stdClass Object ( [id] => 1189132 [title] => Stiže nova Netflixova serija o životu u Buckinghamskoj palači. Saznali smo koje će skandale kraljevske obitelji obuhvatiti i koliko će serija koštati [alias] => stize-nova-netflixova-serija-o-zivotu-u-buckinghamskoj-palaci-saznali-smo-koje-ce-skandale-kraljevske-obitelji-obuhvatiti-i-koliko-ce-serija-kostati [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još se sa sigurnošću ne zna hoće li se početkom lipnja princ Harry i njegova supruga Meghan Markle pojaviti na balkonu Buckinghamske palače uz Elizabetu II. i ostale članove kraljevske obitelji na velikoj proslavi kraljičina platinastog jubileja, 70. godišnjice na britanskom prijestolju.

Nakon još jednoga kontroverznog televizijskog intervjua u kojemu je (ne)prikriveno napao oca, princa Charlesa, i brata, princa Williama, kao i najbliže Elizabetine suradnike, predstavljajući se kao kraljičin zaštitnik i osoba od najvećeg povjerenja, Harry je svojim izjavama ponovno navukao na sebe bijes monarhije i njezinih lojalnih podanika.

Brojni kraljevski komentatori optužuju ga za besprizornu aroganciju i nove pokušaje da iskoristi svoju baku, kraljicu Elizabetu. Uvjereni su kako želi na proslavu njezina jubileja, kao i nedavno na Invictus igre u Nizozemskoj, iz vlastitih interesa dovući kamere Netflixa, s kojim su on i Meghan sklopili ugovor vrijedan više od sto milijuna dolara, ali još nisu proizveli nikakav sadržaj.

---

image

Vojvoda od Windsora, bivši kralj Edward VIII., i Wallis Simpson vjenčali su se 3. lipnja 1937. godine u Francuskoj, pola godine nakon što se on odrekao britanske krune

AFP
---

Vrlo brzo ćemo vidjeti hoće li se Harry i Meghan s djecom pojaviti na proslavi kraljičina platinastog jubileja, a u međuvremenu se doznalo i da se na tragu velikog uspjeha Netflixove serije “Kruna” priprema spin-off serija koja bi zapravo bila svojevrsna preteča “Kruni”.

Naime, bavila bi se razdobljem od smrti kraljice Victorije 1901. godine, preko Olimpijskih igara u Londonu 1908. godine, potonuća “Titanica”, sufražetskog pokreta, abdikacijske krize kad se 1936. Edward VIII. odrekao prijestolja kako bi se oženio dvostrukom američkom razvedenicom Wallis Simpson, dva svjetska rata i pandemije španjolske gripe, koja je pobila najmanje 50 milijuna ljudi, rasta socijalizma i fašizma u Europi, do razdoblja kad je započela “Kruna” – vjenčanjem tadašnje princeze Elizabete i princa Philipa 1947. godine.

Kreator “Krune” Peter Morgan već radi na scenariju nove serije, koja bi trebala imati pet sezona, a ako je suditi po troškovima produkcije “Krune”, nova serija mogla bi koštati više od 600 milijuna dolara. Petu sezonu “Krune” gledatelji će vidjeti u studenome ove godine, šesta će se uskoro početi snimati, a još nije poznat točan datum njezina prikazivanja. Nakon toga bi, predviđa se, spin-off serija trebala gledatelje zabavljati do 2029. godine.

Hoće li se nakon toga Morgan okrenuti nastavku “Krune”, u kojemu će se posvetiti recentnijim događajima u kraljevskoj obitelji, u kojima su među glavnim akterima i prinčevi William i Harry i njihove supruge Kate i Meghan, budućnost će pokazati. S obzirom na poznu dob kraljice Elizabete, koja je prije nekoliko dana proslavila 96. rođendan i ima sve više problema s kretanjem, eventualni nastavak “Krune” mogao bi se baviti i njezinom smrću i okončanjem rekordno duge vladavine, kao i početkom vladavine njezina nasljednika, princa Charlesa. No, sve su to samo nagađanja.

