stdClass Object ( [id] => 1058410 [title] => Vukovarka Sandra vlasnica je poznatog kulinarskog brenda: Prve uštipke napravila sam u ratu u podrumu, a moj najpoznatiji kolač dan nakon kemoterapije [alias] => vukovarka-sandra-vlasnica-je-poznatog-kulinarskog-brenda-prve-ustipke-napravila-sam-u-ratu-u-podrumu-a-moj-najpoznatiji-kolac-dan-nakon-kemoterapije [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Moglo bi se reći da sam prvo jelo napravila dok smo se skrivali po podrumima za vrijeme rata. Bili su to uštipci, možemo ih zvati podrumski uštipci – smije se Vukovarka Sandra Gašparić, blogerica i vlasnica brenda "ReciPeci", nadaleko poznate kulinarske internetske stranice koja se etablirala kao nezaobilazna u cijeloj regiji.

Posjetili smo je uoči obljetnice pada grada u njezinu stanu ljupke novogradnje na Sajmištu, gdje nas je dočekala sa suprugom Krešimirom, koji je njezin glavni asistent i producent, radi dakle sve ono što nije kuhanje samo, a toga je puno. Roditelji su troje školaraca od kojih je srednji sin Bruno upisao kuharsku školu u Vinkovcima. Eto majci nasljednika!

- I ne samo to, nego što sad imam priliku čitati njegove udžbenike i još svašta naučiti – smije se 45-godišnja mama, po struci inače informatičarka.

Ispekla je za nas kifliće s domaćim kobasicama i već s vrata je bilo jasno da smo u toplom i mirisnom domu gdje je hrana izvor egzistencije, ali i obiteljskog veselja. Sandra je dugo bila bez posla, kad je nakon tri trudnoće ušla debelo u tridesete, na natječajima je već bila prestara.

Ona je licencirani turistički vodič za Vukovarsko-srijemsku županiju i interpretator Muzeja vučedolske kulture, a nikada nije radila u IT struci. Ideja da počne objavljivati recepte rodila se, kaže, sasvim slučajno na jednom dječjem rođendanu iz zabave. Vrlo brzo postalo joj je jasno da će to ići i stvar se, mic po mic, kroz godine nadograđivala.

- Inače nisam nikada do udaje 2000. godine bila pretjerano zainteresirana za kuhanje. Kao ni za jelo, ma bila sam više anoreksični tip, ništa mi se što su moji doma kuhali nije baš sviđalo – govori Sandra.

Blokirala sjećanja

- Kad sam pekla te podrumske uštipke imala sam 16 godina, živjeli smo tri mjeseca u podrumima, jedno vrijeme na Mitnici gdje nam je kuća, a nakon proboja, smjestili smo se u jedan podrum nedaleko bolnice.

Cijelu noć smo, sjećam se, kucali na vrata svih podruma za koje smo znali, ali bili su prepuni i nitko nas nije mogao primiti. Bilo nas je jedanaestero. Netko se bio sjetio jedne kuće gdje smo se skrili, a zatim iz okolnih napuštenih kuća dovlačili stvari u podrum, počevši od madraca do smederevca, to vam je ona poznata peć.

Trebalo je sprovesti dimnjak iz podruma, dečki su se penjali... E na tom smederevcu sam pekla uštipke. Od malo brašna, vode i soli. Po napuštenim kućama smo tražili hranu, negdje kantu masti, negdje brašno, a najviše smo nalazili rakije. S njom smo se dezinficirali. Nismo se prali tri mjeseca... Uf, i ništa nam nije bilo.

Ostali smo zdravi. A skupljali smo kišnicu za piće i to onu koju bi pili mačke i psi, malo prokuhaš i piješ – govori Sandra, a kako kaže, smijeh i luđački dobro raspoloženje ih je tih dana i izvuklo. Plakala je, govori nam, jedino kad je doznala da joj prijatelj poginuo. I nikada više nisu pričali o tim danima, kao da su blokirali sjećanje.

