StoryEditorOCM
ŽivotVINARI VIZIONARI

Zubarsku profesiju zamijenio motikom: dva brata kod Vrgorca pokrenula biznis koji se proširio Dalmacijom; 'To je kao da s Hajdukom igrate Ligu prvaka!'

Piše Branko Radonić
18. lipnja 2019. - 11:09

U selu Umčane kod Vrgorca, na rubovima krškog Vrgorskog polja smjestila se mala vinarija obitelji Gašpar. Tu se mlada braća Dario (1981.) i Boris (1978.) brinu o 14 tisuća čokota loze i godišnje proizvedu 12 tisuća butelja vina, s planom da se taj broj u sljedećim godinama udvostruči.

Ova umčanska obitelj ima dugu tradiciju bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom, još od 1950-ih godina kada su nektar bogova prodavali na vrgorskom Korzu. U to vrijeme i kroz desetljeća socijalizma kasnije, vrgorski vinogradari su proizvodili goleme količine grožđa koje su uglavnom u rinfuzi predavali lokalnoj vinariji "Vrgorka", a koja je njime opskrbljivala veliko (i žedno) jugoslavensko tržište.

Vrhunska vina se nisu proizvodila, niti se vjerovalo da je to moguće na ovom području....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 05:48