stdClass Object ( [id] => 1223087 [title] => U gostima kod Dade Topića: ‘Znate da sam ja iz Siverića, jel tako? E, kad bih se s tatom vozio za Split, ovdje bismo pili sok, zato sam tu sagradio kuću‘ [alias] => u-gostima-kod-dade-topica-znate-da-sam-ja-iz-siverica-jel-tako-e-kad-bih-se-s-tatom-vozio-za-split-ovdje-bismo-pili-sok-zato-sam-tu-sagradio-kucu [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Napisao je i otpjevao neke od najljepših rock-balada. Nikad se nije trsio biti seks-simbol, a ipak ima jedan od najslavnijih torza na području bivše Jugoslavije.

Roker je dušom i tijelom, no sveudilj je tako - zlobnici i razočarane dame će reći - dosadno monogaman. Zovu ga “hrvatski Iggy Pop”, a Dado se na to samo smije, odmahuje glavom. Da, on je Dado, krsnim imenom Adolf Topić (72). I tu je već neko vrijeme samozatajno među nama, Dalmatincima.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U Marinu kod Trogira evakuirao se u svoju dragu vikendicu i dom u grubo doba korone, a sad će tamo, čini se, pustiti malo dublji korijen sa suprugom Mirjanom i njihovim sinom Reom (24), odlikašem koji je u rekordnom roku završio studij “public relationsa” u Beogradu, a sad je vrlo izgledan budući zaposlenik - možda i menadžer - krasnog malog novog hotela u Marini. U njemu smo se i sastali s Dadom na radnoj kavi; fotoreporter Duje Klarić nije bio oduševljen izborom “mjesta radnje”.

- Kako ću rokera slikat u šminkerskom hotelu? To ne ide skupa - grintao je Duje, ali život je - zna se - prepun kompromisa. Srećom, rokeri su žilava vrsta, prime se na svakom tlu, i ne treba im nužno ni gradska vreva, ni zadimljeni barovi u kojima goste poslužuju mučenice u borosanama; nekad im je za život i radost dovoljna samo muzika. I mir, ili čak duševni nemir, ovisi na koje se od ta dva goriva lože. A Dado je u Marini našao ono čemu teži - mir, svoj komadić sreće ispod plavog neba; nije teško biti sretan u tom dijelu Raja na zemlji.

---

image

Adolf Dado Topić u mjestu Marina kraj Trogira

Duje Klarić/Cropix
---

- Odavno sam srce ovdje zakopao. Od prve zarade u grupi Time s ocem u dogovoru kupio sam ovdje zemlju, i udarili smo temelje za kuću; mislim da je to bilo još sedamdesetih. A zašto baš ovdje? Pa znate da sam ja rodom iz Siverića, jel tako? E, kad bih se s tatom vozio na toj ruti Siverić - Split - Šibenik, često bismo stali u Marinu popit sok; sviđala mi se ova kula, lijepo mi je bilo tu. Zato sam izabrao Marinu za gradit kuću - sažima Dado, glazbenik predivnog rock-glasa, ali i čovjek koji nije od velikih riječi. Ono, pravi frajer. Vidi se da je “naš”.

- Okej, stvar je malo zbrčkana: rodili ste se u Siveriću, odrasli u Osijeku, preselili u Zagreb, a muzikom “rasturali” po cijeloj Jugi. Sad ste u malome mistu uz more; kako se osjećate? Kao Vlaj, Slavonac, Dalmatinac, Jugoslaven... Možda nešto od navedenog, ha? - bockamo ga.

Ime po kumu

- Ja sam sin Zagore! - ispali Dado, kao da ga svaki dan to pitaju.

Slijedi pojašnjenje.