Naša simpatična chefica je voljela informatiku, ali uvijek ju je privlačilo i pisanje pa ćemo zato uz svaki njezin recept naći i lijepu priču.

- A laptop joj je u stvari radna daska u kuhinji – dobacuje Krešo.

- Gurmanka je, znate. Najljepši poklon bila joj je mašina za mljevenje mesa, sad je sretna što može izabrati komad mesa u mesnici i sama ga samljeti.

Govore da su 2012. godine otvorili obrt i išli korak po korak. Moglo bi se reći da je ReciPeci zadobilo osnovne obrise online izdavaštva 2015. godine. Od početka jako puno ulažu u posao, a usput se zabavljaju. I to se na Sandri vidi, tko god je pogledao ijedan njezin video, mogao je upoznati dražesnu domaćicu i mamu koja s guštom govori o hrani.

- Neovisni smo, to je važno – prisnažuje Krešo, koji radi u Čakovcu, gdje su proveli početne godine braka. Međutim, vole Vukovar i spremno su se preselili čim su dobili krov nad glavom iz državnog programa poticane stanogradnje.

---

image
Sandra i Krešimir Gašparić
---

Tu im je i Grad Vukovar pomogao s poticajima za visokoobrazovane pa su opremili kuhinju i napravili studio za snimanje. Snimaju uglavnom vikendima. U početku bi znalo biti slavlje sa svakim novim klikom, bili su presretni što postoji interes za Sandrine recepte. Danas se mogu pohvaliti s 1,7 milijuna pregleda, na primjer, videa u kojemu nam pokazuje kako se sprema tzv. petnaestominutni kolač s bananama.

- To je nevjerojatno koliko interesa je izazvao taj kolač. A stvarno sam htjela pokazati da se napravi u petnaest minuta.

Tog jutra kad su snimali imala je, kaže, neobičan napadaj govora. Tek će vam onako usput dodati da je to bilo svega dan nakon kemoterapije koju je primila radi karcinoma dojke.

- Bilo je to prije tri godine. Da, operirana sam i primila sam šesnaest kemoterapija, ali dobro sam – vedra je duha. Nutka nas toplim kiflićima.

Pričljiva kuharica

- Znate, snimala sam taj dan s perikom pa sam poludila kad sam vidila komentare. Uf, pisali su mi što ne vežem kosu, a ne znaju da se perika ne može vezivati. Pisali su mi da puno pričam, da sam dosadna... dugo mi je trebalo i inače da se naučim nositi s komentarima.

S tim brzinskim kolačem su, govori Krešo, pogodili trend, a to je najteže. Ponekad su sudili po ukusu djece pa opet nisu pogodili.

- Sandra djeci ispeče neki kolač, njima se svidi, mi snimimo i očekujemo da će se i publici svidjeti, a ono ništa. A ima i obrnutih situacija. Recimo, jedan gotovo obični sataraš ima 922 tisuće pregleda, princes krafne 640 tisuća...

Sandra za sebe kaže da voli miješati stilove, spaja Slavoniju i Međimurje.

- Postoje li recepti koji bi bili izvorno vukovarski - pitamo je.

- Ne baš, ovdje je još od carice Marije Terezije multikulturalna sredina pa postoji puno utjecaja. Nazvala sam jedne buhtle vukovarskima, jer radila ih je moja baka.

Ali to su obične buhtle s pekmezom, samo što su uvaljane u vrhnje sa šećerom i orasima. Imamo i taške, to je isto pekmez u tankom tijestu poput raviola, samo se uvalja u slatke mrvice kao knedle sa šljivama. Imamo i juhu od krumpira koja ide sa šmarnama, zatim carski drobljenac, pa popara od starog kruha. Joj, to se nekad jelo s puno svinjske masti odozgo, užas, ali kad kocke kruha namočiš u temeljac pa ih ispržiš na maslacu, e to je fino.

Ovdje se jedu paprikaš, popara, čobanac... E u podrumima se kuhao ćoravi paprikaš, to vam je samo krumpir, mrkva i paprika, nekad noklice – raspričala se Sadra.

