stdClass Object ( [id] => 1255507 [title] => Zbog Harryeve biografije knjižare već u ponoć otvorile vrata, kad ono... Stručnjaci upozoravaju na sigurnosni problem [alias] => zbog-harryeve-biografije-knjizare-vec-u-ponoc-otvorile-vrata-kad-ono-harry-je-prekrsio-nepisana-pravila-nazivaju-ga-idiotom-strucnjaci-upozoravaju-na-sigurnosni-problem [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U utorak se konačno na policama britanskih knjižara pojavila knjiga "Spare", bombastična biografija princa Harryja. Neke su knjižare već u ponoć otvorile vrata, ali sudeći po fotografijama iz britanske prijestolnice, ispred njih i u njima je bilo više reportera i snimatelja nego kupaca.

A proteklih dana izvještavalo se i o nezavisnim, manjim knjižarama čiji su vlasnici kazali kako neće prodavati knjigu jer je skupa i među njihovim klijentima nema zanimanja za nju.

Dakako, prerano je reći kako će se prodavati knjiga koja u Velikoj Britaniji u tvrdom uvezu košta 28 funta (malo manje od 32 eura). Na to bi mogla utjecati i činjenica da je sadržaj knjige "procurio" prije objave, u New Yorku se kopije dokopao dopisnik Guardiana koji je prvi započeo s objavljivanjem isječaka. Potom se "greškom" u Španjolskoj knjiga počela prodavati nekoliko dana prije službenog izlaska, što su brojni mediji iskoristili da na svojim internetskim i tiskanim stranicama donose najzanimljivije stvari koje je Harry ponudio svekolikoj javnosti.

---

image

Princ Harry je, čini se, definitivno uništio sve izglede za pomirenje s bratom Williamom i ostatkom kraljevske obitelji

Dominic Lipinski/Afp
---

A napravio je to uz pomoć JR Moehringera, američkog novinara i pisca, dobitnika Pulitzerove nagrade, koji je uobličio Harryjeve memoare za što je navodno plaćen milijun dolara. Moehringeru to nije prvi izlet u vode pisca iz sjene, već je takav posao odradio za slavnog američkog tenisača Andrea Agassija s njegovom biografijom "Open", kao i sa suosnivačem Nikea Philom Knightom za njegove memoare "Shoe Dog".

Realna je mogućnost da će ranija objava najzanimljivijih dijelova knjige negativno utjecati na njezinu prodaju, iako se postavlja pitanje je li to što se Guardian dočepao primjerka i raniji početak prodaje u Španjolskoj zapravo bila smišljena strategija. Hoće li se ona razbiti o glavu izdavačkoj kući Penguin Random House i samom princu Harryju tek će se vidjeti.

Premda te brojke nikad nisu službeno potvrđene, izdavač je navodno Harryju dao 20 milijuna dolara predujma za biografiju, a ima i pravo na postotak od prodaje. Biografija je, špekuliraju mediji, dio opsežnijeg ugovora s Harryjem i njegovom suprugom Meghan Markle, čija je vrijednost procjenjuje na četrdesetak milijuna dolara.

---

image

Od utorka je Harryjeva biografija ‘Spare‘ u službenoj prodaji

Justin Tallis/Afp
---

Uz Harryjevu biografiju i još u ljeto 2021. objavljenu, ne baš naročito uspješnu, Meghaninu slikovnicu "Bench", ugovor navodno obuhvaća njihov zajednički uradak o wellnesu (!?), te na koncu Meghaninu biografiju. Upravo u toj potencijalnoj knjizi o Meghaninom životu mogao bi se skrivati razlog zašto Harry u svojoj biografiji ne spominje rasizam za kojeg su optužili kraljevsku obitelj u kontroverznom intervjuu s Oprah Winfrey u ožujku 2021. godine.

Vjeruje se kako bi problem rasizma mogao biti značajan dio Meghanine biografije, a ona je i tijekom kratkog života u okviru britanske kraljevske obitelji, kao što je činila još od rane mladosti, pisala dnevnik, pa ne treba sumnjati da će i u njezinim memoarima biti optužbi na račun monarhije i njezinih istaknutijih članova.

Zanimljivo je kako je sada, u jednom od nekoliko razgovora s britanskim i američkim televizijskim kućama u okviru promocije biografije, Harry ustvrdio da on i Meghan uopće nisu optužili kraljevsku obitelj za rasizam i uopće nisu upotrijebili tu riječ, nego sve iskonstruirali užasni britanski mediji.

Kod nas postoje dva izraza kojima to u svakodnevnom govoru opisujemo, onaj pristojniji je "nije šija nego vrat", a nepristojniji "nije g.... nego se pas p....". Britanska javnost, nesklona Harryju i Meghan, je "podivljala" na te njegove tvrdnje, dok komentatori postavljaju pitanje zašto odbjegli kraljevski par, ako nije optužio kraljevsku obitelj za rasizam, nego su to tako interpretirali mediji, nisu odmah reagirali i opovrgli priče i nagađanje koja je to osoba postavila pitanje boje kože njihovog još nerođenog sina, nego su do sada čekali.

---

image
Ian Vogler/Afp
---

"Epizoda" s rasizmom tek je jedna od nedosljednosti i upitnih tvrdnji koje Harry iznosi u biografiji i promotivnim intervjuima. U jednom razgovoru Harry o sada kraljici supruzi Camilli govori kao o "opasnoj negativki" koja je bila treća osoba u braku njegovih roditelj, koja je kovala zavjeru da se uda za sada kralja Charlesa, šurovala s medijima i plasirala im lažne priče kako bi rehabilitirala vlastiti ugled. U drugom razgovoru, emitiranom samo nekoliko sati kasnije, Harry kaže kako Camilla nije zločesta maćeha, kako ima puno razumijevanja i suosjeća s njom jer joj nije bilo lako...

Cijelo vrijeme Harry optužuje članove kraljevske obitelji da su medijima podastirali negativne priče o njemu i Meghan i natjerali ih da pobjegnu, brata Williama optužuje za fizički napad iako ne iznosi ni jednu riječ o tome što je on govorio bratu, Williama i Kate optužuje za hladnoću i neprijateljstvo prema Meghan koju su gledali kroz stereotipe o američkoj glumici dvojne rase i nisu je dočekali dobrodošlicom...