Prvobitno se planiralo da će “Kruna”, kao serija koja prati vladavinu kraljice Elizabete II., završiti petom sezonom, ali je kreator Peter Morgan ipak promijenio mišljenje i najavio i šestu sezonu. U skladu s dosadašnjom praksom, svake dvije sezone se, kako serija prati desetljeća koja je britanska kraljica provela na prijestolju, mijenja glumačka postava kako bi životna dob glumaca odgovarala onoj likova koje glume.

Tako će u petoj i šestoj sezoni kraljicu Elizabetu glumiti Imelda Staunton, njezinu sestru, princezu Margaret, portretirat će Lesley Manville, dok će se u ulozi pokojnog princa Philipa, kraljičina supruga, pojaviti Jonathan Pryce. U prve dvije sezone mladu kraljicu glumila je Claire Foy, a u trećoj i četvrtoj oskarovka Olivia Colman. Princezu Margaret u prve dvije sezone glumila je Vanessa Kirby, a u trećoj i četvrtoj Helena Bonham Carter. Princa Philipa u prve dvije sezone je glumio Matt Smith, a nakon toga ulogu je preuzeo Tobias Menzies.

U trećoj i četvrtoj sezoni princa Charlesa je glumio Josh O’Connor, u četvrtoj sezoni princezu Dianu je glumila Emma Corrin, a premijerku Margaret Thatcher portretirala je Gillian Anderson. Australska glumica Elizabeth Debicki preuzima ulogu princeze Diane, dok princa Charlesa u petoj i šestoj sezoni glumi Dominic West.

---

image

Serija će započeti smrću kraljice Victorije 1901. godine

AFP
---

Peta sezona nastavlja tamo gdje je stala četvrta, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a to je desetljeće bilo vrlo izazovno i teško za kraljicu Elizabetu II. i njezinu obitelj. Zasigurno će posebno razrađena biti 1992. godina, koja je bila “annus horribilis” za kraljicu, raspali su se brakovi troje od njezino četvero djece: Charlesov s Dianom, princeze Anne s Markom Phillipsom, te princa Andrewa sa Sarah Ferguson. Uz to je te godine veliki požar teško oštetio dvorac Windsor.

Peta sezona naširoko će se pozabaviti i zloglasnim Dianinim intervjuom s BBC-jevim novinarom Martinom Bashirom 1995. godine, ali još se ne zna hoće li Dianina tragična smrt u prometnoj nesreći 31. kolovoza 1997. u Parizu biti dio pete ili šeste sezone. Naime, šesta sezona trebala bi pokrivati početak 2000-ih godina, pa će vjerojatno u njoj biti prikazano još jedno teško razdoblje za kraljicu Elizabetu, početak 2002. godine, kad su u razmaku od nekoliko tjedana preminule njezina sestra, princeza Margaret, i njezina majka, poznata kao “kraljica majka”.

U “Kruni”, barem u ovome dosad planiranom, neće se vidjeti i aktualno turbulentno razdoblje za kraljevsku obitelj, nakon što su princ Harry i Meghan Markle okrenuli leđa monarhiji. Kreator serije Peter Morgan objasnio je kako se događanja tijekom Elizabetine vladavine promatraju s distance, a Harryjev i Meghanin odlazak još ne udovoljavaju tim kriterijima. Morgan je kazao kako neki događaji koji se sada čine važnima, s protokom vremena možda više neće biti tako bitni.

– Meghan i Harry su na sredini svoga puta i ne znam kakav će taj put dalje biti i kako će završiti. U glavi imam neko pravilo o dvadeset godina. To je dovoljno vremena i dovoljna distanca da se neke stvari i njihovo značenje mogu zaista razumjeti i sagledati – pojasnio je Morgan, koji nije isključio mogućnost da se Harryjeva i Meghanina priča naznači kroz vezu i tragični završetak odnosa Charlesa i Diane, odnosno da bude ispričana kroz neku analogiju ili metaforu.

