stdClass Object ( [id] => 1002255 [title] => Oscari se bliže, uzbuđenje raste, kome će pripasti zlatni kipići? U jednoj je kategoriji osobito neizvjesno, no mi vjerujemo da će ovo biti dobitnici [alias] => oscari-se-blize-uzbudenje-raste-vrlo-je-neizvjesno-kome-ce-pripasti-kipici-posebno-u-jednoj-kategoriji-no-mi-vjerujemo-da-ce-ovo-biti-dobitnici [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odbrojavanje je započelo - do najpraćenijeg prijenosa iz Hollywooda, onog dodjele Oscara, ostalo je još tjedan dana.
Tko će osvojiti više kipića - mračni Joker ili Tarantinov “Bilo jednom u Hollywoodu”, koji imaju po 11 nominacija, pitanje je kojim se trenutačno bave filmski kritičari, ali i filmofili.

Možda se, što ne bi bilo neobično, dogodi da i jednom i drugom naslovu pripadnu “utješne” nagrade, te da najprestižniji Oscar, onaj za najbolji film, odnese “1917.” Sama Mendesa, koji je osvojio Zlatni globus za najbolju dramu ili, pak, južnokorejski “Parazit”.

Kakve su prognoze kad su u pitanju vodeće kategorije, pitanje je kojim se posljednjih dana bave američke novine.
Lani su uglavnom svi “omanuli” dajući prednost filmu “Roma” pred “Zelenom knjigom” koja je, na koncu, ovjenčana glavnim Oscarom, premda se radi o osrednjem uratku Petera Farellyja. Nećemo se stoga voditi za američkim prognozama iako su oni, što se kaže, bliže oltaru...

Ovo su naše projekcije potencijalnih pobjednika ovogodišnjih Oscara (nemojte ih uzimati u obzir ako ste skloni klađenju).

NAJBOLJI FILM: 1917 ili Bilo jednom u Hollywoodu

Nominirani: Ford vs Ferrari, Irac, Jojo Rabbit, Joker, Male žene, Priča o braku, 1917, Bilo jednom u Hollywoodu, Parazit
Premda je naš favorit “Joker”, teško da će to biti najbolji film ove godine. Jednostavno zato što nije politički korektan kao što je to, primjerice, lani bio “Green Book”, patetičan do krajnjih granica. Umjesto teškog “Jokera”, Oscar za najbolji film vjerojatno će pripasti Mendeseovoj ratnoj drami “1917”.

Takav odabir, ipak, neće biti nezaslužen - riječ je o pravoj avangardi, ratnoj drami snimljenoj u jednom kadru, što izgleda prilično fascinatno. Uz to, Mendes ima savršenu glumačku postavu, mahom Britance, a kuriozitet je da mu u filmu braću glumi dvojac iz “Igre prijestolja” - Dean Charles Chapman, fanovima GOT-a poznatiji kao Tommen Baratheon i Richard Madden (Rob Stark u “Igri”).

Izmakne li Oscar filmu “1917”, mogao bi ga osvojiti “Bilo jednom u Hollywoodu”. Ni protiv takvog ishoda ne bismo imali ništa protiv. Premda su, naime, i sami kritičari bili podijeljeni oko ovog filma, nama “Bilo je...” svakako ulazi u “Best of Tarantino”.

---

image
Robyn Beck/AFP
---

NAJBOLJI GLUMAC: Joaquin Phoenix

Nominirani: Antonio Banderas (Pain and Glory), Leonardo DiCaprio (Bilo jednom u Hollywoodu), Adam Driver (Priča o braku), Joaquin Phoenix (Joker) i Jonathan Pryce (The Two Popes).

Ako će itko ove godine od nominiranih imati koeficijent “1” na kladionicama, to će vjerojatno biti Phoenix. I srcem i dušom navijamo za Joaquina, da njegova maestralna izvedba Jokera bude nagrađena Oscarom.

Premda bi ovo, dakle, mogao biti “ziher”, iznenađenja na Oscarima su uvijek moguća. Velike šanse nakon Phoenixa ima i Adam Driver, koji je u “Priči o braku” izvrsno odglumio oca koji se pokušava snaći u brakorazvodnoj parnici i ostati povezan sa svojim djetetom. Svaka čast, ali daleko je to od Phoenixova Jokera.