Williama i Kate optužuje i da su ga nagovorili da odjene nacističku uniformu za kostimiranu zabavu kad je imao 20 godina i bio na vojnoj akademiji pripremajući se da jednog dana brani svoju domovinu. Kate napada i zbog drame oko haljina za djeveruše uoči njihovog vjenčanja zbog čega je Meghan plakala na podu njihove kuće, Williamova supruga je kriva i jer se uvrijedila kad joj je, dok je bila trudna, Meghan rekla da pravi drame jer ima "dječji mozak" zbog hormona...

A ne tako davno Harry se u intervjuu povodom jedne od okruglih godišnjica smrti njihove majke, princeze Diane, zahvaljivao bratu što ga je potaknuo da potraži stručnu pomoć zbog mentalnih problema, sad ga naziva neprijateljem, a o Kate, s kojom je imao vrlo blizak odnos, govorio je kao o "sestri koju nikad nije imao".

---

image

Hoće li kralj Charles nakon žestokih napada svog mlađeg sina, Harryju i Meghan oduzeti kraljevske titule?

David Rose/Afp
---

Kad ga je Anderson Cooper u intervjuu pitao zašto se u svjetlu svega za što optužuje članove kraljevske obitelji, on i Meghan ne odreknu titula, Harry je kazao "a šta bi to promijenilo". A on i Meghan jako dobro znaju što bi to promijenilo – bez kraljevskih titula njih dvoje su beznačajni i nezanimljivi, otkad su napustili monarhiju i dalje zarađuju isključivo od povezanosti s njom i nabacivanja blatom na rodbinu za koju znaju da se ne može i neće javno braniti.

Vrhunac licemjerja svakako su bile Harryjeve riječi kako se nada da bi potencijalni razgovori i raščišćavanje odnosa s njegovim ocem i bratom, kraljem Charlesom i princom Williamom, sve što bi rekli jedni drugima, ostalo privatno. Bez da trepne u stanju je tako nešto reći nakon što je u knjizi i intervjuima iznio intimu svoje obitelji i privatne razgovore koje su vodili.

Ne čudi što su među komentarima na društvenim mrežama vrlo česti oni koji u kojima se kaže kako je "zarađivanje na prodaji vlastite intime dno dna", da je zapravo kukavica koja bi trebala dobiti Oscara za glumljenje žrtve, te kako Williamu i Kate nije ni do koljena.

---

image

Mnogi kažu kako je sreća da je kraljica Elizabeta umrla i nije doživjela Harryjevu izdaju obitelji i monarhije

John Stillwell/afp/Afp
---

Preostalo je prikazivanje još jednog intervjua kojim promovira svoju biografiju. Harry je u ponedjeljak u New Yorku gostovao u emisiji "The Late Show" poznatog voditelja Stephena Colberta. Detalji još nisu poznati, emisija će se emitirati u srijedu ujutro po hrvatskom vremenu, ali su se pojavile snimke na kojima se vidi da je Harry popio najmanje dvije čaše tekile tijekom razgovora, je li utapao tremu i skupljao hrabrost za nove optužbe, tek će se vidjeti.

Alkohol je svakako dio priče o njegovom životu koji je rane mladosti opterećen konzumacijom različitih droga, u biografiji piše o tome da je sa 17 godina probao kokain, kasnije je konzumirao razne halucinogene supstance, marihuanu, opijao se, tulumario... Sve to opravdava željom da se nosi s traumom izazvanom majčinom smrću.

I dok apsolutno svi suosjećaju s njegovim tragičnim gubitkom u nježnim tinejdžerskim godinama i patnjom koja ga od tada prati, i Harry i mnogi drugi, čini se, kao da zaboravljaju da je i William prošao istu tragediju, da njegova patnja zbog gubitka majke nije ništa manja od bratove, ali on se s njom očigledno nosio na drugačiji i uspješniji način.

I nikada nije radio ono za što sada mnogi optužuju Harryja – eksploatira majčin život i smrt i svoju patnju za vlastite financijske interese. Harry optužuje paparazze za njezinu pogibiju i medije za lažne priče o sebi i Meghan, a istovremeno koristi odabrane medije za iznošenje vlastite "istine" i razorne napade na kraljevsku obitelj i monarhiju.

Posebna priča je Harryjeva u biografiji iznesena tvrdnja da je tijekom misija u Afganistanu ubio 25 talibana koje nije gledao kao ljude nego kao "šahovske figure koje je uklanjao s ploče". Izazvalo je to pravu buru negativnih reakcija iz vojnih krugova, bivši suborci govorili su kako se o tim stvarima ne govori, kako je prekršio nepisana pravila i okrenuo leđa svojoj vojnoj obitelji, nazivaju ga idiotom...

Talibani sada traže da se Harryju sudi za ratne zločine, a ekstremni islamisti pozivaju na odmazdu. Stručnjaci upozoravaju kako njegove krajnje neprimjerene izjave predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem, da su britanske vojne postrojbe u opasnosti od napada, a ugrožena je i sigurnost njegove obitelji u Kaliforniji, kao i kraljevske obitelji.

---

image

Meghan i Harry nakon vjenčanja u Windsoru u svibnju 2018. godine

Steve Parsons/Afp
---

U opasnosti od terorističkog napada su i Invictus igre, sportska natjecanja vojnih veterana invalida, koje je Harry pokrenuo i na njih je jako ponosan, a sljedeće bi se u rujnu trebale održati u Njemačkoj. Kako će njemačke vlasti reagirati, hoće li ih otkazati i hoće li uskratiti gostoprimstvo Harryju, vidjet ćemo sljedećih mjeseci.

Neki komentatori tvrde kako je Harry priču o ubijenim talibanima namjerno iznio kako bi mogao tražiti ekstra zaštitu tijekom boravka u Velikoj Britaniji i to na račun poreznih obveznika. No, to bi mogao biti dvosjekli mač jer sada kraljevska obitelj, u suradnji sa Scotland Yardom, ima itekako dobar razlog da ga, zbog sigurnosnih prijetnji, ne pozove na krunudbu kralja Charlesa početkom svibnja.

Otkako su napustili kraljevsku obitelj, Harry i Meghan nemaju pravo na zaštitu koju država financira, zbog čega je on tužio Scotland Yard i sudski proces još nije okončan. Prilikom dolaska na britansko tlo prati ih njihova privatna zaštitarska služba, ali oni nemaju pravo nositi oružje u Velikoj Britaniji.

Sasvim drugačije je u SAD-u, vidjelo se to i u ponedjeljak kad je Harry dolazio na snimanje razgovora sa Stephenom Colbertom. Pratila su ga dvojica naoružanih zaštitara za koje mediji pretpostavljaju da su zaposlenici privatne tvrtke Gavin de Becker and Associates iz Los Angelesa, koja svoje usluge naplaćuje do 8800 dolara po danu.

