StoryEditorOCM
Slanostarinsko jelo

Hrskave i sočne polpete s vrlo neočekivanim dodatkom: nije riječ o tikvicama, niti o paprikama, a jako su omiljene

Piše SD SPIZA
5. kolovoza 2023. - 19:21

Okruglice ili polpete danas možete napraviti na razno razne načine: od ribe, mesa, povrća, u crvenom ili bijelom umaku, pržene, pečene... Verzija je mali milijun, a svaka je slasnija od one druge. Danas ćemo se zaputiti po jedan fantastičan recept u Grčku -  zemlju koja je poznata po svojoj izvrsnoj kužini i dobrom starom hedonizmu. 

Grčka hrana je lagana za pripremu i stvorena za pravo uživanje - baš kao i naše današnje jelo. Ovaj jednostavan i savršen recept za popečke kombinira pome i feta sir s mediteranskim biljem i pruža najbolje od okusa sunčanih grčkih otoka, a najpopularniji je na menijima restorančića diljem Santorinija. Osim što su idealan zalogaj tijekom ljetnih vrućina, ovi aromatični grčki popečci od  također su super kada nam ponestane ideja za recepte s tikvicama, a odlična stvar je što je ovaj recept ujedno i izvrsno vegetarijansko jelo.

Potrebno je pomiješati sve sastojke, tijesto oblikovati u kuglice ili male polpete i popržiti ih na tavi. Slasni popečci razveselit će i male i velike. Grickati ih možete i hladne te poslužiti uz grčki ili drugi osvježavajući umak - sve po želji, a sad krenimo na recept...

Grčki popečci od poma i feta sira

Sastojci:

1 kg cherry rajčica
75 g feta sira
1 veliki crveni luk
1 žlica peršina
1 žlica svježe metvice
1 žličica sušenog origana
70 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
sol i crni papar
ulje za prženje

Priprema:

Očistite i rukama iscijedite rajčice dok im se koža ne slomi. Stavite ih u cjedilo, posolite i pustite 30 minuta da odstoje.

U veću zdjelu pomiješajte na sitno narezan luk i rajčice. Dodajte zgnječeni feta sir, na sitno narezane peršin i metvicu, brašno, prašak za pecivo sol i papar pa sve ponovno pomiješajte da se svi sastojci sjedine. Tijesto je spremno onda kad je dovoljno čvrsto da napravite kuglice. Ako je potrebno dodajte još malo brašna.

Tijesto stavite u pokrivenu zdjelu, a zatim u hladnjak na 30 minuta. Ako imate vremena i možete čekati pustite tijesto da odstoji i do 2-3 sata.

U tavu ulijte ulje za prženje i pustite da se zagrijava na srednje jakoj vatri. Desertnom žličicom oblikujte tijesto u kuglice ili male pljeskavice. Pažljivo ih spustite u vruće ulje i ponavljajte postupak dok površina tave ne bude ispunjena popečcima. 

Popečke pržite sa svake strane otprilike 2-3 minute, dok ne dobiju lijepu boju. Kad su gotovi stavite uh na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće.

Male slasne popečke možete poslužiti tople ili hladne, uz grčki jogurt ili malo kruha. Uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:06