Priznaje da je pričalica, kaže, ako napiše kuharicu nazvat će je Pričljiva kuharica. Dodaje da se trudi biti iskrena i što detaljnija u svakom receptu. I nikada, kaže, nije predstavila nešto što prethodno nije sama isprobala. Kad god joj nešto nije išlo, radije je odustala nego podvalila.

A za one koji dosad nisu ništa probali, dovoljno je da kažemo da se njezinih kiflića s kojima nas je poslužila nismo mogli zasititi.

---

Patentirali ime

Gašparići su patentirali ime ReciPeci jer su primijetili da ih mnogi kopiraju. Počele su se posvuda po Hrvatskoj otvarati pečenjare pod tim imenom, dostavljači brze hrane... Izabrali su ga jer lako ulazi u uho, a ima i internacionalni prizvuk s engleskim recipe. Možda će djeca jednom sve što su uradili prevesti i na engleski, tko zna.

Najstariji Matko upisao je matematiku u Rijeci, a najmlađa Magdalena je osmašica, uči svirati klavir i želi upisati srednju glazbenu školu.

---

---

Društvene mreže

Sandra je ambasadorica Coca-Cole posljednje četiri godine, a povremeno ima druge klijente iz sfere gastronomije. Prepoznatljivi su na Googleu, i to Gašparići smatraju velikim postignućem. Inače je Sandri, govori nam, vrlo teško održavati vidljivost stranice na društvenim mrežama.

---

---

Jaja na sto načina

- Kad smo još bili na Mitnici u podrumu, dok je gruvalo po gradu, bila je blizu Veterinarska stanica s gomilu jaja u inkubatorima. Jaja smo uzeli jer to nam je bila jedina hrana, početak devetog mjeseca '91. godine, tada nam je još Crveni križ donosio kruh jer radile su pekarnice.

