stdClass Object ( [id] => 1360963 [title] => Bračani peku tortu koja ‘diže iz mrtvih‘! Puna je okusa Mediterana, a sad cijelo mjesto u nju polaže puno nade... [alias] => bracani-peku-tortu-koja-dize-iz-mrtvih-puna-je-okusa-mediterana-a-sad-cijelo-mjesto-u-nju-polaze-puno-nade [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je bio u svom demografskom zenitu, pitoreskni Dol na Braču – mali Betlehem, kako mu tepaju – brojio je skoro tisuću stanovnika. Danas ih je deset puta manje, ali kao utjeha postoji tendencija da se upravo Dol mapira na gastro-karti kao maleno mjesto s velikom – tortom.

Poznavatelji lokalnih prilika i prokušani slatkoljupci već znaju da je riječ o hrapoćuši, slastici koja je naziv dobila na osnovi geografskih posebnosti mjesta bogatog – spiljama. Dol je njima optočen, te prepun hrapavih ploha koje je takvima oblikovala priroda kroz minula stoljeća.

Veličina torte, dakako, simbolična je, no kalorijski potencijal je moćan.

---

---

---

image

Katija Hrepić

Joško Šupić /Cropix
---

Naime, u jednoj od receptura (koje su malo kome u cijelosti poznate) hrapoćuša sadrži čak osamnaest jaja, "duzinu i po", dakle to je torta koja "diže iz mrtvih". No nije tajna samo u kokošjim jajima, hrapoćuša je dolska torta prepuna okusa Mediterana, u njezinu zagrizu čuče limun i naranča, badem, pa i orah...

Šećer je nekoć bio "rijetka prigodica", čuvao se na škoju u suhim kutijicama kao prava dragocjenost, ali za izradu hrapoćuše nije ga se štedjelo; zato torta i jest bila neizostavna stavka na svakom blagdanskom stolu, naravno ne baš svakom.

---
image

Blok stijene po kojoj je torta i dobila ime

Joško Šupić /Cropix
---

Privilegij da jedu hrapoćušu imali su samo Doljani i njihovi prijatelji. Takvu tortu nećete pojesti nigdje drugdje na Braču, atroke nekom drugom otoku, o kopnu da i ne govorimo.

Važnost hrapoćuše za ono što se danas zove "brending" mjesta odavno su uvidjeli mudri i racionalni Doljani. Premda izrazito malobrojni u mjestu, gorljivo su radili na tome da privuku turiste željne ekološkog – ali evo i pašticerskog – doživljaja.

Dol polako postaje mjesto koje treba "pod obavezno" vižitati, štoviše, turizam se tu dogodio na najljepši mogući način: mjesto s etiketom Eko-etno-sela nije turizam doživjelo kao poslovični "poljubac smrti" koji će ga nepovratno izmijeniti, nego kao okolnost koja omogućava normalni, pomalo uspavani život Doljanima, istodobno im pomažući da svojim bivstvom lakše prezime, školuju djecu, dostojanstveno žive.

---

image

Tonči Matulić i Jerko Gospodnetić

Joško Šupić /Cropix
---

Da, u Dolu ima ne samo hrapoćuše, nego i djece. Sretnik koji se može pohvaliti jednim i drugim je Jerko Gospodnetić (50), predsjednik udruge Hrapoćuša i – trostruki otac.

Jerko je zaposlenik tvornice sardina u obližnjim Postirima, a svoje je slobodno vrijeme posvetio familiji te održavanju plamička društvenih zbivanja u Dolu. Njegova supruga Maša članica je udruge te, pogađate, vrsna slastičarka kad je hrapoćuša u pitanju!

– Kad se održava Noć hrapoćuše, 18 žena ispeče 25 torti. Tada nitko ne broji kalorije – ponosno će Jerko, priznajući da je osobno više kušač, a manje pašticer.

---

image
Joško Šupić /Cropix
---

Noć hrapoćuše održava se inače 14. kolovoza, ranije je bilo 16., kad se časti sveti Roko; datum je izmijenjen naknadno. Tada cijeli Dol prožima najljepši i najslađi miris na svijetu, a ništa lošije nije ni ovih zimskih dana, kad se drugog dana u veljači održava Dolska fjera.

Dol je, uz Pražnice čija se fjera slavi 17. siječnja, još jedino bračko mjesto sa zimskom fjerom. Sve su druge iz komercijalnih turističkih razloga prebačene u neki atraktivniji, ljetni termin. Stoga Gospodnetić opravdano strahuje za budućnost ove dolske, zimske fjere koja je ljudima uvijek puno značila, a danas na simboličan način predstavlja sam život otoka, njegov iskon i tradiciju.

---
image

Hrapave plohe simbol su ovoga kraja

Joško Šupić /Cropix
---

Kao i hrapoćuša, torta bez koje ni jedan Doljanin ili Doljanka nisu obilježili važna zbivanja u životu.

Dobro to zna i Ivo Matulić (38), mladi pročelnik općine Postira u čijem se portfelju nalazi i Dol, te tajnik udruge Hrapoćuša. Ponosno nas je poveo u posjet Interaktivnom centru za posjetitelje. U prijevodu, "Interaktivni centar..." je Kuća hrapoćuše, kako je kolokvijalno nazivaju. Dakle, ako o hrapoćuši govorimo, na pravom smo mjestu – u Dolu, na mikrolokaciji Kuća hrapoćuše, u srcu iliti nukleusu zbivanja!

Očuvanje tradicije, prezentacije, radionice... Sve će se to događati u Kući čije su uređenje na općinskom zemljištu poduprli i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u blizini je uređen i negdašnji župnikov stan (koji danas nema tu funkciju jer župnik don Jure Martinić na bogoslužje u marijansku dolsku crkvu Očišćenja Blažene Djevice Marije dolazi iz Postira), pa ima prostora za interpretativno-kulturno-turističko-pašticersku namjenu.

