stdClass Object ( [id] => 1247923 [title] => Što se događa s Kanye Westom? I ranije je imao ispade, a u zabranjenoj emisiji šokirao je do kraja. Čini se da su ga brak s Kim i klan Kardashianovih gurnuli preko ruba [alias] => sto-se-dogada-s-kanye-westom-i-ranije-je-imao-ispade-a-u-zabranjenoj-emisiji-sokirao-je-do-kraja-cini-se-da-su-ga-brak-s-kim-i-klan-kardashianovih-gurnuli-preko-ruba [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hvali Hitlera. Traži od Židova da mu oproste. Nacrtao je svastiku unutar Davidove zvijezde, urezao je u srce židovstva. U podcastu osnivača ultradesničarske američke organizacije Proud Boys - znakovito zamaskiran fantomkom - izjavio je da "Židovi kontroliraju većinu medija, kao i banaka, nekretnina i trgovačkih centara".

Što se događa s Kanye Westom, slavnim glazbenikom i poduzetnikom koji je u zadnjih dvadesetak godina proširio okvire hip-hop žanra na svojim revolucionarnim albumima, a kod nas je uvijek bio poznatiji kao muž reality superzvijezde Kim Kardashian?

---

image
Jean-baptiste Lacroix/Afp
---

"Židovi mogu kontrolirati narativ. Povijest pišu pobjednici", rekao je, kao i da "postoji tajni dogovor židovskih odvjetnika i menadžera".

"Židovi bi trebali raditi za kršćane. Odmah bih zaposlio Židova kad bih znao da nije špijun i da bih mogao kontrolirati njegov telefon i nadzirati njegovu kuću", kaže West, koji je bio najavio i svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a, a poručuje da bi po njemu pobačaj trebao biti nezakonit i da će sve njegove politike "slijediti Bibliju".

"Židovi mi ne mogu govoriti koga smijem voljeti, a koga ne. Ne možete prenijeti svoju bol na sve ostale. Židovski narode, oprosti Hitleru danas", zaključio je na kraju svog nečuvenog intervjua.

I sve to u emisiji besprizornog Gavina McInnesa koji ima zabranu na Twitteru, Facebooku i Instagramu još od 2018. godine, zbog govora mržnje i promicanja sadržaja povezanih s nasilnim ekstremističkim skupinama, a 2020. mu je suspendiran i kanal na YouTubeu.

---

image
Kevin Winter/Afp
---

S kim si takav si, pa je slavni hip-hop izvođač - koji je službeno promijenio ime u Ye - jednako odstranjen s Twittera. A nedavno mu je zbog antisemitskih izjava otkazan nevjerojatno unosan ugovor s Adidasom, zbog čega je prestao biti milijarderom. S tom tvrtkom imao je višegodišnji ugovor o brendu patika Yeezy, čiju je vrijednost Forbes procijenio na  milijardu i pol dolara. Bez njega, Westovo bogatstvo pada na "samo" 400 milijuna, a među ostalim brendovima i tvrtkama koje su prekinule veze s Westom su i Gap, CAA i Balenciaga.

Njegov sadašnji imetak uključuje gotovinu, nekretnine, vrijednost njegovog glazbenog kataloga i pet posto udjela u brendu odjeće Skims, njegove sad već bivše supruge Kim.

Westova umjetnička pa i komercijalna postignuća su jako velika, ali ona su u našim medijima de facto izjednačena s "postignućima" klana Kardashian koji je najveći predstavnik sustava "vrijednosti" današnje celebrity scene.

No, za razliku od tog obiteljskog pogona - koji se bazira isključivo na ispraznosti glamurozne pojavnosti, ali i izvanrednoj sposobnosti monetizacije svoje medijske pozicije - West je jedan od najvećih umjetnika hip-hopa ovoga stoljeća. A hip-hop je globalno, sa svim svojim žanrovskim meandrima, najkomercijalniji glazbeni žanr današnjice. Svejedno, Kanyeu se na ovim stranama nije poklanjala osobita pažnja dok je objavljivao doista značajne albume, pri čemu je dobio 22 nagrade Grammy, a imao je čak 75 nominacija.

---

image
Julien De Rosa/Afp
---

Nego tek sad, kad ga je "puklo", a to se nije dogodilo preko noći. West je već dugo uvjeren da je on svojevrsni mesija popularne kulture i da je njegova uloga puno veća od one "običnog" glazbenika odnosno zabavljača. A taj mu je status omogućila moderna medijska infrastruktura: društvene mreže, streaming servisi, specijalizirani TV programi, kompletna reality "kultura" i s njom povezane industrije, kao i uređivani mediji koji su prije svega okrenuti broju klikova.

Na to nam ukazuje Ozren Kanceljak, izvrstan poznavatelj američke crnačke glazbene scene, naglašavajući da West ne potječe iz reality kulture već da je u nju ušao nakon što je već postigao svoje zavidne glazbene uspjehe:

"Ali ga je ona prigrlila, a on je evidentno počeo vjerovati da će kroz nju moći mijenjati svijet. Svoje fanove. Da će ih konvertirati u glasače na predsjedničkim izborima i postati novi predsjednik SAD-a. Da će konvertirati svoju publiku u vjernike sa svojim izvrsnim gospel hip-hop albumima i turnejama sa zborom Sunday Service Colective. Kao i da će, naposljetku, uvjeriti Židove da trebaju oprostiti svojem egzekutoru.

West je zaboravio da je ipak samo protagonist zabavne industrije. Mislim da ne bi bilo loše pogledati kako je došlo do toga. I mislim da se u tom procesu može uvidjeti nakaradnost, izopaćenost današnje komunikacijske scene i svih protagonista koji su dugi niz godina aktivno stvarali baš takvog Westa. Da bi ga sada rušili, bez da propituju svoj udio u svemu tome", napominje Kanceljak koji ne smatra da su posljedice koje ovaj trpi zbog svojih izjava nezaslužene ili pretjerane. Naprotiv, "West je zasluženi gubitnik u svakom pogledu".