E to su vam bila jaja na sto načina, deset dana jajarenja je to bilo, strašno – prepričava Sandra ratne dane.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECIPECI BLOGERICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => RECIPECI BLOGERICA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-16 14:17:13 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-18 10:42:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-11-18 10:42:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 367 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/16\/15219020.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/16\/15219024.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/16\/15219018.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/16\/15219014.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/16\/15219012.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/16\/15219010.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/16\/15219006.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/16\/15314262.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","Sandra i Kre\u0161imir Ga\u0161pari\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15219020_1280.jpg":"1280x1280","k_15219020_1024.jpg":"1024x1024","k_15219020_640.jpg":"640x640","k_15219020_480.jpg":"480x480","k_15219020_340.jpg":"340x340","k_15219020_220.jpg":"220x220","o_15219020_1280.jpg":"1280x853","o_15219020_1024.jpg":"1024x682","o_15219020_640.jpg":"640x426","o_15219020_480.jpg":"480x320","o_15219020_340.jpg":"340x226","o_15219020_220.jpg":"220x146","h_15219020_1280.jpg":"1280x854","h_15219020_1024.jpg":"1024x683","h_15219020_640.jpg":"640x427","h_15219020_480.jpg":"480x320","h_15219020_340.jpg":"340x227","h_15219020_220.jpg":"220x147","pp_15219020_1280.jpg":"1006x1280","pp_15219020_1024.jpg":"805x1024","pp_15219020_640.jpg":"503x640","pp_15219020_480.jpg":"377x480","pp_15219020_340.jpg":"267x340","pp_15219020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15219024_1280.jpg":"1280x1280","k_15219024_1024.jpg":"1024x1024","k_15219024_640.jpg":"640x640","k_15219024_480.jpg":"480x480","k_15219024_340.jpg":"340x340","k_15219024_220.jpg":"220x220","o_15219024_1280.jpg":"1280x853","o_15219024_1024.jpg":"1024x682","o_15219024_640.jpg":"640x426","o_15219024_480.jpg":"480x320","o_15219024_340.jpg":"340x226","o_15219024_220.jpg":"220x146","h_15219024_1280.jpg":"1280x854","h_15219024_1024.jpg":"1024x683","h_15219024_640.jpg":"640x427","h_15219024_480.jpg":"480x320","h_15219024_340.jpg":"340x227","h_15219024_220.jpg":"220x147","pp_15219024_1280.jpg":"1006x1280","pp_15219024_1024.jpg":"805x1024","pp_15219024_640.jpg":"503x640","pp_15219024_480.jpg":"377x480","pp_15219024_340.jpg":"267x340","pp_15219024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15219018_1280.jpg":"1280x1280","k_15219018_1024.jpg":"1024x1024","k_15219018_640.jpg":"640x640","k_15219018_480.jpg":"480x480","k_15219018_340.jpg":"340x340","k_15219018_220.jpg":"220x220","o_15219018_1280.jpg":"1280x853","o_15219018_1024.jpg":"1024x682","o_15219018_640.jpg":"640x426","o_15219018_480.jpg":"480x320","o_15219018_340.jpg":"340x226","o_15219018_220.jpg":"220x146","h_15219018_1280.jpg":"1280x854","h_15219018_1024.jpg":"1024x683","h_15219018_640.jpg":"640x427","h_15219018_480.jpg":"480x320","h_15219018_340.jpg":"340x227","h_15219018_220.jpg":"220x147","pp_15219018_1280.jpg":"1006x1280","pp_15219018_1024.jpg":"805x1024","pp_15219018_640.jpg":"503x640","pp_15219018_480.jpg":"377x480","pp_15219018_340.jpg":"267x340","pp_15219018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15219014_1280.jpg":"1280x1280","k_15219014_1024.jpg":"1024x1024","k_15219014_640.jpg":"640x640","k_15219014_480.jpg":"480x480","k_15219014_340.jpg":"340x340","k_15219014_220.jpg":"220x220","o_15219014_1280.jpg":"1280x853","o_15219014_1024.jpg":"1024x682","o_15219014_640.jpg":"640x426","o_15219014_480.jpg":"480x320","o_15219014_340.jpg":"340x226","o_15219014_220.jpg":"220x146","h_15219014_1280.jpg":"1280x854","h_15219014_1024.jpg":"1024x683","h_15219014_640.jpg":"640x427","h_15219014_480.jpg":"480x320","h_15219014_340.jpg":"340x227","h_15219014_220.jpg":"220x147","pp_15219014_1280.jpg":"1006x1280","pp_15219014_1024.jpg":"805x1024","pp_15219014_640.jpg":"503x640","pp_15219014_480.jpg":"377x480","pp_15219014_340.jpg":"267x340","pp_15219014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15219012_1280.jpg":"1280x1280","k_15219012_1024.jpg":"1024x1024","k_15219012_640.jpg":"640x640","k_15219012_480.jpg":"480x480","k_15219012_340.jpg":"340x340","k_15219012_220.jpg":"220x220","o_15219012_1280.jpg":"1280x853","o_15219012_1024.jpg":"1024x682","o_15219012_640.jpg":"640x426","o_15219012_480.jpg":"480x320","o_15219012_340.jpg":"340x226","o_15219012_220.jpg":"220x146","h_15219012_1280.jpg":"1280x854","h_15219012_1024.jpg":"1024x683","h_15219012_640.jpg":"640x427","h_15219012_480.jpg":"480x320","h_15219012_340.jpg":"340x227","h_15219012_220.jpg":"220x147","pp_15219012_1280.jpg":"1006x1280","pp_15219012_1024.jpg":"805x1024","pp_15219012_640.jpg":"503x640","pp_15219012_480.jpg":"377x480","pp_15219012_340.jpg":"267x