Nije samo sigurnost razlog zbog kojega Harry i Meghan možda neće biti pozvani na Charlesovu krunidbu. Kraljevska obitelj je, tvrde upućeni, iscrpila i posljednje trunke povjerenja u vojvodu i vojvotkinju od Sussexa i bilo kakav susret i razgovor s njima predstavljao bi opasnost da će oni u prvoj prilici detalje podastrijeti javnosti.

Hoće li i kako kraljevska obitelj reagirati na Harryjeve napade i iznošenje detalja iz privatnog života, tek ćemo vidjeti. Njihova će šutnja sigurno potrajati neko vrijeme dok se detaljno ne pretrese sve što su Harry i Meghan iznijeli u nedavnoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji, njegovoj biografiji i pratećim intervjuima.

---

image
Geoff Pugh/Afp
---

Iako ih se sami ne žele odreći jer im predstavljaju izvor profita, Harry i Meghan bi mogli ostati bez kraljevskih titula. Već im je pokojna kraljica Elizabeta, za koju mnogi kažu kako je sreća da je umrla i nije dočekala Harryjevu izdaju obitelji i svih vrijednosti kojima je bila posvećena cijelog života, zabranila korištenje titula kraljevskog visočanstva. Kralj Charles im može oduzeti titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa, a još nije odlučio ni hoće li njihovoj djeci, sinu Archieju i kćeri Lilibet, dati titule princa i princeze, što mu Harry posebno zamjera.

Očekuje se i reakcija britanskog parlamenta koji Harryju može oduzeti status "državnog savjetnika" s pravom donošenja nekih odluka i potpisa dokumenata u slučaju odsutnosti kralja i drugih članova obitelji. Parlament jedini ima i ovlasti izbaciti Harryja i njegovu djecu iz nasljednog reda za britansko prijestolje.

Harry je sada peti u nasljednom redu, Archie i Lilibet su odmah iza njega. Premda je teško očekivati tako drastičan potez i izbacivanje iz linije nasljeđivanja, velika većina britanske javnosti je ogorčena Harryjevim napadima na kraljevsku obitelj i traži da se njemu i Meghan oduzmu titule, a u anketama je njegova popularnost na najnižoj razini ikad.

---

image

AFP

Justin Tallis/Afp
---

Neprekidno jadikovanje i svaljivanje krivnje za sve što se događalo isključivo na članove kraljevske obitelji, pri čemu oni sami nikad nisu napravili ama baš ništa pogrešno, sada okreće i američku javnost protiv Harryja i Meghan. Tamošnji mediji ih sve češće kritiziraju i poručuju da prestanu kukati i okrenu se budućnosti.

No, Harryjeva biografija bi za njih mogla imati i još teže posljedice u SAD-u. Informacije o konzumiranju droga mogle bi, tvrde stručnjaci, dovesti do toga da se Harryju ne produlji američka viza, a predstavljaju i ozbiljan udarac Meghaninim političkim ambicijama... Ako izgubi vizu, kamo će otići, kako će se vratiti u Veliku Britaniju kad kaže da se tamo više ne vidi?

A ako odluči zatražiti američko državljanstvo, sam će se morati odreći status britanskog princa i svih titula...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"SPARE JE U PRODAJI"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"13227"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => SPARE JE U PRODAJI 2 0 13227 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-10 13:50:10 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-10 16:30:34 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2023-01-10 14:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 567 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zbog Harryeve biografije knjižare već u ponoć otvorile vrata, kad ono... Harry je prekršio nepisana pravila, nazivaju ga idiotom! Stručnjaci upozoravaju na sigurnosni problem [metakey] => Harry i Meghan, Spare, kraljevska obitelj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24115594.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24115617.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24091835.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24112250.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/23366936.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/21289858.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24115607.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24115622.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/23437161.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/23207312.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/23451030.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Justin Tallis\/Afp","Justin Tallis\/Afp","Dominic Lipinski\/Afp","John Stillwell\/Afp","Geoff Pugh\/Afp","Ian Vogler\/Afp","Justin Tallis\/Afp","Justin Tallis\/Afp","David Rose\/Afp","Steve Parsons\/Afp","John Stillwell\/afp\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Od utorka je Harryjeva biografija \u2018Spare\u2018 u slu\u017ebenoj prodaji<\/p>","

Princ Harry je, \u010dini se, definitivno uni\u0161tio sve izglede za pomirenje s bratom Williamom i ostatkom kraljevske obitelji<\/p>","","","","

Brojni reporteri bili su pred knji\u017earama u Londonu na po\u010detku prodaje biografije princa Harryja<\/p>","

AFP<\/p>","

Ho\u0107e li kralj Charles nakon \u017eestokih napada svog mla\u0111eg sina, Harryju i Meghan oduzeti kraljevske titule?<\/p>","

Meghan i Harry nakon vjen\u010danja u Windsoru u svibnju 2018. godine<\/p>","