---

image

Kuća će imati i dio namijenjen djeci

Joško Šupić /Cropix
---

Bog, dakle, ipak "nije rekao laku noć" Dolu, nipošto, matičnog župnika niti škole (kao ni dućana), nažalost, nema više, no u dogledno vrijeme Kuća hrapoćuše bit će jamačno atraktivan sadržaj za turiste koji žele okusiti komadić otočnog zaobalja.

– Ne ciljamo na masovni, naravno ni elitni, nego na svojevrstan selektivni turizam – približava elokventni pročelnik Matulić.

– Dakle, ovdje ne bi trebali dolaziti autobusi s gladnim turistima koji bi "zagušili" mjesto, nego manje i organizirane grupe posjetitelja koje će se kroz priču o jednoj neobičnoj i ukusnoj autohtonoj slastici upoznati i s dijelom povijesti Dola i Brača, te moći istu kušati i(li) odnijeti kući kao jestivi suvenir – Matulić će.

---

image

Kuća će uskoro biti u punoj funkciji

Joško Šupić /Cropix
---

Kuću od stotinjak metara četvornih plodouživa Općina Postira, to jest dolski aktivisti, a nastaje – i pri kraju je te će uskoro biti u punoj funkciji – devet godina. Uz SD županiju, za uređenje su sredstva dali i Ministarstvo kulture (riječ je o nematerijalnoj pokretnoj baštini, hrapoćuši), te Ministarstvo regionalnog razvoja, a za interijer i kupnju pokućstva u udruzi se nadaju donaciji iz EU fondova. To bi stavilo "točku na i", te bi Kuća hrapoćuše (Interpretativni centar) postala službeno žarište svih društvenih događanja, nukleus Dola – ono što je nekoć bio Zadružni dom, odnosno zidić ispred samoposluge koja više ne postoji.

Zapravo, Kuća to već jest: probe župnog zbora i sastanci Pučkih pivača već se održavaju u prostorijama za društvene aktivnosti na gornjem katu, a ono što će u budućnosti "gorjeti" je ne samo krušna peć za pripremu hrapoćuše (ali i kruha, te vitalca, otočne delicije mesnog predznaka), nego i dio namijenjen djeci. K tomu, na gornjem katu Kuće bit će smještena zbirka crkvenih artefakata.

---

image

Kuća će imati i dio namijenjen djeci

Joško Šupić /Cropix
---

– U Dolu postoje – možda i ne postoje, ali svi smo mi u djetinjstvu bili uvjereni da su tu negdje – viveri, mitska bića koja stanuju u spiljama (spilama, po brački) – osmjehuje se Matulić.

– Ti će viveri imati svoj odjeljak u Interpretativnom centru, ne baš kao klasična "Kuća strave", ali kao dio u kojemu će se mališani dobro zabaviti, sa svojevrsnim "wow efektom" na ulazu gdje će upoznati vivere, lokalna mitska leteća stvorenja nalik šišmišima – približava ideju.

U osmišljavanju svih ovih aktivnosti u Dolu dosta se angažirala i mještanka Ivana Gospodnetić, inače dopredsjednica udruge, te predsjednica speleološkog društva "Profunda" u Postirima, danas sa svojom mladom obitelji nastanjena u Povljima (također na Braču).

---

image
Ivica Radić
---

– Ono što je kod nas u Dolu (i na cijelom otoku) jako izraženo je međusobna solidarnost. Malo nas je, ali smo složni, jedni drugima uvijek pri ruci i kad je neki problem, i kad je veselje. I ništa nam ne nedostaje: zimi se dogovorimo pa odemo na Advent u Zagreb ili drugdje na izlet, otok je izvrsno povezan trajektom sa Splitom (i Makarskom iz Sumartina, Selaca), pa nam i mladi bez problema odu u Split čak i za večernji izlazak, te se vrate noćnim trajektom. Ovdje se živi lijepo, obiteljski, mirno i sigurno; važno je samo da se što manje "dimnjaka ugasi", da Doljani ne napuste mjesto, štoviše, da mu se vrate i dovedu prijatelje. U tom smislu ova Kuća hrapoćuše mjestu puno znači – napominju Doljani.

---

image

Evo i recepta, ako se želite okušati u pripremanju torte

Joško Šupić /Cropix
---

---

Moćna receptura

Hrapoćuša

Sastojci:

Biskvit:

12 jaja
400 g šećera
3 kapi ružinog ulja
10 kapi maraschina
1 naranča, korica i sok
480 g mljevenih badema
1 vanilin šećer
snijeg od 4 bjelanjka

Nadjev:

670 g oraha
670 g šećera
8 bjelanjaka
1 vanilin šećer
1 limun, sok i korica

Priprema:

Biskvit peći na 175 stupnjeva Celzija 45 minuta.

Sve sastojke nadjeva kuhajte zajedno oko 15 minuta, dok se šećer ne karamelizira.

Na pečeni biskvit nanesite nadjev pa vratite tortu u pećnicu na 10 minuta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nigdje nema takve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => nigdje nema takve 2 0 7741 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-30 16:58:43 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-04 10:17:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-04 10:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bračani peku tortu koja 'diže iz mrtvih'! Puna je okusa Mediterana, a sad cijelo mjesto u nju polaže puno nade... page_title=Bračani peku tortu koja 'diže iz mrtvih'! Puna je okusa Mediterana, a sad cijelo mjesto u nju polaže puno nade... [metakey] => hrapoćuša [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/30\/25100692.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470164.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470171.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470173.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470179.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470178.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470177.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470176.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470175.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470174.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470172.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470170.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470168.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470166.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470162.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470159.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470157.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470154.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26470152.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/25454753.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Ivica Radi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Katija Hrepi\u0107<\/p>","","

Hrapave plohe simbol su ovoga kraja<\/p>","

Ku\u0107a \u0107e uskoro biti u punoj funkciji<\/p>","","

\u010cuvena torta brendirala je ovo malo bra\u010dko mjesto<\/p>","","","","

Ton\u010di Matuli\u0107 i Jerko Gospodneti\u0107<\/p>","

Evo i recepta, ako se \u017eelite oku\u0161ati u pripremanju torte<\/p>","

