StoryEditorOCM
Životzeleni smradovi

Zbogom dosadnom kukcu: smrdljivi martin ne podnosi miris ove biljke, a užasava se i ovog povrća

Piše Vijesti sd
27. ožujka 2024. - 14:03

Smrdljivi martin ulazi u kuće i stanove kroz pukotine na fasadi ili bilo koji prostor koji nije dobro izoliran, pa je prvo što biste trebali učiniti kako biste spriječili njihov ulazak u svoj dom sanirati sva vanjska oštećenja.

Prvo i osnovno jest da zaštitite svoje prozore i balkonska vrata. Ako nemate novca za skupe komarnike koji se ugrađuju na stolariju, uvijek možete kupiti one jeftine mrežice koje ne koštaju više od par eura i polijepiti ih na okvire prozora koje često otvarate. Pobrinite se i da nemate nikakvu rupu na prozoru ili vratima jer su smrdljivi martini kao i komarci, kroz najmanju rupicu će se uvući u vaš dom.

image
screenshot

Vrtlari znaju trik s otopinom sode bikarbone u vodi kojom prskaju biljke, a narod vjeruje da smrdljivi martin bježi od mirisa češnjaka i mente pa te namirnice treba staviti u blizini ulaznih vrata, prozora i na druga mjesta kroz koje dosadne bube mogu proći.

Druga, a možda i bolja opcija je da u vodu ulijete nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice i s vanjske strane poprskate prozore, ulazna i balkonska vrata. Nemojte ih ni na koji način ubijati ili plašiti, jer kad se osjete ugroženi, smrdljivi martini ispuštaju odvratan miris. Nemojte ih dirati rukama, već uzmite papir ili rukavice, lagano ih uhvatite i izbacite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:37