StoryEditorOCM
ŽivotKREATIVNOST

Šveđani koji uče danski u Kopenhagenu školuju se na - groblju? Profesorica im je upravo nagrađena

Piše MOZAIK SD
18. studenog 2023. - 15:03

Švedski studenti imaju problema s učenjem danskog, ali u tome im pomaže profesorica Lone Koldtofta. Ona održava što više lekcija izvan učionice i po mogućnosti na svom omiljenom groblju u Kopenhagenu. Sada je dobila nagradu za svoj rad na Sveučilištu Lund, u vrijednosti oko 20.000 eura.

"Trebamo objasniti dio povijesti kako bi se priče i tekstovi oživjeli. Ovdje je zapravo pokopan. On je zapravo živio", kaže Lone Koldtoft, pokazujući na grob HC Andersena na groblju Assistens u središtu Kopenhagena.

image

Grob H.C. Andersena

Shutterstock

U blizini su pokopani velikani poput fizičara Nielsa Bohra i filozofa Sörena Kirkegaarda. Lone Koldtoft predaje danski jezik Šveđanima na Sveučilištu Lund, a sada je dobila nagradu Einar Hansen zaklade Allhem. Zaklada je objasnila: 

"Koldtoft je nagrađena nagradom za dugogodišnji kreativni rad u podučavanju o danskoj državi i kulturi švedskim govornicima. Na posvećen način pridonijela je razvoju dvojezične regije i inspirirala razgovore i suradnju preko tjesnaca, gdje je možda najvažnije razumjeti međusobnu kulturu i jezik."

"Čim uspostavimo neki kontakt, nije tako teško. Počinjeno s pričom o  književnosti, filmu, hrani, umjetnosti s obje strane. To otvara kulturnu povijest koja je tako uzbudljiva, i to s obje strane", kaže Lone Koldtoft.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:46