StoryEditorOCM
Životmala žena s velikom idejom

Sjećate se nje?Ovoj Sarajki možemo zahvaliti za izum koji je i dan danas neizostavni dio svakog ručka na području bivše Jugoslavije!

Piše M.Dr.
31. ožujka 2017. - 01:59

Svi je znali kao 'tetu Vegetu'! Profesorica Zlata Bartl rođena je u Docu kraj Travnika 1920. godine, a odrasla je u Sarajevu. 

Nakon mature upisala je studij u Sarajevu, a na Prirodoslovnom fakultetu je diplomirala fiziku, kemiju, matematiku, i mineralogiju.

Jednom joj je prijateljica iz Francuske donijela juhu iz vrećice nakon čega je i Zlatin mašta proradila: kako moderne tehnologije dehidriranja i pakiranja spojiti sa okusima iz djetinjstva. U Koprivnicu odlazi 1955. godine i tu počinje njen znanstveni rad. Bila je još kao dijete zaljubljenica u kemiju.

S obzirom da je radila kao kemičarka uhvatila se 'ukoštac' sa procesima dehidracije povrća. Nakon toga, 1957. godine započelo se sa proizvodnjom juha u vrćeici, a 1959. u prodaju su pušteni prvi primjerci Vegete, začina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2024 08:21