Ne treba sumnjati da će se Kanye, uslijed zamaha "cancel" kulture koja sve efikasnije odstranjuje politički nekorektne aktere javne scene, i dalje nalaziti na putu prema dolje, no teško da će pasti baš na dno. Uvijek mu ostaju nekretnine i zavidan glazbeni katalog.

---

image
Olivier Douliery/Afp
---

A kako je počeo? Da parafraziramo stihove jedne pjesme Bijelog dugmeta - uvijek je bio pametno dijete, za mamine goste pisao pjesmice... Prve stihove West je stvarao već s četiri godine, da bi se kao 13-godišnjak jače zanteresirao za rap.

Odgajan je da postigne velike stvari. Rođen je 1977. u Atlanti, ali ga je samohrana majka Donda, sveučilišna profesorica, podigla u Chicagu učeći ga da prije svega "voli sebe". U svojim memoarima "Raising Kanye" napisala je da je West od svojeg oca Raya, bivšeg člana Crnih pantera, naslijedio "nedostatak tolerancije na nepravdu". To je primijetila i Westova teta u vrtiću, koja je rekla Dondi: "Kanye sigurno nema problema sa samopoštovanjem, zar ne?"

"On je vrlo fokusiran jer je već kao mali znao što želi raditi i imao je majku koja ga je podržavala", rekao je jednom za magazin "Complex" njegov prijatelj i kolega reper GLC. Ona mu je, uostalom, platila prvi najam studija za snimanje.

West je upisao studij engleskog jezika, ali je odustao od njega na pola puta do diplome, kako bi radio kao producent za tada već proslavljenog Jay Z-ja.

Na početku milenija pridružio se njegovoj diskografskoj kući Roc-A-Fella Records, producirajući za zvijezde poput jedne Beyoncé i Ludacrisa, kao i pomažući Jay-Z-ju na njegovom utjecajnom albumu "The Blueprint". Unatoč producentskom uspjehu, Kanyeova prava strast bilo je repanje, ali se mučio s dobivanjem diskografskog ugovora jer se nije uklapao u tipični "gangsta" đir.

---

---

Ipak, 2002. potpisuje za Roc-A-Fella Records i počinje snimati... Jedne noći, nakon što je zaspao za volanom, doživio je prometnu nesreću koja je bila gotovo smrtonosna, a u kojoj je slomio čeljust. Bio je uvjeren da mu je Bog spasio život i da ubuduće mora pisati dublje tekstove.

Tu epifaniju opisao je u svom prvom singlu "Through the Wire" iz 2003., priči o superheroju koji iz po život opasne nesreće izlazi jači nego ikad. "Znao sam da imam posla s drugačijim ljudskim bićem nakon te njegove nesreće", rekao je menadžer Gee Roberson za magazin "Complex".

---

image
Timothy A. Clary/Afp
---

West se nakon oporavka vratio u studio i lansirao spomenuti nastupni singl, a ubrzo je uslijedio i prvi album "The College Dropout" koji je prodan u 2,6 milijuna primjeraka i odmah osvojio Grammyja za najbolji rap album 2004. godine.

"Došao sam Bogu najbliže što se s hip-hopom može", rekao je novinarima. U jednom intervjuu nakon toga objasnio je svoje hvalisanje kao jedan oblik samomotivacije i teatralnosti: "Kao da hodam po žici. Svi ostali samo hodaju po zemlji."

No, West je svoje riječi opravdavao djelom - stalnim redefiniranjem onoga što bi hip-hop sve mogao biti. Na albumima koji će uslijediti premostio je procjep između mainstream rapa i društvene angažiranosti. Surađivao je s Daft Punkom u hitu "Stronger" i uspostavio unosnu vezu hip-hopa s EDM-om.

Mnoge današnje velike hip-hop zvijezde, poput Drakea i Kendricka Lamara, prošle su kroz kapiju koju je West otvorio kao neumorni entuzijast s istančanim sluhom za ono što slijedi, k tome vrlo vješt u odabiru suradnika, od velikih imena do onih u usponu. Poznat kao perfekcionist, rekao je da je singl "Stronger" miksao 75 puta dok nije bio posve zadovoljan.

---

---

Yeezy, kako ga obožavatelji zovu, od tada je stvorio višemilijunsko carstvo, uključujući i vlastitu izdavačku kuću G.O.O.D Music. "Nadam se da ću ostaviti trag koji će trajati zauvijek", rekao je.

Godine 2007. dogodila mu se tragedija, kada je majci zvijezde u snažnom usponu otkazalo srce nakon komplikacija nastalih tijekom plastične operacije. Shrvan zbog Dondine smrti, slomio se na pozornici tjedan dana kasnije. "Majka mi je bila sve", prozborio je.

Taj njegov gubitak izazvao je opće suosjećanje u javnosti, ali sljedeća prekretnica u Westovom životu nastupila je kad je on 2009. izazvao bijes na dodjeli MTV Video Music Awards. Popeo se na pozornicu i oteo mikrofon Taylor Swift dok se zahvaljivala na nagradi i rekao da ju je trebala dobiti Beyoncé. Nakon tog skandala povukao se u "sklonište" na Havajima i napravio, po mnogima, svoj najznačajniji album, "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" (2010.) s četom slavnih suradnika u kojoj su se našli Nicki Minaj, Bon Iver i Elton John.

U godinama koje će uslijediti činilo se na trenutke da ga više zanima modna industrija nego glazba. "Trenutno sam više od 70 posto fokusiran na odjeću", rekao je za magazin "Paper".

Istodobno će se uspoređivati s osobama koje su promijenile svijet kao što su Picasso, Steve Jobs i Walt Disney, a sprijateljio se s Elonom Muskom... "Možete vidjeti razvoj od ‘Bit ću veliki umjetnik‘ do ‘Želim učiniti nešto što će zapali vatru u dušama ljudi‘", rekao je za čaopis Q.

"Puno puta kažem stvari na pogrešan način. Ali moja je namjera uvijek pozitivna", objasnio je jednom prilikom, ma koliko to nakon najnovijih mu istupa neuvjerljivo zvučalo.