Mnogi ka\u017eu kako je sre\u0107a da je kraljica Elizabeta umrla i nije do\u017eivjela Harryjevu izdaju obitelji i monarhije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24115594_1920.jpg":"1920x1080","k_24115594_1280.jpg":"1280x1280","k_24115594_1024.jpg":"1024x1024","k_24115594_640.jpg":"640x640","k_24115594_480.jpg":"480x480","k_24115594_340.jpg":"340x340","k_24115594_220.jpg":"220x220","o_24115594_1280.jpg":"1280x853","o_24115594_1024.jpg":"1024x682","o_24115594_640.jpg":"640x426","o_24115594_480.jpg":"480x320","o_24115594_340.jpg":"340x226","o_24115594_220.jpg":"220x146","h_24115594_1280.jpg":"1280x854","h_24115594_1024.jpg":"1024x683","h_24115594_640.jpg":"640x427","h_24115594_480.jpg":"480x320","h_24115594_340.jpg":"340x227","h_24115594_220.jpg":"220x147","pp_24115594_1280.jpg":"1280x1628","pp_24115594_1024.jpg":"1024x1303","pp_24115594_640.jpg":"640x814","pp_24115594_480.jpg":"480x611","pp_24115594_340.jpg":"340x432","pp_24115594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24115617_1920.jpg":"1920x1080","k_24115617_1280.jpg":"1280x1280","k_24115617_1024.jpg":"1024x1024","k_24115617_640.jpg":"640x640","k_24115617_480.jpg":"480x480","k_24115617_340.jpg":"340x340","k_24115617_220.jpg":"220x220","o_24115617_1280.jpg":"1280x851","o_24115617_1024.jpg":"1024x681","o_24115617_640.jpg":"640x425","o_24115617_480.jpg":"480x319","o_24115617_340.jpg":"340x226","o_24115617_220.jpg":"220x146","h_24115617_1280.jpg":"1280x854","h_24115617_1024.jpg":"1024x683","h_24115617_640.jpg":"640x427","h_24115617_480.jpg":"480x320","h_24115617_340.jpg":"340x227","h_24115617_220.jpg":"220x147","pp_24115617_1280.jpg":"1280x1628","pp_24115617_1024.jpg":"1024x1303","pp_24115617_640.jpg":"640x814","pp_24115617_480.jpg":"480x611","pp_24115617_340.jpg":"340x432","pp_24115617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24091835_1920.jpg":"1920x1080","k_24091835_1280.jpg":"1280x1280","k_24091835_1024.jpg":"1024x1024","k_24091835_640.jpg":"640x640","k_24091835_480.jpg":"480x480","k_24091835_340.jpg":"340x340","k_24091835_220.jpg":"220x220","o_24091835_1280.jpg":"1280x853","o_24091835_1024.jpg":"1024x682","o_24091835_640.jpg":"640x426","o_24091835_480.jpg":"480x320","o_24091835_340.jpg":"340x226","o_24091835_220.jpg":"220x146","h_24091835_1280.jpg":"1280x854","h_24091835_1024.jpg":"1024x683","h_24091835_640.jpg":"640x427","h_24091835_480.jpg":"480x320","h_24091835_340.jpg":"340x227","h_24091835_220.jpg":"220x147","pp_24091835_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091835_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091835_640.jpg":"640x814","pp_24091835_480.jpg":"480x611","pp_24091835_340.jpg":"340x432","pp_24091835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1409","hd_24112250_1920.jpg":"1920x1080","k_24112250_1280.jpg":"1280x1280","k_24112250_1024.jpg":"1024x1024","k_24112250_640.jpg":"640x640","k_24112250_480.jpg":"480x480","k_24112250_340.jpg":"340x340","k_24112250_220.jpg":"220x220","o_24112250_1280.jpg":"1280x939","o_24112250_1024.jpg":"1024x751","o_24112250_640.jpg":"640x469","o_24112250_480.jpg":"480x352","o_24112250_340.jpg":"340x249","o_24112250_220.jpg":"220x161","h_24112250_1280.jpg":"1280x854","h_24112250_1024.jpg":"1024x683","h_24112250_640.jpg":"640x427","h_24112250_480.jpg":"480x320","h_24112250_340.jpg":"340x227","h_24112250_220.jpg":"220x147","pp_24112250_1280.jpg":"1280x1628","pp_24112250_1024.jpg":"1024x1303","pp_24112250_640.jpg":"640x814","pp_24112250_480.jpg":"480x611","pp_24112250_340.jpg":"340x432","pp_24112250_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1366","hd_23366936_1920.jpg":"1920x1080","k_23366936_1280.jpg":"1280x1280","k_23366936_1024.jpg":"1024x1024","k_23366936_640.jpg":"640x640","k_23366936_480.jpg":"480x480","k_23366936_340.jpg":"340x340","k_23366936_220.jpg":"220x220","o_23366936_1280.jpg":"1280x910","o_23366936_1024.jpg":"1024x728","o_23366936_640.jpg":"640x455","o_23366936_480.jpg":"480x341","o_23366936_340.jpg":"340x241","o_23366936_220.jpg":"220x156","h_23366936_1280.jpg":"1280x854","h_23366936_1024.jpg":"1024x683","h_23366936_640.jpg":"640x427","h_23366936_480.jpg":"480x320","h_23366936_340.jpg":"340x227","h_23366936_220.jpg":"220x147","pp_23366936_1280.jpg":"1280x1628","pp_23366936_1024.jpg":"1024x1303","pp_23366936_640.jpg":"640x814","pp_23366936_480.jpg":"480x611","pp_23366936_340.jpg":"340x432","pp_23366936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x690","hd_21289858_1920.jpg":"1920x1080","k_21289858_1280.jpg":"1280x1280","k_21289858_1024.jpg":"1024x1024","k_21289858_640.jpg":"640x640","k_21289858_480.jpg":"480x480","k_21289858_340.jpg":"340x340","k_21289858_220.jpg":"220x220","o_21289858_1280.jpg":"1280x862","o_21289858_1024.jpg":"1024x690","o_21289858_640.jpg":"640x431","o_21289858_480.jpg":"480x323","o_21289858_340.jpg":"340x229","o_21289858_220.jpg":"220x148","h_21289858_1280.jpg":"1280x854","h_21289858_1024.jpg":"1024x683","h_21289858_640.jpg":"640x427","h_21289858_480.jpg":"480x320","h_21289858_340.jpg":"340x227","h_21289858_220.jpg":"220x147","pp_21289858_1280.jpg":"1280x1628","pp_21289858_1024.jpg":"1024x1303","pp_21289858_640.jpg":"640x814","pp_21289858_480.jpg":"480x611","pp_21289858_340.jpg":"340x432","pp_21289858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24115607_1920.jpg":"1920x1080","k_24115607_1280.jpg":"1280x1280","k_24115607_1024.jpg":"1024x1024","k_24115607_640.jpg":"640x640","k_24115607_480.jpg":"480x480","k_24115607_340.jpg":"340x340","k_24115607_220.jpg":"220x220","o_24115607_1280.jpg":"1280x853","o_24115607_1024.jpg":"1024x682","o_24115607_