StoryEditorOCM
ShowbizOTIŠAO CHANDLER

Fanovi ‘Prijatelja‘ neutješni! Izjava Perrya za reunion je bila zabrinjavajuća; svake večeri je mislio da će umrijeti!

Piše Marko Njegić /MOZAIK SD
29. listopada 2023. - 07:13

Vijest o smrti glumca Matthew Perrya, koji se proslavio 1990-ih kao mudri Chandler Bing u hit američkoj televizijskoj komediji "Prijatelji", sve je šokirala.

Perry je navodno pronađen mrtav u 55. godini života  u hidromasažnoj kadi ili jacuzziju,u  subotu u kući u Los Angelesu, izvijestili su Los Angeles Times i TMZ.com, pozivajući se na neimenovane izvore iz policije.

Da ova vijest će zasigurno najviše potresti sve fanove kultne serije, koji su godinama iščekivali reunion najpoznatijijh Prijatelja na svijet.

image

 Matthew Perry

Gabriel Bouys/Afp

Iako se negativan predznak bio nadvio nad "Friends: The Reunion", onaj tko je počeo gledati specijal s predrasudama, ugodno se je iznenadio.

-Nije ovo prijelomna televizija, moglo je i bolje, ali jest nerijetko ganutljivi podsjetnik fanovima zašto su zavoljeli "Friends" i likove brata i sestre Rossa i Monica Geller, Chandlera Binga, Phoebe Buffay, Joeyja Tribbianija i Rachel Green, tj. glumce koji su ih utjelovili (redom Schwimmer, Cox, Perry, Kudrow, LeBlanc, Aniston), pisali smo 2021. godine.

Fanovi sa svih strana svijeta javljali se unutar specijala i dijele ljubav prema "Prijateljima", uključujući i neke "celebrityje", tipa David Beckham.

Gostovanja sporednih glumaca iz serije, poput Toma Sellecka, svakako djeluju prirodnije, manje forsirano od pojave "celebrityja" poput Lady Gage koja će s Kudrow zapjevati/zasvirati "Smelly Cat" prepoznavši sebe u "drukčijoj" Phoebe.

Specijal je daleko najprirodniji i najbolji kad ostavi nasamo glavne glumce koji se od 2004. i posljednje epizode do ovog trenutka nisu našli na istom mjestu u punom broju.

Pojava istih glumaca na istom setu godinama kasnije gorko-slatko je iskustvo za njih i fanove, baš kako priliči susretu starih dobrih prijatelja nakon dužeg vremena, posebice što su neki još u likovima koji su postali dio njih i reagiraju slično kako bi reagirali i oni (Kudrow na bubu).

Prijateljska kemija, glavni zalog uspjeha serije "Friends", među njima se nanovo stvara gotovo trenutačno, kao nekoć, dok (ne)planirano otkrivaju detalje sa snimanja, od benignih poput skrivanja papirića s dijalozima do potencijalno prelomljivih preko njihova života izvan seta.

Sjetimo se, primjerice, Perry je izjavio kako je svake večeri mislio da će umrijeti ako ne nasmije publiku, što ostali nisu imali pojma onda, a što je, moguće, izazvalo glumčevu ovisnost o alkoholu (pritisak), zbog čega je tada izgledao najlošije od svih i izazivao zabrinutost, kao i njegova provala da ga nitko od ekipe ne zove, koja samo naizgled djeluje kao šala.

image

 Courtney Cox Arquette, David Schwimmer, Jennifer Anistn, Matthew Perry i Matt LeBlanc

Doug Kanter/Afp

Kao što glumcima na setu prolaze kroz glavu mnoge epizode, tako će prolaziti i fanovima, naročito kad Aniston i co. prilično uvjerljivo rekreiraju dijelove nekadašnjih epizoda sa scenarijem u ruci, ponekad i izgovarajući dijaloge napamet, bez podsjetnika.

Vrhunci specijala su bili prisjećanja na ključne epizode, ispresijecana scenama iz serije, kad Phoebe dozna za vezu Chandlera i Monice, tj. kad se prvi put poljube Ross i Rachel u tumačenju zapravo zaljubljenog, ali nikad romantično ostvarenog para Schwimmer-Aniston. Između rekreacije ove dvije epizode, smijeha i tuge, komedije i emocije, nalazi se suština starih-novih "Prijatelja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 00:39