- Znate, moj pokojni otac bio je veliki Hrvat, ali ne po onom modelu koji izaziva ruganje zadnjih desetak-dvadeset godina. Bio je stvarno čvrst, karakteran... Radio je kao rudar, kao i moj djed, kao svi muškarci s očeve strane. Rudari iz Siverića; eto, ja sam prekinuo niz (smijeh). Ali zato sam bio karataš, perspektivan sportaš skoro deset godina. Karate sam trenirao, dobar bio, stekao i pojas u nekoj boji... dok me muzika nije skroz preuzela - prisjeća se autor legendarnih skladbi “Da li znaš da te volim”, “Apsolutno sve”, “Ja hoću život”, roker koji je u duetu sa Slađanom Milošević 1981. otpjevao antologijsku “Princezu”, autor i pjevač himničke “Makedonije”. Roker “non plus ultra”, vitalan i dandanas; srećom pa ga je mimoišlo prokletstvo da “roker mora umrijeti mlad”. Ne mora, niti ima godinu proizvodnje; evergreen klasa, to je Adolf zvani Dado.

Eh da, otkud Adolf?

- Po krsnom kumu! U mom selu Siveriću postojalo je vjerovanje da beba mora biti krštena najkasnije šest mjeseci od rođenja, inače ostaje “nekrst”. A kako je moj otac u tom razdoblju pohitao s preseljenjem u Novu Gradišku - u bogatu, rodnu Slavoniju iz siromašne, kamenite Dalmacije tada su trbuhom za kruhom išli mnogi - trebalo se tamo snaći, krstiti me, brzo pronaći kuma... Tu nam priskače u pomoć Adolf Neumann - da stvar bude luđa, čovjek je bio istaknuti partizan, imao čin poručnika, k tomu je bio Židov... i eto, moj kum u crkvi, na potajno obavljenom obredu krštenja. U znak zahvalnosti što je prihvatio ulogu kuma, otac mi je dao ime po njemu: Adolf - Dado će.

---

image

Adolf Dado Topić u razgovoru s našom novinarkom

Duje Klarić/Cropix
---

Priča po slavonski, polako, staloženo. Ma je li moguće da je taj pristojni čovjek onaj žilavi frajer na stageu, često golog torza? Alfa-mužjak YU-prostora?

- Nemam pojma o tome ništa. Ja sam retro tip, totalno. Imam ljubav života - svoju Mirjanu s kojom živim. Nikad se nisam osjećao ni seksi, a kamoli kao neki simbol. U mom poslu inače je uvijek bilo teško sačuvati obitelj; čini se da sam u tome uspio. Zajedno smo desetljećima - veli naš sugovornik, koji nerado priča o prethodnom braku, iako je ponosan na starijeg sina, slobodnog fotografa Daniela. Nije ga sin, kaže, stigao još posjetiti ovog ljeta u Marini, ali inače rado ponekad dođe.

Puni se rokovnik

Pa kako je živjeti u Marini?

- Meni odlično. Otputujem gdje treba, baza, bend i oprema su i dalje u Zagrebu; jedino malo više moram voziti, to je sve. Nedavno sam bio na premijeri jednog dokumentarca u Bosni. Ovih dana idem u Beograd, gost sam na proslavi pedeset godina YU-grupe, a onda malo na turneju po bivšoj državi u sklopu projekta “Indeksi i prijatelji”. Polako se puni i rokovnik s nastupima za jesen, zimu. Život se budi nakon korone, a ja sam spreman - veli Topić.

Vraćamo se još malo u prošlost, pitamo ga kako je nastao legendarni broj “Makedonija”; čudno da je pjesma koja veliča jednu republiku uopće mogla proći bez sankcija i cenzure u bivšoj federaciji, primjećujemo.

- Je, bili su me pozvali na razgovor članovi Komisije za šund u socijalizmu, tako se nekako zvala. Žuljao ih je stih “zastava tvoja vječno nek se vije”, pa su mi postavljali pitanja zašto, kako to, što sam mislio reći itd. Ja sam pristojno odgovarao, oni nisu stekli dojam da sam neki subverzivan element niti da predstavljam ugrozu za državni aparat... I pustili su me, a pjesmu nisu zabranili. Drago mi je što se “Makedonija” sluša i danas, ima onaj njihov sedamosminski takt.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Zašto ste napisali tu pjesmu uopće, niste Makedonac. Možda neka ljubav iz mladosti, devojče ubavo?

- Sviđale su mi se stare makedonske pjesme koje bi moja majka s prijateljicama pjevala kod nas doma kad bi se skupilo društvo. Tih pedesetih godina nismo još imali radio-aparat, moj tata imao je malu plaću a radio je bio skup; ljudi su morali pjevati sami ako su bili željni muzike. I ja sam slušao te tradicijske makedonske pjesme, zbilja su mi bile lijepe. Pa sam kasnije i sam napisao jednu, rok-numeru o sunčanoj Makedoniji.