640.jpg":"640x426","o_24115607_480.jpg":"480x320","o_24115607_340.jpg":"340x226","o_24115607_220.jpg":"220x146","h_24115607_1280.jpg":"1280x854","h_24115607_1024.jpg":"1024x683","h_24115607_640.jpg":"640x427","h_24115607_480.jpg":"480x320","h_24115607_340.jpg":"340x227","h_24115607_220.jpg":"220x147","pp_24115607_1280.jpg":"1280x1628","pp_24115607_1024.jpg":"1024x1303","pp_24115607_640.jpg":"640x814","pp_24115607_480.jpg":"480x611","pp_24115607_340.jpg":"340x432","pp_24115607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24115622_1920.jpg":"1920x1080","k_24115622_1280.jpg":"1280x1280","k_24115622_1024.jpg":"1024x1024","k_24115622_640.jpg":"640x640","k_24115622_480.jpg":"480x480","k_24115622_340.jpg":"340x340","k_24115622_220.jpg":"220x220","o_24115622_1280.jpg":"1280x853","o_24115622_1024.jpg":"1024x682","o_24115622_640.jpg":"640x426","o_24115622_480.jpg":"480x320","o_24115622_340.jpg":"340x226","o_24115622_220.jpg":"220x146","h_24115622_1280.jpg":"1280x854","h_24115622_1024.jpg":"1024x683","h_24115622_640.jpg":"640x427","h_24115622_480.jpg":"480x320","h_24115622_340.jpg":"340x227","h_24115622_220.jpg":"220x147","pp_24115622_1280.jpg":"1280x1628","pp_24115622_1024.jpg":"1024x1303","pp_24115622_640.jpg":"640x814","pp_24115622_480.jpg":"480x611","pp_24115622_340.jpg":"340x432","pp_24115622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23437161_1920.jpg":"1920x1080","k_23437161_1280.jpg":"1280x1280","k_23437161_1024.jpg":"1024x1024","k_23437161_640.jpg":"640x640","k_23437161_480.jpg":"480x480","k_23437161_340.jpg":"340x340","k_23437161_220.jpg":"220x220","o_23437161_1280.jpg":"1280x1920","o_23437161_1024.jpg":"1024x1536","o_23437161_640.jpg":"640x960","o_23437161_480.jpg":"480x720","o_23437161_340.jpg":"340x510","o_23437161_220.jpg":"220x330","h_23437161_1280.jpg":"1280x854","h_23437161_1024.jpg":"1024x683","h_23437161_640.jpg":"640x427","h_23437161_480.jpg":"480x320","h_23437161_340.jpg":"340x227","h_23437161_220.jpg":"220x147","pp_23437161_1280.jpg":"1280x1628","pp_23437161_1024.jpg":"1024x1303","pp_23437161_640.jpg":"640x814","pp_23437161_480.jpg":"480x611","pp_23437161_340.jpg":"340x432","pp_23437161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x759","hd_23207312_1920.jpg":"1920x1080","k_23207312_1280.jpg":"1280x1280","k_23207312_1024.jpg":"1024x1024","k_23207312_640.jpg":"640x640","k_23207312_480.jpg":"480x480","k_23207312_340.jpg":"340x340","k_23207312_220.jpg":"220x220","o_23207312_1280.jpg":"1280x948","o_23207312_1024.jpg":"1024x759","o_23207312_640.jpg":"640x474","o_23207312_480.jpg":"480x355","o_23207312_340.jpg":"340x252","o_23207312_220.jpg":"220x163","h_23207312_1280.jpg":"1280x854","h_23207312_1024.jpg":"1024x683","h_23207312_640.jpg":"640x427","h_23207312_480.jpg":"480x320","h_23207312_340.jpg":"340x227","h_23207312_220.jpg":"220x147","pp_23207312_1280.jpg":"1280x1628","pp_23207312_1024.jpg":"1024x1303","pp_23207312_640.jpg":"640x814","pp_23207312_480.jpg":"480x611","pp_23207312_340.jpg":"340x432","pp_23207312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x400","hd_23451030_1920.jpg":"1920x1080","k_23451030_1280.jpg":"1280x1280","k_23451030_1024.jpg":"1024x1024","k_23451030_640.jpg":"640x640","k_23451030_480.jpg":"480x480","k_23451030_340.jpg":"340x340","k_23451030_220.jpg":"220x220","o_23451030_1280.jpg":"1280x800","o_23451030_1024.jpg":"1024x640","o_23451030_640.jpg":"640x400","o_23451030_480.jpg":"480x300","o_23451030_340.jpg":"340x212","o_23451030_220.jpg":"220x137","h_23451030_1280.jpg":"1280x854","h_23451030_1024.jpg":"1024x683","h_23451030_640.jpg":"640x427","h_23451030_480.jpg":"480x320","h_23451030_340.jpg":"340x227","h_23451030_220.jpg":"220x147","pp_23451030_1280.jpg":"1280x1628","pp_23451030_1024.jpg":"1024x1303","pp_23451030_640.jpg":"640x814","pp_23451030_480.jpg":"480x611","pp_23451030_340.jpg":"340x432","pp_23451030_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38656312 Threads: 5 Questions: 7115567877 Slow queries: 3306192 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608814497 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/zbog-harryeve-biografije-knjizare-vec-u-ponoc-otvorile-vrata-kad-ono-harry-je-prekrsio-nepisana-pravila-nazivaju-ga-idiotom-strucnjaci-upozoravaju-na-sigurnosni-problem-1255507 [printLink] => /scena/showbiz/zbog-harryeve-biografije-knjizare-vec-u-ponoc-otvorile-vrata-kad-ono-harry-je-prekrsio-nepisana-pravila-nazivaju-ga-idiotom-strucnjaci-upozoravaju-na-sigurnosni-problem-1255507?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 602235 [name] => Harry i Meghan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-21 16:41:08 [main_article_id] => 0 [alias] => harry-i-meghan [link] => /tag/harry-i-meghan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 702159 [name] => Spare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-08 08:45:27 [main_article_id] => 0 [alias] => spare-0 [link] => /tag/spare-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 489158 [name] => kraljevska obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljevska-obitelj [link] => /tag/kraljevska-obitelj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zbog Harryeve biografije knjižare već u ponoć otvorile vrata, kad ono... Stručnjaci upozoravaju na sigurnosni problem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24115594.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Justin Tallis/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24115594.jpg [title] => Justin Tallis/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24115617.jpg [title] => Justin Tallis/Afp