Ku\u0107a \u0107e imati i dio namijenjen djeci<\/p>","

Ivo Matuli\u0107 i Jerko Gospodneti\u0107 pokraj kru\u0161ne pe\u0107i iz koje \u0107e se \u0161iriti miomirisi<\/p>","

Blok stijene po kojoj je torta i dobila ime<\/p>","","

Detalj iz Ku\u0107e hrapo\u0107u\u0161e<\/p>","","

Slastica je puna mirodija<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1365","hd_25100692_1920.jpg":"1920x1080","k_25100692_1280.jpg":"1280x1280","k_25100692_1024.jpg":"1024x1024","k_25100692_640.jpg":"640x640","k_25100692_480.jpg":"480x480","k_25100692_340.jpg":"340x340","k_25100692_220.jpg":"220x220","o_25100692_1280.jpg":"1280x910","o_25100692_1024.jpg":"1024x728","o_25100692_640.jpg":"640x455","o_25100692_480.jpg":"480x341","o_25100692_340.jpg":"340x241","o_25100692_220.jpg":"220x156","h_25100692_1280.jpg":"1280x854","h_25100692_1024.jpg":"1024x683","h_25100692_640.jpg":"640x427","h_25100692_480.jpg":"480x320","h_25100692_340.jpg":"340x227","h_25100692_220.jpg":"220x147","pp_25100692_1280.jpg":"1280x1628","pp_25100692_1024.jpg":"1024x1303","pp_25100692_640.jpg":"640x814","pp_25100692_480.jpg":"480x611","pp_25100692_340.jpg":"340x432","pp_25100692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1399","hd_26470164_1920.jpg":"1920x1080","k_26470164_1280.jpg":"1280x1280","k_26470164_1024.jpg":"1024x1024","k_26470164_640.jpg":"640x640","k_26470164_480.jpg":"480x480","k_26470164_340.jpg":"340x340","k_26470164_220.jpg":"220x220","o_26470164_1280.jpg":"1280x932","o_26470164_1024.jpg":"1024x746","o_26470164_640.jpg":"640x466","o_26470164_480.jpg":"480x349","o_26470164_340.jpg":"340x247","o_26470164_220.jpg":"220x160","h_26470164_1280.jpg":"1280x854","h_26470164_1024.jpg":"1024x683","h_26470164_640.jpg":"640x427","h_26470164_480.jpg":"480x320","h_26470164_340.jpg":"340x227","h_26470164_220.jpg":"220x147","pp_26470164_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470164_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470164_640.jpg":"640x814","pp_26470164_480.jpg":"480x611","pp_26470164_340.jpg":"340x432","pp_26470164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1445","hd_26470171_1920.jpg":"1920x1080","k_26470171_1280.jpg":"1280x1280","k_26470171_1024.jpg":"1024x1024","k_26470171_640.jpg":"640x640","k_26470171_480.jpg":"480x480","k_26470171_340.jpg":"340x340","k_26470171_220.jpg":"220x220","o_26470171_1280.jpg":"1280x963","o_26470171_1024.jpg":"1024x770","o_26470171_640.jpg":"640x481","o_26470171_480.jpg":"480x361","o_26470171_340.jpg":"340x255","o_26470171_220.jpg":"220x165","h_26470171_1280.jpg":"1280x854","h_26470171_1024.jpg":"1024x683","h_26470171_640.jpg":"640x427","h_26470171_480.jpg":"480x320","h_26470171_340.jpg":"340x227","h_26470171_220.jpg":"220x147","pp_26470171_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470171_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470171_640.jpg":"640x814","pp_26470171_480.jpg":"480x611","pp_26470171_340.jpg":"340x432","pp_26470171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1197","hd_26470173_1920.jpg":"1920x1080","k_26470173_1280.jpg":"1280x1280","k_26470173_1024.jpg":"1024x1024","k_26470173_640.jpg":"640x640","k_26470173_480.jpg":"480x480","k_26470173_340.jpg":"340x340","k_26470173_220.jpg":"220x220","o_26470173_1280.jpg":"1280x798","o_26470173_1024.jpg":"1024x638","o_26470173_640.jpg":"640x399","o_26470173_480.jpg":"480x299","o_26470173_340.jpg":"340x211","o_26470173_220.jpg":"220x137","h_26470173_1280.jpg":"1280x854","h_26470173_1024.jpg":"1024x683","h_26470173_640.jpg":"640x427","h_26470173_480.jpg":"480x320","h_26470173_340.jpg":"340x227","h_26470173_220.jpg":"220x147","pp_26470173_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470173_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470173_640.jpg":"640x814","pp_26470173_480.jpg":"480x611","pp_26470173_340.jpg":"340x432","pp_26470173_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26470179_1920.jpg":"1920x1080","k_26470179_1280.jpg":"1280x1280","k_26470179_1024.jpg":"1024x1024","k_26470179_640.jpg":"640x640","k_26470179_480.jpg":"480x480","k_26470179_340.jpg":"340x340","k_26470179_220.jpg":"220x220","o_26470179_1280.jpg":"1280x854","o_26470179_1024.jpg":"1024x683","o_26470179_640.jpg":"640x427","o_26470179_480.jpg":"480x320","o_26470179_340.jpg":"340x227","o_26470179_220.jpg":"220x146","h_26470179_1280.jpg":"1280x854","h_26470179_1024.jpg":"1024x683","h_26470179_640.jpg":"640x427","h_26470179_480.jpg":"480x320","h_26470179_340.jpg":"340x227","h_26470179_220.jpg":"220x147","pp_26470179_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470179_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470179_640.jpg":"640x814","pp_26470179_480.jpg":"480x611","pp_26470179_340.jpg":"340x432","pp_26470179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2256","hd_26470178_1920.jpg":"1920x1080","k_26470178_1280.jpg":"1280x1280","k_26470178_1024.jpg":"1024x1024","k_26470178_640.jpg":"640x640","k_26470178_480.jpg":"480x480","k_26470178_340.jpg":"340x340","k_26470178_220.jpg":"220x220","o_26470178_1280.jpg":"1280x1504","o_26470178_1024.jpg":"1024x1203","o_26470178_640.jpg":"640x752","o_26470178_480.jpg":"480x564","o_26470178_340.jpg":"340x399","o_26470178_220.jpg":"220x258","h_26470178_1280.jpg":"1280x854","h_26470178_1024.jpg":"1024x683","h_26470178_640.jpg":"640x427","h_26470178_480.jpg":"480x320","h_26470178_340.jpg":"340x227","h_26470178_220.jpg":"220x147","pp_26470178_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470178_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470178_640.jpg":"640x814","pp_26470178_480.jpg":"480x611","pp_26470178_340.jpg":"340x432","pp_26470178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_26470177_1920.jpg":"1920x1080","k_26470177_1280.jpg":"1280x1280","k_26470177_1024.jpg":"1024x1024","k_26470177_640.jpg":"640x640","k_26470177_480.jpg":"480x480","k_26470177_340.jpg":"340x340","k_26470177_220.jpg":"220x220","o_26470177_1280.jpg":"1280x796","o_26470177_1024.jpg":"1024x636","o_26470177_640.jpg":"640x398","o_26470177_480.jpg":"480x298","o_26470177_340.jpg":"340x211","o_26470177_220.jpg":"220x136","h_26470177_1280.jpg":"1280x854","h_26470177_1024.jpg":"1024x683","h_26470177_640.jpg":"640x427","h_26470177_480.jpg":"480x320","h_26470177_340.jpg":"340x227","h_26470177_220.jpg":"220x147","pp_26470177_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470177_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470177_640.jpg":"640x814","