Marina je privilegija

Sunčano je i u Marini, ali čudno mi je da se ovdje, u malenoj sredini, osjećate tako dobro vi, koji ste palili i žarili po cijeloj bivšoj Jugoslaviji...

- Mnogi mi ne vjeruju kad im kažem da mi je u Marini super. Ne da nisam izoliran, naprotiv; privilegiran sam što živim ovdje.

Doživljavaju li vas mještani kao rock-zvijezdu?

- Mislim da ih to uopće ne tangira, a ni mene.

Kako provodite dane?

- Ustajem - nećete vjerovati - veoma rano; već oko pet ujutro probude me tri budilice, moje tri mačke, grebuckanjem po vratima sobe. Sve tri imaju različite personalitije, ali združene su u mom buđenju. Onda ide kava i razgovor s njima i naravno, s mojom ženom; uvijek imamo puno ispričati jedno drugome. Ne gajim ovdje velika prijateljstva niti prakticiram puno druženja, fešta, pogotovo ne sviranja; nitko ovdje nije niti zainteresiran za moj stil glazbe. Ali ponekad idem u ribolov s nekim od lokalaca, njegovim brodom, naravno, jer moju su brodicu slučajno potopili Francuzi kad sam im je posudio prije desetak godina; dogodi se, nema veze. I tako ja odem s nekim marinskim ribarom i do Drvenika u ribolov, više zimi nego ljeti. Ne, ljeti se ne kupam, živcira me gužva; sebičan sam, želim plažu samo za sebe pa skočim u more tek krajem listopada, kad svi odu.

 

E, da; svaki dan sviram, to obavezno. Imam kolekciju od dvanaest gitara, pa svaku treba malo proradit. Učim svirat cijeli život, radim muziku, stvaram... Planiram. Jedan od planova mi je opet otići u New York, prošli put sam ga preletio u jedan dan, kad sam bio u L.A.-ju, a volio bih ostati u Velikoj Jabuci barem mjesec dana. I opet se vratiti u Marinu. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"\u2018HRVATSKI IGGY POP\u2018"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8068"},{"id":"71","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => ‘HRVATSKI IGGY POP‘ 2 0 8068 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-07 20:38:03 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-10 17:18:01 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2022-09-09 19:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1633 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/07\/1304644.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23339736.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23339720.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23339756.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23339734.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23339728.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23339724.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dado\u00a0i supruga Mirjana<\/p>","

Adolf Dado Topi\u0107 u mjestu Marina kraj Trogira<\/p>","","

Adolf Dado Topi\u0107 u mjestu Marina kraj Trogira<\/p>","