Kritičari su dosad u “Kruni” hvalili glumu, režiju, scenarij i produkcijske vrijednosti, ali meta kritika bile su slobodne interpretacije povijesnih događanja, naročito u četvrtoj sezoni, za koju se tvrdi da ima najviše netočnosti, te da je “lažna povijest” i “antimonarhijska”. Kraljevska biografkinja Sally Bedell Smith ustvrdila je kako “Kruna”, zbog svoje raskošne i skupe produkcije, pametnog scenarija i dobre glume, pozornosti posvećenoj vizualnim detaljima vezanima uz povijesne događaje, zavarava gledatelje, koji vjeruju da gledaju ono što se zaista dogodilo, a ne lažni prikaz.

---

image

S obzirom da će se baviti britanskom kraljevskom obitelji u prvoj polovini 20. stoljeća, nova serija će se pozabaviti i potonućem ‘Titanica’ u travnju 1912. godine

AFP
---

”Kruna” je dosad imala čak 63 nominacije za Emmy, a dobila je 21 nagradu, dva puta je osvojila i Zlatni globus za najbolju dramsku seriju, uz još sedam Zlatnih globusa za pojedinačna glumačka ostvarenja.

Serija koja će biti preteča “Krune” pokrivat će razdoblje vladavine četiri kralja tijekom pet desetljeća – Edwarda VII. I VIII. te Georgea V. i VI., kao i velike društvene i političke transformacije. Vladavina Edwarda VIII. trajala je samo 327 dana, a ona Georgea V. više od 25 godina.

Povratak dublje u prošlost vjerojatno znači da serija neće toliko biti izložena kritikama zbog kontroverznih i netočnih prikaza pojedinih događanja, za razliku od aktualne serije, naročito njezine četvrte sezone za koju mnogi tvrde kako je sve članove kraljevske obitelji, s iznimkom princeze Diane, prikazala kao negativce.

Dakako, bit će zanimljivo vidjeti i tko će dobiti uloge članova kraljevske obitelji u prvoj polovini 20. stoljeća, Winstona Churchilla i brojnih drugih značajnih povijesnih ličnosti.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Nakon ‘Krune’"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"7803"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => Nakon ‘Krune’ 2 0 7803 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-08 15:31:51 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-02 13:01:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-02 13:01:14 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/08\/21599484.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/08\/21599538.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/08\/21599540.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/08\/21599628.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lia William i Alex Jennings glumili su Wallis Simpson i vojvodu od Windsora, biv\u0161eg kralja Edwarda VIII. na po\u010detku serije \u2018Kruna\u2019, a u novoj seriji, koja \u0107e biti prete\u010da \u2018Krune\u2019, ta dva lika imat \u0107e puno zna\u010dajniju ulogu <\/p>","

Vojvoda od Windsora, biv\u0161i kralj Edward VIII., i Wallis Simpson vjen\u010dali su se 3. lipnja 1937. godine u Francuskoj, pola godine nakon \u0161to se on odrekao britanske krune <\/p>","

Serija \u0107e zapo\u010deti smr\u0107u kraljice Victorije 1901. godine<\/p>","

