StoryEditorOCM
ŽivotDOBRA IDEJA

Stručnjak za sreću uvjerava: ‘Možete promijeniti svoju sreću ako ste voljni. Evo kako ja to radim‘

Piše Ana Špoljarić/Živim
9. siječnja 2024. - 07:00

Sreću definiramo kao stanje potpunog zadovoljstva odnosno spoja pozitivnih emocija koje se događaju u nama i oko nas. Od drevnih filozofskih razmišljanja pa do današnjih znanstvenih istraživanja pozitivne psihologije, potraga za srećom zauzima važan fokus mnogih. Jedan od takvih je i sociolog Arthur C. Brooks koji proučava i predaje tečajeve o sreći, piše Živim.hr.

Ovaj profesor s Harvarda unatoč opsežnim istraživanjima koje provodi, priznaje kako se je prema psihološkom testu PANAS i sam morao više potruditi i raditi na sreći. Kako mu taj pothvat uspijeva?

Strategije kroz dan

Da bi bio sretan, ovaj stručnjak za sreću podijelio je koje konkretne obrasce provodi kroz dan:

Tjelovježba

- Od pet do šest ujutro svakog jutra radim intenzivne tjelesne vježbe. Vježbam 60 minuta dnevno doslovno desetljećima – rekao je Brooks dodajući kako ovaj režim nije zato što želi imati bicepse, već zato što pokušava upravljati nesrećom. Zatim se tušira, oblači i kreće dalje u dan.

Religija

- Na misu idem svaki dan od 6:50 ujutro do oko 7:20 - govori i savjetuje svima, bez obzira jesu li religiozni ili ne, da u svoj dan uvrste onu kontemplaciju koja im odgovara za njihovu psihu. To može biti i čitanje knjige ili meditacija.

Kreativni fokus i kava

- Onda se bacim na posao. Zoom pozive gotovo nikada ne primam prije podneva jer su mi tada maksimalni dopaminski sati koji je neurotransmiter želje, iščekivanja nagrade, ali i kreativnosti i fokusa. Također, imam svoj kofein, koji je vrlo strateški postavljen tako da mogu dobiti najbolju količinu kreativnog rada - rekao je sociolog Brooks.

Potpuna prisutnost

Ovaj sociolog i profesor ima pravilo da je u poslu potpuno prisutan.

- Imam nekoliko pravila oko svog posla i sve što radim mora slijediti ta pravila. Redoslijed je da radim, služim drugima, imam avanturu i zarađujem za život - objašnjava.

Obiteljsko vrijeme

Još jednu strategiju koju ovaj profesor njeguje je provođenje kvalitetnog vremena s obitelji.

- Vikendom sam doma. Iako bih mogao putovati baš svaki dan, postavljam granice. Ne izlazim na večere jer želim biti kod kuće sa ženom, a zatim viđati svoju djecu i unuka što više mogu - govori.

Prioritet prijateljstva

O tome koliko je važno njegovati ne samo obiteljske odnose već i one prijateljske Brooks smatra izuzetno važnim.

- Za to morate odvojiti vrijeme. S prijateljima koji mi nisu blizu obavezno se tjedno jednom čujem telefonom. Također, prije nego što počnem raditi, pošaljem im poruke - rekao je.

Svatko može biti sretan ako je voljan poraditi na tome, a to znači mijenjati svoje navike i dijeliti ideje s drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:06