Adolf Dado Topi\u0107 u razgovoru s na\u0161om novinarkom<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1306","hd_1304644_1920.jpg":"1920x1080","k_1304644_1280.jpg":"1280x1280","k_1304644_1024.jpg":"1024x1024","k_1304644_640.jpg":"640x640","k_1304644_480.jpg":"480x480","k_1304644_340.jpg":"340x340","k_1304644_220.jpg":"220x220","o_1304644_1280.jpg":"1280x870","o_1304644_1024.jpg":"1024x696","o_1304644_640.jpg":"640x435","o_1304644_480.jpg":"480x326","o_1304644_340.jpg":"340x231","o_1304644_220.jpg":"220x149","h_1304644_1280.jpg":"1280x854","h_1304644_1024.jpg":"1024x683","h_1304644_640.jpg":"640x427","h_1304644_480.jpg":"480x320","h_1304644_340.jpg":"340x227","h_1304644_220.jpg":"220x147","pp_1304644_1280.jpg":"1280x1628","pp_1304644_1024.jpg":"1024x1303","pp_1304644_640.jpg":"640x814","pp_1304644_480.jpg":"480x611","pp_1304644_340.jpg":"340x432","pp_1304644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_23339736_1920.jpg":"1920x1080","k_23339736_1280.jpg":"1280x1280","k_23339736_1024.jpg":"1024x1024","k_23339736_640.jpg":"640x640","k_23339736_480.jpg":"480x480","k_23339736_340.jpg":"340x340","k_23339736_220.jpg":"220x220","o_23339736_1280.jpg":"1280x902","o_23339736_1024.jpg":"1024x721","o_23339736_640.jpg":"640x451","o_23339736_480.jpg":"480x338","o_23339736_340.jpg":"340x239","o_23339736_220.jpg":"220x155","h_23339736_1280.jpg":"1280x854","h_23339736_1024.jpg":"1024x683","h_23339736_640.jpg":"640x427","h_23339736_480.jpg":"480x320","h_23339736_340.jpg":"340x227","h_23339736_220.jpg":"220x147","pp_23339736_1280.jpg":"1280x1628","pp_23339736_1024.jpg":"1024x1303","pp_23339736_640.jpg":"640x814","pp_23339736_480.jpg":"480x611","pp_23339736_340.jpg":"340x432","pp_23339736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1355","hd_23339720_1920.jpg":"1920x1080","k_23339720_1280.jpg":"1280x1280","k_23339720_1024.jpg":"1024x1024","k_23339720_640.jpg":"640x640","k_23339720_480.jpg":"480x480","k_23339720_340.jpg":"340x340","k_23339720_220.jpg":"220x220","o_23339720_1280.jpg":"1280x903","o_23339720_1024.jpg":"1024x722","o_23339720_640.jpg":"640x451","o_23339720_480.jpg":"480x338","o_23339720_340.jpg":"340x239","o_23339720_220.jpg":"220x155","h_23339720_1280.jpg":"1280x854","h_23339720_1024.jpg":"1024x683","h_23339720_640.jpg":"640x427","h_23339720_480.jpg":"480x320","h_23339720_340.jpg":"340x227","h_23339720_220.jpg":"220x147","pp_23339720_1280.jpg":"1280x1628","pp_23339720_1024.jpg":"1024x1303","pp_23339720_640.jpg":"640x814","pp_23339720_480.jpg":"480x611","pp_23339720_340.jpg":"340x432","pp_23339720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23339756_1920.jpg":"1920x1080","k_23339756_1280.jpg":"1280x1280","k_23339756_1024.jpg":"1024x1024","k_23339756_640.jpg":"640x640","k_23339756_480.jpg":"480x480","k_23339756_340.jpg":"340x340","k_23339756_220.jpg":"220x220","o_23339756_1280.jpg":"1280x1920","o_23339756_1024.jpg":"1024x1536","o_23339756_640.jpg":"640x960","o_23339756_480.jpg":"480x720","o_23339756_340.jpg":"340x510","o_23339756_220.jpg":"220x330","h_23339756_1280.jpg":"1280x854","h_23339756_1024.jpg":"1024x683","h_23339756_640.jpg":"640x427","h_23339756_480.jpg":"480x320","h_23339756_340.jpg":"340x227","h_23339756_220.jpg":"220x147","pp_23339756_1280.jpg":"1280x1628","pp_23339756_1024.jpg":"1024x1303","pp_23339756_640.jpg":"640x814","pp_23339756_480.jpg":"480x611","pp_23339756_340.jpg":"340x432","pp_23339756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1333","hd_23339734_1920.jpg":"1920x1080","k_23339734_1280.jpg":"1280x1280","k_23339734_1024.jpg":"1024x1024","k_23339734_640.jpg":"640x640","k_23339734_480.jpg":"480x480","k_23339734_340.jpg":"340x340","k_23339734_220.jpg":"220x220","o_23339734_1280.jpg":