stdClass Object ( [id] => 1380766 [title] => Malenica: Pripremamo gradnju tri nova zatvora, a u Zagrebu Trg pravde koji će sve sudove objediniti na jednom mjestu [alias] => malenica-pripremamo-gradnju-tri-nova-zatvora-a-u-zagrebu-trg-pravde-koji-ce-sve-sudove-objediniti-na-jednom-mjestu [catid] => 506 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šibenčanin Ivan Malenica (38) nositelj je liste HDZ-a i partnera u 9. izbornoj jedinici. U najjačoj konkurenciji u Hrvatskoj, između čak 18 lista, aktualni ministar pravosuđa i uprave očekuje najmanje osam osvojenih mandata, zapravo isti rezultat kao i na prošlim izborima, kada je također bio nositelj liste. "Opet ćemo ostvariti najbolji rezultat od svih izbornih jedinica. Mislim da je to realno", kaže.

Malenica je oženjen i otac je dvoje djece. Doktorski studij Javno pravo i uprava završio je 2020. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije ulaska u Plenkovićevu Vladu, od 2017. do 2019., bio je dekan Veleučilišta u Šibeniku. Govori engleski, njemački i francuski.

Na početku mandata najavili ste veliko smanjenje broja administrativnih jedinica i zaposlenih u državnoj upravi. Vladin projekt smanjenja broja jedinica lokalne samouprave (JLS) praktički je propao, i dalje imamo 428 općina i 127 gradova, a funkcionalnih povezivanja je bilo nekoliko. Obećanje niste ispunili...

– Ne bih se mogao složiti s vašom tvrdnjom. Prva smo Vlada koja je provela pravu decentralizaciju i županijama povjerila poslove državne uprave. Uz to, smanjili smo broj lokalnih dužnosnika za 1438, od toga je 568 zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana, a imamo i 870 vijećnika manje. Ako pogledamo broj zaposlenih u državnoj službi 2020. i sada, možete vidjeti da i tu postoji silazan trend. Kada je riječ o reformi javne uprave ili lokalne samouprave, ona uvijek treba biti usmjerena prema građanima i korisnicima usluga u lokalnoj samoupravi. Na prvom mjestu trebaju biti kvaliteta i dostupnost usluga, ne treba toliko težiti smanjenju broja JLS-ova koliko povećanju njihove učinkovitosti spram građana. Mi smo krenuli u reformu optimizacije sustava JLS-ova u dva segmenta: jedan je funkcionalno povezivanje, a drugi je spajanje JLS-ova.

I, kakve su brojke, koji je skor nakon četiri godine?

– Do danas se oko 190 JLS-ova funkcionalno povezalo u zajedničko obavljanje poslova, znači da više jedinica ima zajedničku komunalnu službu, komunalnog redara, zajedničke odjele, zajedničke vrtiće itd. Taj se segment reforme pokazao uspješnim jer smo financijski motivirali JLS-ove da se povežu i povećaju učinkovitost. Što se tiče smanjenja broja JLS-ova, bio je interes samo jedne, međutim tu procedura ide od dolje prema gore, dakle od zbora građana, općinskog vijeća, županijske skupštine...

---

image

‘Kada gospodin Turudić stupi na dužnost glavnog državnog odvjetnika, vidjet ćemo kako će raditi i komunicirati. Glavni državni odvjetnik treba više komunicirati u javnosti, a mislim da će to gospodin Turudić raditi jako dobro, što je veliki iskorak za DORH‘

Luka Gerlanc/
---

Hoćete li kao novi stari ministar mijenjati taj neučinkoviti model ili ćete odustati od smanjenja broja JLS-ova?

– Mi taj model ostavljamo otvorenim; ako JLS-ovi imaju interes za spajanjem, to će se nastaviti, ali uspjeh je što smo uspjeli jedinice lokalne samouprave povezati u obavljanju poslova zajedničke uprave, jer je to povećalo kvalitetu usluga. Sada mapiramo jedinice prema kapacitetima upravo s ciljem da se povežu. Reforma lokalne samouprave nije samo reforma brojki, ne možete samo tako podijeliti crte i reći ova općina više ne postoji – usluge stanovnicima toga mjesta i dalje će netko morati pružati. Populistički će svi reći da treba ukinuti neku općinu, sve dok ne dirate njihovu. Zato smo se odlučili na poticaj i podizanje razine kvalitete koju JLS-ovi pružaju.

Velika novina

Koliko je proces digitalizacije državne uprave smanjio broj državnih službenika? Na početku mandata najavili ste 2500 "činovnika" manje?

– Zadovoljni smo dosadašnjim stupnjem digitalizacije državne uprave, prije svega kroz sustav e-Građani, koji trenutno nudi više od stotinu različitih usluga i pokazuje trend navikavanja građana na takve usluge. Što se tiče radnih mjesta, digitalizacija optimizira rad državnih službenika i smanjuje pritisak na njih, pogotovo tamo gdje su u pitanju šalterske službe i slično.

Govori se o prevelikom broju zaposlenih u državnim tijelima i javnoj upravi, što se izravno povezuje s političkim uhljebljenjima i stranačkim kadroviranjem. Koliko ste u posljednje četiri godine tu smanjili broj zaposlenih?

– Ako pogledamo samo državnu upravu od 2020. naovamo, broj službenika i namještenika smanjen je za oko 1200.

Odlaze li i zbog niskih primanja?

– Mislim da su u pitanju trendovi, odnosno atraktivnost i privlačnost poslova izvan državne i javne uprave, možda i zbog većih primanja u privatnom sektoru. Kroz novi Zakon o plaćama državnu smo službu učinili dodatno privlačnom. Uveli smo i jednu veliku novinu. Naime, zapošljavanje u čitavoj državnoj upravi sada će se provoditi kroz centralni sustav selekcije. Svi koji se žele zaposliti u državnoj upravi prolazit će test u digitalnoj formi koji je u potpunosti anonimiziran. Kad polože test, sakupit će određeni broj bodova i onda će moći aplicirati na bilo koji natječaj u državnoj upravi. To je iskorak prema transparentnosti, ali i borbi protiv korupcije i nepotizma. Sve do intervjua postupak će biti potpuno centraliziran kroz sustav selekcije u Ministarstvu pravosuđa i uprave. I ne samo to, prazna radna mjesta prvo će se morati popuniti internim oglasom i tzv. bazom kandidata, a tek kada na taj način ne bude moguće popuniti mjesto, raspisivat će se natječaji.

Mislite da ćete tako smanjiti utjecaj zapošljavanja "preko veze" i "stranačke iskaznice" u javnom sektoru?

– Na taj način želimo imati transparentniji i brži postupak popunjavanja otvorenih mjesta. A kada imate tako postavljen sustav, smanjuju se i mogućnosti bilo kakvog utjecaja.

Vratimo se na politiku plaća. Da ste ostali dekan u Šibeniku, biste li danas imali veću plaću nego kao ministar?

– Imao bih veću plaću kao dekan. S novim povećanjem, rastom osnovice i koeficijenta, kao dekan bih danas imao i do tisuću eura veću plaću.

Znači li to da su ministarske plaće male? Često se mogu čuti komentari u stilu "ne bih radio posao premijera ili ministra za novce koje konobar u boljem restoranu na obali može zaraditi bez problema". Ne mislimo pritom da konobari to ne zaslužuju...

– Dobro, ja to ne bih baš na takav način postavio, ali i o plaćama državnih dužnosnika treba povesti računa, s obzirom na odgovornost koju imaju. Aktualno smo se fokusirali na više od 240.000 službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama, i to ne samo po pitanju uređenja sustava plaća, nego i modela ocjenjivanja i napredovanja. U budućnosti će se svakako trebati otvoriti i pitanje plaća onih koji donose odluke.

Među državne dužnosnike spadaju i suci, koji su nedavno bili u bijelom štrajku. Oni su sad bolje plaćeni od ministara, ali neki smatraju da to nisu zaslužili jer su sudovi spori, neučinkoviti, pretrpani neriješenim predmetima...