"On je briljantan luđak. Ne može si pomoći. Nema neke filtere koje imaju drugi ljudi. Mora se izbrbljati, uvijek kaže neprikladne stvari. Ali, on također ima briljantne ideje", rekla je u Kanyeovu obranu Madonna.

Izvan pozornice, fokus je bio na reperovoj vezi sa zvijezdom reality showa, Kim Kardashian. "Ona mi je važna osoba", rekao je. "U najgorim trenucima mogao sam razgovarati s njom i učinila bi da se osjećam kao da sam ovdje s razlogom."

Glasine o njihovoj vezi krenule su dok je Kim još bila s tadašnjim suprugom, a Kanye je priznao: "Zaljubio sam se u Kim otprilike u isto vrijeme kada se ona zaljubila u njega". On je pak raskinuo svoje prethodne zaruke.

Par je počeo hodati u travnju 2012., a sljedećeg prosinca Kanye je na jednom svom koncertu objavio da je Kim trudna. Nekoliko mjeseci nakon što je 2013. rodila njihovu kćer North, prvu od četvoro djece, Kanye ju je zaprosio. "Bog mi je dao sve što sam želio", rekao je tada, a kao odgovor na pitanja o planovima za svadbu imao je samo dvije riječi: "Borbeni avioni."

Ne, Kanye West nikad nije bio kočničar svojih izjava, prosipao ih je neobuzdano. U rujnu 2013. dao je intervju u kojem se proglasio "najvećom rock zvijezdom uopće", govorio je o sebi kao "nukleusu".

---

image
Saul Loeb/Afp
---

Ali, čini se da je ulazak u klan Kardashianovih očito označio početak baš potpunog nedostatka sustezanja.

Stoga je još 2016. novinar "Guardiana" naslutio dokle bi ovog egomanijaka to moglo dovesti: "Čitajući Westove nedavne tvitove, nemoguće je shvatiti što točno pokušava postići. Očito je nepostojaniji nego što je ranije bio. Brak i očinstvo često imaju stabilizirajući utjecaj, ali vjenčanje s Kim Kardashian 2014. godine dovelo je Westa u svijet tabloida s beskrajnim apetitom za tračevima. Teško da bi se više mogao povući iz središta pozornosti, sve i da hoće. Njegov život i glazba spojili su se na neodrživ način. Nijedan umjetnik ne može vječno ostati ‘nukleus‘ pop kulture. Jednog će se dana ova iznimno uspješna osoba suočiti s novim izazovom da nauči kako se nositi s time da više nije čovjek o kojem svi pričaju."

Zasad je, na vrlo problematičan način, još pod snažnim svjetlima reflektora, no ne treba potcijeniti potencijal njegova "kanceliranja" koje je krenulo nakon najnovijih sumanutih izjava.

---

Nije West prvi ni jedini koji je umislio da je više od zabavljača

Ozren Kanceljak podsjeća da Kanye West nije ni prvi ni posljednji istaknuti protagonist zabavne industrije koji je pomislio da je veći od svoje uloge umjetnika ili zabavljača:

- Još je Frank Sinatra bio umislio da bi mogao manipulirati s predsjednikom Kennedyjem. Nije uspio. Kennedy se nije odazvao nijednom pozivu da dođe kao gost na Sinatrino imanje. Bono je mislio da će promijeniti svijet i da će utjecati na širenje ideje mira i uzaludnosti rata. Bob Geldof je mislio da će riješiti problem gladi u Africi. Obojica su kasnije shvatili da je najveći dio njihovih aktivističkih glazbenih projekata zapravo sveden na izvanserijske komercijalne proizvode - kao i bilo koji drugi pop kulture - sa sličnim posljedicama.
Razlika je što su njihovi projekti bili oplemenjeni pozitivnim porukama. S različitim predznacima od Westovih. No, objektivno, rezultat je bio sličan. Live Aid je prikupio velik novac za hranu, koja je na koncu došla do lokalnih bandi koje su je pak iskoristile za dodatnu zaradu.
Bono se družio sa svim najvećim državnicima na prijelaza 20. u 21. stoljeće, o čemu je nedavno
objavio i autobiografiju. Ali, nikoga od njih nije  nagovorio na zaokret politika, a svima je zapravo omogućio nešto malo dodatne pozitivne medijske pozornosti. S druge strane, West je evidentno samom sebi učinio štetu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"\u2018Samo\u2018 egomanijak?"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"12131"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => ‘Samo‘ egomanijak? 2 0 12131 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-08 10:30:04 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-11 12:01:08 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-12-11 09:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1058 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što se događa s Kanye Westom? I ranije je imao ispade, a u zabranjenoj emisiji šokirao je do kraja. Čini se da su ga brak s Kim i klan Kardashianovih gurnuli preko ruba [metakey] => Kanye West [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23958408.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23914673.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23937765.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23915341.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23914669.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23867332.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23858330.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/21123492.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/19098052.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/17489464.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Angela Weiss\/Afp","Julien De Rosa\/Afp","Saul Loeb\/Afp","Olivier Douliery\/Afp","Jean-baptiste Lacroix\/Afp","Timothy A. Clary\/Afp","Christof Stache\/Afp","Jean-baptiste Lacroix\/Afp","Jean-baptiste Lacroix\/Afp","Kevin Winter\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x716","hd_23958408_1920.jpg":"1920x1080","k_23958408_1280.jpg":"1280x1280","k_23958408_1024.jpg":"1024x1024","k_23958408_640.jpg":"640x640","k_23958408_480.jpg":"480x480","k_23958408_340.jpg":"340x340","k_23958408_220.jpg":"220x220","o_23958408_1280.jpg":"1280x895","o_23958408_1024.jpg":"1024x716","o_23958408_640.jpg":"640x447","o_23958408_480.jpg":"480x335","o_23958408_340.jpg":"340x237","o_23958408_220.jpg":"220x153","h_23958408_1280.jpg":"1280x854","h_23958408_1024.jpg":"1024x683","h_23958408_640.jpg":"640x427","h_23958408_480.jpg":"480x320","h_23958408_340.jpg":"340x227","h_23958408_220.jpg":"220x147","pp_23958408_1280.jpg":"1280x1628","pp_23958408_1024.jpg":"1024x1303","pp_23958408_640.jpg":"640x814","pp_23958408_480.jpg":"480x611","pp_23958408_340.jpg":"340x432","pp_23958408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23914673_1920.jpg":"1920x1080","k_23914673_1280.jpg":"1280x1280","k_23914673_1024.jpg":"1024x1024","k_23914673_640.jpg":"640x640","k_23914673_480.jpg":"480x480","k_23914673_340.jpg":"340x340","k_23914673_220.jpg":"220x220","o_23914673_1280.jpg":"1280x853","o_23914673_1024.jpg":"1024x682","o_23914673_640.jpg":"640x426","o_23914673_480.jpg":"480x320","o_23914673_340.jpg":"340x226","o_23914673_220.jpg":"220x146","h_23914673_1280.jpg":"1280x854","h_23914673_1024.jpg":"1024x683","h_23914673_640.jpg":"640x427","h_23914673_480.jpg":"480x320","h_23914673_340.jpg":"340x227","h_23914673_220.jpg":"220x147","pp_23914673_1280.jpg":"1280x1628","pp_23914673_1024.jpg":"1024x1303","pp_23914673_640.jpg":"640x814","pp_23914673_480.jpg":"480x611","pp_23914673_340.jpg":"340x432","pp_23914673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x664","hd_23937765_1920.jpg":"1920x1080","k_23937765_1280.jpg":"1280x1280","k_23937765_1024.jpg":"1024x1024","k_23937765_640.jpg":"640x640","k_23937765_480.jpg":"480x480","k_23937765_340.jpg":"340x340","k_23937765_220.jpg":"220x220","o_23937765_1280.jpg":"1280x830","o_23937765_1024.jpg":"1024x664","o_23937765_640.jpg":"640x415","o_23937765_480.jpg":"480x311","o_23937765_340.jpg":"340x220","o_23937765_220.jpg":"220x142","h_23937765_1280.jpg":"1280x854","h_23937765_1024.jpg":"1024x683","h_23937765_640.jpg":"640x427","h_23937765_480.jpg":"480x320","h_23937765_340.jpg":"340x227","h_23937765_220.jpg":"220x147","pp_23937765_1280.jpg":"1280x1628","pp_23937765_1024.jpg":"1024x1303","pp_23937765_640.jpg":"640x814","pp_23937765_480.jpg":"480x611","pp_23937765_340.jpg":"340x432","pp_23937765_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_23915341_1920.jpg":"1920x1080","k_23915341_1280.jpg":"1280x1280","k_23915341_1024.jpg":"1024x1024","k_23915341_640.jpg":"640x640","k_23915341_480.jpg":"480x480","k_23915341_340.jpg":"340x340","k_23915341_220.jpg":"220x220","o_23915341_1280.jpg":"1280x844","o_23915341_1024.jpg":"1024x675","o_23915341_640.jpg":"640x422","o_23915341_480.jpg":"480x316","o_23915341_340.jpg":"340x224","o_23915341_220.jpg":"220x145","h_23915341_1280.jpg":"1280x854","h_23915341_1024.jpg":"1024x683","h_23915341_640.jpg":"640x427","h_23915341_480.jpg":"480x320","h_23915341_340.jpg":"340x227","h_23915341_220.jpg":"220x147","pp_23915341_1280.jpg":"1280x1628","pp_23915341_1024.jpg":"1024x1303","pp_23915341_640.jpg":"640x814","pp_23915341_480.jpg":"480x611","pp_23915341_340.jpg":"340x432","pp_23915341_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23914669_1920.jpg":"1920x1080","k_23914669_1280.jpg":"1280x1280","k_23914669_1024.jpg":"1024x1024","k_23914669_640.jpg":"640x640","k_23914669_480.jpg":"480x480","k_23914669_340.jpg":"340x340","k_23914669_220.jpg":"220x220","o_23914669_1280.jpg":"1280x853","o_23914669_1024.jpg":"1024x682","o_23914669_640.jpg":"640x426","o_23914669_480.jpg":"480x320","o_23914669_340.jpg":"340x226","o_23914669_220.jpg":"220x146","h_23914669_1280.jpg":"1280x854","h_23914669_1024.jpg":"1024x683","h_23914669_640.jpg":"640x427","h_23914669_480.jpg":"480x320","h_23914669_340.jpg":"340x227","h_23914669_220.jpg":"220x147","pp_23914669_1280.jpg":"1280x1628","pp_23914669_1024