"1280x888","o_23339734_1024.jpg":"1024x710","o_23339734_640.jpg":"640x444","o_23339734_480.jpg":"480x333","o_23339734_340.jpg":"340x236","o_23339734_220.jpg":"220x152","h_23339734_1280.jpg":"1280x854","h_23339734_1024.jpg":"1024x683","h_23339734_640.jpg":"640x427","h_23339734_480.jpg":"480x320","h_23339734_340.jpg":"340x227","h_23339734_220.jpg":"220x147","pp_23339734_1280.jpg":"1280x1628","pp_23339734_1024.jpg":"1024x1303","pp_23339734_640.jpg":"640x814","pp_23339734_480.jpg":"480x611","pp_23339734_340.jpg":"340x432","pp_23339734_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_23339728_1920.jpg":"1920x1080","k_23339728_1280.jpg":"1280x1280","k_23339728_1024.jpg":"1024x1024","k_23339728_640.jpg":"640x640","k_23339728_480.jpg":"480x480","k_23339728_340.jpg":"340x340","k_23339728_220.jpg":"220x220","o_23339728_1280.jpg":"1280x812","o_23339728_1024.jpg":"1024x649","o_23339728_640.jpg":"640x406","o_23339728_480.jpg":"480x304","o_23339728_340.jpg":"340x215","o_23339728_220.jpg":"220x139","h_23339728_1280.jpg":"1280x854","h_23339728_1024.jpg":"1024x683","h_23339728_640.jpg":"640x427","h_23339728_480.jpg":"480x320","h_23339728_340.jpg":"340x227","h_23339728_220.jpg":"220x147","pp_23339728_1280.jpg":"1280x1628","pp_23339728_1024.jpg":"1024x1303","pp_23339728_640.jpg":"640x814","pp_23339728_480.jpg":"480x611","pp_23339728_340.jpg":"340x432","pp_23339728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1381","hd_23339724_1920.jpg":"1920x1080","k_23339724_1280.jpg":"1280x1280","k_23339724_1024.jpg":"1024x1024","k_23339724_640.jpg":"640x640","k_23339724_480.jpg":"480x480","k_23339724_340.jpg":"340x340","k_23339724_220.jpg":"220x220","o_23339724_1280.jpg":"1280x920","o_23339724_1024.jpg":"1024x736","o_23339724_640.jpg":"640x460","o_23339724_480.jpg":"480x345","o_23339724_340.jpg":"340x244","o_23339724_220.jpg":"220x158","h_23339724_1280.jpg":"1280x854","h_23339724_1024.jpg":"1024x683","h_23339724_640.jpg":"640x427","h_23339724_480.jpg":"480x320","h_23339724_340.jpg":"340x227","h_23339724_220.jpg":"220x147","pp_23339724_1280.jpg":"1280x1628","pp_23339724_1024.jpg":"1024x1303","pp_23339724_640.jpg":"640x814","pp_23339724_480.jpg":"480x611","pp_23339724_340.jpg":"340x432","pp_23339724_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15216575 Threads: 4 Questions: 3171469512 Slow queries: 7103782 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235385694 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/u-gostima-kod-dade-topica-znate-da-sam-ja-iz-siverica-jel-tako-e-kad-bih-se-s-tatom-vozio-za-split-ovdje-bismo-pili-sok-zato-sam-tu-sagradio-kucu-1223087 [printLink] => /scena/showbiz/u-gostima-kod-dade-topica-znate-da-sam-ja-iz-siverica-jel-tako-e-kad-bih-se-s-tatom-vozio-za-split-ovdje-bismo-pili-sok-zato-sam-tu-sagradio-kucu-1223087?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 332838 [name] => dado topić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dado-topic [link] => /tag/dado-topic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276784 [name] => siverić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => siveric [link] => /tag/siveric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 351046 [name] => marina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina [link] => /tag/marina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U gostima kod Dade Topića: ‘Znate da sam ja iz Siverića, jel tako? E, kad bih se s tatom vozio za Split, ovdje bismo pili sok, zato sam tu sagradio kuću‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/1304644.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Dado i supruga Mirjana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/1304644.jpg [title] =>