– Oni su pravosudni dužnosnici, treća grana vlasti. U Hrvatskoj je oko 1600 sudaca, plus 600 sudskih savjetnika. U posljednjih pet godina tri puta smo povećali plaće sucima i državnim odvjetnicima, s obzirom da nisu dio sustava državnih službenika i namještenika, tako da im osnovica nije rasla. No za suce i državne odvjetnike je bitno da, osim plaće koja je važna, imaju kvalitetan zakonodavni okvir i dobre uvjete rada, tako da smo i tu napravili velik iskorak. Ministarstvo je u posljednje četiri godine predložilo, a Sabor usvojio, 111 zakona iz ovog resora od ukupno 500 zakona koje je Sabor usvojio. To je velika normativna aktivnost koja ide u smjeru poboljšanja čitavog sustava, od Zakona o kaznenom i parničnom postupku do Zakona o izvanparničnom postupku, koji se 90 godina nije mijenjao. Donijeli smo i Zakon o mirnom rješenju sporova kako bismo smanjili pritisak predmeta na sudove, Zakon o sudovima...

Obnova zemljišnih knjiga

Kako će te zakonske izmjene utjecati na smanjenje broja neriješenih predmeta na sudovima ili na bržu izradu novih zemljišnih knjiga? Dalmacija je jako izložena tim problemima, a 25 posto obnove svih zemljišnih knjiga u Hrvatskoj otpada na Zadarsku županiju?

– Problem neriješenih imovinskopravnih odnosa jako je izražen u Dalmaciji, stoga smo u Zadarskoj županiji pokrenuli proces obnove zemljišnih knjiga. Gotovo kod svih JLS-ova u tijeku je 18 obnova, a 16 je na čekanju. To je velika reforma i promjena koja će na koncu rezultirati rješavanjem imovinskopravnih odnosa. Nama je cilj kroz nove izmjene Zakona o zemljišnim knjigama, koje su na javnom savjetovanju, dodatno potaknuti rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Preko javnih bilježnika?

– Preko sudova prvenstveno, a tamo gdje nemamo dovoljno sudskih službenika i sudskih savjetnika, dio poslova predat ćemo javnim bilježnicima. Potaknuti Zadrom, gdje jednostavno ne možemo osigurati broj službenika i savjetnika koji bi to radili, krenuli smo s pilot-projektom da obnovu za pojedine katastarske općine obavljaju javni bilježnici kako bi se postupak ubrzao.

---

image

‘Na operativnoj razini imamo dobru suradnju s Uredom europskog tužitelja s obzirom da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigurava i prostore i adekvatan broj službenika i namještenika i sve što im je potrebno za njihov rad‘

Luka Gerlanc/
---

Postoji, dakle, neki akcijski plan?

– Postoji, a tu nam je Zadar ključan. Dali smo suglasnost za zapošljavanje devet sudskih savjetnika u Zadru, tri katastarske obnove smo povjerili javnom bilježniku i sad ćemo vidjeti kako će to ići, ali očekujemo ubrzanje cijelog procesa.

Je li politički izbor Ivana Turudića nanio štetu DORH-u u javnoj percepciji, s obzirom na sve što je javnost doznala o njegovu ponašanju i kroz poruke s Josipom Rimac?

– Mislim da šteta nije nanesena. U konačnici ćemo vidjeti, kada gospodin Turudić stupi na dužnost glavnog državnog odvjetnika, kako će raditi i komunicirati. Glavni državni odvjetnik treba više komunicirati u javnosti, a mislim da će to gospodin Turudić raditi jako dobro, što je veliki iskorak za DORH.

Josipa Rimac spominje i vas u svojim porukama, da ste "OK dečko". Je li s vama ikad komunicirala? Kako komentirate njezine kontakte s ljudima iz šibenskog DORH-a i nekim sucima oko zapošljavanja, kadroviranja, presuda...?

– Moj odnos s njome bio je vezan isključivo uz rad unutar ministarstva i politike u županiji kojoj oboje pripadamo. Što je ona s kime komunicirala i kako je mene ili nekoga drugoga okarakterizirala, nije nešto što mogu komentirati, kao ni njezine socijalne kontakte. Nezahvalno je komentirati nešto u što niste uključeni; u konačnici bitno je da nema nedopuštenog ponašanja, a to ne utvrđujemo ni vi ni ja, nego oni koji su za to odgovorni.

Trebaju li kaznena djela korupcije, poglavito kod javnih dužnosnika, biti kažnjena bezuvjetnim zatvorom?

– Vidim da neke političke stranke to sad proklamiraju. To u konačnici pokazuju koliko (ne) poznaju penalnu politiku i načela razmjernosti. Mislim da su kaznena djela korupcije i zloupotrebe javnih ovlasti primjereno postavljena u postojećem Kaznenom zakonu, sa širokim rasponom kazni. Uz to imamo specijalizirana tijela koja se bave ovom vrstom kriminaliteta, od PNUSKOK-a, USKOK-a do uskočkih sudaca, što pokazuje da se takva djela ne tretiraju kao svaka druga. Prilikom izmjena Kaznenog zakona i uvođenja novih kazni treba u prvom redu konzultirati stručnjake koji se bave penalnim sustavom, profesore i praktičare kaznenog prava, vodeći se načelom razmjernosti, vidjeti kako to utječe na cijeli penalni sustav, a ne populističkim mjerama i političkom demagogijom. Ja znam da u oporbi imamo ljude kojima Ustav i zakoni ne znače mnogo, ali to nije razlog da se ovako važnim stvarima pristupa na tako banalan način.

Je li Hrvatskoj potreban Ured europskog tužitelja? Hoćete li ga ukinuti?

– Ne. Hrvatska je od 2017. podržala osnivanje Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj; jedna smo od prvih država koje su otvorile Ured europskog tužitelja i s obzirom na veličinu države imamo veći broj delegiranih tužitelja.

Novinari i KZ

Jeste li zadovoljni njegovim radom? U javnosti se Ured europskog tužitelja doživljava kao neovisnije tijelo od DORH-a, koje je pod utjecajem politike?

– Nisam ja taj koji na takav način ocjenjuje rad europskih tužitelja u Hrvatskoj. Oni rade sukladno propisanim ovlastima i nadležnostima koje proizlaze iz zakona. Na operativnoj razini imamo dobru suradnju s obzirom da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigurava i prostore i adekvatan broj službenika i namještenika i sve što im je potrebno za njihov rad, tako da mogu reći da imam dobru suradnju s gospođom Tamarom Laptoš.

Treba li promijeniti način izbora ustavnih sudaca? Predsjednik Milanović obrušio se na Ustavni sud, koji dobar dio javnosti smatra politički obojenim te da kao takav ne ispunjava svoju ulogu. Trebaju li političari ulaziti u Ustavni sud?

– Izbor Ustavnog suda je propisan Ustavom. Kad netko govori da je Ustavni sud politički obojen, ustavni suci se biraju dvotrećinskom većinom u Saboru, tako da nijedna stranka ne može prevladati u Ustavnom sudu. Milanović se hvali da je on pisao te odredbe, a gangsterima ih je nazvao jer su utvrdili ono što su svi ustavnopravni stručnjaci govorili, uključujući i one suce Ustavnog suda koje on smatra dobrima, a to je da je njegova namjera da se kandidira na izborima za Hrvatski sabor protuustavna. Natječaj za suce Ustavnog suda otvoren je za sve, profesore, suce, odvjetnike... Po toj logici svi su sazivi Ustavnog suda bili politički obojeni, samo su valjda tada donosili odluke koje su se političarima sviđale. Ne vidim bolji model izbora sudaca Ustavnog suda koji bi bio u duhu i skladu s Ustavom, a samim time ne vidim ni potrebu da zadiremo u taj dio ustavnopravnog ustroja.

Hoće li zbog izmjena Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, tzv. lex AP, novinari sutra biti prisluškivani, praćeni, hoće li im istražitelji ulaziti u računala, pratiti digitalne tragove, kontakte, nadzirati ih, ulaziti im u privatnost...?