Nama se čak malčice više sviđa i Antonio Banderas, koji tek kad radi s Almodovarom postiže svoj maksimum, a tako je bilo i u filmu “Tuga i slava”.

---

image
Jean-baptiste Lacroix/AFP
---

NAJBOLJA GLUMICA: Renee Zellweger ili Scarlett Johansson

Nominirane: Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Male žene), Charlize Theron (Bombshell) i Renée Zellweger (Judy)

Renee Zellweger je u ženskoj kategoriji isto što i Phoenix u muškoj. Kritičari su složni - ulogom u biografskom filmu o pjevačici i glumici Judy Garland “pomela” je sve konkurentice. Premda je Renee već pokazala da zna glumiti; za “Studengoru” je, uostalom, osvojila i Oscara za sporednu ulogu 2004. godine, ovo je njezin veliki “comeback”.

Slavlje bi joj eventualno 10. veljače mogla pokvariti Scarlett Johansson, nominirana za ulogu supruge i majke u Netflixovu filmu “Priča o braku”. Njezin monolog u odvjetničkom uredu, u kojem ponajprije samoj sebi pokušava razjasniti kako se razvijalo njezino nezadovoljstvo u braku s osobom koju i dalje izrazito cijeni, svakako je nešto što treba pogledati. I Scarlett, uostalom, zaslužuje svoj djelić slave.

---

image
Valerie Macon/AFP
---

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Brad Pitt

Nominirani: Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Anthony Hopkins (The Two Popes), Al Pacino (The Irishman), Joe Pesci (The Irishman), Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood).

And a winner is - Brad Pitt! To je rečenica koju se nadamo čuti od prezentera ove kategorije. Brad Pitt je Tarantinov ljubimac, još od “Nemilosrdnih gadova”.

Ovaj je režiser zaslužan i za prosvjetljenje onog dijela publike koja je dosad smatrala kako je Brad osrednji glumac ljepuškastog lica. Oni tankoćutniji su ga zapazili već u “Californiji”, ali, eto, bolje ikad nego nikad.

Svaka čast velikanima poput Pescija, Pacina ili Hopkinsa, ali scena u kojoj se Brad Pitt na LSD-u obračunava s Mansonovim sljedbenicima dok se Sharon Tate u susjednoj kući mirno druži s prijateljima, naprosto je maestralna. Zato se nadamo da će 9. veljače biti njegova noć. Zaslužio je.

---

image
Leon Bennett/AFP
---

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA: Laura Dern

Nominirane: Kathy Bates (Richard Jewell), Laura Dern (Marriage Story), Scarlett Johansson (Jojo Rabbit), Florence Pugh (Little Women), Margot Robbie (Bombshell).

Sve ih volimo i cijenimo, ali naše simpatije u ovoj kategoriji idu Lauri Dern, koja ima velike šanse da osvoji zlatni kipić za ulogu beskrupulozne odvjetnice u “Priči o braku”.

Svu raskoš njezina glumačkog talenta pokazuje scena u kojoj Laura Dern svojoj klijentici (Scarlett Johansson) objašnjava kako žena u brakorazvodnoj parnici ne smije reći ni da na večeri zna s prijateljem ili prijateljicom podijeliti butelju vina, niti da je nekoliko puta, u studentskim danima, pušila marihuanu i slično. Očevima to još može proći, ali majkama nikako.

Takav monolog ni u kom slučaju nije nategnut jer “Priča o braku” nije tzv. “girlpower film”.

Kako bilo, ljubimica Davida Lyncha je svoju karijeru oživjela u HBO-ovoj seriji “Male laži”, a evo nam se, u punom sjaju, vratila i na veliki ekran.

Kuriozitet je i da je s njom ovdje nominirana kolegica iz “Priče o braku”, Scarlett Johansson, ali za sporednu ulogu u filmu “Jojo Rabbit”. Nadajmo se da će Scarlett ipak profitirati u kategoriji za glavnu žensku ulogu, a da će Laura Dern slaviti u ovoj.

---

image
Tolga Akmen/AFP
---

NAJBOLJI REDATELJ: Sam Mendes, Quentin Tarantino ili Todd Phillips

Nominirani: Martin Scorsese (The Irishman), Todd Phillips (Joker), Sam Mendes (1917), Quentin Tarantino (Bilo jednom u Hollywoodu), Bong Joon-ho (Parasite)

Uf...u ovoj je kategoriji izbor prilično neizvjestan. Dok jedni govore da bi ovo mogla biti godina Quentina Tarantina, lumena koji nikad nije dobio Oscara za režiju, vjerojatnije je da bi mu kipića mogao “oteti” Sam Mendes, kojemu bi to bio drugi Oscar budući da je jednog već osvojio prije 20 godina, za dramu “American Beauty”.

