StoryEditorOCM
Showbiznova glazbena nada

Kći poznatog splitskog glazenika objavila prvu pjesmu; upoznajte Miku: ‘Suradnja s ocen je blagoslov i prokletstvo...‘

11. listopada 2023. - 12:49

Splićanka Mika Štajner, kći poznatog splitskog glazbenika, producenta, redatelja i scenarista Mikija Noplinga, kojeg možda najbolje znate po bendu Nopling koji je žario i palio scenom, sada se odlučila na samostalnu glazbenu karijeru. Njezina prva pjesma ‘Krug‘ rezultat je suradnje s ocem i majkom koji su sudjelovali u stvaranju ove moderne pop pjesme.  

Mika je sama napisala tekst i glazbu za ‘Krug‘, Miki je napravio aranžman, a njena majka Anđela režirala je spot. Ovim putem Mika ulazi u glazbeni svijet i otvara dušu budućoj publici pa preporučujemo da bacite uho i oko na pjesmu i spot.

image

Mika

Privatni album

Kratko smo popričali i s Mikom i s Mikijem i saznali sve o tom kako je nastala pjesma, ali i kako je raditi u kombinaciji otac-kći, tko tu koga želi ‘ubiti‘, kako rocker i kći koja više naginje popu nađu zajednički jezik i što planiraju dalje. 

‘Muzikon san se počela bavit još od pelena, kako mi je otac glazbenik tako me povuka u svoj svit u kojen san se pokušala snać, ali jabuka je u ovon slučaju pala daleko od stabla. Puno ličimo, ali smo ipak dva svita različita, hahaha. Kroz njegov studio san stekla totalno neformalno i nestandardno glazbeno obrazovanje koje mi je zapravo pomoglo stvorit svoju viziju, ali nisan bila baš hrabrica, evo sve do sada da sebe stavin u prvi plan. 

image

Miki Nopling i Mika

Privatni album

Da nisan počela radit na vlastitin projektima vjerojatno bi poludila jer san morala svoje emotivno stanje negdi ispoljit. Ovo je prva u nizu od mojih pisama di san ja izlila dušu i objasnila svoju osobnost, bar pokušala.’ kaže nam Mika.

Pjesma ‘Krug‘ nastala je, kaže nam, jer je bila van svog centra i pokušavala je pronaći sebe. 

‘Nisan znala šta želin, ko san, di mi je moja zvijezda vodilja i u svemu san proživljavala konstantno iste dane, a svatila da želin potpuno nešto drukčije živit i bit. 

image

Mika

Privatni album

Ova pisma je potpuno drukčija od ostalih pisama koje su još na lageru, za sad njih 10-ak koje će izlazit svako malo. Neke su gotove, neke su još u procesu, pripremi i više su ovako ljubavne tematike, romantične ka i ja, a ova pisma se ticala mojih nekih mentalnih dilemica i mrsko mi ovo je reć jer san sa svakon oduševljena i svaka mi je posebna, al iman favorite koje jedva čekan da izađu.’ govori nam Mika i priznaje da ima tremu oko puštanja prve pjesme ‘u svijet‘. 

‘Trema je preblago za opisat moje trenutno stanje jer evo još uvik se tresen, al to ćemo pripisat uzbuđenju jer sad sam kao “hrabra”, mig mig. Iman neki miks emocija, al to ću ostavit ko inspiraciju za iduću pismu.’ govori nam mlada glazbena nada.

Raditi s ocem iznimno je zanimljivo, priznaje nam, s obzirom da im se ukusi u glazbi razlikuju i da naginju drugačijim žanrovima. 

‘Suradnja s ocen je blagoslov i prokletstvo jer koliko se dobro razumimo, toliko znan da on mene želi ‘ubit’ u nekin trenutcima, a i ja njega, hahaha. Znan po pogledu koja je situacija. 

Mislin da nan je najveći izazov balansirat da to bude rad, red i disciplina, a ne familijarno okupljanje, ali s druge strane, znan koliko san sritnica zapravo šta iman ove mogućnosti koje iman, tako da ne uziman to zdravo za gotovo.’ priča nam Mika, a Miki je ponosan što mu je kći krenula njegovim stopama: 

‘Nema veće sriće za roditelja i većeg komplimenta nego kad se tvoje dite želi bavit tvojon strukon, iako te u isti mah uvati panika jer znaš šta si sve ti mora proć i šta sve prolaziš pa bi volia da ti dite ide nekin lakšin puten u životu tako da su osjećaji podiljeni.

image

Miki Nopling i Mika

Privatni album

Od malena san prepoznava njen talent i sudjelovala je u mojin brojnin projektima na različite načine, a najviše me veselia njen dar pisanja, odnosno tekstualnog izražavanja, jer najveći oblik umjetnosti je autorstvo. Promatrajući je kao profesionalac ima sve potrebno da se bavi ovim poslom, jedina moja briga je oće li imat dovoljno snage da izdrži sve šta ovaj posal nosi sa sobon.’ priznaje nam Miki. 

Suradnja s kćeri mu je, kaže nam, i laka i teška.

‘Laka po pitanju glazbe, a teška po pitanju di prestaje kompozitor i producent, a počinje otac i tu granicu možemo odredit jedino zajedno i radimo na tome više manje uspješno, hahaha.

image

Mika

Privatni album

Iako smo naizgled totalno različit dir i očita razlika je generacijska, sviđa mi se moderan pop kojeg ona njeguje i u kojemu se ona nalazi, a kroz sve ove godine pokazivajući mi pjesme i izvođače koje je ona pronalazila sama, proširila je i moj glazbeni ukus, tako da se jako dobro slažemo u radu i nadopunjujemo da nan se gotovo sviđaju iste stvari bez da govorimo o njima.’ govori Miki. 

Naravno, kao i svaki roditelj, želi joj svu sreću i tu je da joj pomogne koliko god može.

‘Tako je, jer mislin da je vrime da mladi preuzmu inicijativu u hrvatskoj glazbi.’ kaže nam splitski glazbenik Miki Nopling. 

image

Miki Nopling i Mika

Privatni album

I spot za ‘Krug‘ ostao je u krugu obitelji i prijatelja, priča nam Mika:

‘Spot je snimala moja prijateljica Petra Kos koja završava multimedijsko računarstvo, a režirala ga je moja majka Anđela, koja je i bila asistent režije pokojnom Žari Batinoviću. Može se reć da san ja familijarni projekt, ali zapravo dala san se u ruke ljudima kojima najviše virujen.’ govori Mika koja želi što i svi glazbenici. 

‘Želja mi je da se ljudi u tin pismama pronađu, da ih osjete, da uz njih proživljavaju radost, oplakuju prekide... sve ono šta san ja priko njih radila i da zapravo kažen ono šta je njima nedorečeno, a meni da radin ono šta me svaki dan usrićuje, da gradin svoj glazbeni svjetić kojeg volin i u kojem uživan.’ zaključuje Mika, a mi joj želimo svu sreću u budućoj karijeri i još mnogo dobrih pjesama iz radionice Mikija i Mike. 

image

Mika

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 10:16