Dado i supruga Mirjana

Duje Klarić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23339736.jpg [title] =>

Adolf Dado Topić u mjestu Marina kraj Trogira

Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23339720.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23339756.jpg [title] =>

Adolf Dado Topić u mjestu Marina kraj Trogira

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23339734.jpg [title] =>

Adolf Dado Topić u razgovoru s našom novinarkom

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23339728.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23339724.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Napisao je i otpjevao neke od najljepših rock-balada. Nikad se nije trsio biti seks-simbol, a ipak ima jedan od najslavnijih torza na području bivše Jugoslavije.

Roker je dušom i tijelom, no sveudilj je tako - zlobnici i razočarane dame će reći - dosadno monogaman. Zovu ga “hrvatski Iggy Pop”, a Dado se na to samo smije, odmahuje glavom. Da, on je Dado, krsnim imenom Adolf Topić (72). I tu je već neko vrijeme samozatajno među nama, Dalmatincima.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U Marinu kod Trogira evakuirao se u svoju dragu vikendicu i dom u grubo doba korone, a sad će tamo, čini se, pustiti malo dublji korijen sa suprugom Mirjanom i njihovim sinom Reom (24), odlikašem koji je u rekordnom roku završio studij “public relationsa” u Beogradu, a sad je vrlo izgledan budući zaposlenik - možda i menadžer - krasnog malog novog hotela u Marini. U njemu smo se i sastali s Dadom na radnoj kavi; fotoreporter Duje Klarić nije bio oduševljen izborom “mjesta radnje”.

- Kako ću rokera slikat u šminkerskom hotelu? To ne ide skupa - grintao je Duje, ali život je - zna se - prepun kompromisa. Srećom, rokeri su žilava vrsta, prime se na svakom tlu, i ne treba im nužno ni gradska vreva, ni zadimljeni barovi u kojima goste poslužuju mučenice u borosanama; nekad im je za život i radost dovoljna samo muzika. I mir, ili čak duševni nemir, ovisi na koje se od ta dva goriva lože. A Dado je u Marini našao ono čemu teži - mir, svoj komadić sreće ispod plavog neba; nije teško biti sretan u tom dijelu Raja na zemlji.

---

image

Adolf Dado Topić u mjestu Marina kraj Trogira

Duje Klarić/Cropix
---

- Odavno sam srce ovdje zakopao. Od prve zarade u grupi Time s ocem u dogovoru kupio sam ovdje zemlju, i udarili smo temelje za kuću; mislim da je to bilo još sedamdesetih. A zašto baš ovdje? Pa znate da sam ja rodom iz Siverića, jel tako? E, kad bih se s tatom vozio na toj ruti Siverić - Split - Šibenik, često bismo stali u Marinu popit sok; sviđala mi se ova kula, lijepo mi je bilo tu. Zato sam izabrao Marinu za gradit kuću - sažima Dado, glazbenik predivnog rock-glasa, ali i čovjek koji nije od velikih riječi. Ono, pravi frajer. Vidi se da je “naš”.

- Okej, stvar je malo zbrčkana: rodili ste se u Siveriću, odrasli u Osijeku, preselili u Zagreb, a muzikom “rasturali” po cijeloj Jugi. Sad ste u malome mistu uz more; kako se osjećate? Kao Vlaj, Slavonac, Dalmatinac, Jugoslaven... Možda nešto od navedenog, ha? - bockamo ga.

Ime po kumu

- Ja sam sin Zagore! - ispali Dado, kao da ga svaki dan to pitaju.

Slijedi pojašnjenje.

- Znate, moj pokojni otac bio je veliki Hrvat, ali ne po onom modelu koji izaziva ruganje zadnjih desetak-dvadeset godina. Bio je stvarno čvrst, karakteran... Radio je kao rudar, kao i moj djed, kao svi muškarci s očeve strane. Rudari iz Siverića; eto, ja sam prekinuo niz (smijeh). Ali zato sam bio karataš, perspektivan sportaš skoro deset godina. Karate sam trenirao, dobar bio, stekao i pojas u nekoj boji... dok me muzika nije skroz preuzela - prisjeća se autor legendarnih skladbi “Da li znaš da te volim”, “Apsolutno sve”, “Ja hoću život”, roker koji je u duetu sa Slađanom Milošević 1981. otpjevao antologijsku “Princezu”, autor i pjevač himničke “Makedonije”. Roker “non plus ultra”, vitalan i dandanas; srećom pa ga je mimoišlo prokletstvo da “roker mora umrijeti mlad”. Ne mora, niti ima godinu proizvodnje; evergreen klasa, to je Adolf zvani Dado.

Eh da, otkud Adolf?