.jpg":"1024x1303","pp_23914669_640.jpg":"640x814","pp_23914669_480.jpg":"480x611","pp_23914669_340.jpg":"340x432","pp_23914669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1408","hd_23867332_1920.jpg":"1920x1080","k_23867332_1280.jpg":"1280x1280","k_23867332_1024.jpg":"1024x1024","k_23867332_640.jpg":"640x640","k_23867332_480.jpg":"480x480","k_23867332_340.jpg":"340x340","k_23867332_220.jpg":"220x220","o_23867332_1280.jpg":"1280x938","o_23867332_1024.jpg":"1024x750","o_23867332_640.jpg":"640x469","o_23867332_480.jpg":"480x352","o_23867332_340.jpg":"340x249","o_23867332_220.jpg":"220x161","h_23867332_1280.jpg":"1280x854","h_23867332_1024.jpg":"1024x683","h_23867332_640.jpg":"640x427","h_23867332_480.jpg":"480x320","h_23867332_340.jpg":"340x227","h_23867332_220.jpg":"220x147","pp_23867332_1280.jpg":"1280x1628","pp_23867332_1024.jpg":"1024x1303","pp_23867332_640.jpg":"640x814","pp_23867332_480.jpg":"480x611","pp_23867332_340.jpg":"340x432","pp_23867332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2400","hd_23858330_1920.jpg":"1920x1080","k_23858330_1280.jpg":"1280x1280","k_23858330_1024.jpg":"1024x1024","k_23858330_640.jpg":"640x640","k_23858330_480.jpg":"480x480","k_23858330_340.jpg":"340x340","k_23858330_220.jpg":"220x220","o_23858330_1280.jpg":"1280x1600","o_23858330_1024.jpg":"1024x1280","o_23858330_640.jpg":"640x800","o_23858330_480.jpg":"480x600","o_23858330_340.jpg":"340x425","o_23858330_220.jpg":"220x275","h_23858330_1280.jpg":"1280x854","h_23858330_1024.jpg":"1024x683","h_23858330_640.jpg":"640x427","h_23858330_480.jpg":"480x320","h_23858330_340.jpg":"340x227","h_23858330_220.jpg":"220x147","pp_23858330_1280.jpg":"1280x1628","pp_23858330_1024.jpg":"1024x1303","pp_23858330_640.jpg":"640x814","pp_23858330_480.jpg":"480x611","pp_23858330_340.jpg":"340x432","pp_23858330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21123492_1920.jpg":"1920x1080","k_21123492_1280.jpg":"1280x1280","k_21123492_1024.jpg":"1024x1024","k_21123492_640.jpg":"640x640","k_21123492_480.jpg":"480x480","k_21123492_340.jpg":"340x340","k_21123492_220.jpg":"220x220","o_21123492_1280.jpg":"1280x853","o_21123492_1024.jpg":"1024x682","o_21123492_640.jpg":"640x426","o_21123492_480.jpg":"480x320","o_21123492_340.jpg":"340x226","o_21123492_220.jpg":"220x146","h_21123492_1280.jpg":"1280x854","h_21123492_1024.jpg":"1024x683","h_21123492_640.jpg":"640x427","h_21123492_480.jpg":"480x320","h_21123492_340.jpg":"340x227","h_21123492_220.jpg":"220x147","pp_21123492_1280.jpg":"1280x1628","pp_21123492_1024.jpg":"1024x1303","pp_21123492_640.jpg":"640x814","pp_21123492_480.jpg":"480x611","pp_21123492_340.jpg":"340x432","pp_21123492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19098052_1920.jpg":"1920x1080","k_19098052_1280.jpg":"1280x1280","k_19098052_1024.jpg":"1024x1024","k_19098052_640.jpg":"640x640","k_19098052_480.jpg":"480x480","k_19098052_340.jpg":"340x340","k_19098052_220.jpg":"220x220","o_19098052_1280.jpg":"1280x853","o_19098052_1024.jpg":"1024x682","o_19098052_640.jpg":"640x426","o_19098052_480.jpg":"480x320","o_19098052_340.jpg":"340x226","o_19098052_220.jpg":"220x146","h_19098052_1280.jpg":"1280x854","h_19098052_1024.jpg":"1024x683","h_19098052_640.jpg":"640x427","h_19098052_480.jpg":"480x320","h_19098052_340.jpg":"340x227","h_19098052_220.jpg":"220x147","pp_19098052_1280.jpg":"1280x1628","pp_19098052_1024.jpg":"1024x1303","pp_19098052_640.jpg":"640x814","pp_19098052_480.jpg":"480x611","pp_19098052_340.jpg":"340x432","pp_19098052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1520","hd_17489464_1920.jpg":"1920x1080","k_17489464_1280.jpg":"1280x1280","k_17489464_1024.jpg":"1024x1024","k_17489464_640.jpg":"640x640","k_17489464_480.jpg":"480x480","k_17489464_340.jpg":"340x340","k_17489464_220.jpg":"220x220","o_17489464_1280.jpg":"1280x1013","o_17489464_1024.jpg":"1024x810","o_17489464_640.jpg":"640x506","o_17489464_480.jpg":"480x380","o_17489464_340.jpg":"340x269","o_17489464_220.jpg":"220x174","h_17489464_1280.jpg":"1280x854","h_17489464_1024.jpg":"1024x683","h_17489464_640.jpg":"640x427","h_17489464_480.jpg":"480x320","h_17489464_340.jpg":"340x227","h_17489464_220.jpg":"220x147","pp_17489464_1280.jpg":"1280x1628","pp_17489464_1024.jpg":"1024x1303","pp_17489464_640.jpg":"640x814","pp_17489464_480.jpg":"480x611","pp_17489464_340.jpg":"340x432","pp_17489464_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38431365 Threads: 5 Questions: 7099771620 Slow queries: 3301024 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608393730 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/sto-se-dogada-s-kanye-westom-i-ranije-je-imao-ispade-a-u-zabranjenoj-emisiji-sokirao-je-do-kraja-cini-se-da-su-ga-brak-s-kim-i-klan-kardashianovih-gurnuli-preko-ruba-1247923 [printLink] => /scena/showbiz/sto-se-dogada-s-kanye-westom-i-ranije-je-imao-ispade-a-u-zabranjenoj-emisiji-sokirao-je-do-kraja-cini-se-da-su-ga-brak-s-kim-i-klan-kardashianovih-gurnuli-preko-ruba-1247923?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234716 [name] => Kanye West [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kanye-west [link] => /tag/kanye-west ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se događa s Kanye Westom? I ranije je imao ispade, a u zabranjenoj emisiji šokirao je do kraja. Čini se da su ga brak s Kim i klan Kardashianovih gurnuli preko ruba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-06-54-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23958408.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Angela Weiss/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23958408.jpg [title] => Angela Weiss/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23914673.jpg [title] => Julien De Rosa/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23937765.jpg [title] => Saul Loeb/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23915341.jpg [title] => Olivier Douliery/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23914669.jpg [title] => Jean-baptiste Lacroix/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23867332.jpg [title] => Timothy A. Clary/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23858330.jpg [title] => Christof Stache/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/21123492.jpg [title] => Jean-baptiste Lacroix/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/19098052.jpg [title] => Jean-baptiste Lacroix/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/17489464.jpg [title] => Kevin Winter/Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Hvali Hitlera. Traži od Židova da mu oproste. Nacrtao je svastiku unutar Davidove zvijezde, urezao je u srce židovstva. U podcastu osnivača ultradesničarske američke organizacije Proud Boys - znakovito zamaskiran fantomkom - izjavio je da "Židovi kontroliraju većinu medija, kao i banaka, nekretnina i trgovačkih centara".

