StoryEditor
Životokusi koje pamtimo

U Dalmaciji je ona simbol dobrog ‘obida‘, no jeste li znali s kojim trikom možete popraviti ‘toć‘ ako vam nije ispao kako ste željeli

Piše NATIVE STUDIO SD
22. listopada 2020. - 10:41
Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

Dalmatinska pašticada

Dobro operite 75 dag goveđeg buta, ocijedite i nabodite s par klinčića, 4 češnja duguljasto narezana češnjaka i suhom slaninom. Tako pripravljeno meso neka odleži cijelu noć u kvasini. Za 75 dag mesa priredite 75 dag nasjeckane kapule, obilatu žlicu masti (10 dag), komadić selenova korijena, također sitno narezana, malo soli, papra i naribana oraščića.

Sve hladno stavite s mesom u posudu i dobro pržite sa svih strana dok meso ne ostane bez soka. Potom zalijte s pola čaše prošeka u kojem rastopite žličicu koncentrata od rajčica, a umjesto prošeka možete staviti crno vino s 2 kocke šećera. Povremeno dolijevajte juhom ili vodom i kuhajte pokriveno na tihoj vatri 3-4 sata.

Kad bude gotovo, meso razrežite na kriške i opet složite u protisnut umak te kuhajte još pola sata. Ako umak nije gust i taman (mora biti tamnosmeđ), popržite na malo masti žličicu mrvica vrlo sitno prosijanih i zažutite žličicu koncentrata od rajčica te dodajte mesu malo prije nego što je gotovo. Poslužite uz domaće makarone ili njoke.

Sastojci

  • 75 dag goveđeg buta
  • nekoliko klinčića
  • 4 češnja češnjaka
  • suha slanina
  • kvasina
  • 75 dag kapule
  • 10 dag masti
  • selenov korijen
  • sol i papar
  • oraščić
  • 1/2 čaše prošeka ili
  • crnog vina
  • 1 žličica koncentrata
  • od rajčica
  • 2 kocke šećera
  • juha ili voda
  • 1 žličica mrvica

 

„Najbolje namirnice za ovo jelo potražite u Vašoj najbližoj Tommy prodavaonici."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. listopad 2020 12:50