– Prisluškivanje i nadziranje spadaju u posebne dokazne radnje koje se mogu obavljati samo prema osobama za koje postoji sumnja da čine kazneno djelo. S obzirom da vi kao novinar ne možete počiniti to kazneno djelo, ni kao počinitelj, ni kao supočinitelj, ni kao poticatelj, ni kao pomagatelj, prema vama se ne mogu provoditi posebne dokazne radnje.

Ali ako novinar kontaktira s osobom koja je pod mjerama, bit će indirektno i sam nadziran, odnosno pod mjerama?

– Vi ni za što nećete moći odgovarati. Policija vas ne može privesti kao potencijalnog osumnjičenika.

Može li tražiti provjeru mobitela?

– Ne može ako niste u krugu počinitelja. Ako mjere nisu izdane na vaše ime, onda vaš telefon ne mogu uzeti.

Premijer kaže da je ovakva praksa prisutna u većini europskih zemalja, a nešto slično zapravo postoji u samo nekoliko zemalja...

– Sve zemlje imaju ograničeni pristup informacijama u istražnim fazama. Sud za ljudska prava u Strasbourgu u pokrenutim postupcima na tu temu istaknuo je da u situacijama kada se u javnost iznosi određena informacija iz nejavne, odnosno tajne faze postupka, da to može biti povreda temeljnih prava iz Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Prije svega prava na privatnost, prava na pravično suđenje i presumpciju okrivljenikove nedužnosti. ESLJP je u jednom predmetu utvrdio da 23 države EU-a imaju kao takve propisane odredbe, većina bez ograničenja za novinare. Mi smo u našem prijedlogu prihvatili manje restriktivan model u kojem smo zaštitili novinare, ali i javni interes kad su u pitanju informacije u javnom interesu koje se mogu objaviti bez da se pokrene kazneni postupak.

Odvjetničke tarife

Jesu li odvjetničke tarife previsoke? Ljudi se žale da im odvjetničke usluge ograničavaju pristup sudu. S druge strane, odvjetnici znaju kako se može razvlačiti kazneni postupak pa gledamo kako optuženici za teška djela godinama izvrdavaju i pravo i pravdu. Obične ljudi, bez skupih odvjetnika, "pravda" odmah poklopi.

– Odvjetničke tarife su okvirne i u tom smislu tržišne. Odvjetnici mogu naplatiti svoje usluge i niže od tarife, a usto postoji za određene socijalne kategorije i besplatna pravna pomoć. Za određene kategorije usluga koje su građanima najbitnije tarifa nije rasla, tako da za dio građana koji imaju pravnih problema uvijek mogu razgovarati s odvjetnikom i o samoj tarifi.

Koliko smo daleko od potpunog digitalnog povezivanja katastra i zemljišnika?

– Bliži nego ikada prije. Mi smo de facto uveli digitalni ZK predmet, u ubrzanoj smo fazi obnova i osnivanja i cilj nam je do 2026. godine 60 posto čestica ubaciti u BZP sustav, što podrazumijeva da će zemljišnoknjižni i katastarski podaci biti ujednačeni. U idućemu mandatu to će mi biti u fokusu, kako bismo građanima omogućili lakše raspolaganje svojom imovinom.

---

image
Luka Gerlanc/
---

Kao profesoru i ministru, koja vam je zemlja uzor uređene javne uprave i pravosuđa?

– Prije svega Francuska.

Zašto?

– Francuska je kolijevka upravnog prava i javne uprave. U svim našim normativnim aktivnostima koje se odnose na upravu i upravno pravo mi smo koristili francuski model zato što Francuska ima najdulju tradiciju upravljanja i vođenja javne uprave.

Francuska se smatra najcentraliziranijom zemljom u Europi, a Hrvatsku bi trebalo decentralizirati?

– Francuska ima gotovo 30 tisuća JLS-ova, ali što se tiče samog sustava upravljanja, oni ne robuju tome koliko ih ima, nego koliko su učinkoviti. U svakom malom mjestu ili selu imaju nekakvog čelnika koji nije zaposlenik, nego volonter, ali je na usluzi građanima i daje im punu podršku za što je potrebno.

Jeste li neke takve dobre stvari iz Francuske ili Danske pokušali primijeniti u Hrvatskoj?

– Što se tiče Francuske, gotovo smo doslovno preslikali njihov model upravnih postupaka i upravnih sporova, gdje svaki postupak koji se tiče nečijih prava i obveza podliježe nadzoru od strane višeg tijela i samih sudova.

Koja zemlja vam je uzor za sudbenu vlast?

– Što se tiče građanskog, stvarnog prava, tu nam je uzor Njemačka. Tu smo oduvijek pribjegavali modelima iz njemačkoga građanskog prava.

Kad smo opet kod pravosuđa, zove li vas Vladimir Šeks?

– Ne.

Imate li s njim kontakte, sugerira li vam neka rješenja?

– Ne, ništa.

Koji je njegov realni utjecaj na pravosuđe? Je li on još uvijek "vječni ministar pravosuđa u sjeni"?

– S gospodinom Šeksom nemam komunikaciju. On je jedan od utemeljitelja HDZ-a i visokih dužnosnika iz devedesetih godina, tako da je u posljednjih 30 godina aktivno sudjelovao u političkom životu, što poštujem. Međutim, kada je riječ o pravosuđu, ne komuniciram niti se konzultiram s njime.

Zašto Hrvatska nema izborne jedinice skrojene po nekoj normalnoj, regionalnoj ili županijskoj logici, nego se uvijek politički prekrajaju u korist stranke na vlasti, pa ljudi s Vira i iz Posedarja sada glasuju za kandidate iz Siska. Kad će stranačka matematika biti prevladana u korist općeg dobra?

– U bilo kojem modelu, šest ili deset izbornih jedinica, uvijek se otvara pitanje treba li netko biti s nekim u nekoj izbornoj jedinici. Da sad uzmemo model od šest izbornih jedinica pa da cijela Dalmacija, od Dubrovnika do Like, bude jedna izborna jedinica, netko bi rekao zašto ja iz Konavala moram glasati za kandidata iz Otočca. Imamo model koji je uzeo u obzir geografski položaj, teritorijalni ustroj, nedavno smo pristupili tehničkim izmjenama da postojeće izborne jedinice uskladimo tako da svaki glas jednako vrijedi, odnosno da budu usklađene s odlukom Ustavnog suda, odnosno s Ustavom.

Pravosudna akademija

Znači li to da prijašnji izbori, dok izborne jedinice nisu bile usklađene, nisu bili u skladu s Ustavom?

– Ne, izbori su bili ustavni.

Ako kršenje Ustava tu nije bilo važno, hoće li biti ustavno valjano ako Milanović bude sastavljao Vladu?

– Daleko je još SDP od pobjede na izborima. Što se tiče izbornih jedinica, Ustavni sud je potvrdio ustavnost izmjena zakona, a što će Ustavni sud učiniti s Milanovićem, to je na njima. Ne bih prejudicirao njihovo postupanje da ne bi ispalo kako radim pritisak na Ustavni sud.

Budete li opet ministar, koja će vam tri cilja biti glavna u idućem mandatu?

– Prije svega usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra, to je prioritet u sljedećem razdoblju. Drugi važan iskorak je reformiranje i redefiniranje Pravosudne akademije, pogotovo što se tiče edukacije mladih sudskih vježbenika i savjetnika, tako da im se olakša početni dio i da se više mogu posvetiti svom radu. Treća stvar je ulaganje u pravosudnu infrastrukturu, prije svega Trg pravde u Zagrebu, projekt vrijedan 120 milijuna eura, koji će objediniti sve sudove na jednom mjestu. U prvoj fazi se grade četiri suda i Pravosudna akademija te podzemna garaža s 1300 mjesta. Isti takav Trg pravde gradit ćemo u Velikoj Gorici i Rijeci, a nove zgrade u Novskoj i Bjelovaru. Pokušavamo naći rješenje za Dubrovnik. U Zadru nam je prioritet zbrinuti Državno odvjetništvo u bivšu zgradu policije te, naravno, ulaganje u zatvorski sustav. U planu imamo u idućemu mandatu izgraditi tri zatvora, jedan u Ličko-senjskoj županiji, drugi u Sisku i treći u Osijeku.