S obzirom da \u0107e se baviti britanskom kraljevskom obitelji u prvoj polovini 20. stolje\u0107a, nova serija \u0107e se pozabaviti i potonu\u0107em \u2018Titanica\u2019 u travnju 1912. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x957","hd_21599484_1920.jpg":"1920x1080","k_21599484_1280.jpg":"1280x1280","k_21599484_1024.jpg":"1024x1024","k_21599484_640.jpg":"640x640","k_21599484_480.jpg":"480x480","k_21599484_340.jpg":"340x340","k_21599484_220.jpg":"220x220","o_21599484_1280.jpg":"1280x638","o_21599484_1024.jpg":"1024x510","o_21599484_640.jpg":"640x319","o_21599484_480.jpg":"480x239","o_21599484_340.jpg":"340x169","o_21599484_220.jpg":"220x109","h_21599484_1280.jpg":"1280x854","h_21599484_1024.jpg":"1024x683","h_21599484_640.jpg":"640x427","h_21599484_480.jpg":"480x320","h_21599484_340.jpg":"340x227","h_21599484_220.jpg":"220x147","pp_21599484_1280.jpg":"1006x1280","pp_21599484_1024.jpg":"805x1024","pp_21599484_640.jpg":"503x640","pp_21599484_480.jpg":"377x480","pp_21599484_340.jpg":"267x340","pp_21599484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1396","hd_21599538_1920.jpg":"1920x1080","k_21599538_1280.jpg":"1280x1280","k_21599538_1024.jpg":"1024x1024","k_21599538_640.jpg":"640x640","k_21599538_480.jpg":"480x480","k_21599538_340.jpg":"340x340","k_21599538_220.jpg":"220x220","o_21599538_1280.jpg":"1280x930","o_21599538_1024.jpg":"1024x744","o_21599538_640.jpg":"640x465","o_21599538_480.jpg":"480x349","o_21599538_340.jpg":"340x247","o_21599538_220.jpg":"220x159","h_21599538_1280.jpg":"1280x854","h_21599538_1024.jpg":"1024x683","h_21599538_640.jpg":"640x427","h_21599538_480.jpg":"480x320","h_21599538_340.jpg":"340x227","h_21599538_220.jpg":"220x147","pp_21599538_1280.jpg":"1006x1280","pp_21599538_1024.jpg":"805x1024","pp_21599538_640.jpg":"503x640","pp_21599538_480.jpg":"377x480","pp_21599538_340.jpg":"267x340","pp_21599538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2334","hd_21599540_1920.jpg":"1920x1080","k_21599540_1280.jpg":"1280x1280","k_21599540_1024.jpg":"1024x1024","k_21599540_640.jpg":"640x640","k_21599540_480.jpg":"480x480","k_21599540_340.jpg":"340x340","k_21599540_220.jpg":"220x220","o_21599540_1280.jpg":"1280x1556","o_21599540_1024.jpg":"1024x1244","o_21599540_640.jpg":"640x778","o_21599540_480.jpg":"480x583","o_21599540_340.jpg":"340x413","o_21599540_220.jpg":"220x267","h_21599540_1280.jpg":"1280x854","h_21599540_1024.jpg":"1024x683","h_21599540_640.jpg":"640x427","h_21599540_480.jpg":"480x320","h_21599540_340.jpg":"340x227","h_21599540_220.jpg":"220x147","pp_21599540_1280.jpg":"1006x1280","pp_21599540_1024.jpg":"805x1024","pp_21599540_640.jpg":"503x640","pp_21599540_480.jpg":"377x480","pp_21599540_340.jpg":"267x340","pp_21599540_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21599628_1920.jpg":"1920x1080","k_21599628_1280.jpg":"1280x1280","k_21599628_1024.jpg":"1024x1024","k_21599628_640.jpg":"640x640","k_21599628_480.jpg":"480x480","k_21599628_340.jpg":"340x340","k_21599628_220.jpg":"220x220","o_21599628_1280.jpg":"1280x853","o_21599628_1024.jpg":"1024x682","o_21599628_640.jpg":"640x426","o_21599628_480.jpg":"480x320","o_21599628_340.jpg":"340x226","o_21599628_220.jpg":"220x146","h_21599628_1280.jpg":"1280x854","h_21599628_1024.jpg":"1024x683","h_21599628_640.jpg":"640x427","h_21599628_480.jpg":"480x320","h_21599628_340.jpg":"340x227","h_21599628_220.jpg":"220x147","pp_21599628_1280.jpg":"1006x1280","pp_21599628_1024.jpg":"805x1024","pp_21599628_640.jpg":"503x640","pp_21599628_480.jpg":"377x480","pp_21599628_340.jpg":"267x340","pp_21599628_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38435953 Threads: 3 Questions: 7100180355 Slow queries: 3301159 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608403957 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/stize-nova-netflixova-serija-o-zivotu-u-buckinghamskoj-palaci-saznali-smo-koje-ce-skandale-kraljevske-obitelji-obuhvatiti-i-koliko-ce-serija-kostati-1189132 [printLink] => /scena/showbiz/stize-nova-netflixova-serija-o-zivotu-u-buckinghamskoj-palaci-saznali-smo-koje-ce-skandale-kraljevske-obitelji-obuhvatiti-i-koliko-ce-serija-kostati-1189132?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252995 [name] => kruna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kruna [link] => /tag/kruna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 620071 [name] => nova serija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-11 12:20:51 [main_article_id] => 0 [alias] => nova-serija [link] => /tag/nova-serija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676123 [name] => Imelda Staunton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-02 15:01:31 [main_article_id] => 0 [alias] => imelda-staunton [link] => /tag/imelda-staunton ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351122 [name] => peter morgan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peter-morgan [link] => /tag/peter-morgan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stiže nova Netflixova serija o životu u Buckinghamskoj palači. Saznali smo koje će skandale kraljevske obitelji obuhvatiti i koliko će serija koštati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/08/21599484.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Lia William i Alex Jennings glumili su Wallis Simpson i vojvodu od Windsora, bivšeg kralja Edwarda VIII. na početku serije ‘Kruna’, a u novoj seriji, koja će biti preteča ‘Krune’, ta dva lika imat će puno značajniju ulogu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/08/21599484.jpg [title] => Profimedia

