremite svoj domaći kruh, ali u maloj zdravijoj verziji. Donosimo vam savršeno brz i jednostavan recept za domaći kruh od tikvica. Izrazito mekan iznutra, a hrskav izvana za jutarnju marendu bit će prava poslastica. No, želimo naglasiti, iako na prvu ima dosta sastojaka, sve što u receptu rebate raditi je pomiješati sve sastojke, a najbolja stvar od svega je što se tijesto ne diže! Stoga nemojte odmah odustati. Tikvica će kruhu dati posebnu sočnost, a dodaci koje ćete ubaciti učinit će sve zabavniji. Pojedine sastojke po želji možete mijenjati, a svaki put ćete imati dobar kruh za čiju pripremu ćete odvojiti samo malo svog vremena.
Kruh od tikvica
Sastojci:
310 g do 425 g naribane svježe tikvice
170 g maslaca
390 g višenamjenskog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
270 g šećera
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
100 g nasjeckanih pekan oraha ili oraha
120 g sušenih brusnica ili grožđica
Priprema:
Tikvice naribajte i stavite u cijedilo iznad zdjele kako bi se ocijedio višak vode. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva, a maslacem premažite posude za kruh.
U veliku zdjelu pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet, đumbir i mljeveni muškatni oraščić.
U drugu zdjelu umutite šećer, jaja i vaniliju. Pomiješajte ribane tikvice u istu smjesu, a zatim i otopljeni maslac. Nakon što su se sastojci spojili dodajite brašno, malo po malo i miješajte nakon svakog dodavanja. Dodajte orahe i sušene brusnice ili drugo suho voće po želji.
Podijelite tijesto na jednake dijelove i stavite u kalupe. Pecite 50 minuta, a provjeriti možete tako što ćete zabosti čačkalicu u sredinu tijesta, ako izađe čista to znači da je kruh gotov. Prije nego krenete jesti pustite kruh da se ohladi, a onda uživajte u mekanoj slastici.