Što se događa s Kanye Westom, slavnim glazbenikom i poduzetnikom koji je u zadnjih dvadesetak godina proširio okvire hip-hop žanra na svojim revolucionarnim albumima, a kod nas je uvijek bio poznatiji kao muž reality superzvijezde Kim Kardashian?

---

image
Jean-baptiste Lacroix/Afp
---

"Židovi mogu kontrolirati narativ. Povijest pišu pobjednici", rekao je, kao i da "postoji tajni dogovor židovskih odvjetnika i menadžera".

"Židovi bi trebali raditi za kršćane. Odmah bih zaposlio Židova kad bih znao da nije špijun i da bih mogao kontrolirati njegov telefon i nadzirati njegovu kuću", kaže West, koji je bio najavio i svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a, a poručuje da bi po njemu pobačaj trebao biti nezakonit i da će sve njegove politike "slijediti Bibliju".

"Židovi mi ne mogu govoriti koga smijem voljeti, a koga ne. Ne možete prenijeti svoju bol na sve ostale. Židovski narode, oprosti Hitleru danas", zaključio je na kraju svog nečuvenog intervjua.

I sve to u emisiji besprizornog Gavina McInnesa koji ima zabranu na Twitteru, Facebooku i Instagramu još od 2018. godine, zbog govora mržnje i promicanja sadržaja povezanih s nasilnim ekstremističkim skupinama, a 2020. mu je suspendiran i kanal na YouTubeu.

---

image
Kevin Winter/Afp
---

S kim si takav si, pa je slavni hip-hop izvođač - koji je službeno promijenio ime u Ye - jednako odstranjen s Twittera. A nedavno mu je zbog antisemitskih izjava otkazan nevjerojatno unosan ugovor s Adidasom, zbog čega je prestao biti milijarderom. S tom tvrtkom imao je višegodišnji ugovor o brendu patika Yeezy, čiju je vrijednost Forbes procijenio na  milijardu i pol dolara. Bez njega, Westovo bogatstvo pada na "samo" 400 milijuna, a među ostalim brendovima i tvrtkama koje su prekinule veze s Westom su i Gap, CAA i Balenciaga.

Njegov sadašnji imetak uključuje gotovinu, nekretnine, vrijednost njegovog glazbenog kataloga i pet posto udjela u brendu odjeće Skims, njegove sad već bivše supruge Kim.

Westova umjetnička pa i komercijalna postignuća su jako velika, ali ona su u našim medijima de facto izjednačena s "postignućima" klana Kardashian koji je najveći predstavnik sustava "vrijednosti" današnje celebrity scene.

No, za razliku od tog obiteljskog pogona - koji se bazira isključivo na ispraznosti glamurozne pojavnosti, ali i izvanrednoj sposobnosti monetizacije svoje medijske pozicije - West je jedan od najvećih umjetnika hip-hopa ovoga stoljeća. A hip-hop je globalno, sa svim svojim žanrovskim meandrima, najkomercijalniji glazbeni žanr današnjice. Svejedno, Kanyeu se na ovim stranama nije poklanjala osobita pažnja dok je objavljivao doista značajne albume, pri čemu je dobio 22 nagrade Grammy, a imao je čak 75 nominacija.

---

image
Julien De Rosa/Afp
---

Nego tek sad, kad ga je "puklo", a to se nije dogodilo preko noći. West je već dugo uvjeren da je on svojevrsni mesija popularne kulture i da je njegova uloga puno veća od one "običnog" glazbenika odnosno zabavljača. A taj mu je status omogućila moderna medijska infrastruktura: društvene mreže, streaming servisi, specijalizirani TV programi, kompletna reality "kultura" i s njom povezane industrije, kao i uređivani mediji koji su prije svega okrenuti broju klikova.

Na to nam ukazuje Ozren Kanceljak, izvrstan poznavatelj američke crnačke glazbene scene, naglašavajući da West ne potječe iz reality kulture već da je u nju ušao nakon što je već postigao svoje zavidne glazbene uspjehe:

"Ali ga je ona prigrlila, a on je evidentno počeo vjerovati da će kroz nju moći mijenjati svijet. Svoje fanove. Da će ih konvertirati u glasače na predsjedničkim izborima i postati novi predsjednik SAD-a. Da će konvertirati svoju publiku u vjernike sa svojim izvrsnim gospel hip-hop albumima i turnejama sa zborom Sunday Service Colective. Kao i da će, naposljetku, uvjeriti Židove da trebaju oprostiti svojem egzekutoru.

West je zaboravio da je ipak samo protagonist zabavne industrije. Mislim da ne bi bilo loše pogledati kako je došlo do toga. I mislim da se u tom procesu može uvidjeti nakaradnost, izopaćenost današnje komunikacijske scene i svih protagonista koji su dugi niz godina aktivno stvarali baš takvog Westa. Da bi ga sada rušili, bez da propituju svoj udio u svemu tome", napominje Kanceljak koji ne smatra da su posljedice koje ovaj trpi zbog svojih izjava nezaslužene ili pretjerane. Naprotiv, "West je zasluženi gubitnik u svakom pogledu".

Ne treba sumnjati da će se Kanye, uslijed zamaha "cancel" kulture koja sve efikasnije odstranjuje politički nekorektne aktere javne scene, i dalje nalaziti na putu prema dolje, no teško da će pasti baš na dno. Uvijek mu ostaju nekretnine i zavidan glazbeni katalog.

---

image
Olivier Douliery/Afp
---

A kako je počeo? Da parafraziramo stihove jedne pjesme Bijelog dugmeta - uvijek je bio pametno dijete, za mamine goste pisao pjesmice... Prve stihove West je stvarao već s četiri godine, da bi se kao 13-godišnjak jače zanteresirao za rap.

Odgajan je da postigne velike stvari. Rođen je 1977. u Atlanti, ali ga je samohrana majka Donda, sveučilišna profesorica, podigla u Chicagu učeći ga da prije svega "voli sebe". U svojim memoarima "Raising Kanye" napisala je da je West od svojeg oca Raya, bivšeg člana Crnih pantera, naslijedio "nedostatak tolerancije na nepravdu". To je primijetila i Westova teta u vrtiću, koja je rekla Dondi: "Kanye sigurno nema problema sa samopoštovanjem, zar ne?"