Lia William i Alex Jennings glumili su Wallis Simpson i vojvodu od Windsora, bivšeg kralja Edwarda VIII. na početku serije ‘Kruna’, a u novoj seriji, koja će biti preteča ‘Krune’, ta dva lika imat će puno značajniju ulogu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/08/21599538.jpg [title] => AFP

Vojvoda od Windsora, bivši kralj Edward VIII., i Wallis Simpson vjenčali su se 3. lipnja 1937. godine u Francuskoj, pola godine nakon što se on odrekao britanske krune

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/08/21599540.jpg [title] => AFP

Serija će započeti smrću kraljice Victorije 1901. godine

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/08/21599628.jpg [title] => AFP

S obzirom da će se baviti britanskom kraljevskom obitelji u prvoj polovini 20. stoljeća, nova serija će se pozabaviti i potonućem ‘Titanica’ u travnju 1912. godine

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Još se sa sigurnošću ne zna hoće li se početkom lipnja princ Harry i njegova supruga Meghan Markle pojaviti na balkonu Buckinghamske palače uz Elizabetu II. i ostale članove kraljevske obitelji na velikoj proslavi kraljičina platinastog jubileja, 70. godišnjice na britanskom prijestolju.

Nakon još jednoga kontroverznog televizijskog intervjua u kojemu je (ne)prikriveno napao oca, princa Charlesa, i brata, princa Williama, kao i najbliže Elizabetine suradnike, predstavljajući se kao kraljičin zaštitnik i osoba od najvećeg povjerenja, Harry je svojim izjavama ponovno navukao na sebe bijes monarhije i njezinih lojalnih podanika.

Brojni kraljevski komentatori optužuju ga za besprizornu aroganciju i nove pokušaje da iskoristi svoju baku, kraljicu Elizabetu. Uvjereni su kako želi na proslavu njezina jubileja, kao i nedavno na Invictus igre u Nizozemskoj, iz vlastitih interesa dovući kamere Netflixa, s kojim su on i Meghan sklopili ugovor vrijedan više od sto milijuna dolara, ali još nisu proizveli nikakav sadržaj.