Na europskim listama tu smo jako loši, nedostaju nam kapaciteti, a uvjeti su očajni?

– Imamo određenih ulaganja i pojačanja kapaciteta, no realno od 2011. godine i nove zgrade kaznionice u Glini nije se izgradio nijedan novi zatvor. Sad smo s Razvojnom bankom Vijeća Europe dogovorili da krenemo s tri nova zatvora, pripremamo dokumentaciju i to će biti veliko ulaganje. Uz to, naravno, imamo elektronički nadzor za uvjetni otpust i za istražni zatvor, što će rasteretiti zatvorski sustav, ali činjenica je da je preopterećen.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od 2011. godine i nove zgrade kaznionice u Glini nije se izgradio nijedan novi zatvor. Sad smo s Razvojnom bankom Vijeća Europe dogovorili da krenemo s tri nova; pripremamo dokumentaciju i to će biti veliko ulaganje. Jedan zatvor bio bi u Ličko-senjskoj županiji, drugi u Sisku i treći u Osijeku. Ulaganje u pravosudnu infrastrukturu uključuje i Trg pravde u Zagrebu, projekt vrijedan 120 milijuna eura, koji će objediniti sve sudove na jednom mjestu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MINISTAR PRAVOSUĐA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Od 2011. godine i nove zgrade kaznionice u Glini nije se izgradio nijedan novi zatvor. Sad smo s Razvojnom bankom Vijeća Europe dogovorili da krenemo s tri nova; pripremamo dokumentaciju i to će biti veliko ulaganje. Jedan zatvor bio bi u Ličko-senjskoj županiji, drugi u Sisku i treći u Osijeku. Ulaganje u pravosudnu infrastrukturu uključuje i Trg pravde u Zagrebu, projekt vrijedan 120 milijuna eura, koji će objediniti sve sudove na jednom mjestu MINISTAR PRAVOSUĐA 2 0 20878 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-09 15:12:42 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-15 11:16:54 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2024-04-14 19:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 506 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta. [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Izbori [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Od 2011. godine i nove zgrade kaznionice u Glini nije se izgradio nijedan novi zatvor. Sad smo s Razvojnom bankom Vijeća Europe dogovorili da krenemo s tri nova; pripremamo dokumentaciju i to će biti veliko ulaganje. Jedan zatvor bio bi u Ličko-senjs [metadata] => robots= author= title=Malenica: Pripremamo gradnju tri nova zatvora, a u Zagrebu Trg pravde koji će sve sudove objediniti na jednom mjestu page_title=Malenica: Pripremamo gradnju tri nova zatvora, a u Zagrebu Trg pravde koji će sve sudove objediniti na jednom mjestu [metakey] => Ivan malenica, ministar pravosuđa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26916073.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26916079.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26916077.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26916072.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/","Luka Gerlanc\/","Luka Gerlanc\/","Luka Gerlanc\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Malenica, ministar pravosu\u0111a i uprave, snimljen ispred \u0160ibenske katedrale: Zapo\u0161ljavanje u \u010ditavoj dr\u017eavnoj upravi sada \u0107e se provoditi kroz centralni sustav selekcije. Svi koji se \u017eele zaposliti u dr\u017eavnoj upravi prolazit \u0107e test u digitalnoj formi, koji je u potpunosti anonimiziran<\/p>","

\u2018Kada gospodin Turudi\u0107 stupi na du\u017enost glavnog dr\u017eavnog odvjetnika, vidjet \u0107emo kako \u0107e raditi i komunicirati. Glavni dr\u017eavni odvjetnik treba vi\u0161e komunicirati u javnosti, a mislim da \u0107e to gospodin Turudi\u0107 raditi jako dobro, \u0161to je veliki iskorak za DORH\u2018<\/p>","","

\u2018Na operativnoj razini imamo dobru suradnju s Uredom europskog tu\u017eitelja s obzirom da Ministarstvo pravosu\u0111a i uprave osigurava i prostore i adekvatan broj slu\u017ebenika i namje\u0161tenika i sve \u0161to im je potrebno za njihov rad\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_26916073_1920.jpg":"1920x1080","k_26916073_1280.jpg":"1280x1280","k_26916073_1024.jpg":"1024x1024","k_26916073_640.jpg":"640x640","k_26916073_480.jpg":"480x480","k_26916073_340.jpg":"340x340","k_26916073_220.jpg":"220x220","o_26916073_1280.jpg":"1280x852","o_26916073_1024.jpg":"1024x681","o_26916073_640.jpg":"640x426","o_26916073_480.jpg":"480x319","o_26916073_340.jpg":"340x226","o_26916073_220.jpg":"220x146","h_26916073_1280.jpg":"1280x854","h_26916073_1024.jpg":"1024x683","h_26916073_640.jpg":"640x427","h_26916073_480.jpg":"480x320","h_26916073_340.jpg":"340x227","h_26916073_220.jpg":"220x147","pp_26916073_1280.jpg":"1280x1628","pp_26916073_1024.jpg":"1024x1303","pp_26916073_640.jpg":"640x814","pp_26916073_480.jpg":"480x611","pp_26916073_340.jpg":"340x432","pp_26916073_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26916079_1920.jpg":"1920x1080","k_26916079_1280.jpg":"1280x1280","k_26916079_1024.jpg":"1024x1024","k_26916079_640.jpg":"640x640","k_26916079_480.jpg":"480x480","k_26916079_340.jpg":"340x340","k_26916079_220.jpg":"220x220","o_26916079_1280.jpg":"1280x851","o_26916079_1024.jpg":"1024x681","o_26916079_640.jpg":"640x425","o_26916079_480.jpg":"480x319","o_26916079_340.jpg":"340x226","o_26916079_220.jpg":"220x146","h_26916079_1280.jpg":"1280x854","h_26916079_1024.jpg":"1024x683","h_26916079_640.jpg":"640x427","h_26916079_480.jpg":"480x320","h_26916079_340.jpg":"340x227","h_26916079_220.jpg":"220x147","pp_26916079_1280.jpg":"1280x1628","pp_26916079_1024.jpg":"1024x1303","pp_26916079_640.jpg":"640x814","pp_26916079_480.jpg":"480x611","pp_26916079_340.jpg":"340x432","pp_26916079_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2886","hd_26916077_1920.jpg":"1920x1080","k_26916077_1280.jpg":"1280x1280","k_26916077_1024.jpg":"1024x1024","k_26916077_640.jpg":"640x640","k_26916077_480.jpg":"480x480","k_26916077_340.jpg":"340x340","k_26916077_220.jpg":"220x220","o_26916077_1280.jpg":"1280x1924","o_26916077_1024.jpg":"1024x1539","o_26916077_640.jpg":"640x962","o_26916077_480.jpg":"480x721","o_26916077_340.jpg":"340x511","o_26916077_220.jpg":"220x330","h_26916077_1280.jpg":"1280x854","h_26916077_1024.jpg":"1024x683","h_26916077_640.jpg":"640x427","h_26916077_480.jpg":"480x320","h_26916077_340.jpg":"340x227","h_26916077_220.jpg":"220x147","pp_26916077_1280.jpg":"1280x1628","pp_26916077_1024.jpg":"1024x1303","pp_26916077_640.jpg":"640x814","pp_26916077_480.jpg":"480x611","pp_26916077_340.jpg":"340x432","pp_26916077_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_26916072_1920.jpg":"1920x1080","k_26916072_1280.jpg":"1280x1280","k_26916072_1024.jpg":"1024x1024","k_26916072_640.jpg":"640x640","k_26916072_480.jpg":"480x480","k_26916072_340.jpg":"340x340","k_26916072_220.jpg":"220x220","o_26916072_1280.jpg":"1280x1923","o_26916072_1024.jpg":"1024x1538","o_26916072_640.jpg":"640x961","o_26916072_480.jpg":"480x721","o_26916072_340.jpg":"340x510","o_26916072_220.jpg":"220x330","h_26916072_1280.jpg":"1280x854","h_26916072_1024.jpg":"1024x683","h_26916072_640.jpg":"640x427","h_26916072_480.jpg":"480x320","h_26916072_340.jpg":"340x227","h_26916072_220.jpg":"220x147","pp_26916072_1280.jpg":"1280x1628","pp_26916072_1024.jpg":"1024x1303","pp_26916072_640.jpg":"640x814","pp_26916072_480.jpg":"480x611","pp_26916072_340.jpg":"340x432","pp_26916072_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 506 [name] => Parlamentarni izbori 2024 [alias] => parlamentarni-izbori-2024 [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4316991 Threads: 3 Questions: 134747337 Slow queries: 57873 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4045432 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 63 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /parlamentarni-izbori-2024 ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /parlamentarni-izbori-2024/malenica-pripremamo-gradnju-tri-nova-zatvora-a-u-zagrebu-trg-pravde-koji-ce-sve-sudove-objediniti-na-jednom-mjestu-1380766 [printLink] => /parlamentarni-izbori-2024/malenica-pripremamo-gradnju-tri-nova-zatvora-a-u-zagrebu-trg-pravde-koji-ce-sve-sudove-objediniti-na-jednom-mjestu-1380766?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 477861 [name] => Ivan malenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-malenica [link] => /tag/ivan-malenica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633935 [name] => ministar pravosuđa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-20 20:59:59 [main_article_id] => 0 [alias] => ministar-pravosuda [link] => /tag/ministar-pravosuda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od 2011. godine i nove zgrade kaznionice u Glini nije se izgradio nijedan novi zatvor. Sad smo s Razvojnom bankom Vijeća Europe dogovorili da krenemo s tri nova; pripremamo dokumentaciju i to će biti veliko ulaganje. Jedan zatvor bio bi u Ličko-senjskoj županiji, drugi u Sisku i treći u Osijeku. Ulaganje u pravosudnu infrastrukturu uključuje i Trg pravde u Zagrebu, projekt vrijedan 120 milijuna eura, koji će objediniti sve sudove na jednom mjestu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MINISTAR PRAVOSUĐA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Malenica: Pripremamo gradnju tri nova zatvora, a u Zagrebu Trg pravde koji će sve sudove objediniti na jednom mjestu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26916073.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/ [mainImageDesc] =>