Od utorka je Harryjeva biografija ‘Spare‘ u službenoj prodaji

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24091835.jpg [title] => Dominic Lipinski/Afp

Princ Harry je, čini se, definitivno uništio sve izglede za pomirenje s bratom Williamom i ostatkom kraljevske obitelji

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24112250.jpg [title] => John Stillwell/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/23366936.jpg [title] => Geoff Pugh/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/21289858.jpg [title] => Ian Vogler/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24115607.jpg [title] => Justin Tallis/Afp

Brojni reporteri bili su pred knjižarama u Londonu na početku prodaje biografije princa Harryja

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24115622.jpg [title] => Justin Tallis/Afp

AFP

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/23437161.jpg [title] => David Rose/Afp

Hoće li kralj Charles nakon žestokih napada svog mlađeg sina, Harryju i Meghan oduzeti kraljevske titule?

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/23207312.jpg [title] => Steve Parsons/Afp

Meghan i Harry nakon vjenčanja u Windsoru u svibnju 2018. godine

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/23451030.jpg [title] => John Stillwell/afp/Afp

Mnogi kažu kako je sreća da je kraljica Elizabeta umrla i nije doživjela Harryjevu izdaju obitelji i monarhije

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U utorak se konačno na policama britanskih knjižara pojavila knjiga "Spare", bombastična biografija princa Harryja. Neke su knjižare već u ponoć otvorile vrata, ali sudeći po fotografijama iz britanske prijestolnice, ispred njih i u njima je bilo više reportera i snimatelja nego kupaca.

A proteklih dana izvještavalo se i o nezavisnim, manjim knjižarama čiji su vlasnici kazali kako neće prodavati knjigu jer je skupa i među njihovim klijentima nema zanimanja za nju.

Dakako, prerano je reći kako će se prodavati knjiga koja u Velikoj Britaniji u tvrdom uvezu košta 28 funta (malo manje od 32 eura). Na to bi mogla utjecati i činjenica da je sadržaj knjige "procurio" prije objave, u New Yorku se kopije dokopao dopisnik Guardiana koji je prvi započeo s objavljivanjem isječaka. Potom se "greškom" u Španjolskoj knjiga počela prodavati nekoliko dana prije službenog izlaska, što su brojni mediji iskoristili da na svojim internetskim i tiskanim stranicama donose najzanimljivije stvari koje je Harry ponudio svekolikoj javnosti.

---

image

Princ Harry je, čini se, definitivno uništio sve izglede za pomirenje s bratom Williamom i ostatkom kraljevske obitelji

Dominic Lipinski/Afp
---

A napravio je to uz pomoć JR Moehringera, američkog novinara i pisca, dobitnika Pulitzerove nagrade, koji je uobličio Harryjeve memoare za što je navodno plaćen milijun dolara. Moehringeru to nije prvi izlet u vode pisca iz sjene, već je takav posao odradio za slavnog američkog tenisača Andrea Agassija s njegovom biografijom "Open", kao i sa suosnivačem Nikea Philom Knightom za njegove memoare "Shoe Dog".

Realna je mogućnost da će ranija objava najzanimljivijih dijelova knjige negativno utjecati na njezinu prodaju, iako se postavlja pitanje je li to što se Guardian dočepao primjerka i raniji početak prodaje u Španjolskoj zapravo bila smišljena strategija. Hoće li se ona razbiti o glavu izdavačkoj kući Penguin Random House i samom princu Harryju tek će se vidjeti.

Premda te brojke nikad nisu službeno potvrđene, izdavač je navodno Harryju dao 20 milijuna dolara predujma za biografiju, a ima i pravo na postotak od prodaje. Biografija je, špekuliraju mediji, dio opsežnijeg ugovora s Harryjem i njegovom suprugom Meghan Markle, čija je vrijednost procjenjuje na četrdesetak milijuna dolara.

---

image

Od utorka je Harryjeva biografija ‘Spare‘ u službenoj prodaji

Justin Tallis/Afp
---

Uz Harryjevu biografiju i još u ljeto 2021. objavljenu, ne baš naročito uspješnu, Meghaninu slikovnicu "Bench", ugovor navodno obuhvaća njihov zajednički uradak o wellnesu (!?), te na koncu Meghaninu biografiju. Upravo u toj potencijalnoj knjizi o Meghaninom životu mogao bi se skrivati razlog zašto Harry u svojoj biografiji ne spominje rasizam za kojeg su optužili kraljevsku obitelj u kontroverznom intervjuu s Oprah Winfrey u ožujku 2021. godine.

Vjeruje se kako bi problem rasizma mogao biti značajan dio Meghanine biografije, a ona je i tijekom kratkog života u okviru britanske kraljevske obitelji, kao što je činila još od rane mladosti, pisala dnevnik, pa ne treba sumnjati da će i u njezinim memoarima biti optužbi na račun monarhije i njezinih istaknutijih članova.

Zanimljivo je kako je sada, u jednom od nekoliko razgovora s britanskim i američkim televizijskim kućama u okviru promocije biografije, Harry ustvrdio da on i Meghan uopće nisu optužili kraljevsku obitelj za rasizam i uopće nisu upotrijebili tu riječ, nego sve iskonstruirali užasni britanski mediji.

Kod nas postoje dva izraza kojima to u svakodnevnom govoru opisujemo, onaj pristojniji je "nije šija nego vrat", a nepristojniji "nije g.... nego se pas p....". Britanska javnost, nesklona Harryju i Meghan, je "podivljala" na te njegove tvrdnje, dok komentatori postavljaju pitanje zašto odbjegli kraljevski par, ako nije optužio kraljevsku obitelj za rasizam, nego su to tako interpretirali mediji, nisu odmah reagirali i opovrgli priče i nagađanje koja je to osoba postavila pitanje boje kože njihovog još nerođenog sina, nego su do sada čekali.

---

image
Ian Vogler/Afp
---

"Epizoda" s rasizmom tek je jedna od nedosljednosti i upitnih tvrdnji koje Harry iznosi u biografiji i promotivnim intervjuima. U jednom razgovoru Harry o sada kraljici supruzi Camilli govori kao o "opasnoj negativki" koja je bila treća osoba u braku njegovih roditelj, koja je kovala zavjeru da se uda za sada kralja Charlesa, šurovala s medijima i plasirala im lažne priče kako bi rehabilitirala vlastiti ugled. U drugom razgovoru, emitiranom samo nekoliko sati kasnije, Harry kaže kako Camilla nije zločesta maćeha, kako ima puno razumijevanja i suosjeća s njom jer joj nije bilo lako...

Cijelo vrijeme Harry optužuje članove kraljevske obitelji da su medijima podastirali negativne priče o njemu i Meghan i natjerali ih da pobjegnu, brata Williama optužuje za fizički napad iako ne iznosi ni jednu riječ o tome što je on govorio bratu, Williama i Kate optužuje za hladnoću i neprijateljstvo prema Meghan koju su gledali kroz stereotipe o američkoj glumici dvojne rase i nisu je dočekali dobrodošlicom...

Williama i Kate optužuje i da su ga nagovorili da odjene nacističku uniformu za kostimiranu zabavu kad je imao 20 godina i bio na vojnoj akademiji pripremajući se da jednog dana brani svoju domovinu. Kate napada i zbog drame oko haljina za djeveruše uoči njihovog vjenčanja zbog čega je Meghan plakala na podu njihove kuće, Williamova supruga je kriva i jer se uvrijedila kad joj je, dok je bila trudna, Meghan rekla da pravi drame jer ima "dječji mozak" zbog hormona...