340","pp_15219012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15219010_1280.jpg":"1280x1280","k_15219010_1024.jpg":"1024x1024","k_15219010_640.jpg":"640x640","k_15219010_480.jpg":"480x480","k_15219010_340.jpg":"340x340","k_15219010_220.jpg":"220x220","o_15219010_1280.jpg":"1280x853","o_15219010_1024.jpg":"1024x682","o_15219010_640.jpg":"640x426","o_15219010_480.jpg":"480x320","o_15219010_340.jpg":"340x226","o_15219010_220.jpg":"220x146","h_15219010_1280.jpg":"1280x854","h_15219010_1024.jpg":"1024x683","h_15219010_640.jpg":"640x427","h_15219010_480.jpg":"480x320","h_15219010_340.jpg":"340x227","h_15219010_220.jpg":"220x147","pp_15219010_1280.jpg":"1006x1280","pp_15219010_1024.jpg":"805x1024","pp_15219010_640.jpg":"503x640","pp_15219010_480.jpg":"377x480","pp_15219010_340.jpg":"267x340","pp_15219010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15219006_1280.jpg":"1280x1280","k_15219006_1024.jpg":"1024x1024","k_15219006_640.jpg":"640x640","k_15219006_480.jpg":"480x480","k_15219006_340.jpg":"340x340","k_15219006_220.jpg":"220x220","o_15219006_1280.jpg":"1280x853","o_15219006_1024.jpg":"1024x682","o_15219006_640.jpg":"640x426","o_15219006_480.jpg":"480x320","o_15219006_340.jpg":"340x226","o_15219006_220.jpg":"220x146","h_15219006_1280.jpg":"1280x854","h_15219006_1024.jpg":"1024x683","h_15219006_640.jpg":"640x427","h_15219006_480.jpg":"480x320","h_15219006_340.jpg":"340x227","h_15219006_220.jpg":"220x147","pp_15219006_1280.jpg":"1006x1280","pp_15219006_1024.jpg":"805x1024","pp_15219006_640.jpg":"503x640","pp_15219006_480.jpg":"377x480","pp_15219006_340.jpg":"267x340","pp_15219006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"646x900","k_15314262_1280.jpg":"1280x1280","k_15314262_1024.jpg":"1024x1024","k_15314262_640.jpg":"640x640","k_15314262_480.jpg":"480x480","k_15314262_340.jpg":"340x340","k_15314262_220.jpg":"220x220","o_15314262_1280.jpg":"1280x1783","o_15314262_1024.jpg":"1024x1426","o_15314262_640.jpg":"640x891","o_15314262_480.jpg":"480x668","o_15314262_340.jpg":"340x473","o_15314262_220.jpg":"220x306","h_15314262_1280.jpg":"1280x854","h_15314262_1024.jpg":"1024x683","h_15314262_640.jpg":"640x427","h_15314262_480.jpg":"480x320","h_15314262_340.jpg":"340x227","h_15314262_220.jpg":"220x147","pp_15314262_1280.jpg":"1006x1280","pp_15314262_1024.jpg":"805x1024","pp_15314262_640.jpg":"503x640","pp_15314262_480.jpg":"377x480","pp_15314262_340.jpg":"267x340","pp_15314262_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4719576 Threads: 4 Questions: 160580316 Slow queries: 69720 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4745478 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/vukovarka-sandra-vlasnica-je-poznatog-kulinarskog-brenda-prve-ustipke-napravila-sam-u-ratu-u-podrumu-a-moj-najpoznatiji-kolac-dan-nakon-kemoterapije-1058410 [printLink] => /mozaik/zivot/vukovarka-sandra-vlasnica-je-poznatog-kulinarskog-brenda-prve-ustipke-napravila-sam-u-ratu-u-podrumu-a-moj-najpoznatiji-kolac-dan-nakon-kemoterapije-1058410?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 623313 [name] => sandra gašparić, vlasnica brenda recipeci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-18 11:42:26 [main_article_id] => 0 [alias] => sandra-gasparic-vlasnica-brenda-recipeci [link] => /tag/sandra-gasparic-vlasnica-brenda-recipeci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286237 [name] => vukovar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovar [link] => /tag/vukovar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 524315 [name] => recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recepti [link] => /tag/recepti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 459198 [name] => kulinarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kulinarstvo [link] => /tag/kulinarstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECIPECI BLOGERICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vukovarka Sandra vlasnica je poznatog kulinarskog brenda: Prve uštipke napravila sam u ratu u podrumu, a moj najpoznatiji kolač dan nakon kemoterapije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15219020.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vlado Kos/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15219020.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15219024.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15219018.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15219014.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15219012.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15219010.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15219006.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/16/15314262.jpg [title] => Sandra i Krešimir Gašparić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Moglo bi se reći da sam prvo jelo napravila dok smo se skrivali po podrumima za vrijeme rata. Bili su to uštipci, možemo ih zvati podrumski uštipci – smije se Vukovarka Sandra Gašparić, blogerica i vlasnica brenda "ReciPeci", nadaleko poznate kulinarske internetske stranice koja se etablirala kao nezaobilazna u cijeloj regiji.