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, snimljen ispred Šibenske katedrale: Zapošljavanje u čitavoj državnoj upravi sada će se provoditi kroz centralni sustav selekcije. Svi koji se žele zaposliti u državnoj upravi prolazit će test u digitalnoj formi, koji je u potpunosti anonimiziran

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26916073.jpg [title] =>

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, snimljen ispred Šibenske katedrale: Zapošljavanje u čitavoj državnoj upravi sada će se provoditi kroz centralni sustav selekcije. Svi koji se žele zaposliti u državnoj upravi prolazit će test u digitalnoj formi, koji je u potpunosti anonimiziran

Luka Gerlanc/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26916079.jpg [title] =>

‘Kada gospodin Turudić stupi na dužnost glavnog državnog odvjetnika, vidjet ćemo kako će raditi i komunicirati. Glavni državni odvjetnik treba više komunicirati u javnosti, a mislim da će to gospodin Turudić raditi jako dobro, što je veliki iskorak za DORH‘

Luka Gerlanc/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26916077.jpg [title] => Luka Gerlanc/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26916072.jpg [title] =>

‘Na operativnoj razini imamo dobru suradnju s Uredom europskog tužitelja s obzirom da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigurava i prostore i adekvatan broj službenika i namještenika i sve što im je potrebno za njihov rad‘

Luka Gerlanc/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šibenčanin Ivan Malenica (38) nositelj je liste HDZ-a i partnera u 9. izbornoj jedinici. U najjačoj konkurenciji u Hrvatskoj, između čak 18 lista, aktualni ministar pravosuđa i uprave očekuje najmanje osam osvojenih mandata, zapravo isti rezultat kao i na prošlim izborima, kada je također bio nositelj liste. "Opet ćemo ostvariti najbolji rezultat od svih izbornih jedinica. Mislim da je to realno", kaže.

Malenica je oženjen i otac je dvoje djece. Doktorski studij Javno pravo i uprava završio je 2020. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije ulaska u Plenkovićevu Vladu, od 2017. do 2019., bio je dekan Veleučilišta u Šibeniku. Govori engleski, njemački i francuski.

Na početku mandata najavili ste veliko smanjenje broja administrativnih jedinica i zaposlenih u državnoj upravi. Vladin projekt smanjenja broja jedinica lokalne samouprave (JLS) praktički je propao, i dalje imamo 428 općina i 127 gradova, a funkcionalnih povezivanja je bilo nekoliko. Obećanje niste ispunili...

– Ne bih se mogao složiti s vašom tvrdnjom. Prva smo Vlada koja je provela pravu decentralizaciju i županijama povjerila poslove državne uprave. Uz to, smanjili smo broj lokalnih dužnosnika za 1438, od toga je 568 zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana, a imamo i 870 vijećnika manje. Ako pogledamo broj zaposlenih u državnoj službi 2020. i sada, možete vidjeti da i tu postoji silazan trend. Kada je riječ o reformi javne uprave ili lokalne samouprave, ona uvijek treba biti usmjerena prema građanima i korisnicima usluga u lokalnoj samoupravi. Na prvom mjestu trebaju biti kvaliteta i dostupnost usluga, ne treba toliko težiti smanjenju broja JLS-ova koliko povećanju njihove učinkovitosti spram građana. Mi smo krenuli u reformu optimizacije sustava JLS-ova u dva segmenta: jedan je funkcionalno povezivanje, a drugi je spajanje JLS-ova.

I, kakve su brojke, koji je skor nakon četiri godine?

– Do danas se oko 190 JLS-ova funkcionalno povezalo u zajedničko obavljanje poslova, znači da više jedinica ima zajedničku komunalnu službu, komunalnog redara, zajedničke odjele, zajedničke vrtiće itd. Taj se segment reforme pokazao uspješnim jer smo financijski motivirali JLS-ove da se povežu i povećaju učinkovitost. Što se tiče smanjenja broja JLS-ova, bio je interes samo jedne, međutim tu procedura ide od dolje prema gore, dakle od zbora građana, općinskog vijeća, županijske skupštine...

---

image

‘Kada gospodin Turudić stupi na dužnost glavnog državnog odvjetnika, vidjet ćemo kako će raditi i komunicirati. Glavni državni odvjetnik treba više komunicirati u javnosti, a mislim da će to gospodin Turudić raditi jako dobro, što je veliki iskorak za DORH‘

Luka Gerlanc/
---

Hoćete li kao novi stari ministar mijenjati taj neučinkoviti model ili ćete odustati od smanjenja broja JLS-ova?

– Mi taj model ostavljamo otvorenim; ako JLS-ovi imaju interes za spajanjem, to će se nastaviti, ali uspjeh je što smo uspjeli jedinice lokalne samouprave povezati u obavljanju poslova zajedničke uprave, jer je to povećalo kvalitetu usluga. Sada mapiramo jedinice prema kapacitetima upravo s ciljem da se povežu. Reforma lokalne samouprave nije samo reforma brojki, ne možete samo tako podijeliti crte i reći ova općina više ne postoji – usluge stanovnicima toga mjesta i dalje će netko morati pružati. Populistički će svi reći da treba ukinuti neku općinu, sve dok ne dirate njihovu. Zato smo se odlučili na poticaj i podizanje razine kvalitete koju JLS-ovi pružaju.

Velika novina

Koliko je proces digitalizacije državne uprave smanjio broj državnih službenika? Na početku mandata najavili ste 2500 "činovnika" manje?

– Zadovoljni smo dosadašnjim stupnjem digitalizacije državne uprave, prije svega kroz sustav e-Građani, koji trenutno nudi više od stotinu različitih usluga i pokazuje trend navikavanja građana na takve usluge. Što se tiče radnih mjesta, digitalizacija optimizira rad državnih službenika i smanjuje pritisak na njih, pogotovo tamo gdje su u pitanju šalterske službe i slično.