- Po krsnom kumu! U mom selu Siveriću postojalo je vjerovanje da beba mora biti krštena najkasnije šest mjeseci od rođenja, inače ostaje “nekrst”. A kako je moj otac u tom razdoblju pohitao s preseljenjem u Novu Gradišku - u bogatu, rodnu Slavoniju iz siromašne, kamenite Dalmacije tada su trbuhom za kruhom išli mnogi - trebalo se tamo snaći, krstiti me, brzo pronaći kuma... Tu nam priskače u pomoć Adolf Neumann - da stvar bude luđa, čovjek je bio istaknuti partizan, imao čin poručnika, k tomu je bio Židov... i eto, moj kum u crkvi, na potajno obavljenom obredu krštenja. U znak zahvalnosti što je prihvatio ulogu kuma, otac mi je dao ime po njemu: Adolf - Dado će.

---

image

Adolf Dado Topić u razgovoru s našom novinarkom

Duje Klarić/Cropix
---

Priča po slavonski, polako, staloženo. Ma je li moguće da je taj pristojni čovjek onaj žilavi frajer na stageu, često golog torza? Alfa-mužjak YU-prostora?

- Nemam pojma o tome ništa. Ja sam retro tip, totalno. Imam ljubav života - svoju Mirjanu s kojom živim. Nikad se nisam osjećao ni seksi, a kamoli kao neki simbol. U mom poslu inače je uvijek bilo teško sačuvati obitelj; čini se da sam u tome uspio. Zajedno smo desetljećima - veli naš sugovornik, koji nerado priča o prethodnom braku, iako je ponosan na starijeg sina, slobodnog fotografa Daniela. Nije ga sin, kaže, stigao još posjetiti ovog ljeta u Marini, ali inače rado ponekad dođe.

Puni se rokovnik

Pa kako je živjeti u Marini?

- Meni odlično. Otputujem gdje treba, baza, bend i oprema su i dalje u Zagrebu; jedino malo više moram voziti, to je sve. Nedavno sam bio na premijeri jednog dokumentarca u Bosni. Ovih dana idem u Beograd, gost sam na proslavi pedeset godina YU-grupe, a onda malo na turneju po bivšoj državi u sklopu projekta “Indeksi i prijatelji”. Polako se puni i rokovnik s nastupima za jesen, zimu. Život se budi nakon korone, a ja sam spreman - veli Topić.

Vraćamo se još malo u prošlost, pitamo ga kako je nastao legendarni broj “Makedonija”; čudno da je pjesma koja veliča jednu republiku uopće mogla proći bez sankcija i cenzure u bivšoj federaciji, primjećujemo.

- Je, bili su me pozvali na razgovor članovi Komisije za šund u socijalizmu, tako se nekako zvala. Žuljao ih je stih “zastava tvoja vječno nek se vije”, pa su mi postavljali pitanja zašto, kako to, što sam mislio reći itd. Ja sam pristojno odgovarao, oni nisu stekli dojam da sam neki subverzivan element niti da predstavljam ugrozu za državni aparat... I pustili su me, a pjesmu nisu zabranili. Drago mi je što se “Makedonija” sluša i danas, ima onaj njihov sedamosminski takt.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Zašto ste napisali tu pjesmu uopće, niste Makedonac. Možda neka ljubav iz mladosti, devojče ubavo?

- Sviđale su mi se stare makedonske pjesme koje bi moja majka s prijateljicama pjevala kod nas doma kad bi se skupilo društvo. Tih pedesetih godina nismo još imali radio-aparat, moj tata imao je malu plaću a radio je bio skup; ljudi su morali pjevati sami ako su bili željni muzike. I ja sam slušao te tradicijske makedonske pjesme, zbilja su mi bile lijepe. Pa sam kasnije i sam napisao jednu, rok-numeru o sunčanoj Makedoniji.

Marina je privilegija

Sunčano je i u Marini, ali čudno mi je da se ovdje, u malenoj sredini, osjećate tako dobro vi, koji ste palili i žarili po cijeloj bivšoj Jugoslaviji...

- Mnogi mi ne vjeruju kad im kažem da mi je u Marini super. Ne da nisam izoliran, naprotiv; privilegiran sam što živim ovdje.

Doživljavaju li vas mještani kao rock-zvijezdu?

- Mislim da ih to uopće ne tangira, a ni mene.

Kako provodite dane?