Posjetili smo je uoči obljetnice pada grada u njezinu stanu ljupke novogradnje na Sajmištu, gdje nas je dočekala sa suprugom Krešimirom, koji je njezin glavni asistent i producent, radi dakle sve ono što nije kuhanje samo, a toga je puno. Roditelji su troje školaraca od kojih je srednji sin Bruno upisao kuharsku školu u Vinkovcima. Eto majci nasljednika!

- I ne samo to, nego što sad imam priliku čitati njegove udžbenike i još svašta naučiti – smije se 45-godišnja mama, po struci inače informatičarka.

Ispekla je za nas kifliće s domaćim kobasicama i već s vrata je bilo jasno da smo u toplom i mirisnom domu gdje je hrana izvor egzistencije, ali i obiteljskog veselja. Sandra je dugo bila bez posla, kad je nakon tri trudnoće ušla debelo u tridesete, na natječajima je već bila prestara.

Ona je licencirani turistički vodič za Vukovarsko-srijemsku županiju i interpretator Muzeja vučedolske kulture, a nikada nije radila u IT struci. Ideja da počne objavljivati recepte rodila se, kaže, sasvim slučajno na jednom dječjem rođendanu iz zabave. Vrlo brzo postalo joj je jasno da će to ići i stvar se, mic po mic, kroz godine nadograđivala.

- Inače nisam nikada do udaje 2000. godine bila pretjerano zainteresirana za kuhanje. Kao ni za jelo, ma bila sam više anoreksični tip, ništa mi se što su moji doma kuhali nije baš sviđalo – govori Sandra.

Blokirala sjećanja

- Kad sam pekla te podrumske uštipke imala sam 16 godina, živjeli smo tri mjeseca u podrumima, jedno vrijeme na Mitnici gdje nam je kuća, a nakon proboja, smjestili smo se u jedan podrum nedaleko bolnice.

Cijelu noć smo, sjećam se, kucali na vrata svih podruma za koje smo znali, ali bili su prepuni i nitko nas nije mogao primiti. Bilo nas je jedanaestero. Netko se bio sjetio jedne kuće gdje smo se skrili, a zatim iz okolnih napuštenih kuća dovlačili stvari u podrum, počevši od madraca do smederevca, to vam je ona poznata peć.

Trebalo je sprovesti dimnjak iz podruma, dečki su se penjali... E na tom smederevcu sam pekla uštipke. Od malo brašna, vode i soli. Po napuštenim kućama smo tražili hranu, negdje kantu masti, negdje brašno, a najviše smo nalazili rakije. S njom smo se dezinficirali. Nismo se prali tri mjeseca... Uf, i ništa nam nije bilo.

Ostali smo zdravi. A skupljali smo kišnicu za piće i to onu koju bi pili mačke i psi, malo prokuhaš i piješ – govori Sandra, a kako kaže, smijeh i luđački dobro raspoloženje ih je tih dana i izvuklo. Plakala je, govori nam, jedino kad je doznala da joj prijatelj poginuo. I nikada više nisu pričali o tim danima, kao da su blokirali sjećanje.

Naša simpatična chefica je voljela informatiku, ali uvijek ju je privlačilo i pisanje pa ćemo zato uz svaki njezin recept naći i lijepu priču.

- A laptop joj je u stvari radna daska u kuhinji – dobacuje Krešo.