pp_26470177_480.jpg":"480x611","pp_26470177_340.jpg":"340x432","pp_26470177_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_26470176_1920.jpg":"1920x1080","k_26470176_1280.jpg":"1280x1280","k_26470176_1024.jpg":"1024x1024","k_26470176_640.jpg":"640x640","k_26470176_480.jpg":"480x480","k_26470176_340.jpg":"340x340","k_26470176_220.jpg":"220x220","o_26470176_1280.jpg":"1280x768","o_26470176_1024.jpg":"1024x614","o_26470176_640.jpg":"640x384","o_26470176_480.jpg":"480x288","o_26470176_340.jpg":"340x204","o_26470176_220.jpg":"220x132","h_26470176_1280.jpg":"1280x854","h_26470176_1024.jpg":"1024x683","h_26470176_640.jpg":"640x427","h_26470176_480.jpg":"480x320","h_26470176_340.jpg":"340x227","h_26470176_220.jpg":"220x147","pp_26470176_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470176_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470176_640.jpg":"640x814","pp_26470176_480.jpg":"480x611","pp_26470176_340.jpg":"340x432","pp_26470176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26470175_1920.jpg":"1920x1080","k_26470175_1280.jpg":"1280x1280","k_26470175_1024.jpg":"1024x1024","k_26470175_640.jpg":"640x640","k_26470175_480.jpg":"480x480","k_26470175_340.jpg":"340x340","k_26470175_220.jpg":"220x220","o_26470175_1280.jpg":"1280x854","o_26470175_1024.jpg":"1024x683","o_26470175_640.jpg":"640x427","o_26470175_480.jpg":"480x320","o_26470175_340.jpg":"340x227","o_26470175_220.jpg":"220x146","h_26470175_1280.jpg":"1280x854","h_26470175_1024.jpg":"1024x683","h_26470175_640.jpg":"640x427","h_26470175_480.jpg":"480x320","h_26470175_340.jpg":"340x227","h_26470175_220.jpg":"220x147","pp_26470175_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470175_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470175_640.jpg":"640x814","pp_26470175_480.jpg":"480x611","pp_26470175_340.jpg":"340x432","pp_26470175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2715","hd_26470174_1920.jpg":"1920x1080","k_26470174_1280.jpg":"1280x1280","k_26470174_1024.jpg":"1024x1024","k_26470174_640.jpg":"640x640","k_26470174_480.jpg":"480x480","k_26470174_340.jpg":"340x340","k_26470174_220.jpg":"220x220","o_26470174_1280.jpg":"1280x1810","o_26470174_1024.jpg":"1024x1448","o_26470174_640.jpg":"640x905","o_26470174_480.jpg":"480x678","o_26470174_340.jpg":"340x480","o_26470174_220.jpg":"220x311","h_26470174_1280.jpg":"1280x854","h_26470174_1024.jpg":"1024x683","h_26470174_640.jpg":"640x427","h_26470174_480.jpg":"480x320","h_26470174_340.jpg":"340x227","h_26470174_220.jpg":"220x147","pp_26470174_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470174_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470174_640.jpg":"640x814","pp_26470174_480.jpg":"480x611","pp_26470174_340.jpg":"340x432","pp_26470174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1548","hd_26470172_1920.jpg":"1920x1080","k_26470172_1280.jpg":"1280x1280","k_26470172_1024.jpg":"1024x1024","k_26470172_640.jpg":"640x640","k_26470172_480.jpg":"480x480","k_26470172_340.jpg":"340x340","k_26470172_220.jpg":"220x220","o_26470172_1280.jpg":"1280x1032","o_26470172_1024.jpg":"1024x825","o_26470172_640.jpg":"640x516","o_26470172_480.jpg":"480x387","o_26470172_340.jpg":"340x274","o_26470172_220.jpg":"220x177","h_26470172_1280.jpg":"1280x854","h_26470172_1024.jpg":"1024x683","h_26470172_640.jpg":"640x427","h_26470172_480.jpg":"480x320","h_26470172_340.jpg":"340x227","h_26470172_220.jpg":"220x147","pp_26470172_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470172_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470172_640.jpg":"640x814","pp_26470172_480.jpg":"480x611","pp_26470172_340.jpg":"340x432","pp_26470172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2636","hd_26470170_1920.jpg":"1920x1080","k_26470170_1280.jpg":"1280x1280","k_26470170_1024.jpg":"1024x1024","k_26470170_640.jpg":"640x640","k_26470170_480.jpg":"480x480","k_26470170_340.jpg":"340x340","k_26470170_220.jpg":"220x220","o_26470170_1280.jpg":"1280x1757","o_26470170_1024.jpg":"1024x1405","o_26470170_640.jpg":"640x878","o_26470170_480.jpg":"480x659","o_26470170_340.jpg":"340x466","o_26470170_220.jpg":"220x302","h_26470170_1280.jpg":"1280x854","h_26470170_1024.jpg":"1024x683","h_26470170_640.jpg":"640x427","h_26470170_480.jpg":"480x320","h_26470170_340.jpg":"340x227","h_26470170_220.jpg":"220x147","pp_26470170_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470170_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470170_640.jpg":"640x814","pp_26470170_480.jpg":"480x611","pp_26470170_340.jpg":"340x432","pp_26470170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26470168_1920.jpg":"1920x1080","k_26470168_1280.jpg":"1280x1280","k_26470168_1024.jpg":"1024x1024","k_26470168_640.jpg":"640x640","k_26470168_480.jpg":"480x480","k_26470168_340.jpg":"340x340","k_26470168_220.jpg":"220x220","o_26470168_1280.jpg":"1280x854","o_26470168_1024.jpg":"1024x683","o_26470168_640.jpg":"640x427","o_26470168_480.jpg":"480x320","o_26470168_340.jpg":"340x227","o_26470168_220.jpg":"220x146","h_26470168_1280.jpg":"1280x854","h_26470168_1024.jpg":"1024x683","h_26470168_640.jpg":"640x427","h_26470168_480.jpg":"480x320","h_26470168_340.jpg":"340x227","h_26470168_220.jpg":"220x147","pp_26470168_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470168_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470168_640.jpg":"640x814","pp_26470168_480.jpg":"480x611","pp_26470168_340.jpg":"340x432","pp_26470168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_26470166_1920.jpg":"1920x1080","k_26470166_1280.jpg":"1280x1280","k_26470166_1024.jpg":"1024x1024","k_26470166_640.jpg":"640x640","k_26470166_480.jpg":"480x480","k_26470166_340.jpg":"340x340","k_26470166_220.jpg":"220x220","o_26470166_1280.jpg":"1280x830","o_26470166_1024.jpg":"1024x664","o_26470166_640.jpg":"640x415","o_26470166_480.jpg":"480x311","o_26470166_340.jpg":"340x220","o_26470166_220.jpg":"220x142","h_26470166_1280.jpg":"1280x854","h_26470166_1024.jpg":"1024x683","h_26470166_640.jpg":"640x427","h_26470166_480.jpg":"480x320","h_26470166_340.jpg":"340x227","h_26470166_220.jpg":"220x147","pp_26470166_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470166_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470166_640.jpg":"640x814","pp_26470166_480.jpg":"480x611","pp_26470166_340.jpg":"340x432","pp_26470166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_26470162_1920.jpg":"1920x1080","k_26470162_1280.jpg":"1280x1280","k_