"On je vrlo fokusiran jer je već kao mali znao što želi raditi i imao je majku koja ga je podržavala", rekao je jednom za magazin "Complex" njegov prijatelj i kolega reper GLC. Ona mu je, uostalom, platila prvi najam studija za snimanje.

West je upisao studij engleskog jezika, ali je odustao od njega na pola puta do diplome, kako bi radio kao producent za tada već proslavljenog Jay Z-ja.

Na početku milenija pridružio se njegovoj diskografskoj kući Roc-A-Fella Records, producirajući za zvijezde poput jedne Beyoncé i Ludacrisa, kao i pomažući Jay-Z-ju na njegovom utjecajnom albumu "The Blueprint". Unatoč producentskom uspjehu, Kanyeova prava strast bilo je repanje, ali se mučio s dobivanjem diskografskog ugovora jer se nije uklapao u tipični "gangsta" đir.

---

---

Ipak, 2002. potpisuje za Roc-A-Fella Records i počinje snimati... Jedne noći, nakon što je zaspao za volanom, doživio je prometnu nesreću koja je bila gotovo smrtonosna, a u kojoj je slomio čeljust. Bio je uvjeren da mu je Bog spasio život i da ubuduće mora pisati dublje tekstove.

Tu epifaniju opisao je u svom prvom singlu "Through the Wire" iz 2003., priči o superheroju koji iz po život opasne nesreće izlazi jači nego ikad. "Znao sam da imam posla s drugačijim ljudskim bićem nakon te njegove nesreće", rekao je menadžer Gee Roberson za magazin "Complex".

---

image
Timothy A. Clary/Afp
---

West se nakon oporavka vratio u studio i lansirao spomenuti nastupni singl, a ubrzo je uslijedio i prvi album "The College Dropout" koji je prodan u 2,6 milijuna primjeraka i odmah osvojio Grammyja za najbolji rap album 2004. godine.

"Došao sam Bogu najbliže što se s hip-hopom može", rekao je novinarima. U jednom intervjuu nakon toga objasnio je svoje hvalisanje kao jedan oblik samomotivacije i teatralnosti: "Kao da hodam po žici. Svi ostali samo hodaju po zemlji."

No, West je svoje riječi opravdavao djelom - stalnim redefiniranjem onoga što bi hip-hop sve mogao biti. Na albumima koji će uslijediti premostio je procjep između mainstream rapa i društvene angažiranosti. Surađivao je s Daft Punkom u hitu "Stronger" i uspostavio unosnu vezu hip-hopa s EDM-om.

Mnoge današnje velike hip-hop zvijezde, poput Drakea i Kendricka Lamara, prošle su kroz kapiju koju je West otvorio kao neumorni entuzijast s istančanim sluhom za ono što slijedi, k tome vrlo vješt u odabiru suradnika, od velikih imena do onih u usponu. Poznat kao perfekcionist, rekao je da je singl "Stronger" miksao 75 puta dok nije bio posve zadovoljan.

---

---

Yeezy, kako ga obožavatelji zovu, od tada je stvorio višemilijunsko carstvo, uključujući i vlastitu izdavačku kuću G.O.O.D Music. "Nadam se da ću ostaviti trag koji će trajati zauvijek", rekao je.

Godine 2007. dogodila mu se tragedija, kada je majci zvijezde u snažnom usponu otkazalo srce nakon komplikacija nastalih tijekom plastične operacije. Shrvan zbog Dondine smrti, slomio se na pozornici tjedan dana kasnije. "Majka mi je bila sve", prozborio je.

Taj njegov gubitak izazvao je opće suosjećanje u javnosti, ali sljedeća prekretnica u Westovom životu nastupila je kad je on 2009. izazvao bijes na dodjeli MTV Video Music Awards. Popeo se na pozornicu i oteo mikrofon Taylor Swift dok se zahvaljivala na nagradi i rekao da ju je trebala dobiti Beyoncé. Nakon tog skandala povukao se u "sklonište" na Havajima i napravio, po mnogima, svoj najznačajniji album, "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" (2010.) s četom slavnih suradnika u kojoj su se našli Nicki Minaj, Bon Iver i Elton John.

U godinama koje će uslijediti činilo se na trenutke da ga više zanima modna industrija nego glazba. "Trenutno sam više od 70 posto fokusiran na odjeću", rekao je za magazin "Paper".

Istodobno će se uspoređivati s osobama koje su promijenile svijet kao što su Picasso, Steve Jobs i Walt Disney, a sprijateljio se s Elonom Muskom... "Možete vidjeti razvoj od ‘Bit ću veliki umjetnik‘ do ‘Želim učiniti nešto što će zapali vatru u dušama ljudi‘", rekao je za čaopis Q.

"Puno puta kažem stvari na pogrešan način. Ali moja je namjera uvijek pozitivna", objasnio je jednom prilikom, ma koliko to nakon najnovijih mu istupa neuvjerljivo zvučalo.

"On je briljantan luđak. Ne može si pomoći. Nema neke filtere koje imaju drugi ljudi. Mora se izbrbljati, uvijek kaže neprikladne stvari. Ali, on također ima briljantne ideje", rekla je u Kanyeovu obranu Madonna.

Izvan pozornice, fokus je bio na reperovoj vezi sa zvijezdom reality showa, Kim Kardashian. "Ona mi je važna osoba", rekao je. "U najgorim trenucima mogao sam razgovarati s njom i učinila bi da se osjećam kao da sam ovdje s razlogom."

Glasine o njihovoj vezi krenule su dok je Kim još bila s tadašnjim suprugom, a Kanye je priznao: "Zaljubio sam se u Kim otprilike u isto vrijeme kada se ona zaljubila u njega". On je pak raskinuo svoje prethodne zaruke.

Par je počeo hodati u travnju 2012., a sljedećeg prosinca Kanye je na jednom svom koncertu objavio da je Kim trudna. Nekoliko mjeseci nakon što je 2013. rodila njihovu kćer North, prvu od četvoro djece, Kanye ju je zaprosio. "Bog mi je dao sve što sam želio", rekao je tada, a kao odgovor na pitanja o planovima za svadbu imao je samo dvije riječi: "Borbeni avioni."