---

image

Vojvoda od Windsora, bivši kralj Edward VIII., i Wallis Simpson vjenčali su se 3. lipnja 1937. godine u Francuskoj, pola godine nakon što se on odrekao britanske krune

AFP
---

Vrlo brzo ćemo vidjeti hoće li se Harry i Meghan s djecom pojaviti na proslavi kraljičina platinastog jubileja, a u međuvremenu se doznalo i da se na tragu velikog uspjeha Netflixove serije “Kruna” priprema spin-off serija koja bi zapravo bila svojevrsna preteča “Kruni”.

Naime, bavila bi se razdobljem od smrti kraljice Victorije 1901. godine, preko Olimpijskih igara u Londonu 1908. godine, potonuća “Titanica”, sufražetskog pokreta, abdikacijske krize kad se 1936. Edward VIII. odrekao prijestolja kako bi se oženio dvostrukom američkom razvedenicom Wallis Simpson, dva svjetska rata i pandemije španjolske gripe, koja je pobila najmanje 50 milijuna ljudi, rasta socijalizma i fašizma u Europi, do razdoblja kad je započela “Kruna” – vjenčanjem tadašnje princeze Elizabete i princa Philipa 1947. godine.

Kreator “Krune” Peter Morgan već radi na scenariju nove serije, koja bi trebala imati pet sezona, a ako je suditi po troškovima produkcije “Krune”, nova serija mogla bi koštati više od 600 milijuna dolara. Petu sezonu “Krune” gledatelji će vidjeti u studenome ove godine, šesta će se uskoro početi snimati, a još nije poznat točan datum njezina prikazivanja. Nakon toga bi, predviđa se, spin-off serija trebala gledatelje zabavljati do 2029. godine.

Hoće li se nakon toga Morgan okrenuti nastavku “Krune”, u kojemu će se posvetiti recentnijim događajima u kraljevskoj obitelji, u kojima su među glavnim akterima i prinčevi William i Harry i njihove supruge Kate i Meghan, budućnost će pokazati. S obzirom na poznu dob kraljice Elizabete, koja je prije nekoliko dana proslavila 96. rođendan i ima sve više problema s kretanjem, eventualni nastavak “Krune” mogao bi se baviti i njezinom smrću i okončanjem rekordno duge vladavine, kao i početkom vladavine njezina nasljednika, princa Charlesa. No, sve su to samo nagađanja.

Prvobitno se planiralo da će “Kruna”, kao serija koja prati vladavinu kraljice Elizabete II., završiti petom sezonom, ali je kreator Peter Morgan ipak promijenio mišljenje i najavio i šestu sezonu. U skladu s dosadašnjom praksom, svake dvije sezone se, kako serija prati desetljeća koja je britanska kraljica provela na prijestolju, mijenja glumačka postava kako bi životna dob glumaca odgovarala onoj likova koje glume.

Tako će u petoj i šestoj sezoni kraljicu Elizabetu glumiti Imelda Staunton, njezinu sestru, princezu Margaret, portretirat će Lesley Manville, dok će se u ulozi pokojnog princa Philipa, kraljičina supruga, pojaviti Jonathan Pryce. U prve dvije sezone mladu kraljicu glumila je Claire Foy, a u trećoj i četvrtoj oskarovka Olivia Colman. Princezu Margaret u prve dvije sezone glumila je Vanessa Kirby, a u trećoj i četvrtoj Helena Bonham Carter. Princa Philipa u prve dvije sezone je glumio Matt Smith, a nakon toga ulogu je preuzeo Tobias Menzies.

U trećoj i četvrtoj sezoni princa Charlesa je glumio Josh O’Connor, u četvrtoj sezoni princezu Dianu je glumila Emma Corrin, a premijerku Margaret Thatcher portretirala je Gillian Anderson. Australska glumica Elizabeth Debicki preuzima ulogu princeze Diane, dok princa Charlesa u petoj i šestoj sezoni glumi Dominic West.