26470162_1024.jpg":"1024x1024","k_26470162_640.jpg":"640x640","k_26470162_480.jpg":"480x480","k_26470162_340.jpg":"340x340","k_26470162_220.jpg":"220x220","o_26470162_1280.jpg":"1280x850","o_26470162_1024.jpg":"1024x680","o_26470162_640.jpg":"640x425","o_26470162_480.jpg":"480x318","o_26470162_340.jpg":"340x225","o_26470162_220.jpg":"220x146","h_26470162_1280.jpg":"1280x854","h_26470162_1024.jpg":"1024x683","h_26470162_640.jpg":"640x427","h_26470162_480.jpg":"480x320","h_26470162_340.jpg":"340x227","h_26470162_220.jpg":"220x147","pp_26470162_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470162_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470162_640.jpg":"640x814","pp_26470162_480.jpg":"480x611","pp_26470162_340.jpg":"340x432","pp_26470162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2953","hd_26470159_1920.jpg":"1920x1080","k_26470159_1280.jpg":"1280x1280","k_26470159_1024.jpg":"1024x1024","k_26470159_640.jpg":"640x640","k_26470159_480.jpg":"480x480","k_26470159_340.jpg":"340x340","k_26470159_220.jpg":"220x220","o_26470159_1280.jpg":"1280x1968","o_26470159_1024.jpg":"1024x1574","o_26470159_640.jpg":"640x984","o_26470159_480.jpg":"480x738","o_26470159_340.jpg":"340x522","o_26470159_220.jpg":"220x338","h_26470159_1280.jpg":"1280x854","h_26470159_1024.jpg":"1024x683","h_26470159_640.jpg":"640x427","h_26470159_480.jpg":"480x320","h_26470159_340.jpg":"340x227","h_26470159_220.jpg":"220x147","pp_26470159_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470159_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470159_640.jpg":"640x814","pp_26470159_480.jpg":"480x611","pp_26470159_340.jpg":"340x432","pp_26470159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26470157_1920.jpg":"1920x1080","k_26470157_1280.jpg":"1280x1280","k_26470157_1024.jpg":"1024x1024","k_26470157_640.jpg":"640x640","k_26470157_480.jpg":"480x480","k_26470157_340.jpg":"340x340","k_26470157_220.jpg":"220x220","o_26470157_1280.jpg":"1280x854","o_26470157_1024.jpg":"1024x683","o_26470157_640.jpg":"640x427","o_26470157_480.jpg":"480x320","o_26470157_340.jpg":"340x227","o_26470157_220.jpg":"220x146","h_26470157_1280.jpg":"1280x854","h_26470157_1024.jpg":"1024x683","h_26470157_640.jpg":"640x427","h_26470157_480.jpg":"480x320","h_26470157_340.jpg":"340x227","h_26470157_220.jpg":"220x147","pp_26470157_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470157_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470157_640.jpg":"640x814","pp_26470157_480.jpg":"480x611","pp_26470157_340.jpg":"340x432","pp_26470157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1197","hd_26470154_1920.jpg":"1920x1080","k_26470154_1280.jpg":"1280x1280","k_26470154_1024.jpg":"1024x1024","k_26470154_640.jpg":"640x640","k_26470154_480.jpg":"480x480","k_26470154_340.jpg":"340x340","k_26470154_220.jpg":"220x220","o_26470154_1280.jpg":"1280x798","o_26470154_1024.jpg":"1024x638","o_26470154_640.jpg":"640x399","o_26470154_480.jpg":"480x299","o_26470154_340.jpg":"340x211","o_26470154_220.jpg":"220x137","h_26470154_1280.jpg":"1280x854","h_26470154_1024.jpg":"1024x683","h_26470154_640.jpg":"640x427","h_26470154_480.jpg":"480x320","h_26470154_340.jpg":"340x227","h_26470154_220.jpg":"220x147","pp_26470154_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470154_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470154_640.jpg":"640x814","pp_26470154_480.jpg":"480x611","pp_26470154_340.jpg":"340x432","pp_26470154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1404","hd_26470152_1920.jpg":"1920x1080","k_26470152_1280.jpg":"1280x1280","k_26470152_1024.jpg":"1024x1024","k_26470152_640.jpg":"640x640","k_26470152_480.jpg":"480x480","k_26470152_340.jpg":"340x340","k_26470152_220.jpg":"220x220","o_26470152_1280.jpg":"1280x936","o_26470152_1024.jpg":"1024x748","o_26470152_640.jpg":"640x468","o_26470152_480.jpg":"480x351","o_26470152_340.jpg":"340x248","o_26470152_220.jpg":"220x160","h_26470152_1280.jpg":"1280x854","h_26470152_1024.jpg":"1024x683","h_26470152_640.jpg":"640x427","h_26470152_480.jpg":"480x320","h_26470152_340.jpg":"340x227","h_26470152_220.jpg":"220x147","pp_26470152_1280.jpg":"1280x1628","pp_26470152_1024.jpg":"1024x1303","pp_26470152_640.jpg":"640x814","pp_26470152_480.jpg":"480x611","pp_26470152_340.jpg":"340x432","pp_26470152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25454753_1920.jpg":"1920x1080","k_25454753_1280.jpg":"1280x1280","k_25454753_1024.jpg":"1024x1024","k_25454753_640.jpg":"640x640","k_25454753_480.jpg":"480x480","k_25454753_340.jpg":"340x340","k_25454753_220.jpg":"220x220","o_25454753_1280.jpg":"1280x720","o_25454753_1024.jpg":"1024x576","o_25454753_640.jpg":"640x360","o_25454753_480.jpg":"480x270","o_25454753_340.jpg":"340x191","o_25454753_220.jpg":"220x123","h_25454753_1280.jpg":"1280x854","h_25454753_1024.jpg":"1024x683","h_25454753_640.jpg":"640x427","h_25454753_480.jpg":"480x320","h_25454753_340.jpg":"340x227","h_25454753_220.jpg":"220x147","pp_25454753_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454753_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454753_640.jpg":"640x814","pp_25454753_480.jpg":"480x611","pp_25454753_340.jpg":"340x432","pp_25454753_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38187011 Threads: 5 Questions: 7085084970 Slow queries: 3297504 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608022864 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/bracani-peku-tortu-koja-dize-iz-mrtvih-puna-je-okusa-mediterana-a-sad-cijelo-mjesto-u-nju-polaze-puno-nade-1360963 [printLink] => /mozaik/spiza/price/bracani-peku-tortu-koja-dize-iz-mrtvih-puna-je-okusa-mediterana-a-sad-cijelo-mjesto-u-nju-polaze-puno-nade-1360963?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 721307 [name] => hrapoćuša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-28 14:39:36 [main_article_id] => 0 [alias] => hrapocusa [link] => /tag/hrapocusa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nigdje nema takve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bračani peku tortu koja ‘diže iz mrtvih‘! Puna je okusa Mediterana, a sad cijelo mjesto u nju polaže puno nade... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/25100692.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić /Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/25100692.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470164.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Katija Hrepić