To ne bi bilo ništa čudno budući da je, kako pojedini kritičari pišu, “mnogo britanskih ukočenih drama o ratnim iskušenjima dobilo Oscara”, tako da bi to mogao biti slučaj i s “1917”.
Osim toga, nije nemoguće ni da Akademija ponovno Oscarom počasti starog mačka Martina Scorseseja, koji je kipić već dobio za “Pokojne” 2007. godine.

U “Ircu” se, kako piše kritika, ovaj majstor “uspješno vratio žanru koji ga je definirao, eksperimentirajući s ambicioznim tehnologijama i pribjegavajući samoispitivanju kroz cijeli proces nastanka filma”. Potpisujemo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"prestižna priznanja"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"63","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"}] [extra_fields_search] => prestižna priznanja 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-29 14:14:00 [created_by] => 3158 [created_by_alias] => Linda Perić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-03 20:53:00 [modified_by] => 3158 [publish_up] => 2020-02-03 20:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/29\/12647332.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/29\/12648470.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/29\/12640606.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/29\/12744266.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/29\/12648464.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/29\/12648998.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Leon Bennett\/AFP","Jean-baptiste Lacroix\/AFP","Tolga Akmen\/AFP","Valerie Macon\/AFP","Robyn Beck\/AFP","Jean-baptiste Lacroix\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_12647332_1280.jpg":"1280x1280","k_12647332_1024.jpg":"1024x1024","k_12647332_640.jpg":"640x640","k_12647332_480.jpg":"480x480","k_12647332_340.jpg":"340x340","k_12647332_220.jpg":"220x220","o_12647332_1280.jpg":"1280x853","o_12647332_1024.jpg":"1024x682","o_12647332_640.jpg":"640x426","o_12647332_480.jpg":"480x320","o_12647332_340.jpg":"340x226","o_12647332_220.jpg":"220x146","h_12647332_1280.jpg":"1280x854","h_12647332_1024.jpg":"1024x683","h_12647332_640.jpg":"640x427","h_12647332_480.jpg":"480x320","h_12647332_340.jpg":"340x227","h_12647332_220.jpg":"220x147","pp_12647332_1280.jpg":"1006x1280","pp_12647332_1024.jpg":"805x1024","pp_12647332_640.jpg":"503x640","pp_12647332_480.jpg":"377x480","pp_12647332_340.jpg":"267x340","pp_12647332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","k_12648470_1280.jpg":"1280x1280","k_12648470_1024.jpg":"1024x1024","k_12648470_640.jpg":"640x640","k_12648470_480.jpg":"480x480","k_12648470_340.jpg":"340x340","k_12648470_220.jpg":"220x220","o_12648470_1280.jpg":"1280x843","o_12648470_1024.jpg":"1024x674","o_12648470_640.jpg":"640x421","o_12648470_480.jpg":"480x316","o_12648470_340.jpg":"340x224","o_12648470_220.jpg":"220x144","h_12648470_1280.jpg":"1280x854","h_12648470_1024.jpg":"1024x683","h_12648470_640.jpg":"640x427","h_12648470_480.jpg":"480x320","h_12648470_340.jpg":"340x227","h_12648470_220.jpg":"220x147","pp_12648470_1280.jpg":"1006x1280","pp_12648470_1024.jpg":"805x1024","pp_12648470_640.jpg":"503x640","pp_12648470_480.jpg":"377x480","pp_12648470_340.jpg":"267x340","pp_12648470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12640606_1280.jpg":"1280x1280","k_12640606_1024.jpg":"1024x1024","k_12640606_640.jpg":"640x640","k_12640606_480.jpg":"480x480","k_12640606_340.jpg":"340x340","k_12640606_220.jpg":"220x220","o_12640606_1280.jpg":"1280x853","o_12640606_1024.jpg":"1024x682","o_12640606_640.jpg":"640x426","o_12640606_480.jpg":"480x320","o_12640606_340.jpg":"340x226","o_12640606_220.jpg":"220x146","h_12640606_1280.jpg":"1280x854","h_12640606_1024.jpg":"1024x683","h_12640606_640.jpg":"640x427","h_12640606_480.jpg":"480x320","h_12640606_340.jpg":"340x227","h_12640606_220.jpg":"220x147","pp_12640606_1280.jpg":"1006x1280","pp_12640606_1024.jpg":"805x1024","pp_12640606_640.jpg":"503x640","pp_12640606_480.jpg":"377x480","pp_12640606_340.jpg":"267x340","pp_12640606_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","k_12744266_1280.jpg":"1280x1280","k_12744266_1024.jpg":"1024x1024","k_12744266_640.jpg":"640x640","k_12744266_480.jpg":"480x480","k_12744266_340.jpg":"340x340","k_12744266_220.jpg":"220x220","o_12744266_1280.jpg":"1280x830","o_12744266_1024.jpg":"1024x664","o_12744266_640.jpg":"640x415","o_12744266_480.jpg":"480x311","o_12744266_340.jpg":"340x220","o_12744266_220.jpg":"220x142","h_12744266_1280.jpg":"1280x854","h_12744266_1024.jpg":"1024x683","h_12744266_640.jpg":"640x427