- Gurmanka je, znate. Najljepši poklon bila joj je mašina za mljevenje mesa, sad je sretna što može izabrati komad mesa u mesnici i sama ga samljeti.

Govore da su 2012. godine otvorili obrt i išli korak po korak. Moglo bi se reći da je ReciPeci zadobilo osnovne obrise online izdavaštva 2015. godine. Od početka jako puno ulažu u posao, a usput se zabavljaju. I to se na Sandri vidi, tko god je pogledao ijedan njezin video, mogao je upoznati dražesnu domaćicu i mamu koja s guštom govori o hrani.

- Neovisni smo, to je važno – prisnažuje Krešo, koji radi u Čakovcu, gdje su proveli početne godine braka. Međutim, vole Vukovar i spremno su se preselili čim su dobili krov nad glavom iz državnog programa poticane stanogradnje.

---

image
Sandra i Krešimir Gašparić
---

Tu im je i Grad Vukovar pomogao s poticajima za visokoobrazovane pa su opremili kuhinju i napravili studio za snimanje. Snimaju uglavnom vikendima. U početku bi znalo biti slavlje sa svakim novim klikom, bili su presretni što postoji interes za Sandrine recepte. Danas se mogu pohvaliti s 1,7 milijuna pregleda, na primjer, videa u kojemu nam pokazuje kako se sprema tzv. petnaestominutni kolač s bananama.

- To je nevjerojatno koliko interesa je izazvao taj kolač. A stvarno sam htjela pokazati da se napravi u petnaest minuta.

Tog jutra kad su snimali imala je, kaže, neobičan napadaj govora. Tek će vam onako usput dodati da je to bilo svega dan nakon kemoterapije koju je primila radi karcinoma dojke.

- Bilo je to prije tri godine. Da, operirana sam i primila sam šesnaest kemoterapija, ali dobro sam – vedra je duha. Nutka nas toplim kiflićima.

Pričljiva kuharica

- Znate, snimala sam taj dan s perikom pa sam poludila kad sam vidila komentare. Uf, pisali su mi što ne vežem kosu, a ne znaju da se perika ne može vezivati. Pisali su mi da puno pričam, da sam dosadna... dugo mi je trebalo i inače da se naučim nositi s komentarima.

S tim brzinskim kolačem su, govori Krešo, pogodili trend, a to je najteže. Ponekad su sudili po ukusu djece pa opet nisu pogodili.

- Sandra djeci ispeče neki kolač, njima se svidi, mi snimimo i očekujemo da će se i publici svidjeti, a ono ništa. A ima i obrnutih situacija. Recimo, jedan gotovo obični sataraš ima 922 tisuće pregleda, princes krafne 640 tisuća...

Sandra za sebe kaže da voli miješati stilove, spaja Slavoniju i Međimurje.

- Postoje li recepti koji bi bili izvorno vukovarski - pitamo je.

- Ne baš, ovdje je još od carice Marije Terezije multikulturalna sredina pa postoji puno utjecaja. Nazvala sam jedne buhtle vukovarskima, jer radila ih je moja baka.

Ali to su obične buhtle s pekmezom, samo što su uvaljane u vrhnje sa šećerom i orasima. Imamo i taške, to je isto pekmez u tankom tijestu poput raviola, samo se uvalja u slatke mrvice kao knedle sa šljivama. Imamo i juhu od krumpira koja ide sa šmarnama, zatim carski drobljenac, pa popara od starog kruha. Joj, to se nekad jelo s puno svinjske masti odozgo, užas, ali kad kocke kruha namočiš u temeljac pa ih ispržiš na maslacu, e to je fino.

Ovdje se jedu paprikaš, popara, čobanac... E u podrumima se kuhao ćoravi paprikaš, to vam je samo krumpir, mrkva i paprika, nekad noklice – raspričala se Sadra.

Priznaje da je pričalica, kaže, ako napiše kuharicu nazvat će je Pričljiva kuharica. Dodaje da se trudi biti iskrena i što detaljnija u svakom receptu. I nikada, kaže, nije predstavila nešto što prethodno nije sama isprobala. Kad god joj nešto nije išlo, radije je odustala nego podvalila.