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470171.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470173.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Hrapave plohe simbol su ovoga kraja

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470179.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Kuća će uskoro biti u punoj funkciji

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470178.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470177.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Čuvena torta brendirala je ovo malo bračko mjesto

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470176.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470175.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470174.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470172.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Tonči Matulić i Jerko Gospodnetić

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470170.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Evo i recepta, ako se želite okušati u pripremanju torte

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470168.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Kuća će imati i dio namijenjen djeci

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470166.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Ivo Matulić i Jerko Gospodnetić pokraj krušne peći iz koje će se širiti miomirisi

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470162.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Blok stijene po kojoj je torta i dobila ime

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470159.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470157.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Detalj iz Kuće hrapoćuše

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470154.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26470152.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix

Slastica je puna mirodija

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/25454753.jpg [title] => Ivica Radić ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je bio u svom demografskom zenitu, pitoreskni Dol na Braču – mali Betlehem, kako mu tepaju – brojio je skoro tisuću stanovnika. Danas ih je deset puta manje, ali kao utjeha postoji tendencija da se upravo Dol mapira na gastro-karti kao maleno mjesto s velikom – tortom.

Poznavatelji lokalnih prilika i prokušani slatkoljupci već znaju da je riječ o hrapoćuši, slastici koja je naziv dobila na osnovi geografskih posebnosti mjesta bogatog – spiljama. Dol je njima optočen, te prepun hrapavih ploha koje je takvima oblikovala priroda kroz minula stoljeća.

Veličina torte, dakako, simbolična je, no kalorijski potencijal je moćan.

---

---

---

image

Katija Hrepić

Joško Šupić /Cropix
---

Naime, u jednoj od receptura (koje su malo kome u cijelosti poznate) hrapoćuša sadrži čak osamnaest jaja, "duzinu i po", dakle to je torta koja "diže iz mrtvih". No nije tajna samo u kokošjim jajima, hrapoćuša je dolska torta prepuna okusa Mediterana, u njezinu zagrizu čuče limun i naranča, badem, pa i orah...