","h_12744266_480.jpg":"480x320","h_12744266_340.jpg":"340x227","h_12744266_220.jpg":"220x147","pp_12744266_1280.jpg":"1006x1280","pp_12744266_1024.jpg":"805x1024","pp_12744266_640.jpg":"503x640","pp_12744266_480.jpg":"377x480","pp_12744266_340.jpg":"267x340","pp_12744266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12648464_1280.jpg":"1280x1280","k_12648464_1024.jpg":"1024x1024","k_12648464_640.jpg":"640x640","k_12648464_480.jpg":"480x480","k_12648464_340.jpg":"340x340","k_12648464_220.jpg":"220x220","o_12648464_1280.jpg":"1280x853","o_12648464_1024.jpg":"1024x682","o_12648464_640.jpg":"640x426","o_12648464_480.jpg":"480x320","o_12648464_340.jpg":"340x226","o_12648464_220.jpg":"220x146","h_12648464_1280.jpg":"1280x854","h_12648464_1024.jpg":"1024x683","h_12648464_640.jpg":"640x427","h_12648464_480.jpg":"480x320","h_12648464_340.jpg":"340x227","h_12648464_220.jpg":"220x147","pp_12648464_1280.jpg":"1006x1280","pp_12648464_1024.jpg":"805x1024","pp_12648464_640.jpg":"503x640","pp_12648464_480.jpg":"377x480","pp_12648464_340.jpg":"267x340","pp_12648464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1400","k_12648998_1280.jpg":"1280x1280","k_12648998_1024.jpg":"1024x1024","k_12648998_640.jpg":"640x640","k_12648998_480.jpg":"480x480","k_12648998_340.jpg":"340x340","k_12648998_220.jpg":"220x220","o_12648998_1280.jpg":"1280x933","o_12648998_1024.jpg":"1024x746","o_12648998_640.jpg":"640x466","o_12648998_480.jpg":"480x350","o_12648998_340.jpg":"340x247","o_12648998_220.jpg":"220x160","h_12648998_1280.jpg":"1280x854","h_12648998_1024.jpg":"1024x683","h_12648998_640.jpg":"640x427","h_12648998_480.jpg":"480x320","h_12648998_340.jpg":"340x227","h_12648998_220.jpg":"220x147","pp_12648998_1280.jpg":"1006x1280","pp_12648998_1024.jpg":"805x1024","pp_12648998_640.jpg":"503x640","pp_12648998_480.jpg":"377x480","pp_12648998_340.jpg":"267x340","pp_12648998_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38846042 Threads: 4 Questions: 7129469902 Slow queries: 3312400 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609159166 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/oscari-se-blize-uzbudenje-raste-vrlo-je-neizvjesno-kome-ce-pripasti-kipici-posebno-u-jednoj-kategoriji-no-mi-vjerujemo-da-ce-ovo-biti-dobitnici-1002255 [printLink] => /scena/showbiz/oscari-se-blize-uzbudenje-raste-vrlo-je-neizvjesno-kome-ce-pripasti-kipici-posebno-u-jednoj-kategoriji-no-mi-vjerujemo-da-ce-ovo-biti-dobitnici-1002255?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 372542 [name] => oscar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oscar [link] => /tag/oscar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531676 [name] => dodjela oskara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-03 18:54:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dodjela-oskara [link] => /tag/dodjela-oskara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oscari se bliže, uzbuđenje raste, kome će pripasti zlatni kipići? U jednoj je kategoriji osobito neizvjesno, no mi vjerujemo da će ovo biti dobitnici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3158 [name] => Linda Perić [username] => linda-peri [email] => linda-peri@sd.hr [password] => $2y$10$dfe/kY4/NdMfdQOT8GEIAOguTjRcqUyjBLhIUmecsqkuVdg41UeZW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/linda-peric-3158 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1676 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/94a01749a438937acfb52c5341bb229b?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/29/12647332.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Leon Bennett/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/29/12647332.jpg [title] => Leon Bennett/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/29/12648470.jpg [title] => Jean-baptiste Lacroix/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/29/12640606.jpg [title] => Tolga Akmen/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/29/12744266.jpg [title] => Valerie Macon/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/29/12648464.jpg [title] => Robyn Beck/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/29/12648998.jpg [title] => Jean-baptiste Lacroix/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Odbrojavanje je započelo - do najpraćenijeg prijenosa iz Hollywooda, onog dodjele Oscara, ostalo je još tjedan dana.
Tko će osvojiti više kipića - mračni Joker ili Tarantinov “Bilo jednom u Hollywoodu”, koji imaju po 11 nominacija, pitanje je kojim se trenutačno bave filmski kritičari, ali i filmofili.