A za one koji dosad nisu ništa probali, dovoljno je da kažemo da se njezinih kiflića s kojima nas je poslužila nismo mogli zasititi.

---

Patentirali ime

Gašparići su patentirali ime ReciPeci jer su primijetili da ih mnogi kopiraju. Počele su se posvuda po Hrvatskoj otvarati pečenjare pod tim imenom, dostavljači brze hrane... Izabrali su ga jer lako ulazi u uho, a ima i internacionalni prizvuk s engleskim recipe. Možda će djeca jednom sve što su uradili prevesti i na engleski, tko zna.

Najstariji Matko upisao je matematiku u Rijeci, a najmlađa Magdalena je osmašica, uči svirati klavir i želi upisati srednju glazbenu školu.

---

---

Društvene mreže

Sandra je ambasadorica Coca-Cole posljednje četiri godine, a povremeno ima druge klijente iz sfere gastronomije. Prepoznatljivi su na Googleu, i to Gašparići smatraju velikim postignućem. Inače je Sandri, govori nam, vrlo teško održavati vidljivost stranice na društvenim mrežama.

---

---

Jaja na sto načina

- Kad smo još bili na Mitnici u podrumu, dok je gruvalo po gradu, bila je blizu Veterinarska stanica s gomilu jaja u inkubatorima. Jaja smo uzeli jer to nam je bila jedina hrana, početak devetog mjeseca '91. godine, tada nam je još Crveni križ donosio kruh jer radile su pekarnice.

E to su vam bila jaja na sto načina, deset dana jajarenja je to bilo, strašno – prepričava Sandra ratne dane.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix

Sandra i Krešimir Gašparić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/vukovarka-sandra-vlasnica-je-poznatog-kulinarskog-brenda-prve-ustipke-napravila-sam-u-ratu-u-podrumu-a-moj-najpoznatiji-kolac-dan-nakon-kemoterapije-1058410 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=81612c5e8db68851ad6138f05c4f17cddda61673 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vukovarka+Sandra+vlasnica+je+poznatog+kulinarskog+brenda%3A+Prve+u%C5%A1tipke+napravila+sam+u+ratu+u+podrumu%2C+a+moj+najpoznatiji+kola%C4%8D+dan+nakon+kemoterapije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvukovarka-sandra-vlasnica-je-poznatog-kulinarskog-brenda-prve-ustipke-napravila-sam-u-ratu-u-podrumu-a-moj-najpoznatiji-kolac-dan-nakon-kemoterapije-1058410 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvukovarka-sandra-vlasnica-je-poznatog-kulinarskog-brenda-prve-ustipke-napravila-sam-u-ratu-u-podrumu-a-moj-najpoznatiji-kolac-dan-nakon-kemoterapije-1058410 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECIPECI BLOGERICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ŽivotRECIPECI BLOGERICA

Vukovarka Sandra vlasnica je poznatog kulinarskog brenda: Prve uštipke napravila sam u ratu u podrumu, a moj najpoznatiji kolač dan nakon kemoterapije

18. studenog 2020. - 11:42

Moglo bi se reći da sam prvo jelo napravila dok smo se skrivali po podrumima za vrijeme rata. Bili su to uštipci, možemo ih zvati podrumski uštipci – smije se Vukovarka Sandra Gašparić, blogerica i vlasnica brenda "ReciPeci", nadaleko poznate kulinarske internetske stranice koja se etablirala kao nezaobilazna u cijeloj regiji.

Posjetili smo je uoči obljetnice pada grada u njezinu stanu ljupke novogradnje na Sajmištu, gdje nas je dočekala sa suprugom Krešimirom, koji je njezin glavni asistent i producent, radi dakle sve ono što nije kuhanje samo, a toga je puno. Roditelji su troje školaraca od kojih je srednji sin Bruno upisao kuharsku školu u Vinkovcima. Eto majci nasljednika!

- I ne samo to, nego što sad imam priliku čitati njegove udžbenike i još svašta naučiti – smije se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 19:27