---

image

Serija će započeti smrću kraljice Victorije 1901. godine

AFP
---

Peta sezona nastavlja tamo gdje je stala četvrta, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a to je desetljeće bilo vrlo izazovno i teško za kraljicu Elizabetu II. i njezinu obitelj. Zasigurno će posebno razrađena biti 1992. godina, koja je bila “annus horribilis” za kraljicu, raspali su se brakovi troje od njezino četvero djece: Charlesov s Dianom, princeze Anne s Markom Phillipsom, te princa Andrewa sa Sarah Ferguson. Uz to je te godine veliki požar teško oštetio dvorac Windsor.

Peta sezona naširoko će se pozabaviti i zloglasnim Dianinim intervjuom s BBC-jevim novinarom Martinom Bashirom 1995. godine, ali još se ne zna hoće li Dianina tragična smrt u prometnoj nesreći 31. kolovoza 1997. u Parizu biti dio pete ili šeste sezone. Naime, šesta sezona trebala bi pokrivati početak 2000-ih godina, pa će vjerojatno u njoj biti prikazano još jedno teško razdoblje za kraljicu Elizabetu, početak 2002. godine, kad su u razmaku od nekoliko tjedana preminule njezina sestra, princeza Margaret, i njezina majka, poznata kao “kraljica majka”.

U “Kruni”, barem u ovome dosad planiranom, neće se vidjeti i aktualno turbulentno razdoblje za kraljevsku obitelj, nakon što su princ Harry i Meghan Markle okrenuli leđa monarhiji. Kreator serije Peter Morgan objasnio je kako se događanja tijekom Elizabetine vladavine promatraju s distance, a Harryjev i Meghanin odlazak još ne udovoljavaju tim kriterijima. Morgan je kazao kako neki događaji koji se sada čine važnima, s protokom vremena možda više neće biti tako bitni.

– Meghan i Harry su na sredini svoga puta i ne znam kakav će taj put dalje biti i kako će završiti. U glavi imam neko pravilo o dvadeset godina. To je dovoljno vremena i dovoljna distanca da se neke stvari i njihovo značenje mogu zaista razumjeti i sagledati – pojasnio je Morgan, koji nije isključio mogućnost da se Harryjeva i Meghanina priča naznači kroz vezu i tragični završetak odnosa Charlesa i Diane, odnosno da bude ispričana kroz neku analogiju ili metaforu.

Kritičari su dosad u “Kruni” hvalili glumu, režiju, scenarij i produkcijske vrijednosti, ali meta kritika bile su slobodne interpretacije povijesnih događanja, naročito u četvrtoj sezoni, za koju se tvrdi da ima najviše netočnosti, te da je “lažna povijest” i “antimonarhijska”. Kraljevska biografkinja Sally Bedell Smith ustvrdila je kako “Kruna”, zbog svoje raskošne i skupe produkcije, pametnog scenarija i dobre glume, pozornosti posvećenoj vizualnim detaljima vezanima uz povijesne događaje, zavarava gledatelje, koji vjeruju da gledaju ono što se zaista dogodilo, a ne lažni prikaz.

---

image

S obzirom da će se baviti britanskom kraljevskom obitelji u prvoj polovini 20. stoljeća, nova serija će se pozabaviti i potonućem ‘Titanica’ u travnju 1912. godine

AFP
---

”Kruna” je dosad imala čak 63 nominacije za Emmy, a dobila je 21 nagradu, dva puta je osvojila i Zlatni globus za najbolju dramsku seriju, uz još sedam Zlatnih globusa za pojedinačna glumačka ostvarenja.

Serija koja će biti preteča “Krune” pokrivat će razdoblje vladavine četiri kralja tijekom pet desetljeća – Edwarda VII. I VIII. te Georgea V. i VI., kao i velike društvene i političke transformacije. Vladavina Edwarda VIII. trajala je samo 327 dana, a ona Georgea V. više od 25 godina.