Možda se, što ne bi bilo neobično, dogodi da i jednom i drugom naslovu pripadnu “utješne” nagrade, te da najprestižniji Oscar, onaj za najbolji film, odnese “1917.” Sama Mendesa, koji je osvojio Zlatni globus za najbolju dramu ili, pak, južnokorejski “Parazit”.

Kakve su prognoze kad su u pitanju vodeće kategorije, pitanje je kojim se posljednjih dana bave američke novine.
Lani su uglavnom svi “omanuli” dajući prednost filmu “Roma” pred “Zelenom knjigom” koja je, na koncu, ovjenčana glavnim Oscarom, premda se radi o osrednjem uratku Petera Farellyja. Nećemo se stoga voditi za američkim prognozama iako su oni, što se kaže, bliže oltaru...

Ovo su naše projekcije potencijalnih pobjednika ovogodišnjih Oscara (nemojte ih uzimati u obzir ako ste skloni klađenju).

NAJBOLJI FILM: 1917 ili Bilo jednom u Hollywoodu

Nominirani: Ford vs Ferrari, Irac, Jojo Rabbit, Joker, Male žene, Priča o braku, 1917, Bilo jednom u Hollywoodu, Parazit
Premda je naš favorit “Joker”, teško da će to biti najbolji film ove godine. Jednostavno zato što nije politički korektan kao što je to, primjerice, lani bio “Green Book”, patetičan do krajnjih granica. Umjesto teškog “Jokera”, Oscar za najbolji film vjerojatno će pripasti Mendeseovoj ratnoj drami “1917”.

Takav odabir, ipak, neće biti nezaslužen - riječ je o pravoj avangardi, ratnoj drami snimljenoj u jednom kadru, što izgleda prilično fascinatno. Uz to, Mendes ima savršenu glumačku postavu, mahom Britance, a kuriozitet je da mu u filmu braću glumi dvojac iz “Igre prijestolja” - Dean Charles Chapman, fanovima GOT-a poznatiji kao Tommen Baratheon i Richard Madden (Rob Stark u “Igri”).

Izmakne li Oscar filmu “1917”, mogao bi ga osvojiti “Bilo jednom u Hollywoodu”. Ni protiv takvog ishoda ne bismo imali ništa protiv. Premda su, naime, i sami kritičari bili podijeljeni oko ovog filma, nama “Bilo je...” svakako ulazi u “Best of Tarantino”.

---

image
Robyn Beck/AFP
---

NAJBOLJI GLUMAC: Joaquin Phoenix

Nominirani: Antonio Banderas (Pain and Glory), Leonardo DiCaprio (Bilo jednom u Hollywoodu), Adam Driver (Priča o braku), Joaquin Phoenix (Joker) i Jonathan Pryce (The Two Popes).