Govori se o prevelikom broju zaposlenih u državnim tijelima i javnoj upravi, što se izravno povezuje s političkim uhljebljenjima i stranačkim kadroviranjem. Koliko ste u posljednje četiri godine tu smanjili broj zaposlenih?

– Ako pogledamo samo državnu upravu od 2020. naovamo, broj službenika i namještenika smanjen je za oko 1200.

Odlaze li i zbog niskih primanja?

– Mislim da su u pitanju trendovi, odnosno atraktivnost i privlačnost poslova izvan državne i javne uprave, možda i zbog većih primanja u privatnom sektoru. Kroz novi Zakon o plaćama državnu smo službu učinili dodatno privlačnom. Uveli smo i jednu veliku novinu. Naime, zapošljavanje u čitavoj državnoj upravi sada će se provoditi kroz centralni sustav selekcije. Svi koji se žele zaposliti u državnoj upravi prolazit će test u digitalnoj formi koji je u potpunosti anonimiziran. Kad polože test, sakupit će određeni broj bodova i onda će moći aplicirati na bilo koji natječaj u državnoj upravi. To je iskorak prema transparentnosti, ali i borbi protiv korupcije i nepotizma. Sve do intervjua postupak će biti potpuno centraliziran kroz sustav selekcije u Ministarstvu pravosuđa i uprave. I ne samo to, prazna radna mjesta prvo će se morati popuniti internim oglasom i tzv. bazom kandidata, a tek kada na taj način ne bude moguće popuniti mjesto, raspisivat će se natječaji.

Mislite da ćete tako smanjiti utjecaj zapošljavanja "preko veze" i "stranačke iskaznice" u javnom sektoru?

– Na taj način želimo imati transparentniji i brži postupak popunjavanja otvorenih mjesta. A kada imate tako postavljen sustav, smanjuju se i mogućnosti bilo kakvog utjecaja.

Vratimo se na politiku plaća. Da ste ostali dekan u Šibeniku, biste li danas imali veću plaću nego kao ministar?

– Imao bih veću plaću kao dekan. S novim povećanjem, rastom osnovice i koeficijenta, kao dekan bih danas imao i do tisuću eura veću plaću.

Znači li to da su ministarske plaće male? Često se mogu čuti komentari u stilu "ne bih radio posao premijera ili ministra za novce koje konobar u boljem restoranu na obali može zaraditi bez problema". Ne mislimo pritom da konobari to ne zaslužuju...

– Dobro, ja to ne bih baš na takav način postavio, ali i o plaćama državnih dužnosnika treba povesti računa, s obzirom na odgovornost koju imaju. Aktualno smo se fokusirali na više od 240.000 službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama, i to ne samo po pitanju uređenja sustava plaća, nego i modela ocjenjivanja i napredovanja. U budućnosti će se svakako trebati otvoriti i pitanje plaća onih koji donose odluke.

Među državne dužnosnike spadaju i suci, koji su nedavno bili u bijelom štrajku. Oni su sad bolje plaćeni od ministara, ali neki smatraju da to nisu zaslužili jer su sudovi spori, neučinkoviti, pretrpani neriješenim predmetima...

– Oni su pravosudni dužnosnici, treća grana vlasti. U Hrvatskoj je oko 1600 sudaca, plus 600 sudskih savjetnika. U posljednjih pet godina tri puta smo povećali plaće sucima i državnim odvjetnicima, s obzirom da nisu dio sustava državnih službenika i namještenika, tako da im osnovica nije rasla. No za suce i državne odvjetnike je bitno da, osim plaće koja je važna, imaju kvalitetan zakonodavni okvir i dobre uvjete rada, tako da smo i tu napravili velik iskorak. Ministarstvo je u posljednje četiri godine predložilo, a Sabor usvojio, 111 zakona iz ovog resora od ukupno 500 zakona koje je Sabor usvojio. To je velika normativna aktivnost koja ide u smjeru poboljšanja čitavog sustava, od Zakona o kaznenom i parničnom postupku do Zakona o izvanparničnom postupku, koji se 90 godina nije mijenjao. Donijeli smo i Zakon o mirnom rješenju sporova kako bismo smanjili pritisak predmeta na sudove, Zakon o sudovima...

Obnova zemljišnih knjiga

Kako će te zakonske izmjene utjecati na smanjenje broja neriješenih predmeta na sudovima ili na bržu izradu novih zemljišnih knjiga? Dalmacija je jako izložena tim problemima, a 25 posto obnove svih zemljišnih knjiga u Hrvatskoj otpada na Zadarsku županiju?

– Problem neriješenih imovinskopravnih odnosa jako je izražen u Dalmaciji, stoga smo u Zadarskoj županiji pokrenuli proces obnove zemljišnih knjiga. Gotovo kod svih JLS-ova u tijeku je 18 obnova, a 16 je na čekanju. To je velika reforma i promjena koja će na koncu rezultirati rješavanjem imovinskopravnih odnosa. Nama je cilj kroz nove izmjene Zakona o zemljišnim knjigama, koje su na javnom savjetovanju, dodatno potaknuti rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Preko javnih bilježnika?

– Preko sudova prvenstveno, a tamo gdje nemamo dovoljno sudskih službenika i sudskih savjetnika, dio poslova predat ćemo javnim bilježnicima. Potaknuti Zadrom, gdje jednostavno ne možemo osigurati broj službenika i savjetnika koji bi to radili, krenuli smo s pilot-projektom da obnovu za pojedine katastarske općine obavljaju javni bilježnici kako bi se postupak ubrzao.

---

image

‘Na operativnoj razini imamo dobru suradnju s Uredom europskog tužitelja s obzirom da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigurava i prostore i adekvatan broj službenika i namještenika i sve što im je potrebno za njihov rad‘

Luka Gerlanc/
---

Postoji, dakle, neki akcijski plan?

– Postoji, a tu nam je Zadar ključan. Dali smo suglasnost za zapošljavanje devet sudskih savjetnika u Zadru, tri katastarske obnove smo povjerili javnom bilježniku i sad ćemo vidjeti kako će to ići, ali očekujemo ubrzanje cijelog procesa.

Je li politički izbor Ivana Turudića nanio štetu DORH-u u javnoj percepciji, s obzirom na sve što je javnost doznala o njegovu ponašanju i kroz poruke s Josipom Rimac?

– Mislim da šteta nije nanesena. U konačnici ćemo vidjeti, kada gospodin Turudić stupi na dužnost glavnog državnog odvjetnika, kako će raditi i komunicirati. Glavni državni odvjetnik treba više komunicirati u javnosti, a mislim da će to gospodin Turudić raditi jako dobro, što je veliki iskorak za DORH.

Josipa Rimac spominje i vas u svojim porukama, da ste "OK dečko". Je li s vama ikad komunicirala? Kako komentirate njezine kontakte s ljudima iz šibenskog DORH-a i nekim sucima oko zapošljavanja, kadroviranja, presuda...?

– Moj odnos s njome bio je vezan isključivo uz rad unutar ministarstva i politike u županiji kojoj oboje pripadamo. Što je ona s kime komunicirala i kako je mene ili nekoga drugoga okarakterizirala, nije nešto što mogu komentirati, kao ni njezine socijalne kontakte. Nezahvalno je komentirati nešto u što niste uključeni; u konačnici bitno je da nema nedopuštenog ponašanja, a to ne utvrđujemo ni vi ni ja, nego oni koji su za to odgovorni.

Trebaju li kaznena djela korupcije, poglavito kod javnih dužnosnika, biti kažnjena bezuvjetnim zatvorom?