Šećer je nekoć bio "rijetka prigodica", čuvao se na škoju u suhim kutijicama kao prava dragocjenost, ali za izradu hrapoćuše nije ga se štedjelo; zato torta i jest bila neizostavna stavka na svakom blagdanskom stolu, naravno ne baš svakom.

---
image

Blok stijene po kojoj je torta i dobila ime

Joško Šupić /Cropix
---

Privilegij da jedu hrapoćušu imali su samo Doljani i njihovi prijatelji. Takvu tortu nećete pojesti nigdje drugdje na Braču, atroke nekom drugom otoku, o kopnu da i ne govorimo.

Važnost hrapoćuše za ono što se danas zove "brending" mjesta odavno su uvidjeli mudri i racionalni Doljani. Premda izrazito malobrojni u mjestu, gorljivo su radili na tome da privuku turiste željne ekološkog – ali evo i pašticerskog – doživljaja.

Dol polako postaje mjesto koje treba "pod obavezno" vižitati, štoviše, turizam se tu dogodio na najljepši mogući način: mjesto s etiketom Eko-etno-sela nije turizam doživjelo kao poslovični "poljubac smrti" koji će ga nepovratno izmijeniti, nego kao okolnost koja omogućava normalni, pomalo uspavani život Doljanima, istodobno im pomažući da svojim bivstvom lakše prezime, školuju djecu, dostojanstveno žive.

---

image

Tonči Matulić i Jerko Gospodnetić

Joško Šupić /Cropix
---

Da, u Dolu ima ne samo hrapoćuše, nego i djece. Sretnik koji se može pohvaliti jednim i drugim je Jerko Gospodnetić (50), predsjednik udruge Hrapoćuša i – trostruki otac.

Jerko je zaposlenik tvornice sardina u obližnjim Postirima, a svoje je slobodno vrijeme posvetio familiji te održavanju plamička društvenih zbivanja u Dolu. Njegova supruga Maša članica je udruge te, pogađate, vrsna slastičarka kad je hrapoćuša u pitanju!

– Kad se održava Noć hrapoćuše, 18 žena ispeče 25 torti. Tada nitko ne broji kalorije – ponosno će Jerko, priznajući da je osobno više kušač, a manje pašticer.

---

image
Joško Šupić /Cropix
---

Noć hrapoćuše održava se inače 14. kolovoza, ranije je bilo 16., kad se časti sveti Roko; datum je izmijenjen naknadno. Tada cijeli Dol prožima najljepši i najslađi miris na svijetu, a ništa lošije nije ni ovih zimskih dana, kad se drugog dana u veljači održava Dolska fjera.

Dol je, uz Pražnice čija se fjera slavi 17. siječnja, još jedino bračko mjesto sa zimskom fjerom. Sve su druge iz komercijalnih turističkih razloga prebačene u neki atraktivniji, ljetni termin. Stoga Gospodnetić opravdano strahuje za budućnost ove dolske, zimske fjere koja je ljudima uvijek puno značila, a danas na simboličan način predstavlja sam život otoka, njegov iskon i tradiciju.

---
image

Hrapave plohe simbol su ovoga kraja

Joško Šupić /Cropix
---

Kao i hrapoćuša, torta bez koje ni jedan Doljanin ili Doljanka nisu obilježili važna zbivanja u životu.

Dobro to zna i Ivo Matulić (38), mladi pročelnik općine Postira u čijem se portfelju nalazi i Dol, te tajnik udruge Hrapoćuša. Ponosno nas je poveo u posjet Interaktivnom centru za posjetitelje. U prijevodu, "Interaktivni centar..." je Kuća hrapoćuše, kako je kolokvijalno nazivaju. Dakle, ako o hrapoćuši govorimo, na pravom smo mjestu – u Dolu, na mikrolokaciji Kuća hrapoćuše, u srcu iliti nukleusu zbivanja!

Očuvanje tradicije, prezentacije, radionice... Sve će se to događati u Kući čije su uređenje na općinskom zemljištu poduprli i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u blizini je uređen i negdašnji župnikov stan (koji danas nema tu funkciju jer župnik don Jure Martinić na bogoslužje u marijansku dolsku crkvu Očišćenja Blažene Djevice Marije dolazi iz Postira), pa ima prostora za interpretativno-kulturno-turističko-pašticersku namjenu.

---

image

Kuća će imati i dio namijenjen djeci

Joško Šupić /Cropix
---

Bog, dakle, ipak "nije rekao laku noć" Dolu, nipošto, matičnog župnika niti škole (kao ni dućana), nažalost, nema više, no u dogledno vrijeme Kuća hrapoćuše bit će jamačno atraktivan sadržaj za turiste koji žele okusiti komadić otočnog zaobalja.

– Ne ciljamo na masovni, naravno ni elitni, nego na svojevrstan selektivni turizam – približava elokventni pročelnik Matulić.

– Dakle, ovdje ne bi trebali dolaziti autobusi s gladnim turistima koji bi "zagušili" mjesto, nego manje i organizirane grupe posjetitelja koje će se kroz priču o jednoj neobičnoj i ukusnoj autohtonoj slastici upoznati i s dijelom povijesti Dola i Brača, te moći istu kušati i(li) odnijeti kući kao jestivi suvenir – Matulić će.

---

image

Kuća će uskoro biti u punoj funkciji

Joško Šupić /Cropix
---

Kuću od stotinjak metara četvornih plodouživa Općina Postira, to jest dolski aktivisti, a nastaje – i pri kraju je te će uskoro biti u punoj funkciji – devet godina. Uz SD županiju, za uređenje su sredstva dali i Ministarstvo kulture (riječ je o nematerijalnoj pokretnoj baštini, hrapoćuši), te Ministarstvo regionalnog razvoja, a za interijer i kupnju pokućstva u udruzi se nadaju donaciji iz EU fondova. To bi stavilo "točku na i", te bi Kuća hrapoćuše (Interpretativni centar) postala službeno žarište svih društvenih događanja, nukleus Dola – ono što je nekoć bio Zadružni dom, odnosno zidić ispred samoposluge koja više ne postoji.