Ako će itko ove godine od nominiranih imati koeficijent “1” na kladionicama, to će vjerojatno biti Phoenix. I srcem i dušom navijamo za Joaquina, da njegova maestralna izvedba Jokera bude nagrađena Oscarom.

Premda bi ovo, dakle, mogao biti “ziher”, iznenađenja na Oscarima su uvijek moguća. Velike šanse nakon Phoenixa ima i Adam Driver, koji je u “Priči o braku” izvrsno odglumio oca koji se pokušava snaći u brakorazvodnoj parnici i ostati povezan sa svojim djetetom. Svaka čast, ali daleko je to od Phoenixova Jokera.

Nama se čak malčice više sviđa i Antonio Banderas, koji tek kad radi s Almodovarom postiže svoj maksimum, a tako je bilo i u filmu “Tuga i slava”.

---

image
Jean-baptiste Lacroix/AFP
---

NAJBOLJA GLUMICA: Renee Zellweger ili Scarlett Johansson

Nominirane: Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Male žene), Charlize Theron (Bombshell) i Renée Zellweger (Judy)

Renee Zellweger je u ženskoj kategoriji isto što i Phoenix u muškoj. Kritičari su složni - ulogom u biografskom filmu o pjevačici i glumici Judy Garland “pomela” je sve konkurentice. Premda je Renee već pokazala da zna glumiti; za “Studengoru” je, uostalom, osvojila i Oscara za sporednu ulogu 2004. godine, ovo je njezin veliki “comeback”.

Slavlje bi joj eventualno 10. veljače mogla pokvariti Scarlett Johansson, nominirana za ulogu supruge i majke u Netflixovu filmu “Priča o braku”. Njezin monolog u odvjetničkom uredu, u kojem ponajprije samoj sebi pokušava razjasniti kako se razvijalo njezino nezadovoljstvo u braku s osobom koju i dalje izrazito cijeni, svakako je nešto što treba pogledati. I Scarlett, uostalom, zaslužuje svoj djelić slave.

---

image
Valerie Macon/AFP
---

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Brad Pitt

Nominirani: Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Anthony Hopkins (The Two Popes), Al Pacino (The Irishman), Joe Pesci (The Irishman), Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood).

And a winner is - Brad Pitt! To je rečenica koju se nadamo čuti od prezentera ove kategorije. Brad Pitt je Tarantinov ljubimac, još od “Nemilosrdnih gadova”.

Ovaj je režiser zaslužan i za prosvjetljenje onog dijela publike koja je dosad smatrala kako je Brad osrednji glumac ljepuškastog lica. Oni tankoćutniji su ga zapazili već u “Californiji”, ali, eto, bolje ikad nego nikad.

Svaka čast velikanima poput Pescija, Pacina ili Hopkinsa, ali scena u kojoj se Brad Pitt na LSD-u obračunava s Mansonovim sljedbenicima dok se Sharon Tate u susjednoj kući mirno druži s prijateljima, naprosto je maestralna. Zato se nadamo da će 9. veljače biti njegova noć. Zaslužio je.

---

image
Leon Bennett/AFP
---

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA: Laura Dern

Nominirane: Kathy Bates (Richard Jewell), Laura Dern (Marriage Story), Scarlett Johansson (Jojo Rabbit), Florence Pugh (Little Women), Margot Robbie (Bombshell).

Sve ih volimo i cijenimo, ali naše simpatije u ovoj kategoriji idu Lauri Dern, koja ima velike šanse da osvoji zlatni kipić za ulogu beskrupulozne odvjetnice u “Priči o braku”.

Svu raskoš njezina glumačkog talenta pokazuje scena u kojoj Laura Dern svojoj klijentici (Scarlett Johansson) objašnjava kako žena u brakorazvodnoj parnici ne smije reći ni da na večeri zna s prijateljem ili prijateljicom podijeliti butelju vina, niti da je nekoliko puta, u studentskim danima, pušila marihuanu i slično. Očevima to još može proći, ali majkama nikako.

Takav monolog ni u kom slučaju nije nategnut jer “Priča o braku” nije tzv. “girlpower film”.

Kako bilo, ljubimica Davida Lyncha je svoju karijeru oživjela u HBO-ovoj seriji “Male laži”, a evo nam se, u punom sjaju, vratila i na veliki ekran.