- Ustajem - nećete vjerovati - veoma rano; već oko pet ujutro probude me tri budilice, moje tri mačke, grebuckanjem po vratima sobe. Sve tri imaju različite personalitije, ali združene su u mom buđenju. Onda ide kava i razgovor s njima i naravno, s mojom ženom; uvijek imamo puno ispričati jedno drugome. Ne gajim ovdje velika prijateljstva niti prakticiram puno druženja, fešta, pogotovo ne sviranja; nitko ovdje nije niti zainteresiran za moj stil glazbe. Ali ponekad idem u ribolov s nekim od lokalaca, njegovim brodom, naravno, jer moju su brodicu slučajno potopili Francuzi kad sam im je posudio prije desetak godina; dogodi se, nema veze. I tako ja odem s nekim marinskim ribarom i do Drvenika u ribolov, više zimi nego ljeti. Ne, ljeti se ne kupam, živcira me gužva; sebičan sam, želim plažu samo za sebe pa skočim u more tek krajem listopada, kad svi odu.

 

E, da; svaki dan sviram, to obavezno. Imam kolekciju od dvanaest gitara, pa svaku treba malo proradit. Učim svirat cijeli život, radim muziku, stvaram... Planiram. Jedan od planova mi je opet otići u New York, prošli put sam ga preletio u jedan dan, kad sam bio u L.A.-ju, a volio bih ostati u Velikoj Jabuci barem mjesec dana. I opet se vratiti u Marinu. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/HANZA MEDIA Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Dado i supruga Mirjana

Duje Klarić/Cropix

Adolf Dado Topić u mjestu Marina kraj Trogira

Duje Klarić/Cropix

Adolf Dado Topić u mjestu Marina kraj Trogira

Duje Klarić/Cropix

Adolf Dado Topić u razgovoru s našom novinarkom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/u-gostima-kod-dade-topica-znate-da-sam-ja-iz-siverica-jel-tako-e-kad-bih-se-s-tatom-vozio-za-split-ovdje-bismo-pili-sok-zato-sam-tu-sagradio-kucu-1223087 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=25c48455546cbac67af7242a770f8f0f83b370d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+gostima+kod+Dade+Topi%C4%87a%3A+%E2%80%98Znate+da+sam+ja+iz+Siveri%C4%87a%2C+jel+tako%3F+E%2C+kad+bih+se+s+tatom+vozio+za+Split%2C+ovdje+bismo+pili+sok%2C+zato+sam+tu+sagradio+ku%C4%87u%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fu-gostima-kod-dade-topica-znate-da-sam-ja-iz-siverica-jel-tako-e-kad-bih-se-s-tatom-vozio-za-split-ovdje-bismo-pili-sok-zato-sam-tu-sagradio-kucu-1223087 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fu-gostima-kod-dade-topica-znate-da-sam-ja-iz-siverica-jel-tako-e-kad-bih-se-s-tatom-vozio-za-split-ovdje-bismo-pili-sok-zato-sam-tu-sagradio-kucu-1223087 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"\u2018HRVATSKI IGGY POP\u2018"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8068"},{"id":"71","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbiz‘HRVATSKI IGGY POP‘

U gostima kod Dade Topića: ‘Znate da sam ja iz Siverića, jel tako? E, kad bih se s tatom vozio za Split, ovdje bismo pili sok, zato sam tu sagradio kuću‘

9. rujna 2022. - 21:13

Napisao je i otpjevao neke od najljepših rock-balada. Nikad se nije trsio biti seks-simbol, a ipak ima jedan od najslavnijih torza na području bivše Jugoslavije.

Roker je dušom i tijelom, no sveudilj je tako - zlobnici i razočarane dame će reći - dosadno monogaman. Zovu ga “hrvatski Iggy Pop”, a Dado se na to samo smije, odmahuje glavom. Da, on je Dado, krsnim imenom Adolf Topić (72). I tu je već neko vrijeme samozatajno među nama, Dalmatincima.

U Marinu kod Trogira evakuirao se u svoju dragu vikendicu i dom u grubo doba korone, a sad će tamo, čini se, pustiti malo dublji korijen sa suprugom Mirjanom i njihovim sinom Reom (24), odlikašem koji je u rekordnom roku završio studij “public relationsa” u Beogradu, a sad je vrlo izgledan budući zaposl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:00