Zapravo, Kuća to već jest: probe župnog zbora i sastanci Pučkih pivača već se održavaju u prostorijama za društvene aktivnosti na gornjem katu, a ono što će u budućnosti "gorjeti" je ne samo krušna peć za pripremu hrapoćuše (ali i kruha, te vitalca, otočne delicije mesnog predznaka), nego i dio namijenjen djeci. K tomu, na gornjem katu Kuće bit će smještena zbirka crkvenih artefakata.

---

image

Kuća će imati i dio namijenjen djeci

Joško Šupić /Cropix
---

– U Dolu postoje – možda i ne postoje, ali svi smo mi u djetinjstvu bili uvjereni da su tu negdje – viveri, mitska bića koja stanuju u spiljama (spilama, po brački) – osmjehuje se Matulić.

– Ti će viveri imati svoj odjeljak u Interpretativnom centru, ne baš kao klasična "Kuća strave", ali kao dio u kojemu će se mališani dobro zabaviti, sa svojevrsnim "wow efektom" na ulazu gdje će upoznati vivere, lokalna mitska leteća stvorenja nalik šišmišima – približava ideju.

U osmišljavanju svih ovih aktivnosti u Dolu dosta se angažirala i mještanka Ivana Gospodnetić, inače dopredsjednica udruge, te predsjednica speleološkog društva "Profunda" u Postirima, danas sa svojom mladom obitelji nastanjena u Povljima (također na Braču).

---

image
Ivica Radić
---

– Ono što je kod nas u Dolu (i na cijelom otoku) jako izraženo je međusobna solidarnost. Malo nas je, ali smo složni, jedni drugima uvijek pri ruci i kad je neki problem, i kad je veselje. I ništa nam ne nedostaje: zimi se dogovorimo pa odemo na Advent u Zagreb ili drugdje na izlet, otok je izvrsno povezan trajektom sa Splitom (i Makarskom iz Sumartina, Selaca), pa nam i mladi bez problema odu u Split čak i za večernji izlazak, te se vrate noćnim trajektom. Ovdje se živi lijepo, obiteljski, mirno i sigurno; važno je samo da se što manje "dimnjaka ugasi", da Doljani ne napuste mjesto, štoviše, da mu se vrate i dovedu prijatelje. U tom smislu ova Kuća hrapoćuše mjestu puno znači – napominju Doljani.

---

image

Evo i recepta, ako se želite okušati u pripremanju torte

Joško Šupić /Cropix
---

---

Moćna receptura

Hrapoćuša

Sastojci:

Biskvit:

12 jaja
400 g šećera
3 kapi ružinog ulja
10 kapi maraschina
1 naranča, korica i sok
480 g mljevenih badema
1 vanilin šećer
snijeg od 4 bjelanjka

Nadjev:

670 g oraha
670 g šećera
8 bjelanjaka
1 vanilin šećer
1 limun, sok i korica

Priprema:

Biskvit peći na 175 stupnjeva Celzija 45 minuta.

Sve sastojke nadjeva kuhajte zajedno oko 15 minuta, dok se šećer ne karamelizira.

Na pečeni biskvit nanesite nadjev pa vratite tortu u pećnicu na 10 minuta.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Ivica Radić
Joško Šupić /Cropix

Katija Hrepić

Joško Šupić /Cropix

Hrapave plohe simbol su ovoga kraja

Joško Šupić /Cropix

Kuća će uskoro biti u punoj funkciji

Joško Šupić /Cropix

Čuvena torta brendirala je ovo malo bračko mjesto

Joško Šupić /Cropix

Tonči Matulić i Jerko Gospodnetić

Joško Šupić /Cropix

Evo i recepta, ako se želite okušati u pripremanju torte

Joško Šupić /Cropix

Kuća će imati i dio namijenjen djeci

Joško Šupić /Cropix

Ivo Matulić i Jerko Gospodnetić pokraj krušne peći iz koje će se širiti miomirisi

Joško Šupić /Cropix

Blok stijene po kojoj je torta i dobila ime

Joško Šupić /Cropix

Detalj iz Kuće hrapoćuše

Joško Šupić /Cropix

Slastica je puna mirodija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/bracani-peku-tortu-koja-dize-iz-mrtvih-puna-je-okusa-mediterana-a-sad-cijelo-mjesto-u-nju-polaze-puno-nade-1360963 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=486faf83532b9fec9f230e4b0e8147b1cfab105a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bra%C4%8Dani+peku+tortu+koja+%E2%80%98di%C5%BEe+iz+mrtvih%E2%80%98%21+Puna+je+okusa+Mediterana%2C+a+sad+cijelo+mjesto+u+nju+pola%C5%BEe+puno+nade...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fbracani-peku-tortu-koja-dize-iz-mrtvih-puna-je-okusa-mediterana-a-sad-cijelo-mjesto-u-nju-polaze-puno-nade-1360963 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fbracani-peku-tortu-koja-dize-iz-mrtvih-puna-je-okusa-mediterana-a-sad-cijelo-mjesto-u-nju-polaze-puno-nade-1360963 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nigdje nema takve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričenigdje nema takve

Bračani peku tortu koja ‘diže iz mrtvih‘! Puna je okusa Mediterana, a sad cijelo mjesto u nju polaže puno nade...

Piše Lenka Gospodnetić
4. veljače 2024. - 11:17

Kad je bio u svom demografskom zenitu, pitoreskni Dol na Braču – mali Betlehem, kako mu tepaju – brojio je skoro tisuću stanovnika. Danas ih je deset puta manje, ali kao utjeha postoji tendencija da se upravo Dol mapira na gastro-karti kao maleno mjesto s velikom – tortom.

Poznavatelji lokalnih prilika i prokušani slatkoljupci već znaju da je riječ o hrapoćuši, slastici koja je naziv dobila na osnovi geografskih posebnosti mjesta bogatog – spiljama. Dol je njima optočen, te prepun hrapavih ploha koje je takvima oblikovala priroda kroz minula stoljeća.

Veličina torte, dakako, simbolična je, no kalorijski potencijal je moćan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:02