Kuriozitet je i da je s njom ovdje nominirana kolegica iz “Priče o braku”, Scarlett Johansson, ali za sporednu ulogu u filmu “Jojo Rabbit”. Nadajmo se da će Scarlett ipak profitirati u kategoriji za glavnu žensku ulogu, a da će Laura Dern slaviti u ovoj.

---

image
Tolga Akmen/AFP
---

NAJBOLJI REDATELJ: Sam Mendes, Quentin Tarantino ili Todd Phillips

Nominirani: Martin Scorsese (The Irishman), Todd Phillips (Joker), Sam Mendes (1917), Quentin Tarantino (Bilo jednom u Hollywoodu), Bong Joon-ho (Parasite)

Uf...u ovoj je kategoriji izbor prilično neizvjestan. Dok jedni govore da bi ovo mogla biti godina Quentina Tarantina, lumena koji nikad nije dobio Oscara za režiju, vjerojatnije je da bi mu kipića mogao “oteti” Sam Mendes, kojemu bi to bio drugi Oscar budući da je jednog već osvojio prije 20 godina, za dramu “American Beauty”.

To ne bi bilo ništa čudno budući da je, kako pojedini kritičari pišu, “mnogo britanskih ukočenih drama o ratnim iskušenjima dobilo Oscara”, tako da bi to mogao biti slučaj i s “1917”.
Osim toga, nije nemoguće ni da Akademija ponovno Oscarom počasti starog mačka Martina Scorseseja, koji je kipić već dobio za “Pokojne” 2007. godine.

U “Ircu” se, kako piše kritika, ovaj majstor “uspješno vratio žanru koji ga je definirao, eksperimentirajući s ambicioznim tehnologijama i pribjegavajući samoispitivanju kroz cijeli proces nastanka filma”. Potpisujemo.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Leon Bennett/AFP Jean-baptiste Lacroix/AFP Tolga Akmen/AFP Valerie Macon/AFP Robyn Beck/AFP Jean-baptiste Lacroix/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/oscari-se-blize-uzbudenje-raste-vrlo-je-neizvjesno-kome-ce-pripasti-kipici-posebno-u-jednoj-kategoriji-no-mi-vjerujemo-da-ce-ovo-biti-dobitnici-1002255 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5848f3acd1583b2f461a814df8c041460f62f95a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oscari+se+bli%C5%BEe%2C+uzbu%C4%91enje+raste%2C+kome+%C4%87e+pripasti+zlatni+kipi%C4%87i%3F+U+jednoj+je+kategoriji+osobito+neizvjesno%2C+no+mi+vjerujemo+da+%C4%87e+ovo+biti+dobitnici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Foscari-se-blize-uzbudenje-raste-vrlo-je-neizvjesno-kome-ce-pripasti-kipici-posebno-u-jednoj-kategoriji-no-mi-vjerujemo-da-ce-ovo-biti-dobitnici-1002255 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Foscari-se-blize-uzbudenje-raste-vrlo-je-neizvjesno-kome-ce-pripasti-kipici-posebno-u-jednoj-kategoriji-no-mi-vjerujemo-da-ce-ovo-biti-dobitnici-1002255 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"prestižna priznanja"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"63","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbizprestižna priznanja

Oscari se bliže, uzbuđenje raste, kome će pripasti zlatni kipići? U jednoj je kategoriji osobito neizvjesno, no mi vjerujemo da će ovo biti dobitnici

Piše Linda Perić
3. veljače 2020. - 21:53

Odbrojavanje je započelo - do najpraćenijeg prijenosa iz Hollywooda, onog dodjele Oscara, ostalo je još tjedan dana.
Tko će osvojiti više kipića - mračni Joker ili Tarantinov “Bilo jednom u Hollywoodu”, koji imaju po 11 nominacija, pitanje je kojim se trenutačno bave filmski kritičari, ali i filmofili.

Možda se, što ne bi bilo neobično, dogodi da i jednom i drugom naslovu pripadnu “utješne” nagrade, te da najprestižniji Oscar, onaj za najbolji film, odnese “1917.” Sama Mendesa, koji je osvojio Zlatni globus za najbolju dramu ili, pak, južnokorejski “Parazit”.

Kakve su prognoze kad su u pitanju vodeće kategorije, pitanje je kojim se posljednjih dana bave američke novine.
Lani su uglavnom svi “omanuli” dajući prednost filmu “Roma” pred “Zelenom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 04:06