Ne, Kanye West nikad nije bio kočničar svojih izjava, prosipao ih je neobuzdano. U rujnu 2013. dao je intervju u kojem se proglasio "najvećom rock zvijezdom uopće", govorio je o sebi kao "nukleusu".

---

image
Saul Loeb/Afp
---

Ali, čini se da je ulazak u klan Kardashianovih očito označio početak baš potpunog nedostatka sustezanja.

Stoga je još 2016. novinar "Guardiana" naslutio dokle bi ovog egomanijaka to moglo dovesti: "Čitajući Westove nedavne tvitove, nemoguće je shvatiti što točno pokušava postići. Očito je nepostojaniji nego što je ranije bio. Brak i očinstvo često imaju stabilizirajući utjecaj, ali vjenčanje s Kim Kardashian 2014. godine dovelo je Westa u svijet tabloida s beskrajnim apetitom za tračevima. Teško da bi se više mogao povući iz središta pozornosti, sve i da hoće. Njegov život i glazba spojili su se na neodrživ način. Nijedan umjetnik ne može vječno ostati ‘nukleus‘ pop kulture. Jednog će se dana ova iznimno uspješna osoba suočiti s novim izazovom da nauči kako se nositi s time da više nije čovjek o kojem svi pričaju."

Zasad je, na vrlo problematičan način, još pod snažnim svjetlima reflektora, no ne treba potcijeniti potencijal njegova "kanceliranja" koje je krenulo nakon najnovijih sumanutih izjava.

---

Nije West prvi ni jedini koji je umislio da je više od zabavljača

Ozren Kanceljak podsjeća da Kanye West nije ni prvi ni posljednji istaknuti protagonist zabavne industrije koji je pomislio da je veći od svoje uloge umjetnika ili zabavljača:

- Još je Frank Sinatra bio umislio da bi mogao manipulirati s predsjednikom Kennedyjem. Nije uspio. Kennedy se nije odazvao nijednom pozivu da dođe kao gost na Sinatrino imanje. Bono je mislio da će promijeniti svijet i da će utjecati na širenje ideje mira i uzaludnosti rata. Bob Geldof je mislio da će riješiti problem gladi u Africi. Obojica su kasnije shvatili da je najveći dio njihovih aktivističkih glazbenih projekata zapravo sveden na izvanserijske komercijalne proizvode - kao i bilo koji drugi pop kulture - sa sličnim posljedicama.
Razlika je što su njihovi projekti bili oplemenjeni pozitivnim porukama. S različitim predznacima od Westovih. No, objektivno, rezultat je bio sličan. Live Aid je prikupio velik novac za hranu, koja je na koncu došla do lokalnih bandi koje su je pak iskoristile za dodatnu zaradu.
Bono se družio sa svim najvećim državnicima na prijelaza 20. u 21. stoljeće, o čemu je nedavno
objavio i autobiografiju. Ali, nikoga od njih nije  nagovorio na zaokret politika, a svima je zapravo omogućio nešto malo dodatne pozitivne medijske pozornosti. S druge strane, West je evidentno samom sebi učinio štetu.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Angela Weiss/Afp Julien De Rosa/Afp Saul Loeb/Afp Olivier Douliery/Afp Jean-baptiste Lacroix/Afp Timothy A. Clary/Afp Christof Stache/Afp Jean-baptiste Lacroix/Afp Jean-baptiste Lacroix/Afp Kevin Winter/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/sto-se-dogada-s-kanye-westom-i-ranije-je-imao-ispade-a-u-zabranjenoj-emisiji-sokirao-je-do-kraja-cini-se-da-su-ga-brak-s-kim-i-klan-kardashianovih-gurnuli-preko-ruba-1247923 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16b7cf6afbb06c44016bb202f707586e8abb66d7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+doga%C4%91a+s+Kanye+Westom%3F+I+ranije+je+imao+ispade%2C+a+u+zabranjenoj+emisiji+%C5%A1okirao+je+do+kraja.+%C4%8Cini+se+da+su+ga+brak+s+Kim+i+klan+Kardashianovih+gurnuli+preko+ruba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fsto-se-dogada-s-kanye-westom-i-ranije-je-imao-ispade-a-u-zabranjenoj-emisiji-sokirao-je-do-kraja-cini-se-da-su-ga-brak-s-kim-i-klan-kardashianovih-gurnuli-preko-ruba-1247923 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fsto-se-dogada-s-kanye-westom-i-ranije-je-imao-ispade-a-u-zabranjenoj-emisiji-sokirao-je-do-kraja-cini-se-da-su-ga-brak-s-kim-i-klan-kardashianovih-gurnuli-preko-ruba-1247923 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"\u2018Samo\u2018 egomanijak?"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"12131"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbiz‘Samo‘ egomanijak?

Što se događa s Kanye Westom? I ranije je imao ispade, a u zabranjenoj emisiji šokirao je do kraja. Čini se da su ga brak s Kim i klan Kardashianovih gurnuli preko ruba

Piše Sandro Pogutz
11. prosinca 2022. - 10:01

Hvali Hitlera. Traži od Židova da mu oproste. Nacrtao je svastiku unutar Davidove zvijezde, urezao je u srce židovstva. U podcastu osnivača ultradesničarske američke organizacije Proud Boys - znakovito zamaskiran fantomkom - izjavio je da "Židovi kontroliraju većinu medija, kao i banaka, nekretnina i trgovačkih centara".

Što se događa s Kanye Westom, slavnim glazbenikom i poduzetnikom koji je u zadnjih dvadesetak godina proširio okvire hip-hop žanra na svojim revolucionarnim albumima, a kod nas je uvijek bio poznatiji kao muž reality superzvijezde Kim Kardashian?

"Židovi mogu kontrolirati narativ. Povijest pišu pobjednici", rekao je, kao i da "postoji tajni dogovor židovskih odvjetnika i menadžera".

"Židovi bi trebali raditi za kršćane....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:54