– Vidim da neke političke stranke to sad proklamiraju. To u konačnici pokazuju koliko (ne) poznaju penalnu politiku i načela razmjernosti. Mislim da su kaznena djela korupcije i zloupotrebe javnih ovlasti primjereno postavljena u postojećem Kaznenom zakonu, sa širokim rasponom kazni. Uz to imamo specijalizirana tijela koja se bave ovom vrstom kriminaliteta, od PNUSKOK-a, USKOK-a do uskočkih sudaca, što pokazuje da se takva djela ne tretiraju kao svaka druga. Prilikom izmjena Kaznenog zakona i uvođenja novih kazni treba u prvom redu konzultirati stručnjake koji se bave penalnim sustavom, profesore i praktičare kaznenog prava, vodeći se načelom razmjernosti, vidjeti kako to utječe na cijeli penalni sustav, a ne populističkim mjerama i političkom demagogijom. Ja znam da u oporbi imamo ljude kojima Ustav i zakoni ne znače mnogo, ali to nije razlog da se ovako važnim stvarima pristupa na tako banalan način.

Je li Hrvatskoj potreban Ured europskog tužitelja? Hoćete li ga ukinuti?

– Ne. Hrvatska je od 2017. podržala osnivanje Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj; jedna smo od prvih država koje su otvorile Ured europskog tužitelja i s obzirom na veličinu države imamo veći broj delegiranih tužitelja.

Novinari i KZ

Jeste li zadovoljni njegovim radom? U javnosti se Ured europskog tužitelja doživljava kao neovisnije tijelo od DORH-a, koje je pod utjecajem politike?

– Nisam ja taj koji na takav način ocjenjuje rad europskih tužitelja u Hrvatskoj. Oni rade sukladno propisanim ovlastima i nadležnostima koje proizlaze iz zakona. Na operativnoj razini imamo dobru suradnju s obzirom da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigurava i prostore i adekvatan broj službenika i namještenika i sve što im je potrebno za njihov rad, tako da mogu reći da imam dobru suradnju s gospođom Tamarom Laptoš.

Treba li promijeniti način izbora ustavnih sudaca? Predsjednik Milanović obrušio se na Ustavni sud, koji dobar dio javnosti smatra politički obojenim te da kao takav ne ispunjava svoju ulogu. Trebaju li političari ulaziti u Ustavni sud?

– Izbor Ustavnog suda je propisan Ustavom. Kad netko govori da je Ustavni sud politički obojen, ustavni suci se biraju dvotrećinskom većinom u Saboru, tako da nijedna stranka ne može prevladati u Ustavnom sudu. Milanović se hvali da je on pisao te odredbe, a gangsterima ih je nazvao jer su utvrdili ono što su svi ustavnopravni stručnjaci govorili, uključujući i one suce Ustavnog suda koje on smatra dobrima, a to je da je njegova namjera da se kandidira na izborima za Hrvatski sabor protuustavna. Natječaj za suce Ustavnog suda otvoren je za sve, profesore, suce, odvjetnike... Po toj logici svi su sazivi Ustavnog suda bili politički obojeni, samo su valjda tada donosili odluke koje su se političarima sviđale. Ne vidim bolji model izbora sudaca Ustavnog suda koji bi bio u duhu i skladu s Ustavom, a samim time ne vidim ni potrebu da zadiremo u taj dio ustavnopravnog ustroja.

Hoće li zbog izmjena Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, tzv. lex AP, novinari sutra biti prisluškivani, praćeni, hoće li im istražitelji ulaziti u računala, pratiti digitalne tragove, kontakte, nadzirati ih, ulaziti im u privatnost...?

– Prisluškivanje i nadziranje spadaju u posebne dokazne radnje koje se mogu obavljati samo prema osobama za koje postoji sumnja da čine kazneno djelo. S obzirom da vi kao novinar ne možete počiniti to kazneno djelo, ni kao počinitelj, ni kao supočinitelj, ni kao poticatelj, ni kao pomagatelj, prema vama se ne mogu provoditi posebne dokazne radnje.

Ali ako novinar kontaktira s osobom koja je pod mjerama, bit će indirektno i sam nadziran, odnosno pod mjerama?

– Vi ni za što nećete moći odgovarati. Policija vas ne može privesti kao potencijalnog osumnjičenika.

Može li tražiti provjeru mobitela?

– Ne može ako niste u krugu počinitelja. Ako mjere nisu izdane na vaše ime, onda vaš telefon ne mogu uzeti.

Premijer kaže da je ovakva praksa prisutna u većini europskih zemalja, a nešto slično zapravo postoji u samo nekoliko zemalja...

– Sve zemlje imaju ograničeni pristup informacijama u istražnim fazama. Sud za ljudska prava u Strasbourgu u pokrenutim postupcima na tu temu istaknuo je da u situacijama kada se u javnost iznosi određena informacija iz nejavne, odnosno tajne faze postupka, da to može biti povreda temeljnih prava iz Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Prije svega prava na privatnost, prava na pravično suđenje i presumpciju okrivljenikove nedužnosti. ESLJP je u jednom predmetu utvrdio da 23 države EU-a imaju kao takve propisane odredbe, većina bez ograničenja za novinare. Mi smo u našem prijedlogu prihvatili manje restriktivan model u kojem smo zaštitili novinare, ali i javni interes kad su u pitanju informacije u javnom interesu koje se mogu objaviti bez da se pokrene kazneni postupak.

Odvjetničke tarife

Jesu li odvjetničke tarife previsoke? Ljudi se žale da im odvjetničke usluge ograničavaju pristup sudu. S druge strane, odvjetnici znaju kako se može razvlačiti kazneni postupak pa gledamo kako optuženici za teška djela godinama izvrdavaju i pravo i pravdu. Obične ljudi, bez skupih odvjetnika, "pravda" odmah poklopi.

– Odvjetničke tarife su okvirne i u tom smislu tržišne. Odvjetnici mogu naplatiti svoje usluge i niže od tarife, a usto postoji za određene socijalne kategorije i besplatna pravna pomoć. Za određene kategorije usluga koje su građanima najbitnije tarifa nije rasla, tako da za dio građana koji imaju pravnih problema uvijek mogu razgovarati s odvjetnikom i o samoj tarifi.

Koliko smo daleko od potpunog digitalnog povezivanja katastra i zemljišnika?

– Bliži nego ikada prije. Mi smo de facto uveli digitalni ZK predmet, u ubrzanoj smo fazi obnova i osnivanja i cilj nam je do 2026. godine 60 posto čestica ubaciti u BZP sustav, što podrazumijeva da će zemljišnoknjižni i katastarski podaci biti ujednačeni. U idućemu mandatu to će mi biti u fokusu, kako bismo građanima omogućili lakše raspolaganje svojom imovinom.

---

image
Luka Gerlanc/
---

Kao profesoru i ministru, koja vam je zemlja uzor uređene javne uprave i pravosuđa?

– Prije svega Francuska.

Zašto?

– Francuska je kolijevka upravnog prava i javne uprave. U svim našim normativnim aktivnostima koje se odnose na upravu i upravno pravo mi smo koristili francuski model zato što Francuska ima najdulju tradiciju upravljanja i vođenja javne uprave.

Francuska se smatra najcentraliziranijom zemljom u Europi, a Hrvatsku bi trebalo decentralizirati?

– Francuska ima gotovo 30 tisuća JLS-ova, ali što se tiče samog sustava upravljanja, oni ne robuju tome koliko ih ima, nego koliko su učinkoviti. U svakom malom mjestu ili selu imaju nekakvog čelnika koji nije zaposlenik, nego volonter, ali je na usluzi građanima i daje im punu podršku za što je potrebno.

Jeste li neke takve dobre stvari iz Francuske ili Danske pokušali primijeniti u Hrvatskoj?

– Što se tiče Francuske, gotovo smo doslovno preslikali njihov model upravnih postupaka i upravnih sporova, gdje svaki postupak koji se tiče nečijih prava i obveza podliježe nadzoru od strane višeg tijela i samih sudova.

Koja zemlja vam je uzor za sudbenu vlast?

– Što se tiče građanskog, stvarnog prava, tu nam je uzor Njemačka. Tu smo oduvijek pribjegavali modelima iz njemačkoga građanskog prava.

Kad smo opet kod pravosuđa, zove li vas Vladimir Šeks?

– Ne.

Imate li s njim kontakte, sugerira li vam neka rješenja?

– Ne, ništa.