A ne tako davno Harry se u intervjuu povodom jedne od okruglih godišnjica smrti njihove majke, princeze Diane, zahvaljivao bratu što ga je potaknuo da potraži stručnu pomoć zbog mentalnih problema, sad ga naziva neprijateljem, a o Kate, s kojom je imao vrlo blizak odnos, govorio je kao o "sestri koju nikad nije imao".

---

image

Hoće li kralj Charles nakon žestokih napada svog mlađeg sina, Harryju i Meghan oduzeti kraljevske titule?

David Rose/Afp
---

Kad ga je Anderson Cooper u intervjuu pitao zašto se u svjetlu svega za što optužuje članove kraljevske obitelji, on i Meghan ne odreknu titula, Harry je kazao "a šta bi to promijenilo". A on i Meghan jako dobro znaju što bi to promijenilo – bez kraljevskih titula njih dvoje su beznačajni i nezanimljivi, otkad su napustili monarhiju i dalje zarađuju isključivo od povezanosti s njom i nabacivanja blatom na rodbinu za koju znaju da se ne može i neće javno braniti.

Vrhunac licemjerja svakako su bile Harryjeve riječi kako se nada da bi potencijalni razgovori i raščišćavanje odnosa s njegovim ocem i bratom, kraljem Charlesom i princom Williamom, sve što bi rekli jedni drugima, ostalo privatno. Bez da trepne u stanju je tako nešto reći nakon što je u knjizi i intervjuima iznio intimu svoje obitelji i privatne razgovore koje su vodili.

Ne čudi što su među komentarima na društvenim mrežama vrlo česti oni koji u kojima se kaže kako je "zarađivanje na prodaji vlastite intime dno dna", da je zapravo kukavica koja bi trebala dobiti Oscara za glumljenje žrtve, te kako Williamu i Kate nije ni do koljena.

---

image

Mnogi kažu kako je sreća da je kraljica Elizabeta umrla i nije doživjela Harryjevu izdaju obitelji i monarhije

John Stillwell/afp/Afp
---

Preostalo je prikazivanje još jednog intervjua kojim promovira svoju biografiju. Harry je u ponedjeljak u New Yorku gostovao u emisiji "The Late Show" poznatog voditelja Stephena Colberta. Detalji još nisu poznati, emisija će se emitirati u srijedu ujutro po hrvatskom vremenu, ali su se pojavile snimke na kojima se vidi da je Harry popio najmanje dvije čaše tekile tijekom razgovora, je li utapao tremu i skupljao hrabrost za nove optužbe, tek će se vidjeti.

Alkohol je svakako dio priče o njegovom životu koji je rane mladosti opterećen konzumacijom različitih droga, u biografiji piše o tome da je sa 17 godina probao kokain, kasnije je konzumirao razne halucinogene supstance, marihuanu, opijao se, tulumario... Sve to opravdava željom da se nosi s traumom izazvanom majčinom smrću.

I dok apsolutno svi suosjećaju s njegovim tragičnim gubitkom u nježnim tinejdžerskim godinama i patnjom koja ga od tada prati, i Harry i mnogi drugi, čini se, kao da zaboravljaju da je i William prošao istu tragediju, da njegova patnja zbog gubitka majke nije ništa manja od bratove, ali on se s njom očigledno nosio na drugačiji i uspješniji način.

I nikada nije radio ono za što sada mnogi optužuju Harryja – eksploatira majčin život i smrt i svoju patnju za vlastite financijske interese. Harry optužuje paparazze za njezinu pogibiju i medije za lažne priče o sebi i Meghan, a istovremeno koristi odabrane medije za iznošenje vlastite "istine" i razorne napade na kraljevsku obitelj i monarhiju.

Posebna priča je Harryjeva u biografiji iznesena tvrdnja da je tijekom misija u Afganistanu ubio 25 talibana koje nije gledao kao ljude nego kao "šahovske figure koje je uklanjao s ploče". Izazvalo je to pravu buru negativnih reakcija iz vojnih krugova, bivši suborci govorili su kako se o tim stvarima ne govori, kako je prekršio nepisana pravila i okrenuo leđa svojoj vojnoj obitelji, nazivaju ga idiotom...

Talibani sada traže da se Harryju sudi za ratne zločine, a ekstremni islamisti pozivaju na odmazdu. Stručnjaci upozoravaju kako njegove krajnje neprimjerene izjave predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem, da su britanske vojne postrojbe u opasnosti od napada, a ugrožena je i sigurnost njegove obitelji u Kaliforniji, kao i kraljevske obitelji.

---

image

Meghan i Harry nakon vjenčanja u Windsoru u svibnju 2018. godine

Steve Parsons/Afp
---

U opasnosti od terorističkog napada su i Invictus igre, sportska natjecanja vojnih veterana invalida, koje je Harry pokrenuo i na njih je jako ponosan, a sljedeće bi se u rujnu trebale održati u Njemačkoj. Kako će njemačke vlasti reagirati, hoće li ih otkazati i hoće li uskratiti gostoprimstvo Harryju, vidjet ćemo sljedećih mjeseci.

Neki komentatori tvrde kako je Harry priču o ubijenim talibanima namjerno iznio kako bi mogao tražiti ekstra zaštitu tijekom boravka u Velikoj Britaniji i to na račun poreznih obveznika. No, to bi mogao biti dvosjekli mač jer sada kraljevska obitelj, u suradnji sa Scotland Yardom, ima itekako dobar razlog da ga, zbog sigurnosnih prijetnji, ne pozove na krunudbu kralja Charlesa početkom svibnja.

Otkako su napustili kraljevsku obitelj, Harry i Meghan nemaju pravo na zaštitu koju država financira, zbog čega je on tužio Scotland Yard i sudski proces još nije okončan. Prilikom dolaska na britansko tlo prati ih njihova privatna zaštitarska služba, ali oni nemaju pravo nositi oružje u Velikoj Britaniji.

Sasvim drugačije je u SAD-u, vidjelo se to i u ponedjeljak kad je Harry dolazio na snimanje razgovora sa Stephenom Colbertom. Pratila su ga dvojica naoružanih zaštitara za koje mediji pretpostavljaju da su zaposlenici privatne tvrtke Gavin de Becker and Associates iz Los Angelesa, koja svoje usluge naplaćuje do 8800 dolara po danu.