Povratak dublje u prošlost vjerojatno znači da serija neće toliko biti izložena kritikama zbog kontroverznih i netočnih prikaza pojedinih događanja, za razliku od aktualne serije, naročito njezine četvrte sezone za koju mnogi tvrde kako je sve članove kraljevske obitelji, s iznimkom princeze Diane, prikazala kao negativce.

Dakako, bit će zanimljivo vidjeti i tko će dobiti uloge članova kraljevske obitelji u prvoj polovini 20. stoljeća, Winstona Churchilla i brojnih drugih značajnih povijesnih ličnosti.•

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia AFP AFP AFP
Profimedia

Lia William i Alex Jennings glumili su Wallis Simpson i vojvodu od Windsora, bivšeg kralja Edwarda VIII. na početku serije ‘Kruna’, a u novoj seriji, koja će biti preteča ‘Krune’, ta dva lika imat će puno značajniju ulogu

AFP

Vojvoda od Windsora, bivši kralj Edward VIII., i Wallis Simpson vjenčali su se 3. lipnja 1937. godine u Francuskoj, pola godine nakon što se on odrekao britanske krune

AFP

Serija će započeti smrću kraljice Victorije 1901. godine

AFP

S obzirom da će se baviti britanskom kraljevskom obitelji u prvoj polovini 20. stoljeća, nova serija će se pozabaviti i potonućem ‘Titanica’ u travnju 1912. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/stize-nova-netflixova-serija-o-zivotu-u-buckinghamskoj-palaci-saznali-smo-koje-ce-skandale-kraljevske-obitelji-obuhvatiti-i-koliko-ce-serija-kostati-1189132 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db815216597b22b2144f3db5f637d8f5aa6759b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sti%C5%BEe+nova+Netflixova+serija+o+%C5%BEivotu+u+Buckinghamskoj+pala%C4%8Di.+Saznali+smo+koje+%C4%87e+skandale+kraljevske+obitelji+obuhvatiti+i+koliko+%C4%87e+serija+ko%C5%A1tati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fstize-nova-netflixova-serija-o-zivotu-u-buckinghamskoj-palaci-saznali-smo-koje-ce-skandale-kraljevske-obitelji-obuhvatiti-i-koliko-ce-serija-kostati-1189132 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fstize-nova-netflixova-serija-o-zivotu-u-buckinghamskoj-palaci-saznali-smo-koje-ce-skandale-kraljevske-obitelji-obuhvatiti-i-koliko-ce-serija-kostati-1189132 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Nakon ‘Krune’"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"7803"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizNakon ‘Krune’

Stiže nova Netflixova serija o životu u Buckinghamskoj palači. Saznali smo koje će skandale kraljevske obitelji obuhvatiti i koliko će serija koštati

2. svibnja 2022. - 15:01
Lia William i Alex Jennings glumili su Wallis Simpson i vojvodu od Windsora, bivšeg kralja Edwarda VIII. na početku serije ‘Kruna’, a u novoj seriji, koja će biti preteča ‘Krune’, ta dva lika imat će puno značajniju ulogu Profimedia

Još se sa sigurnošću ne zna hoće li se početkom lipnja princ Harry i njegova supruga Meghan Markle pojaviti na balkonu Buckinghamske palače uz Elizabetu II. i ostale članove kraljevske obitelji na velikoj proslavi kraljičina platinastog jubileja, 70. godišnjice na britanskom prijestolju.

Nakon još jednoga kontroverznog televizijskog intervjua u kojemu je (ne)prikriveno napao oca, princa Charlesa, i brata, princa Williama, kao i najbliže Elizabetine suradnike, predstavljajući se kao kraljičin zaštitnik i osoba od najvećeg povjerenja, Harry je svojim izjavama ponovno navukao na sebe bijes monarhije i njezinih lojalnih podanika.

Brojni kraljevski komentatori optužuju ga za besprizornu aroganciju i nove pokušaje da iskoristi svoju baku, kraljicu Elizabetu. Uvjereni su kako...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:11