Koji je njegov realni utjecaj na pravosuđe? Je li on još uvijek "vječni ministar pravosuđa u sjeni"?

– S gospodinom Šeksom nemam komunikaciju. On je jedan od utemeljitelja HDZ-a i visokih dužnosnika iz devedesetih godina, tako da je u posljednjih 30 godina aktivno sudjelovao u političkom životu, što poštujem. Međutim, kada je riječ o pravosuđu, ne komuniciram niti se konzultiram s njime.

Zašto Hrvatska nema izborne jedinice skrojene po nekoj normalnoj, regionalnoj ili županijskoj logici, nego se uvijek politički prekrajaju u korist stranke na vlasti, pa ljudi s Vira i iz Posedarja sada glasuju za kandidate iz Siska. Kad će stranačka matematika biti prevladana u korist općeg dobra?

– U bilo kojem modelu, šest ili deset izbornih jedinica, uvijek se otvara pitanje treba li netko biti s nekim u nekoj izbornoj jedinici. Da sad uzmemo model od šest izbornih jedinica pa da cijela Dalmacija, od Dubrovnika do Like, bude jedna izborna jedinica, netko bi rekao zašto ja iz Konavala moram glasati za kandidata iz Otočca. Imamo model koji je uzeo u obzir geografski položaj, teritorijalni ustroj, nedavno smo pristupili tehničkim izmjenama da postojeće izborne jedinice uskladimo tako da svaki glas jednako vrijedi, odnosno da budu usklađene s odlukom Ustavnog suda, odnosno s Ustavom.

Pravosudna akademija

Znači li to da prijašnji izbori, dok izborne jedinice nisu bile usklađene, nisu bili u skladu s Ustavom?

– Ne, izbori su bili ustavni.

Ako kršenje Ustava tu nije bilo važno, hoće li biti ustavno valjano ako Milanović bude sastavljao Vladu?

– Daleko je još SDP od pobjede na izborima. Što se tiče izbornih jedinica, Ustavni sud je potvrdio ustavnost izmjena zakona, a što će Ustavni sud učiniti s Milanovićem, to je na njima. Ne bih prejudicirao njihovo postupanje da ne bi ispalo kako radim pritisak na Ustavni sud.

Budete li opet ministar, koja će vam tri cilja biti glavna u idućem mandatu?

– Prije svega usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra, to je prioritet u sljedećem razdoblju. Drugi važan iskorak je reformiranje i redefiniranje Pravosudne akademije, pogotovo što se tiče edukacije mladih sudskih vježbenika i savjetnika, tako da im se olakša početni dio i da se više mogu posvetiti svom radu. Treća stvar je ulaganje u pravosudnu infrastrukturu, prije svega Trg pravde u Zagrebu, projekt vrijedan 120 milijuna eura, koji će objediniti sve sudove na jednom mjestu. U prvoj fazi se grade četiri suda i Pravosudna akademija te podzemna garaža s 1300 mjesta. Isti takav Trg pravde gradit ćemo u Velikoj Gorici i Rijeci, a nove zgrade u Novskoj i Bjelovaru. Pokušavamo naći rješenje za Dubrovnik. U Zadru nam je prioritet zbrinuti Državno odvjetništvo u bivšu zgradu policije te, naravno, ulaganje u zatvorski sustav. U planu imamo u idućemu mandatu izgraditi tri zatvora, jedan u Ličko-senjskoj županiji, drugi u Sisku i treći u Osijeku.

Na europskim listama tu smo jako loši, nedostaju nam kapaciteti, a uvjeti su očajni?

– Imamo određenih ulaganja i pojačanja kapaciteta, no realno od 2011. godine i nove zgrade kaznionice u Glini nije se izgradio nijedan novi zatvor. Sad smo s Razvojnom bankom Vijeća Europe dogovorili da krenemo s tri nova zatvora, pripremamo dokumentaciju i to će biti veliko ulaganje. Uz to, naravno, imamo elektronički nadzor za uvjetni otpust i za istražni zatvor, što će rasteretiti zatvorski sustav, ali činjenica je da je preopterećen.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/ Luka Gerlanc/ Luka Gerlanc/ Luka Gerlanc/
Luka Gerlanc/

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, snimljen ispred Šibenske katedrale: Zapošljavanje u čitavoj državnoj upravi sada će se provoditi kroz centralni sustav selekcije. Svi koji se žele zaposliti u državnoj upravi prolazit će test u digitalnoj formi, koji je u potpunosti anonimiziran

Luka Gerlanc/

‘Kada gospodin Turudić stupi na dužnost glavnog državnog odvjetnika, vidjet ćemo kako će raditi i komunicirati. Glavni državni odvjetnik treba više komunicirati u javnosti, a mislim da će to gospodin Turudić raditi jako dobro, što je veliki iskorak za DORH‘

Luka Gerlanc/

‘Na operativnoj razini imamo dobru suradnju s Uredom europskog tužitelja s obzirom da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigurava i prostore i adekvatan broj službenika i namještenika i sve što im je potrebno za njihov rad‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/parlamentarni-izbori-2024/malenica-pripremamo-gradnju-tri-nova-zatvora-a-u-zagrebu-trg-pravde-koji-ce-sve-sudove-objediniti-na-jednom-mjestu-1380766 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3a1067ff1193693a8b1d809e8dc92b538d32c8d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Malenica%3A+Pripremamo+gradnju+tri+nova+zatvora%2C+a+u+Zagrebu+Trg+pravde+koji+%C4%87e+sve+sudove+objediniti+na+jednom+mjestu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fparlamentarni-izbori-2024%2Fmalenica-pripremamo-gradnju-tri-nova-zatvora-a-u-zagrebu-trg-pravde-koji-ce-sve-sudove-objediniti-na-jednom-mjestu-1380766 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fparlamentarni-izbori-2024%2Fmalenica-pripremamo-gradnju-tri-nova-zatvora-a-u-zagrebu-trg-pravde-koji-ce-sve-sudove-objediniti-na-jednom-mjestu-1380766 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od 2011. godine i nove zgrade kaznionice u Glini nije se izgradio nijedan novi zatvor. Sad smo s Razvojnom bankom Vijeća Europe dogovorili da krenemo s tri nova; pripremamo dokumentaciju i to će biti veliko ulaganje. Jedan zatvor bio bi u Ličko-senjskoj županiji, drugi u Sisku i treći u Osijeku. Ulaganje u pravosudnu infrastrukturu uključuje i Trg pravde u Zagrebu, projekt vrijedan 120 milijuna eura, koji će objediniti sve sudove na jednom mjestu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MINISTAR PRAVOSUĐA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024MINISTAR PRAVOSUĐA

Malenica: Pripremamo gradnju tri nova zatvora, a u Zagrebu Trg pravde koji će sve sudove objediniti na jednom mjestu

Piše Ivica Nevešćanin
14. travnja 2024. - 21:44
Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, snimljen ispred Šibenske katedrale: Zapošljavanje u čitavoj državnoj upravi sada će se provoditi kroz centralni sustav selekcije. Svi koji se žele zaposliti u državnoj upravi prolazit će test u digitalnoj formi, koji je u potpunosti anonimiziranLuka Gerlanc/

Šibenčanin Ivan Malenica (38) nositelj je liste HDZ-a i partnera u 9. izbornoj jedinici. U najjačoj konkurenciji u Hrvatskoj, između čak 18 lista, aktualni ministar pravosuđa i uprave očekuje najmanje osam osvojenih mandata, zapravo isti rezultat kao i na prošlim izborima, kada je također bio nositelj liste. "Opet ćemo ostvariti najbolji rezultat od svih izbornih jedinica. Mislim da je to realno", kaže.

Malenica je oženjen i otac je dvoje djece. Doktorski studij Javno pravo i uprava završio je 2020. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije ulaska u Plenkovićevu Vladu, od 2017. do 2019., bio je dekan Veleučilišta u Šibeniku. Govori engleski, njemački i francuski.

Na početku mandata najavili ste veliko smanjenje broja administrativnih jedinica i zaposlenih u drž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:37