Nije samo sigurnost razlog zbog kojega Harry i Meghan možda neće biti pozvani na Charlesovu krunidbu. Kraljevska obitelj je, tvrde upućeni, iscrpila i posljednje trunke povjerenja u vojvodu i vojvotkinju od Sussexa i bilo kakav susret i razgovor s njima predstavljao bi opasnost da će oni u prvoj prilici detalje podastrijeti javnosti.

Hoće li i kako kraljevska obitelj reagirati na Harryjeve napade i iznošenje detalja iz privatnog života, tek ćemo vidjeti. Njihova će šutnja sigurno potrajati neko vrijeme dok se detaljno ne pretrese sve što su Harry i Meghan iznijeli u nedavnoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji, njegovoj biografiji i pratećim intervjuima.

---

image
Geoff Pugh/Afp
---

Iako ih se sami ne žele odreći jer im predstavljaju izvor profita, Harry i Meghan bi mogli ostati bez kraljevskih titula. Već im je pokojna kraljica Elizabeta, za koju mnogi kažu kako je sreća da je umrla i nije dočekala Harryjevu izdaju obitelji i svih vrijednosti kojima je bila posvećena cijelog života, zabranila korištenje titula kraljevskog visočanstva. Kralj Charles im može oduzeti titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa, a još nije odlučio ni hoće li njihovoj djeci, sinu Archieju i kćeri Lilibet, dati titule princa i princeze, što mu Harry posebno zamjera.

Očekuje se i reakcija britanskog parlamenta koji Harryju može oduzeti status "državnog savjetnika" s pravom donošenja nekih odluka i potpisa dokumenata u slučaju odsutnosti kralja i drugih članova obitelji. Parlament jedini ima i ovlasti izbaciti Harryja i njegovu djecu iz nasljednog reda za britansko prijestolje.

Harry je sada peti u nasljednom redu, Archie i Lilibet su odmah iza njega. Premda je teško očekivati tako drastičan potez i izbacivanje iz linije nasljeđivanja, velika većina britanske javnosti je ogorčena Harryjevim napadima na kraljevsku obitelj i traži da se njemu i Meghan oduzmu titule, a u anketama je njegova popularnost na najnižoj razini ikad.

---

image

AFP

Justin Tallis/Afp
---

Neprekidno jadikovanje i svaljivanje krivnje za sve što se događalo isključivo na članove kraljevske obitelji, pri čemu oni sami nikad nisu napravili ama baš ništa pogrešno, sada okreće i američku javnost protiv Harryja i Meghan. Tamošnji mediji ih sve češće kritiziraju i poručuju da prestanu kukati i okrenu se budućnosti.

No, Harryjeva biografija bi za njih mogla imati i još teže posljedice u SAD-u. Informacije o konzumiranju droga mogle bi, tvrde stručnjaci, dovesti do toga da se Harryju ne produlji američka viza, a predstavljaju i ozbiljan udarac Meghaninim političkim ambicijama... Ako izgubi vizu, kamo će otići, kako će se vratiti u Veliku Britaniju kad kaže da se tamo više ne vidi?

A ako odluči zatražiti američko državljanstvo, sam će se morati odreći status britanskog princa i svih titula...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Justin Tallis/Afp Justin Tallis/Afp Dominic Lipinski/Afp John Stillwell/Afp Geoff Pugh/Afp Ian Vogler/Afp Justin Tallis/Afp Justin Tallis/Afp David Rose/Afp Steve Parsons/Afp John Stillwell/afp/Afp
Justin Tallis/Afp

Od utorka je Harryjeva biografija ‘Spare‘ u službenoj prodaji

Dominic Lipinski/Afp

Princ Harry je, čini se, definitivno uništio sve izglede za pomirenje s bratom Williamom i ostatkom kraljevske obitelji

Justin Tallis/Afp

Brojni reporteri bili su pred knjižarama u Londonu na početku prodaje biografije princa Harryja

David Rose/Afp

Hoće li kralj Charles nakon žestokih napada svog mlađeg sina, Harryju i Meghan oduzeti kraljevske titule?

Steve Parsons/Afp

Meghan i Harry nakon vjenčanja u Windsoru u svibnju 2018. godine

John Stillwell/afp/Afp

Mnogi kažu kako je sreća da je kraljica Elizabeta umrla i nije doživjela Harryjevu izdaju obitelji i monarhije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/zbog-harryeve-biografije-knjizare-vec-u-ponoc-otvorile-vrata-kad-ono-harry-je-prekrsio-nepisana-pravila-nazivaju-ga-idiotom-strucnjaci-upozoravaju-na-sigurnosni-problem-1255507 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=75b8a528eca3e96d4f91a591bbb9c004a6676909 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zbog+Harryeve+biografije+knji%C5%BEare+ve%C4%87+u+pono%C4%87+otvorile+vrata%2C+kad+ono...+Stru%C4%8Dnjaci+upozoravaju+na+sigurnosni+problem+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fzbog-harryeve-biografije-knjizare-vec-u-ponoc-otvorile-vrata-kad-ono-harry-je-prekrsio-nepisana-pravila-nazivaju-ga-idiotom-strucnjaci-upozoravaju-na-sigurnosni-problem-1255507 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fzbog-harryeve-biografije-knjizare-vec-u-ponoc-otvorile-vrata-kad-ono-harry-je-prekrsio-nepisana-pravila-nazivaju-ga-idiotom-strucnjaci-upozoravaju-na-sigurnosni-problem-1255507 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"SPARE JE U PRODAJI"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"13227"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizSPARE JE U PRODAJI

Zbog Harryeve biografije knjižare već u ponoć otvorile vrata, kad ono... Stručnjaci upozoravaju na sigurnosni problem

Piše Marija Čović
10. siječnja 2023. - 15:26

U utorak se konačno na policama britanskih knjižara pojavila knjiga "Spare", bombastična biografija princa Harryja. Neke su knjižare već u ponoć otvorile vrata, ali sudeći po fotografijama iz britanske prijestolnice, ispred njih i u njima je bilo više reportera i snimatelja nego kupaca.

A proteklih dana izvještavalo se i o nezavisnim, manjim knjižarama čiji su vlasnici kazali kako neće prodavati knjigu jer je skupa i među njihovim klijentima nema zanimanja za nju.

Dakako, prerano je reći kako će se prodavati knjiga koja u Velikoj Britaniji u tvrdom uvezu košta 28 funta (malo manje od 32 eura). Na to bi mogla utjecati i činjenica da je sadržaj knjige "procurio" prije objave, u New Yorku se kopije dokopao dopisnik Guardiana koji je prvi započeo s objavljivanjem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:23